fbpx

Säästmismäär – juuni 2015

Säästmismäär_coverInvesteerimisele eelneb alati säästmine. Investeerimisportfelli alles üles ehitava investori vara kasvab esmajärjes tänu täiendavale säästmisele ja investeeringutele ning mitte niivõrd finantsturgude tootluse tulemusena. Seetõttu olen seadnud eesmärgiks säästa igakuiselt vähemalt 40% oma sissetulekutest ja investeerida need säästud dividende maksvatesse aktsiatesse ning aktsiafondidesse. Kõlavad sloganid on vahest head ka iseenda innustamiseks. Seega püüan igapäevaselt toimetada vastavalt motole “säästan järjepidevalt, investeerin targalt, saavutan finantsvabaduse“.

Olen jälginud oma tulusid ja kulusid igakuiselt alates 2014. aasta novembrist. Nüüdseks, pärast mõnda aega kestnud tulude-kulude dokumenteerimist, saan öelda, et kuud pole vennad. Elus tuleb ette üllatusi, erakordseid sündmusi ja ootamatuid kulutusi. Seega olen mõistnud, et kuust-kuusse eesmärki saavutada on keeruline. Kuigi pürin jätkuvalt igakuiselt vähemalt 40% säästmismäära poole, siis tõehetk eesmärgi täitmise või mittetäitmise osas saabub kalendriaasta kohta kokkuvõtteid tehes. Aasta lõpus soovin näha, et vähemalt 40% aasta jooksul teenitud tulust olen säästnud (ja investeerinud).

Juunisse kandus sarnaselt maile üle posu erakorralisi kolimisega seotud kulusid. Püüdsin, mis ma püüdsin kokkuhoidlikult toimetada, aga uude elukohta asudes on üht-teist ikka tarvis oma käe järgi ümber korraldada. Ja üldiselt nõuavad need asjad ka rahalisi väljaminekuid. Lisaks kolimisega seotud erakorralistele kuludele oli üheks suurimaks väljaminekuks autole kaskokindlustuse pikendamine. Millegi pärast on mul jäänud harjumusest tavaks tasuda kogu aastase kindlustusperioodi makse ühe korraga. Lisaks oli tulude pool omajagu väiksem kui tavapäraselt. Põhjuseks puhkusenädal eelmisel kuul, mille eest makstakse tasu ette.

dividendinvestor.ee säästmismäär juuni 2015Kõige eelneva tulemusel kujunes juuni säästmismääraks 23%. See on selgelt vähem kui eesmärgiks seatud 40%. Teisalt olen rahul, et nõndagi palju õnnestus säästa. Eriti arvestades tavapärasest suuremaid kulutusi ja ühtlasi samaaegselt väiksemat palgatulu.

Käesoleva aasta kumulatiivseks säästmismääraks esimese kuue kuu jooksul annavad arvutused 27% (kuue kuu jooksul säästetu jagatud kuue kuu sissetulekutega). Seega olen hetkel rongist maas üpris kõvasti. Lihtsa simulatsiooni tulemusena arvutasin välja, et juhul kui tõesti soovin saavutada 2015. aasta keskmiseks säästmismääraks 40%, siis järgneva kuue kuu jooksul pean säästma rohkem kui 50% oma sissetulekutest. Täpsemalt on see number isegi nõnda kõrge kui 53%. Esmapilgul tundub see väga-väga palju, eriti arvestades, et käimas on suvekuud ja tahaks pisutki ringi rännata. Aga proovima peab!

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Ignar says

    Väga huvitav, lugesin kõik su postitused läbi. Jään ootama järgmisi.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.