fbpx

Reaktsioonivideo Millennial Money episoodile finantsvabaks 30selt

Proovin sel korral midagi täiesti uut. Eks näis, kas sellest saab midagi regulaarset või mitte. Igatahes viimasel ajal olen juhtunud vaatama USA finantsuudiste kanali CNBC sarja Make IT | Millennial Money, kus uuritakse erinevate inimeste finantsilist toimetulekut.

Sel korral jäi silma üks episood, mille pealkiri oli järgmine “Retiring Early On $870K In Arizona | Millennial Money”. Päris põnev, kas pole?! Selle asemel, et seda lihtsalt omaette vaadata otsustasin teha hoopis video sellest, kuidas ma episoodi vaatan ning kohe jagada ka mõtteid ja tähelepanekuid, mis tekkisid. Tulemus sai selline.

Täispikk video on leitav ka dividendinvestor.ee Youtube kanalilt.

Vabandused veidi nigela audiokvaliteedi pärast! Kui keegi oskab aidata, kuidas tehniliselt neid asju kõige paremini teha võiks, siis abi on igati teretulnud 🙂 Praegu kasutasin lihtsalt oma välist podcast’i mikrofoni ja video heli tuli arvuti kõlaritest.

Lisaks olen väga tänulik tagasiside eest, kas midagi sellist on huvitav vaadata ja millistele videodele veel reageerida võiksin. Eriti teretulnud on muidugi meie kodumaised rahateemalised videode pakkumised!

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

 1. Keset kõrbe tühjusesse kolimist ei hakka ma kommenteerima, ilmselt tead isegi, mida sellest arvan.. 😀

  Aga minu reaktsioonid finantsilisele sisule:
  1. Ei taha müüa aktsiaid tõusval turul! Tõusev tähendab, et vara väärtus on hetkel kasvamas.
  2. Ei taha hoida kinni kukkuvatest aktsiatest eeldades, et alati taastub.. kuni tuleb 10a pikkune “secular bear” ja ei taastu.
  3. Kolme aasta elamisraha hoidmine kontol on päris priiskav. Olen ise kaalunud plusse ja miinuseid, kas hoida kolme kuu või võtta iga kuu vajaminev summa välja olenemata, mida portfell parasjagu teeb. See tuleb mõtteviisist, et minu portfell on lisaks kapitali kasvule ka “store of value” ehk parim koht raha hoidmiseks. Ja kui raha sisse panemisel soovitatakse mitte väga püüda ajastada, siis kas välja võtmisel peaks see teistmoodi olema..

  • Dividend Investor says

   Ja-jah, sinu eelistusi tean hästi – pigem klaasist tornmajad, butiigid ja diskoteegid 🙂

   Selle sinu mõtte #3 võiks Börsijuttudes isegi teemaks võtta, meil diametraalselt erinevad lähenemised ja oleks hea diskuteerida.

 2. Margus says

  Tere
  Taas kord väga äge postitus, mulle meeldis aktiivne kommentaar.
  Väga mitmeid mõtteid mida mõtlesin just ise sama moodi kui sina Märten.
  Sotsiaalelu ja sõpruskonna puudumine sellelt pildilt(mis ei tähenda et seda neil ei ole), oli minu jaoks suurim miinus.

  Väga hea.

 3. Maarja says

  Väga lahe ja informatiivne.

  Mõnusalt räägid ja huvitav oli kuulata Sinu enda võrdlust selle ajaga kui Sa ise finantsvabaks said ja mis esimestel aastatel prioriteetideks oli.

  Veel, palun!

  • Dividend Investor says

   Tore, aitäh tagasiside eest! Täpsustuseks, et ma päris finantsvabaks ennast ei pea, eks sõltub definitsioonist ka, aga püüan elada siis paremini tasakaalus elu, mida ise kontrollin 🙂

 4. Äge postitus ja hea idee. Tulevikus vaataksin sellisesid postitusi hea meelega. Tänud!

 5. Maire says

  Aitäh, Märten! Väga huvitav postitus jälle. Ma olen nii nõus sellega, et olles finantsvaba, peab inimesel ikkagi olema, mille nimel elada. Mul tekkis täpselt sama küsimus, et kas nad nüüd vegeteerivadki niimoodi päevast päeva seal lageda looduse rüpes, ilma et midagi veel elus saavutada oleks. Väga palju räägitakse viimasel ajal finantsvabadusest kui mingist ideaalist, mille poole püüelda, aga palju vähem räägitakse sellest, mida selle vabadusega peale hakata. Ja täpselt nii ongi, et 1-2 aastat võib-olla puhkad, loed raamatuid, reisid ja oled niisama, aga lõpuks hakkad ikkagi eneseteostusest puudust tundma. Inimesel peab olema, mille poole püüelda ja finantsvabaduse poole püüdlemine on minu arvates palju ägedam, kui olukord, kus oled juba kohale jõudnud. Nii et kõik, kes te veel pole finantsvabad, nautige seda teekonda! Kui olete juba pärale jõudnud, siis tuleb nagunii uued sihid seada, sest võimatu on elada, kui elul puudub mõte 🙂

  • Dividend Investor says

   Täpselt nii! Või, mis veelgi parem, saada juba poolel teel aru, et tähtis polegi mitte lõppresultaat, vaid see, et juba täna saab elada paindlikumat elu, juba täna saab olla ise oma elu kujundaja, juba täna saab teha julgemalt valikuid ja väljendada oma eelistusi 😉

 6. Erkki says

  Huvitav ja tore formaat, jagan mõtteid finantsiliselt tore aga mulle tundub, et liiga liiga äärmusesse.

 7. Heiki says

  Väga mõnus vaatamine/kuulamine. Kommentaarid ka väga head ja harivad kõrval. Praktilised mõtted elust enesest on alati väga inspireerivad. Rohkem sellised postitusi ja ka vähema finantsalase hariduse ja ka dissipliiniga inimesed saavad motivatsiooni juurde.
  Aga jah, kõrbe (Eestis siis keset heinamaad) ma ka ise päris elama ei läheks.

 8. Kärt says

  Jaa, seda formaati võiks teinekordki korrata, hea meelega vaataks. Ja aitäh sarja tutvustamast.

  • Dividend Investor says

   Tänud, väga hea! Paistab, et huvitav ei olnud mitte ainult minul seda videot tehes, vaid ikka teistel ka 🙂 Sealt sarjast muideks leiab nii edulugusid kui ka keerulisi kaasusi nii, et täitsa põnev vaatamine.

 9. Kindlasti veel ja kommentaaridega.Sinu enda arvamus ongi tähtis asja juures.Jube hea on Sinu oma kõrvutada enda omaga.Ntx: 1) Ma ei elaks seal päevagi, sest kulutada 30 aastat oma elust selle peale,et kogu aeg sõita ja kuhugi kohale jõuda(üks ameerika senaator kurtis seda) ei.Olgu raha kui palju tahes.
  2) Kõik elulised süsteemid mis seal rajatud on eksklusiivsed ehk 10* kallimad kui muidu.
  3) Kõrb.Järsku Kasiino lähedus paelub? Siis jätkub põnevat eneseteostust küll.Kes otsib see leiab 🙂

  • Dividend Investor says

   Aitäh tagasiside eest! Nagu näeme, siis inimesed on ikka väga erinevad ja eelistused ka. Samas ei ole välistatud, et ka see paarike tunneb 5 aasta pärast, et tahaks rohkem asustust enda ümber. Vahest kui palju tööd teha ja suhelda, siis on mul endal ka tunne, et tahaks metsa kolida, aga pärast väikest metsajalutuskäiku saan aru, et piisas sellest ka 🙂

 10. Jah,me elame Tartus ja paremat ümbrust on penskaritel raske tahta.Ntx:1) bussipeatus on 43 sammu ukse alt,lähed üle tee ja jälle bussipeatus.2)pöörad paremale 150-250 sammu on Selver,pöörad vasakule ja tatsad läbi pargi ja on Lõunakeskus.No mida kummikut,seltsimees? :).Täielik unistuste elu ju.Sentidega sebin ma rohkem moodu pärast-järsku läheb Kliinikumis vaja sest poole kõrvaga kuulsin,et rohud mis saan maksavad tglt 34000 kuu.Patu asi on kobiseda veel midagi riigivastast.Ju siis on nad liiga noored ja ei jaga matsu.Las saavad vanemaks,muud ei ole.

 11. Anonüümne says

  Väga hea formaat ja hea meelega kuulaks/vaataks veel sellist postitust. Tänud! 🙂

 12. Kadri says

  Väga huvitav vaatamine, tänan! Hea meelega kuulaks/vaataks veel selle sarja värvikamaid tegelasi koos Märteni kommentaaridega 🙂

  PS Olles ise sealkandis elanud, siis tegelikult mõistan ka seda kõrbes elamise võlu, endalgi elas üks tuttav pensionäridest paar umbes sellist elu – ostsid maatüki ja kolisid oma treilermajaga sinna peale. Nende elu oli möödunud rahvarohketes suurlinnades ja kõvas melus, hiljem nautisid seda äralõigatust, vaikust ja rahu. Antud paar siin videos võib ka ilmselt tulevikus mingeid muudatusi teha, kolida ookeani äärde või Ladina-Ameerikasse vms.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.