fbpx

Dividendiaktsiate analüüsi e-raamat

NB! Hetkel on e-raamat müügist maas, sest ei ole seda päris mitu aastat enam ajakohastanud ja uuendanud. Kuigi heade dividendiaktsiate analüüsi põhimõtted ja metoodika on jäänud suuresti samaks, siis ikkagi on maailm päris palju muutunud võrreldes 2016. aastaga, mil raamat ilmavalgust nägi.

Need samad analüüsi põhimõtted, ajakohane info ja ka tööriistad on saadaval Dividendiinvestori paketi veebiseminaride salvestustes.

————————————————————————

Eestikeelseid, praktilisi juhtnööre sisaldavaid ja ka alustavale investorile sobilikke investeerimisteemalisi raamatuid napib. Eriti selliseid, kus vaatluse all on juba mõni konkreetsem ja spetsiifilisem investeerimisega seotud teema.

Pealegi on raamatu vorm veidi pikemate teemade puhul kindlasti parem kui blogipostitus või postituste sari. Raamatu puhul on kõik vajalik kenasti ühes kohas koos. Just see andiski tõuke kokku panna dividendiaktsiatesse investeerimise teemaline e-raamat. Selline, mis detailselt kirjeldab, kuidas ma oma isikliku investeerimisportfelli puhul dividendiaktsiate analüüsimisele lähenen ja kuidas seda kõike ka praktikasse rakendan.

Isikliku investeerimisprotsessi samm-sammuline kirjeldus

Analüüsimeetodeid sobilike väärtpaberite väljavalimiseks on mitmeid. Oma rolli mängib siin nii investeerimiseesmärk kui ka -horisont. Seda ühte ja ainsat õiget vaevalt et olemaski on. Ikka tuleb erinevates olukordades pöörata rohkem tähelepanu kord ühtedele, teine kord hoopis teistele teguritele. Ja vastavalt vajadusele kasutada siis ka erinevaid meetodeid, suhtarve ja indikaatoreid. Seetõttu ei pretendeeri kõnealune e-raamat kaugeltki sellele ühele ja ainsale viisile, kuidas dividendiaktsiate analüüsi läbi viia.

Tegu on detailse kirjeldusega sellest, kuidas ma ise oma pikaajalise investeerimisportfelli tarbeks dividendiaktsiaid analüüsin. Olen selle kõik püüdnud kirja panna lihtsal ja ka alustava investori jaoks arusaadaval ning kergesti ellu rakendataval viisil.

Kõik algab dividendipoliitikast ja investeerimisteesist

Raamatus käsitletavate teemade ja peatükkide järjestus ei ole kaugeltki juhuslik. Olen kõik kirja pannud just täpselt selles järjekorras nagu kulgeb mu enda analüüsiprotsess. Kõik saab alguse dividendipoliitikast ja dividendimaksete ajaloost. See on iga dividendiaktsiatesse investeerija jaoks baas ja esimene filter. Sealt liigun tavaliselt edasi investeerimisteesi koostamise juurde.

Ettevõtte finantsid – mida uurida ja millele tähelepanu pöörata?

Alles pärast dividendimaksete ajaloo filtri ja esmase investeerimisteesi kirja panekut asun põhjalikumalt uurima ettevõtte finantse. Esmajärjes kasumlikkust, sest dividendimaksed on ju oma olemuselt osake kasumist. Seega pikaajalise dividendivoogu taotleva investori jaoks on ettevõtte kasumlikkus äärmiselt oluline.

dividendinvestor-ee-eraamatu-sisukordJärgmisena uurin ettevõtte ajaloolisi kasvunumbreid, selle allikaid ja ka prognoose ning kasvuootusi tulevikuks. Kasvu otsimise põhjus on lihtne – kasumite kasv võimaldab tulevikus tõsta ka dividendimakseid. Sellisel juhul on aktsiaportfellist saadav dividendivoog ka tulevikus vähemalt sama palju väärt kui täna ehk passivne tulu säilitab oma ostujõu.

Viimaks pööran tähelepanu ka ettevõtte kapitalistruktuurile. See osa analüüsist keskendub ennekõike ettevõtte laenukoormuse ja selle jätkusuutliku teenindamise väljaselgitamisele. Lihtsustatult öeldes on siin eesmärk välja sõeluda ettevõtted, mille rahaasjad on korras ja võlgu on võetud mõistlikkuse piires.

Praktilised abivahendid ja kogu eelneva ellu rakendamine

Raamatu viimane peatükk on pühendatud dividendiaktsiate analüüsi praktilisele poolele. Muuhulgas saavad vastuse küsimused, kust leida andmeid dividendiaktsiate analüüsiks ja kui pikalt peaks ajaloos üldse tagasi vaatama. Lisaks jagan ka üht praktilist abivahendit, mis on minu enda investeerimisprotsessi lahutamatu osa.

Sisuliselt on seega kõnealuse raamatu näol tegu materjaliga, mis võimaldab lõpptulemusena kokku panna oma isikliku vaatlusnimekirja ehk nimekirja aktsiatest, mis sobivad kasvavat dividendivoogu taotleva pikaajalise investori portfelli. Tegu on praktilise, samm-sammulise juhendiga dividendiaktsiate analüüsimiseks.

Nii finantsanalüüsi teoreetiline pool, juhised selle praktikasse rakendamiseks kui ka näited on koondatud ligi 60 leheküljele. See teeb raamatust küllaldaselt pika materjali, et olla piisavalt detailne ja elutruu, kuid samas ka parasjagu nõnda lühikese ja kontsentreeritud lugemise, et jõuaks selle ikka läbi töötada.

Lisaks olen raamatu lisas välja toonud ka lühikese ülevaate ettevõtte finantsaruannetest ja paralleelselt eesti ja inglise keeles rida realt kirja pannud kolm kõige olulisemat finantsaruannet. Neil, kel eelnev kokkupuude finantsaruannetega ja majandusharidus puuduvad, tasub lugemist alustada just sealt. Siis on raamatu põhiosas kasutatud suhtarvudes orienteeruda ikka hoopis lihtsam.

Pdf faili kujul e-raamat otse oma meilikasti

E-raamatu saab omale soetada pangalingi teenuse kaudu tasudes, mille järel saadetakse sulle e-mailile juhised pdf faili kujul e-raamatu allalaadimiseks.

Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Osta” nupule 

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuab e-raamat automaatselt Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse.

Jõudu ja edu sobilike dividendiaktsiate valimisel!

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Veiko says

    On see tõesti võimalik, et keegi kasutab veel mail.ee kontot? 🙂 Pani mõtlema, et ega tegu nalja või pettusega ei ole. Riskisin.
    Aga kaup on tõene, nüüd tuleb lugema hakata.

    • Dividend Investor says

      Jah, tõsi ta on! 🙂 PayPal konto sai tehtud ligi 15 aastat tagasi ja siiani ongi see jäänud seotuks mail.ee kontoga.

  2. Andres says

    Tegemist on tõesti väga praktilise raamatuga,nagu lubatud oligi.Mulle oli abiks terminite selgitusest,kuna ei valda veel seda nii hästi.Ja Morningstar.com.on palju abi.Tore,et selline abimees on olemas.Kellel ikka on nii palju aega,et kõike seda ise välja arvutada v.a.panga analüütikud.
    Lugesin hiljuti ka Seppo raamatut ja sealt jäi silma libisevate keskmiste teooria.Võib-olla saad seda teemat ka kunagi blogis kästleda,jäi vähe arusaamatuks kas peab ise excelis tabeleid ehitama või on olemas juba valmis põhjad kuhu toksid oma numbrid sisse ja graafikud tulevad ludinal.Igatahes tegemist huvitava teemaga.
    Jõudu ja jaksu edaspidiseks.

    • Dividend Investor says

      Rõõm kuulda, et terminite selgitustest kasu oli. Need said kaasatud veel viimasel hetkel ja just selle eesmärgiga, et majandus-/investeermisalast tausta mitte omavatel lugejatel oleks lihtsam kogu temaatikas orienteeruda.

      Üldiselt saab libisevaid keskmisi koos aktsia hinnaga kuvada pea igas veidi põhjalikumat graafikute koostamise võimalust pakkuvas keskkonnas. Tegu on ennekõike kauplemisel kasutatavate indikaatoritega.

  3. Kaspar says

    Väga hea raamat! Täpselt seda oligi vaja.
    Sai hea pildi, mida täpselt nendest aruannetest taga peaks ajama, et investeering täidaks oma eesmärki (dividendid).

    • Dividend Investor says

      Rõõm kuulda! Ja aitäh, et jagasid siinkohal e-raamatu osas oma kogemust ja arvamust!

  4. Kaspar says

    Kas on plaanis kirjutada ka sarnane raamat (kasvu)aktsiate analüüsiks?
    Milliseid suhtarve jälgida ja kuidas ning mida analüüsida.

    • Dividend Investor says

      Kahjuks sellist raamatut plaanis ei ole. Peamiselt seetõttu, et mul puuduvad selle kirjutamiseks piisavalt põhjalikud teoreetilised teadmised ja isiklik praktiline kogemus. Jäägu iga kingsepp ikka oma liistude juurde. 🙂

  5. martin says

    Kas raamatust on oodata ka kaasajastatud versiooni?
    Sisukorrast ei paista kas teemana on hõlmatud ettevõtete nimekirja koostamine, mis on sisendiks sammule 1. Dividendipoliituka.

    • Dividend Investor says

      Ega seal suurt miskit uuendada ei ole, sest põhimõtted ja protsess on ning jäävad ikka samaks. Hetkel uuendamist või täiendamist töös ei ole ka.

      Sobivate ettevõtete nimekiri või vaatlusnimekiri koorub iga investori jaoks ikka pigem kõiki analüüsiprotsessi samme läbi tehes.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.