fbpx

Juuni dividenditulu ja sundmüügi korraldus LYNXilt

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Telefonikõne välismaakleri esindajalt

Juuni teisel nädalal sain kõne oma välismaakler LYNXi esindajalt. Tegu oli ikka päris omapärase telefonikõnega. Nimelt tuli välja, et minu portfellis leidub väärtpabereid, mille omamine on seadusega keelatud. Trahvi ähvardas kohalik finantsjärelevalve seadusele mitte allumise eest teha 500 000 kuni 1 000 000 euro ulatuses.

Meeldetuletuseks olgu öeldud, et kuigi LYNX kasutab valdavalt USA maakleri Interactive Brokers süsteeme, on siiski tegu eraldiseisva maaklerteenuseid pakkuva ettevõttega. Sellisega, mis on registreeritud Hollandis ja allub Hollandi finantsjärelevalvele. LYNXi esindaja sõnutsi oli hiljuti Hollandis vastu võetud seadus, mis muuhulgas keelab investeerida automaatlahingurelvi (cluster munitions) tootvatesse firmadesse. Tegu olevat rahvusvahelise konventsiooniga, millega Holland siis hiljaaegu liitus. Sealne finantsjärelevalve organ ehk De Autoriteit Financiële Markten (AFM) on just see, kellel lasub vastavuskontrolli kohustus.

Automaatrelvade tootjatesse investeerimise keeld

Kõnealune investeerimise keeld kehtib ettevõtete kohta, mis toodavad, müüvad või vahendavad automaatrelvasid või nende komponente. Keeld puudutab nii selliste ettevõtetega ärisuhetes olemist, sellistele ettevõtetele laenu andmist või muul moel finantseerimist. Olemasolevad positsioonid selliste ettevõtete finantsinstrumentides tuleb müüa või muul moel kõrvaldada (?) mõistliku aja jooksul. Just täpselt neid ridu oli võimalik seaduse selgitusest välja lugeda.

Keeluga tuli kaasa ka nimekiri ettevõtetest, mille finantsinstrumentide omamine on edaspidi keelatud. Nimekiri koosnes 37 ettevõttest. Sealt võis leida nii Rumeenia, Iisraeli, USA, Lõuna-Korea kui ka Hiina, India ja Venemaa firmasid. Täispika nimekirjaga saab tutvuda siin.  

Minu portfellis on üks USA kaitsetööstuse firma, mis samuti nimekirjas esindatud on ja mis andiski siis põhjust LYNXi esindajal toru tõsta ning helistada. Telefonitsi öeldigi kohe otse ära, et võtke palun teatavaks, et tegu on nüüd esimese ja hoitava kõnega ning paluti lähiajal positsioon maha müüa.

Kuidas selliste kõnede puhul käituda? Mina palusin koheselt saata mulle see sama info e-kirjaga pluss lisada sinna siis keelatud ettevõtete nimekiri ja samuti väljavõte värskelt vastu võetud seadusest/määrusest. Vähem kui tunni pärast oli kogu see info minu kirjakastis olemas.

Pimesi tegutsema kiirustada ei tasu

Kui hakkasin mulle meili teel saadetud keelu kohta Hollandi finantsjärelevalve organi kodulehelt detailsemalt lugema, vaatas mulle sealt vastu hoopis teistsugune info kui telefonis maakleri esindaja poolt räägitu. Kodulehel oli kenasti küsimuste-vastuste vormis välja toodud kogu keeldu puudutav oluline info. Kaasa arvatud see, keda kõnealune keeld üldse puudutab. Sealt vaatas mulle vastu järgmine lause: „Keeld kehtib Hollandis asuvatele finantssektori ettevõtetele, kelleks on pangad, fondivalitsejad, varahaldurid, kindlustusfirmad, pensionifondide valitsejad ja investeerimisühingud.“

Mina panin sealt tähele kohe kaht asjaolu, mis minu konto puhul ei kehti: 1) ma olen konto avanud eraisikuna ja 2) ma ei ole Hollandis tegutsev/asetsev. Just täpselt sellise vastuse ma ka LYNXile saatsin.

Maakleri vastus sedakorda juba leebem

Kohe järgmise päeva hommikul oli LYNXi vastus meilikastis. Sellest vastusest lugesin mina välja hoopis midagi muud. Lisan siinkohal ka inglise keelse originaalkirja, ehk on lihtsalt huvitav lugeda.

Igatahes seda kirja mõistsin mina järgnevalt. Kõnealuse rahvusvahelise konventsiooniga liitumise valguses vastu võetud seaduse raames on kohustatud käituma LYNX ja mitte mina kui LYNXi klient. LYNXil lasub kohustus võtta aktiivselt kasutusele meetmed selleks, et nende kliendid keelatud nimekirja väärtpaberitesse ei investeriks. Hollandi finantsjärelevalve näeb siinkohal LYNXi kui korravalvurit ja käepikendust. Samas ei saa LYNX sundida oma kliente seniseid väärtpaberipositsioone sulgema. Siinkohal on maakleril vaid ainult nõuandev ja soovituslik roll. Samas nimekirja kuuluvate väärtpaberite soetamine on edaspidi keelatud.

Peatun veidi põhjalikumalt nüüd kolmel viimasel lausel. Lause, milles öeldakse, et LYNX ei saa sundida kliente väärtpaberipotsioone sulgema, lõpetas selle olukorra minu jaoks kenasti ära. See tähendab, et kuigi LYNX väga tahaks, et ma selle positsiooni sulgeksin ja nende kliendiportfelli aruandluse puhastamisele kaasa aitaksin, siis sundida nad mind selleks ei saa. Või tegelikult, ma arvan, on õigem öelda, et ei taha.

See viibki meid kirja eelviimase lauseni, kus on väga selgelt väljendatud, et LYNXi ettepanekud on siinkohal soovituslikud. Miks seda nõnda sõnastada? Eks ikka selleks, et mitte võtta vastutust potentsiaalsete kahjumite eest, mida kliendid oma väärtpabereid müües saada võiks. Teisisõnu on see nende poolne kommunikatsioon soovituslik just nimelt seepärast, et vältida tekkida võivaid kahjunõudeid.

Mis puudutab kirja viimast lauset, siis sinna ei ole midagi parata. Just täpselt nõnda nagu aastajagu tagasi läks platvormil lukku võimalus osta USA börsil kauplevaid USAs registreeritud ETFe (väärtpabereid, mille ISIN kood algab tähtedega US….), on nüüd võimatu soetada neid 37 nimekirja kuuluvat aktsiat. Neil kõigil on nüüd LYNXi platvormile sisse logides juures vastav märge.

Kokkuvõtteks

Jagasin eeltoodut eesmärgiga illustreerida seda kui kategooriliselt ja kehtestavalt võidakse meile finantssektori firmade poolt midagi kiire ning tempoka telefonikõnega peale suruda. Ei tasu neile midagi ette heita. Eks tegutses ka LYNX siin oma huvides. Mida puhtamaks saab kliendiportfell keelatud firmadest, seda sujuvamad on suhted Hollandi finantsjärelevalvega. Ja kui ei saa päris puhtaks, siis progressi näitamine on ka hea, justkui hea tahte märk või nii.

Igatahes alati tasub analoogseid telefonikõnesid saades paluda kogu info saata ka e-kirja teel koos vastavate viidete ja selgitustega. Nõnda on meil asjad mustvalgel ja võimalik rahulikult ise süüvida.

Huvitav oleks nüüd siinkohal kuulda, kas keegi veel sarnase kõne sai?!

Juuni dividenditulu

Juunis oli dividenditulu maksjaid kokku 20 – erinevaid omanikutulu maksnud ettevõtteid oli 18 ja lisaks maksid dividende ka 2 ETFi. Taas oli tegu sellise kuuga, kus dividendimaksjaid oli arvuliselt palju. Samas tervelt 8 firma puhul jäi omanikutulu laekumine alla 10 euro. Kordan siin ikka ja jälle sama mantrat – küll sentidest saavad eurod, eurodes kümned eurod ja kümnetest lõpuks ka sajad. Tuleb lihtsalt oma investeerimistegevuses olla järjekindel!

Kuu lõpuks kogunes kontole kokku 779 euro väärtuses dividenditulu. Sedakorda laekus pea 2/3 dividendidest kontole eurodes, ülejäänud USA dollarites.

Progressi paremaks jälgimiseks pean ka ülevaadet laekunud dividendidest kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tõesti huvitav lugu! Juhiks vaid tähelepanu sellele, et “cluster munition” oleks korrektsem tõlkida kobar- või kassett(lahingu)moonaks. Tegemist on näteks pommiga, mis paiskab enne maapinnale jõudmist välja suure koguse väikeseid lõhkekehi, mis vaibana alla langevad. Probleemiks on see, et suhteliselt suur osa nendest lõhkekehadest ei plahvata kokkupuutel maapinnaga ja jäävad sinna vedelema olles endiselt aktiveeritud. See on hiljem ka pärast lahinguid ohuks tsiviilisikutele, kes pahaaimamatult või uudishimust (eriti laste puhul) neid liigutavad ja seeläbi surma/vigastavad saavad. Sellest ka põhjus miks seda tüüpi relva tahetakse keelustada.

    • Dividend Investor says

      Aitäh termini sisustamise ja selgituste eest! Pean tunnistama, et see valdkond on minu jaoks täiesti võõras ja seni jäigi täpne sisu suuresti arusaamatuks.

  2. On see Lynx Teil tasuta endiselt?
    Mul vahest nöörivad viieka miskipärast. Tundub, et tehinguvabadel kuudel.

    • Dividend Investor says

      Minul on tasuta. Olen aru saanud, et kui portfelli väärtus nende juures üle 100k, siis neid miinimum kuutasusid ei võeta.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.