fbpx

Säästmismäär – jaanuar 2016

Säästmismäär_coverInvesteerimisele eelneb alati säästmine. Investeerimisportfelli alles üles ehitava investori vara kasvab esmajärjes tänu täiendavale säästmisele ja investeeringutele ning mitte niivõrd finantsturgude tootluse tulemusena. Seetõttu olen seadnud eesmärgiks säästa igakuiselt vähemalt 50% oma sissetulekutest ja investeerida need säästud dividende maksvatesse aktsiatesse ning aktsiafondidesse. 2015. aastal püüdsin säästa igakuiselt vähemalt 40% oma sissetulekutest, 2016. aastaks olen eesmärgi tõstnud 50% tasemele. Kõlavad sloganid on head ka iseenda innustamiseks. Seega püüan igapäevaselt toimetada vastavalt motole “säästan järjepidevalt, investeerin targalt, saavutan finantsvabaduse“.

Omapärane kuluartikkel

Jaanuar üllatas ühe täiesti ootamatu väljaminekuga. Sellisega, mida ma kohe kuidagi ei osanud oodata. Ja mida ma faktiliselt ise tegelikult ei teinudki. Kuna pean arvet iga viimase kui ühe oma kulutuse üle, siis oli ka see väljaminek vaja kusagil kuluarvestuse/eelarve real registreerida. Eriti arvestades seda, et summad ulatusid paarisaja euro kanti. Siinkohal olin korraks isegi nõutu – millisel kulukategooria real kõnealune väljaminek kirja panna? Selliseks asjaks mul kategooriat loodud ei ole ja loodetavasti ei pea tekitama ka. Nimelt sattusin maksekeskkonna PayPal pettuse ohvriks. Süüdistada ei ole siinkohal kedagi teist peale iseenda. Puhtalt enda lohakus.

dividendinvestr.ee õngitsemiskiri_Õngitsemiskirja ohver

Nimelt potsatas mu postkasti kiri, mis teavitas tavapäratust tegevusest mu PayPal’i kontol. Kuna ma tõesti olin just mõni aeg tagasi teinud minu konto jaoks ebatavalise makse, klikkasin kontrollimise eesmärgil julgelt kirjas oleval sisselogimise nupul. Avanes PayPal’i sisselogimise aken koos juba sisestanud minu korrektse kasutajatunnusega. Samal ajal telefoniga töö asju ajades toksisin parooli sisse ja vajutasin <Enter>. Murdosa sekundi võrra hiljem kui sisselogimise järgselt avanes vaid tühi leht, saabus kahtlus. Avasin uue akna ja logisin oma PayPal kontole sisse otse pealehelt. Kiire pilk kontole näitas, et kõik on korras ja sinna see selleks korraks jäigi.

Paar päeva hiljem avastasin oma PayPal kontoga seotud krediitkaardilt omapärased tehingud, kokku neli tükki. Kõik neli viitasid sellele, et tehingud olid tehtud läbi PayPal’i. PayPal’i kontole sisse logides nägin esimese asjana turvahoiatust, et minu konto viimaseks sisselogimise asukohaks on Rabat, Maroko. Tore! Pilt selge, et mu PayPal’i konto oli üle võetud! Igatahes tehinguväljavõtet uurides nägin, et esimene tehing oli tehtud summas 1 euro ja järgmine summas 5 eurot, mõlemad vastaspooltele, kellele ma kunagi olin ise ülekandeid teinud. Järgmised kaks tehingut olid juba suuremates summades ostud E-Bay’st ja rahakannete adressaadiks oli märgitud üks araabiapärase nimega härra.

Pääsesin lõppkokkuvõttes kergelt

dividendinvestor.ee all is wellTegutsesin koheselt korraga kolmel rindel. Esmalt sulgesin oma krediitkaardi ja vaidlustasin kõik toimunud tehingud. Teiseks vaidlustasin tehingud PayPal’is. See kõik võttis aega 5-10 minutit. Järgmise asjana oli soov PayPal’i konto parool ära muuta. Vot siin läks asi keeruliseks. Kuna PayPal oli mu kontole oma süsteemis juba juurde pannud märke „ebatavalised tehingud“, siis ei pääsenud kuidagi paroolimuutmise sektsioonile ligi. Enne seda tuli end mitmel-setmel eri viisil identifitseerida, kusjuures pooled pakutud võimalustest millegi pärast ei töötanud. Selle peale kulus tunde ja tegelikult pidin järgnevatel päevadel korduvalt naasma, et midagi üle kinnitada.

Kõige olulisem on siiski see, et PayPal vastas mu vaidlustatud tehinguavaldustele ja otsustas minu kasuks vähem kui ööpäeva jooksul. Sama moodi teatas pank ülejärgmisel päeval, et vaidlustatud tehingud on tunnistatud kehtetuks ja raha on mulle tagastatud. Seega lõpp hea, kõik hea. Pääsesin vaevast hakata oma kuluarvestuse tabelit uue kulukategooriaga täiendama. 🙂 Meelelahutuse all, kus ma tavaliselt igasugu ebakorrapäraseid kulutusi kajastan, seda paarisaja eurost väljaminekut nagu ka ei oleks tahtnud kajastada. 🙂

2016. aastal sihin kõrgemale

Nagu eelpool kirjutasin, siis käesolevaks aastaks olen säästmismäära eesmärki mõnevõrra tõstnud. Täpsemalt öeldes 40% tasemelt 50% tasemele. Kuigi püüan säästa igakuiselt vähemalt poole oma kogu sissetulekutest, siis mõõtmisperioodiks jääb ikka üks kalendriaasta. Olgu täpsustuseks veel lisatud, et dividenditulu arvestan igakuiste sissetulekute hulka ja käesolevaks aastaks prognoositud kõrgem dividenditulu on ka üks oluline põhjus, miks säästmismäära eesmärki eelmise aastaga võrreldes tõsta soovisin.

Kuigi jaanuaris sai pisut kodukaunistamise tarbeks nii-öelda erakorralisi kulutusi tehtud, siis kuu kokkuvõttes jäid kulud detsembriga võrreldes siiski ligi 3% võrra madalamaks. Kuna jaanuari tulud olid eelnevast kuust madalamad (oluliselt madalamate dividenditulude tõttu), jäi madalamaks ka jaanuari säästmismäär. Jaanuari säästmismääraks kujunes 56%.

dividendinvestor.ee säästmismäär jaanuar 2016

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.