fbpx

Praktiline abivahend ETFide valimiseks

Hetkel on e-raamat müügist maas, sest ei ole seda jõudnud ajakohastada. Teksti osa on küll jätkuvalt kehtiv ja asjakohane, kuid ETFide valikus on toimunud rohkelt olulisi muudatusi.

Eelmisel nädalal teavitas LHV oma kliente sellest, et nad piiravad edaspidi Ameerika Ühendriikides registreeritud ja sealsetel börsidel kaubeldavate ETFide vahendamist. Teised, nii Eesti kui ka välismaised pangad ja maaklerid, olid vastavad piirangud sisse viinud juba 2018. aasta esimestel kuudel. Kuna päris paljud investeerimishuvilised teevad oma tehinguid siiski läbi LHV, leidsid nii mõnedki nüüd end olukorrast, kus tuleb hakata otsima aseainet seni kasutatud ETFidele.

Rida küsimusi ja paras segadus

Teisisõnu tähendab see seda, et paljud investorid seisavad nüüd küsimuse ees, millist börsilt kaubeldavat fondi ma siis nüüd edaspidi soetama peaksin. Kust ja kuidas leida alternatiiv seni portfellis olnud USAs registreeritud ETFidele? Millise fondivalitseja fond valida? Millist fondi eelistada juhul kui ühte ja sama alusindeksit järgib näiteks viis erinevat ETFi?

Tegu ei ole kindlasti lihtsa valikuga. Eriti arvestades seda, et Euroopa börsidelt leiab täna üle 2100 erineva ETFi. Ainuüksi erinevaid aktsiatesse panustavaid ETFe on üle 1400. Kust leida infot? Millest lähtudes fonde omavahel võrrelda? Kuidas siis lõpuks see viimane otsus teha?

E-raamat, mis lahendab sinu ETFi otsingu mured

Olen viimase nädala jooksul saanud sel teemal üpris mitmeid kirju ja sõnumeid. Just täpselt sellel põhjusel võtsingi kätte ja koondasin kokku 21 börsil kaubeldavat fondi, mis katavad ära kõige populaarsemad aktsiaindeksid ning investoreid tavaliselt huvitavad regioonid.

Kõnealune e-raamat on kokku pandud eesmärgiga teha fondivalik lihtsamaks. Teisisõnu need, kes on aastaid panustanud USA suurettevõtete aktsiatele USA börsilt kauplemissümboleid SPY või IVV kandvaid ETFe ostes, leiavad siit e-raamatust valiku alternatiive. Selliseid ETFe, mis on registreeritud mõnes Euroopa riigis, kauplevad mõnel Euroopa börsil ja millele on Eesti residendist investoril jätkuvalt ligipääs olemas.

E-raamat sobib suurepäraselt ka alustavatele või ka pisut edasijõudnumatele investoritele, kes soovivad aru saada, mida omale ETFe valides silmas pidada. Samuti neile, kel ei ole huvi ise kümneid ja kümneid kui mitte sadu fonde läbi kammida, et sealt endale sobiv leida.

E-raamatus on iga regiooni kohta välja toodud keskmiselt 2-5 fondi. Just täpselt need, mis vastavad teatud tehnilistele nõuetele ja kriteeriumitele. Seega suur töö on juba tehtud, spetsiifilised filtrid rakendatud ja valdavalt jääb nüüd sinul kui lugejal üle vaid otsustada, kas soovid dividende välja maksvat ETFi või dividenditulu automaatselt ise edasi investeerivat fondi.

Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Osta” nupule.

Esmalt teooria, siis praktika

E-raamatu esimeses peatükis on vaatluse all rida karakteristikuid, mida omale ETFi valides silmas pidada. Isegi kui sinu eesmärk ei ole saada investeerimisspetsialistiks, on ikkagi hea teada, kuhu sinu raha siis täpselt läheb. Lisaks aru saada ja mõista, millised karakteristikud on ETFide puhul need kõige olulisemad. Nõnda saame rahulikuma südamega hoida oma investeeringuid ka raskematel aegadel. Just nendest esimeses peatükis kajastatud põhimõtetest lähtuvalt on välja valitud edaspidi raamatusse kirja saanud ETFid.

Teises peatükis on välja toodud juhised käesoleva käsiraamatu kasutamiseks ja sarnaste ETFide vahel valiku tegemiseks. Päris sageli juhtub nii, et ühte ja sama või sarnast aktsiaindeksit järgib üpris mitu fondi. Siit leiad juhised, kuidas valida just sinu jaoks kõige parem ja sobilikum fond.

Valik ETFe regioonide ja investeerimisuniversumi lõikes

E-raamatu järgnevad peatükid on jaotatud vastavalt ETFide investeerimisfookusele. Kolmas peatükk keskendub globaalseid aktsiaid hõlmavatele börsil kaubeldavatele fondidele. Neljandas peatükis on vaatluse all populaarsemad USA aktsiaindeksid ja neisse raha paigutavad börsil kaubeldavad fondid. Viies peatükk koondab kokku Euroopa aktsiatele panustavad ETFid. 

Iga ETFi kohta on välja toodud tema peamised karakteristikud muuhulgas varade maht, kauplemissümbolid, börsid, kus ETF on noteeritud, ETFi kulukuse määr, registreerimise riik ja palju muud. Veelgi olulisem on detailne ETFi alusindeksi (underlying index, benchmark index) kirjeldus. Just see tegur määrab ära ETFi investeerimispoliitika ja aktsiate valiku põhimõtted.

Teisisõnu on iga ETFi kohta lihtsal viisil eesti keeles kirja pandud, kuhu täpselt antud ETF investeerib ja mis on peamised aktsiate valiku kriteeriumid. Selline kirjeldus on kindlasti abiks ennekõike alustavatele investoritele, aga kindlasti ka neile, kel on raskusi erialase inglise keelega. Iga ETFi puhul on võimalik otselingile klikates jõuda vastava ETFi enda kodulehele ja/või ETFi andmeid koondavale veebilehele, kus saab siis soovikorral uurida lisa juba ise.

Selgitame välja parimad ehk sarnaste fondide tootlusnumbrite võrdlus

Iga sektsiooni ja peatüki lõppu on lisatud ka vaatluse all olnud ETFide ajalooliste tootlusnumbrite, samuti riskikarakteristikute võrdlus. Nõnda on lihtne kohe näha, milline on parim S&P 500 aktsiaindeksit järgiv ETF või hoopis millise fondivalitseja arenevatele turgudele panustav fond on oma konkurentidele silmad ette teinud.

Valdaval enamusel juhtudest on välja toodud ka volatiilsusmõõdiku võrdlus. Eriti hea on seda võrrelda uurides ühe ja sama regiooni aktsiaturgudele panustavaid ETFe, mille alusindeksid on siiski pisut erinevad. Või siis ka kõrvutamaks näiteks kogu USA aktsiaturule, ainult suurettevõtetele ehk S&P 500 või valdavalt tehnoloogiafirmadele ehk Nasdaq 100 indeksile panustavaid fonde. Sealt leiab vastuse, kas kõrgem tootlus on tulnud kõrgema riski (suurema hinnakõikumise ulatuse) hinnaga või hoopiski on risk kõrge, aga tootlus madalam kui võrreldavatel fondidel.

Saadaval kaks formaati

E-raamatu hind on 20 eurot. Saadaval on nii pdf faili kujul versioon kui ka e-lugeritele sobivam epub formaat.

E-raamat pdf faili kujul

Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Osta” nupule.

E-raamat epub formaadis

Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Osta” nupule.

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuab e-raamat automaatselt Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Illimar says

    Mul tekkis üldse selline küsimus, et kas Lynxi või IB kaudu enam tasub neid ETFe osta, kui nii mitmeid USA ETFe enam osta ei saa? Siiani kandsin oma USA pangakontolt sinna otse USD peale ja sain nii ilma valuutavahetuseta tehtud. Nüüd aga peaks seal esmalt USD > EUR tegema (teenustasud) ja siis ostma neid EURides kauplevaid ETFe? Praegu tunduks lihtsam teha LHVs Kasvukonto ja osta lihtsalt VWRLi

    • Dividend Investor says

      Esiteks – LYNXis ja IBs on valuutavahetus suhteliselt soodne, vastavalt 4 ja 2 dollarit tehingu kohta. Seega kui vahetad valuuta vähemalt 500-1000 euro ulatuses, siis on kulud juba suhteliselt mõistlikul tasemel.

      Teiseks – väga paljusid Euroopas registreeritud ja Euroopa börsidel kauplevaid ETFe saab osta ka dollarite eest. Näiteks see sama sinu poolt viidatud VWRL kaupleb Londoni börsil ka dollarites, kauplemissümbol sel puhul VWRD.

  2. Sander says

    Millal kaup tagasi riiulile jõuab :)?

    • Dividend Investor says

      Praegu ei oska öelda. Pole olnud mahti e-raamatus olevat ETFide nimekirja uuendada ja suuresti seepärast sai müügist maha võetud. Samas Indeksinvestori paketis on asi lisamaterjalina jätkuvalt veel saadaval.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.