fbpx

Megatrendide ETFid ehk kuidas lõigata kasu suurtest muutustest maailmas?

Hallatavate varade mahult maailma suurim börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide fondivalitseja BlackRock tõi juba mõni aeg tagasi ETFide maailma termini megatrendid. Mida need endast kujutavad ja kuidas investorina sellest kõigest kasu lõigata?

Megatrendid on pikaajalised globaalsed trendid, millel on potentsiaal märkimisväärselt muuta seda, kuidas me elame ja töötame. BlackRock eristab megatrende tehnoloogia, sotsiaalsete muutuste, keskkonna ja demograafia tasanditel. Fondivalitseja on välja tulnud ka rea börsil kaubeldavate fondidega, mille kaasabil on investoritel võimalik neist muutustest ja arengulugudest osa saada.

Allikas: BlackRock, “Megatrends: A Research Study”, July 2018

Suured muutused meie ümber

Me kõik elame megatrendide keskel. Sageli ei pane me neid enam isegi tähele, sest oleme tehnoloogia kiire arenguga juba nõnda ära harjunud. Samas aeg-ajalt ju ikka kuuleme mõnest „järgmisest suurest asjast“, mis õnnestumise korral muudab mõnd valdkonda tundmatuseni. Just need ongi megatrendid – võimsad ja transformatiivsed jõud, mis muudavad globaalmajanduse arengutrajektoori.

Neil ei ole mitte ainult suur mõju sellele, kuidas me elame, töötame ja oma raha kulutame, vaid ka avaliku sektori poliitikatele ning ettevõtete arengustrateegiatele. Nendele potentsiaalsetele strukturaalsetele trendimuutustele varakult jälile saamine ja seejärel nendesse investeerimine aitab meil osa saada pikaajalistest kasvuvõimalustest.

Megatrendidesse investeerimine nõuab kannatlikkust. Megatrendid mängivad välja pigem üle järgmiste kümnendite kui järgmiste aastate. Võrreldes minevikuga on see tegelikult erakordselt kiire tempo. Varem kippus megatrendide väljakujunemine aega võtma isegi sajandeid. Näiteks keskajal Itaalia klaasimeistrite poolt loodud tehnoloogia pani aluse läätsede/objektiivide tööstusharule. Kõik algas toona lugemisprillidega. Neist võimsamate läätsede kasutuselevõtuni teleskoopides ja hiljem mikroskoopides kulus aga sadu aastaid.

Megatrendide ETFid kui mugav viis trendidest osa saada

Megatrende silmas pidades kokku pandud börsil kaubeldavad fondid ehk ETFid võimaldavad osa saada kogu vastava sektori või valdkonna arengust. Nõnda puudub vajadus teha ise rohkelt analüüsitööd eesmärgiga välja sõeluda potentsiaalsed võitjad. Samas isegi pärast põhjalikku analüüsi- ja uurimistööd ei pruugi meie valikud tulevaste võitjate osas täppi minna.

Ses valguses on ETFid justkui kindlam viis megatrendidele panustamiseks. Peaasjalikult seetõttu, et fondidesse kaasatakse iga megatrendi vallast mitmeid ja mitmeid ettevõtteid. Heaks näiteks on siinjuures isesõitvate ja elektriautode valdkond. Sellele megatrendile panustavad ETFid kaasavad fondi nii elektrisõidukite tootjad (Tesla, BYD), isesõitvate autode tehnoloogiat arendavad firmad (Alphabet, Aptiv), elektriautode akusid tootvad ettevõtted (LG Chem, Panasonic), nende akude tootmiseks tooret pakkuvad firmad (Albemarle) kui ka laadimisvõrke ja nende komponente tarnivad ettevõtted (ABB, Magna).

Allikas: BlackRock, “Megatrends 101: Own the Future of Innovation“, 2019

Viis megatrendi

BlackRock eristab viite megatrendi – tehnoloogilised läbimurded, demograafilised ja sotsiaalsed muutused, kiire linnastumine, kliimamuutused ja ressursside nappus ning arenevate riikide jõukuse kasv.

1. Tehnoloogiliste läbimurrete valdkonnas tuuakse välja, et kui 2017. aastal oli internetiga ühendatud seadmeid ligikaudu 17 miljardit, siis aastaks 2030 saab neid olema 125 miljardit. Siin on saadaval sellised börsil kauplevad fondid nagu:

  • USAs Nasdaqi börsil kauplemissümboli XT all noteeritud murrangulisi tehnoloogiaid arendavaid firmasid koondav iShares Exponential Technologies ETF,
  • Itaalias Milaano börsil kauplemissümboli RBOT all noteeritud automatiseerimise ja robootika valla firmasid koondav iShares Automation & Robotics UCITS ETF,
  • USAs New Yorgi börsil kauplemissümboli IHAK all noteeritud küberturvalisuse firmadele panustav iShares Cybersecurity and Tech ETF.

2. Demograafiliste ja sotsiaalsete muutuste vallas on märksõnadeks ennekõike pikema eluea ja muutunud elustiiliga kaasnevad muutused meditsiini vallas ning tarbimisharjumustes. Siin on saadaval näiteks sellised fondid nagu:

  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli AGED all noteeritud vananeva rahvastiku teemaga seotud firmasid koondav iShares Ageing Population UCITS ETF,
  • USAs New Yorgi börsil kauplemissümboli IDNA all noteeritud genoomika ja immunoloogia innovatsioon firmadele panustav iShares Genomics Immunology and Healthcare ETF.

3. Kiire linnastumine nõuab uusi ärimudeleid ja uut infrastruktuuri. Prognoositakse, et aastaks 2050 elab linnades 2/3 kogu maailma rahvastikust. Seda on kaks korda rohkem kui oli aastal 1950. Märksõnadeks on ses vallas kommunikatsioonivõrgud, transiit ja transport, sotsiaalne infrastruktuur ja elamispinnad. Fondivalikust võib siin leida:

  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli IQQI ja Itaalia Milaano börsil kauplemissümboli INFR all noteeritud infrastruktuuri arendamise ja haldamisega seotud firmasid koondava iShares Global Infrastructure UCITS ETFi,
  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli IUS8 all noteeritud arenevate riikide infrastruktuuri arendamise ja haldamisega (transport, energeetika ja kommunaalteenused) seotud firmasid koondava iShares EM Infrastructure UCITS ETFi,
  • USAs BATS börsil kauplemissümboli IFRA all noteeritud USA infrastruktuuri arendamise ja haldamisega seotud firmasid koondava iShares U.S. Infrastructure ETFi.

4. Kliimamuutuste ja ressursside nappuse vallas on märksõnadeks roheenergia ja loodushoid. Kui 2015. aastal moodustas päikese- ja tuuleenergia ligikaudu 7% kogu toodetud energiast, siis 2050. aastaks oodatakse selle osakaalu tõusu 50% piirimaile. Börsil kaubeldavate fondidena on selles valla olemas sellised ETFid nagu:

  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli IQQH ja Itaalia Milaano börsil kauplemissümboli INRG all noteeritud 30 eri taastuvenergia tootmisega seotud ettevõtet koondav iShares Global Clean Energy UCITS ETF,
  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli IEVD ja Itaalia Milaano börsil kauplemissümboli ECAR all noteeritud ligi 100 erinevast elektri- ja isesõitvate autode tööstusega seotud ettevõtet koondav iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF.

5. Viimase megatrendina toob fondivalitseja BlackRock välja arenevate riikide jõukuse kasvu ja sellega kaasas käiva tarbimisharjumuste muutuse. Ennekõike puudutab see keskklassi kasvavat osakaalu ühiskonnas. Maailmapanga prognooside kohaselt kasvab ainuüksi Hiinas keskklassi kuuluvate inimeste arv ajavahemikul 2005-2030 1 miljardi inimese võrra. Siin võib temaatiliste fondidena välja tuua näiteks:

  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli 36BZ all noteeritud ligi 260 mandri-Hiina börsidel kauplevale ettevõttele panustava iShares MSCI China A UCITS ETFi,
  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli IQQC ja Itaalia Milaano börsil kauplemissümboli FXC all noteeritud 50 Honkongi börsil noteeritud Hiina suurettevõttele keskenduva iShares China Large Cap UCITS ETFi,
  • Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli CEMG all noteeritud enam kui 350 globaalset rohkelt arenevatesse riikidesse müüvat ettevõtet koondava iShares MSCI EM Consumer Growth UCITS ETFi.

Kannatlikkus olgu investeerides pikk

Nagu öeldud, siis sellistele ETFidele panustades tasub varuda kannatlikkust. Nende niinimetatud investeerimisteemade välja mängimine võib võtta aega mitte aastaid, vaid aastakümneid.

Megatrendide ETFide kaasamist oma portfelli võibki vaadata kui üht alternatiivset võimalust potentsiaalse turgu ületava tootluse saamiseks. Seega selle asemel, et valida ise üksikaktsiaid (stock selection), ajastada turgude tõuse ja langusi (active management) või panustada konkreetsetele majandussektoritele/regioonidele (tactical asset allocation), on nüüd olemas võimalus kaasata megatrendide ETFide näol oma portfelli paljulubavate kasvukarakteristikutega valdkonnad.

Lahtiütleja:  Käesolev börsil kaubeldavate fondide tutvustus ei sisalda endas investeerimissoovitust. Tegu on informatiivse ülevaatega, mille eesmärgiks on laiendada silmaringi ja koondada ETFide kohta käivat infot. Investeerimisotsused ja analüüsid teeb iga investor ise.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Andres says

    Kui palju sa ise oma investeerimisotsustes megatrendidega arvestad? On see sulle oluline kriteerium või pigem selline lisainformatsioon?

    • Dividend Investor says

      Ütlen ausalt, et mina oma investeerimisstrateegias sellistele ETFidele kuigi suurt rolli ei omista. Olen täheldanud, et nende megatrendide ETFide osas kipub ostude ajastus olema erakordselt oluline. Teisisõnu kui mõni teema on parasjagu kuum ja popp, siis selliste ettevõtete aktsiad ostetakse väga tugevalt üles ja lühiajalised mullid on kerged tekkima. Seega nõuab selliste temaatiliste fondide kaasamine ikka omajagu aktiivset jälgimist ja tegutsemist. Ma ise eelistan aktiivselt hallata üksikaktsiate portfelli samas kui ETFide pool on pigem passiivne osta-hoia tüüpi investeering.

      • Andres says

        Kas siin ei tasuks mitte kasutada nn dollar-cost averaging strateegiat? See aitaks vast vähendada ajastamisest tulenevat riski ja vähendaks aktiivse jälgimise vajadust. Hoida tuleks sellist investeeringut muidugi pigem aastakümneid nagu ka tekstis oled maininud. Kui uskuda nende megatrendide prognooside täitumist, siis see võiks ju päris mõistlik lähenemine olla.

      • Dividend Investor says

        Jah, objektiivselt võttes just täpselt nõnda peakski toimima. Samas käitumuslikult näen kõrvalt, kuidas reaalsuses on pilt teine – mõni teema on juba muutunud populaarseks (aktsiate hinnad oluliselt tõusnud) ja siis hakkavad erainvestorid sinna raha suunama. Kui teema populaarsus vaibub, hinnad pöörduvad langusele, siis raha lisamist ei jätkata, vaid pigem otsitakse järgmine ja uus teema. Halvemal juhul müüakse veel olemasolevad temaatilised ETFid ka maha, kuna tootlus on niru ja teised teemad näitavad atraktiivsemaid tootlusnumbreid.

  2. Kalju says

    Tegin lastele kasvukontod ja ühele lisasin veega ja teisele puhta energiaga seotud ETFi. Lisaks muutsin ka peamise fondi globaalseks ETFiks. Lastel nagunii osta ja oota.
    Või on lastele mõeldes, mingi muu strateegia mida järgid?
    Väga hea blogi ja sisukad artiklid!

    • Dividend Investor says

      Eks valdavalt võiks globaalne ETF ollagi portfelli alustala, ükskõik, kas siis endale strateegiat kokku pannes või lastele. Kõik ülejäänu läheb pigem juba sinna peenhäälestamise valdkonda.

      Ja rõõm kuulda, et oled leidnud kasulikku lugemist!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.