fbpx

Maailma majanduse ja finantsturgude ülevaade

Mõned päevad tagasi käis mu juures järjekordsel konsultatsioonil üks tore abielupaar. Lisaks sellele, et arutasime konkreetseid investeerimisportfelli ja IB kontot puudutavaid teemasid, palusid nad seekord võtta jutuks ka maailma majanduse. Panin selle tarbeks kokku ühe slaidipaki, mille toel rääkisin alustuseks globaalse majanduse hetkeolukorrast, seejärel maailma majanduse väljavaatest ning lõpetuseks ka finantsturgude väljavaatest.

Kuna tõenäoliselt paljudel puudub ligipääs sellistele koondandmetele või ka ajaline ressurss, et kõike seda otsida, siis otsustasin jagada seda slaidipakki siinkohal ka dividendinvestor.ee lugejatega. Minu selgitavat juttu küll sellega kaasa ei tule, aga ehk on kellelegi kasuks ikka. Iga slaidi päises on kirjas ka vastava teema peamine järeldus/kokkuvõte. Kõik andmeallikad on kirjas iga graafiku all või klikitava veebilingina.

Tegu ei ole ei prognoosi ega ennustusega. Selliste ülevaadete puhul otsin ise tavaliselt vastust kolmele küsimusele:

  1. Kus me oleme täna ehk mida näitavad täna kättesaadavad ajaloolised andmed? Seejärel võrdlus lähi- ja kaugema minevikuga.
  2. Millised on turuosaliste ja analüütikute prognoosid tuleviku osas? Oluline on siinkohal hinnata, mida oodatakse ja millised on need ootused võrreldes tänase reaalse olukorraga.
  3. Kuidas on turuosaliste prognoosid ja ootused viimaste kuude/kvartalite lõikes muutunud? See annab aimu meelsuse muutusest ja seeläbi sisendi selleks, kas tasub olla ettevaatlik (kui kõik on optimistlikud) või hoopis oportunistlik (kui enamus pöörduvad pessimismi rajale).

Lõpetuseks lisan siia ka kolm asjakohast tsitaati Howard Marks’i värskest raamatust „Mastering the Market Cycle“.

Most economic forecasts are just extrapolations. Extrapolations are usually correct but not valuable.

Unconventional forecasts of significant deviation from trend would be very valuable if they were correct, but usually they aren’t.

We may never know where we’re going, but we’d better have a good idea where we are.

Head uudistamist!

Andke julgelt kommentaarides teada kui leidsite enda jaoks midagi huvitavat või oli tegu kasuliku lugemisega. Siis tean edaspidi, kas ja kui palju selliseid teemasid nii siin blogi veergudel kui ka ehk mõne veebiseminari käigus kajastada.

Slaidipaki saab alla laadida pdf faili kujul sellelt lingilt. Link toimib kuni 6. jaanuarini.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. See lk 8 slaid majandustsükli faasidest oli väga huvitav. Eurotsoon mid stage’is tundub veidi.. optimistlik?

    • Dividend Investor says

      Nõus, see Vanguardi raportis olev graafik tundub olevat koostatud enne euroala III kvartali SKP numbrite avaldamist, mil kasv ikka päris tugevalt ära kukkus (1,6% peale).

      source: tradingeconomics.com

      Teine aspekt, mis graafiku lugemise veidi keerulisemaks muudab on kogu selle asja mõõtmine läbi potentsiaalse majanduskasvu ja mitte läbi reaalse majanduskasvu. Teisisõnu näiteks seetõttu, et ettevõtete kapitalipaigutused möödunud perioodiga võrreldes langesid, langeb ka majanduskasvu potentsiaal. Samas kui reaalne majanduskasv on ikka kõrgem kui potentsiaalne kasv, jääme vaatamata langusnumbritele nii SKP kasvus kui ka potentsiaalses kasvus ikkagi sinna “joone peale” ning ei pruugi jõuda isegi late stage faasi. Ühesõnaga lihtne pilt, aga taga on keeruline loogika.

  2. Euroopa on middle stages ilmselt seetõttu, et kui peaks tekkima Euroopa Ühendriigid – taoline ühendus siis selle majanduslik potentsiaal oleks ääretult suur, 500 miljonit inimest liidus, lisaks liidu lähised alad: Balkan, Türgi, Ukraina, Venemaa (euroopa osa) on väga suure inimtihedusega ja majanduspotentsiaaliga.

    • Dividend Investor says

      Antud graafik kajastab siiski eri riikide liikumist majandustsüklis hoides kõik muud tingimused samad. Ehk siis euroala käsitlus jääb samaks ja ei sõltu tsükli faasist ega ka muutu faasist lähtudes.

  3. Jarno says

    Head uut aastat!
    Väga huvitav lugemine ja minu poolthääl läheb kindlasti sellele, et avaldaksid ka tulevikus (nt. korra aastas) sarnast maailma majanduse ülevaadet.

    • Dividend Investor says

      Jarno, edukat uut aastat sullegi! Aitäh tagasiside eest, võtan arvesse.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.