fbpx

Selgusid aasta parimad ETFid

Nõnda nagu filmitööstuses jagatakse Oscareid ja Kuldse Palmioksa autasusid, hinnatakse iga-aastaselt parimaid ka börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide tööstusharus. Auhindu määratakse nii finantstoodetele ehk ETFidele kui ka selle sektori juhtfiguuridele ja tööstusharus tegutsevatele ettevõtetele. Kokku jagatakse tunnustust rohkem kui 30 kategoorias, millest nii mõnegi nominente ja võitjaid on ETFidesse raha paigutavatel investoritel kindlasti üpris põnev lugeda.

Elutöö auhind

Seekordse elutöö auhinna pälvis WisdomTree nimelise fondivalitseja asepresident ja ettevõtte Euroopa operatsioonide juht David Abner. Just Abner’i teeneks loetakse ETFide sektori arengu varases faasis investorite harimist nii ETFide toimimismehhanismide kui ka fondide kauplemise poolel.

„2008. aastal, mil liitusin WisdomTree ETFide meeskonnaga nägin, et nii finantsnõustajad kui ka institutsionaalsed investorid tunnevad üha enam huvi ETFide vastu. Samas puudus neist enamusel ülevaade, kuidas kujuneb ETFide turuhind, miks on fondide ostu-müügi noteeringute vahed ehk spread’id just täpselt sellised nagu nad on ja kust tuleb ETFidele likviidsus“, selgitas Abner. Selline investorkommuuni harimine tipnes 2010. aastal lõpuks ETFide käsiraamatu välja andmisega.

Aasta parim börsil kaubeldav fond

Parima ETFi tiitliga pärjati seekord ARK Innovation ETF nimeline fond (kauplemissümbol New Yorgi börsil ARKK). Fond keskendub murrangulist innovatsioonipotentsiaali pakkuvatele ettevõtetele. ARKK sai auhinna peamiselt seetõttu, et nüüd on selle ETFi näol investoritel olemas kuluefektiivne võimalus investeerida väga erineva valdkonna uuendusmeelsetesse ettevõtetesse. Fond keskendub kolmele niššile – genoomika, tööstuslik innovatsioon ja veebilahendused x.0. ETFi suurimateks positsioonideks on muuhulgas  Stratasys Ltd., Intellia Therapeutics, Tesla, Illumina ja athenahealth Inc. Fond on aktiivselt juhitud ja hetkel koosneb investeerimisportfell ligikaudu 50 valdavalt USA ettevõttest.

Nominentide hulgas olid muuhulgas veel järgmised börsil kaubeldavad fondid: iShares Core S&P 500 ETF (IVV), SPDR Portfolio Total Stock Market ETF (SPTM), U.S. Tax Reform Fund (TAXR), WisdomTree Emerging Markets ex-State-Owned Enterprises Fund (XSOE) ja Vanguard Total Bond Market ETF (BND).

Aasta uustulnuk

Eraldi auhind antakse välja ka kalendriaasta jooksul turule toodud kõige mõjukamale ETFile. Seekord võitis selle tiitli VanEck Vectors Green Bond ETF (GRNB). GRNB on esimene turule toodud keskkonnaalaselt ja sotsiaalselt vastutustundlikke investeerimispõhimõtteid rakendav võlakirjade ETF. Tegu on passiivselt hallatud S&P Green Bond Select indeksit järgiva globaalse ulatusega võlakirjafondiga.

Fondi portfellis on võlakirju ligi 20 eri riigist. Suurimateks positsioonideks on Prantsusmaa, USA, Saksamaa ja Hollandi päritolu võlakirjad. Fondi varad koosnevad nii rahvusvaheliste institutsioonide, finantssektori ja kommunaalettevõtete kui ka riiklike ja kohalike omavalitsuste võlakirjadest. Kokku koosneb fondi investeerimisportfell ligikaudu 100 erinevast võlakirjast, mis ühel või teisel viisil on seotud kliimamuutuste leevendamise projektidega.

Kõige innovaatilisem ETF

Kõige uuendusmeelsema ETFi auhind läheb üldjuhul kõige murrangulisemale möödunud kalendriaasta jooksul turule toodud ETFile. Sedakorda olid selleks USCF SummerHaven SHPEI Index Fund (BUY) ja USCF SummerHaven SHPEN Index Fund (BUYN).

Keeruliste nimede taga peituvad mikro, väikese ja keskmise suurusega USA ettevõtetele keskenduvad fondid. Esimene hõlmab endas kõigi majandussektorite ettevõtteid, teine vaid maavarade sektori firmasid. Üks nüanss on neil fondidel veel. Tegu on selliste ettevõtetega, kuhu tavaliselt paigutavad raha erakapitaliinvesteeringute (private equity) fondid. Kuigi antud juhul koosnevad ETFide portfellid börsil noteeritud ettevõtetest, siis portfelli koostamise põhimõtted on üle võetud tüüpilistest erakapitaliinvesteeringute fondidest. Seega keskendutakse madala EV/EBITDA suhtarvuga, suhteliselt väikese turukapitalisatsiooniga ja mõõdukalt kasumlikele ettevõtetele.

Parim nišši-ETF

Selle kategooria võitjaks kuulutatakse tavaliselt parasjagu kiiret kasvu ja arengut läbi tegevate majandusharude peale panustav temaatiline ETF. Seekordseks auhinnaomanikuks on Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ). BOTZ pakub võimalust investeerida robotite arenduse ja tootmisega ning tehisintellekti projektidega seotud ettevõtetesse. Fond on suhteliselt kontsentreeritud ja koosneb ligikaudu 30 erinevast ettevõttest. Suurimateks positsioonideks on muuhulgas NVIDIA Corporation, Keyence Corporation, Yaskawa Electric Corporation ja Fanuc Corporation. Ligikaudu poole fondi varadest moodustavad Jaapani ettevõtted, millele järgnevad USA firmad ligi 28% ja Šveitsi ettevõtted ligi 8% osakaaluga.

Aasta fondivalitseja

Igal aastal premeeritakse üht fondivalitsejat ka aasta fondivalitseja tiitliga. Seekordseks võitjaks kuulutati Vanguard. Võitja määramisel võetakse arvesse fondivalitseja tegevust uute toodete lansseerimisel, fondide tootlusi võrreldes nende alusindeksitega, muutusi valitsetavate varade mahus, ETFe kasutavate investoritele pakutavat tuge ja ka uuendusmeelsust. Vanguard’i jaoks tuli auhinnaline esimene koht paljuski tänu juba 15. aastat järjepanu kasvavale hallatavate varade mahule ja erakordselt soodsate haldustasudega fondide pakkumisele. Kogu firma ETFide nimekirja aluseks võttes on Vanguard’i fondide keskmine kulukuse määr kõigest 0,11% aastas.

Aasta kauplemissümbol

Auhind antakse igal aastal välja ka eriti tabava kauplemissümboli määramise eest. Seekord olid nominentideks näiteks ProSports Sponsors ETF (FANZ), Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) ja Cambria Tail Risk ETF (TAIL).

Võidu võttis siiski Point Bridge GOP Stock Tracker ETF kauplemissümboliga MAGA. MAGA tähistab akronüümi USA presidendi Donald Trump’i valimiskampaania hüüdlausest „Make America Great Again“. Tegu on fondiga, mis koondab endas vabariiklaste poliitilisi vaateid toetavaid ettevõtteid.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.