fbpx

Dividenditulu – juuni 2015

Dividenditulu_cover_1Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Pühendunud dividendiinvestorina olen seadnud enesele 2015. aastaks ka dividenditulu eesmärgi. Seega paljuski progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Juuni kujunes dividenditulu mõttes üle ootuste heaks. Märke sellest oli õhus muidugi juba varakult. Juba veebruaris vihjas Harju Elektri nõukogu esimees, et on oodata eelnevast aastast kõrgemat dividendi. Head majandustulemused andsid lisajulgust suurendada ka HAE positsiooni portfellis. Pettumust HAE igatahes ei valmistanud ning teatas aprillis ja kinnitas mais dividendi 50% suurendamise. Eelmise aasta 10 sendi asemel maksti seekord aktsionäridele 15 senti omanikutulu. Kuna tegu on minu portfelli ühe suurima aktsiapositsiooniga oli dividenditulu märkimisväärne, juuni alul leidsin oma kontolt tervenisti 225 euro suuruse dividendimakse.

Juunis maksid regulaarset dividendi ka neli portfellis olevat ETF-i. Kõige märkimisväärsem oli IDVY (iShares EURO Dividend ETF) dividenditulu. Kuigi tegu on kord kolme kuu tagant (kvartaalselt) dividende maksva börsil kaubeldava fondiga, siis valdav enamus fondi koosseisus olevaid ettevõtteid maksab dividende just kevadel, mistõttu on juunikuine dividendilaekumine sellel ETF-il ka kõige kopsakam. IDVY-st laekus juunis 66 eurot omanikutulu. IDVY näol on tegu sisuliselt smart-beta ETF-iga. Smart-beta on viimastel aastatel börsil kaubeldavate fondide maailmas laineid löönud kõlav turundustermin, mille taga võib peituda nii ülimalt lihtne kui ka vägagi komplitseeritud investeerimisstrateegia.

IDVY puhul järgib ETF alusindeksit Dow Jones EURO STOXX Select Dividend 30 Index. Seega paigutab kõnealune börsil kaubeldav fond oma vahendid ligi 30-sse kõrgeima dividendimääraga euroala riikide börsidel kaubeldavasse aktsiasse. Valitud 30 sekka saavad vaid need ettevõtted, mis on üle-Euroopalise STOXX Europe 600 aktsiaindeksi koosseisus. Nende hulgast valitakse välja kõrgeima dividendimääraga (dividend aktsia kohta jagatud aktsia turuhind) aktsiad. Lisaks kehtib nimistusse saamiseks veel terve rida piiranguid. Olgu nimetatud näiteks järgmised:

1) dividendide väljamaksemäär ei tohi ületada 60% ehk teisisõnu aktsionäridele makstavad dividendid võivad moodustada maksimaalselt 60% vastava aasta kasumist;

2) ettevõte peab olema maksnud dividende viimase viie aasta vältel vähemalt neljal aastal;

3) lisanõuded minimaalsele kauplemisaktiivsusele jne. Alusindeksi tehnilisi nõudmisi ja tingimusi uurides, mulle antud instrument 2013. aastal seda soetades täitsa meeldis.

Muuhulgas on indeksi tingimustes ka kirjas, et juhul kui indeksi koosseisu kuuluv ettevõte teatab dividendimaksete tühistamisest, arvatakse vastav ettevõte koheselt (kahe kauplemispäev jooksul) indeksi koosseisust välja. Lisaks, juhul kui ettevõte teavitab dividendimakse kärpimisest, jääb ettevõte aktsia indeksi nimekirja mitte kauemaks kui järgmise indeksi rebalanseerimise kuupäevani (teostatakse kvartaalselt). Seega teoorias tundus asi päris hea. Ettevõtted, mis kärbivad oma dividende või tühistavad need hoopis, arvatakse indeksi koosseisust välja ning seeläbi jäävad alles vaid nii-öelda “head ettevõtted”, mis jätkuvalt dividende maksavad. Praktikas asi nõnda roosiline olnud ei ole. Kuna ETF-i investeerimisportfelli ümberkujundamine toimub paljuski siiski kvartaalselt, siis avaldavad niinimetatud “halvad ettevõtted” ETF-i dividendivoole siiski märkimisväärset mõju. Näiteks on IDVY dividendimaksed kolme aasta taguse ajaga võrreldes ligi 0.5% väiksemad; 5 aasta dividendide kasvumäär on siiski positiivne (+6.3%). Igatahes, kogu selle pika ja pisut ehk ka üleliia tehnilise jutu lõpetuseks olgu öeldud, et kuigi ma plaanin pikemas perspektiivis IDVY vahetada mõne muu instrumendi või isegi otseaktsia vastu välja, siis kuni parema puudumiseni ei kiirusta ma IDVY ka kohe müüma.

Naastes juunikuiste dividendilaekumiste juurde saab kogusumma reale kirjutada minu jaoks seni rekordilised 418 eurot. Sellest summast 70% pärineski just kahest eespool kajastatud positsioonist. Igatahes lõi nõnda suur laekumine mu senise tagasihoidliku dividendilaekumiste kuise võrdluse graafiku skaalad suuresti paigast ära. Aga noh, nuriseda oleks siinkohal ju patt 🙂

dividendinvestor.ee dividenditulu juuni 2015

Eelmise aasta sama ajaga võrreldes teenisin dividenditulu ligi 10 korda rohkem (41 eurot vs. 418 eurot). Selline suurepärane kuu viis 2015. aasta jooksul seni laekunud dividendide summa 627 euro juurde. Kogu käesoleva aasta eesmärgiks seatud dividenditulust moodustab see nüüdseks 52%. Seega olen tänu suurepärasele kuule taas graafikus.

dividendinvestor.ee dividenditulu aastane juuni 2015

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.