fbpx

Energiasektori dividendiaktsiad – potentsiaalikas teenimiskoht riskialtile investorile

Energiasektori börsifirmad on viimastel nädalatel ja kuudel sattunud surve alla. Erakordselt soe talv ja suhteliselt ebasoodne investormeelsus niinimetatud traditsiooniliste energiafirmade suhtes on juba mõnda aega hoidnud selle sektori firmade aktsiaid tõusmast. Hiinast alguse saanud koronaviiruse puhang ja sellega seotud paljude sealsete tehaste sulgemine on lisaks käivitanud Hiina majanduse jahenemise ahelreaktsiooni.

Üheks majandusaktiivsuse aeglustumise kaasnähuks on tavaliselt ka toornafta nõudluse ja seeläbi ka selle hinna langus maailmaturul. Just see on viimastel nädalatel andnud hoogu energiasektori firmade aktsiahindade langusele. Nagu alati, pakuvad äkilised hinnaliikumised potentsiaalseid häid teenimiskohti. Energiafirmade aktsiahindade langus ja kogu kõnealuse sektori nõrkus ei pruugi veel läbi olla, kuid kui mitte muud, siis vähemasti on aeg küps selle sektori ja tema ettevõtete lisamiseks oma vaatlusnimekirja.

Energiasektor tervikuna languses

Uurides käesoleva aasta aktsiaturgude liikumisi ja tehes seda majandussektorite lõikes, jääb üpris kiiresti silma energiasektori firmade nigel käekäik. Veebruari alguse seisuga oli globaalne aktsiaturg tervikuna ligikaudu samal tasemel nagu 2020. aastat alustati. Samas energiafirmade aktsiate hinnad olid langenud -10% kuni -12%. Huvitaval kombel kogesid USA energiafirmad suuremad hindade langust kui Euroopa sama sektori ettevõtted.

Tänaseks on aktsiaturg tervikuna otsa ülespoole keeranud olles ligi 5-6% plussis. Ka energiasektori ettevõtted on veidi taastunud, kuid paljud selle valdkonna firmasid kaasavad börsil kaubeldavad fondid ehk ETFid on aasta algusega võrreldes jätkuvalt 6-8% miinuses. Seega üheks ehk kõige lihtsamaks viisiks energiasektori nõrkusele panustada ongi teha seda läbi indeksfondide.

Eesti investorile on kättesaadavad nii Euroopa, USA kui ka kogu maailma energiasektori firmasid koondavad ETFid. Toon alljärgnevalt välja neist suurimad ja enimkaubeldavad.

Euroopa energiasektori ETF

Juhul kui sinu fookuses on Euroopa toornafta ja gaasifirmad, võid kaaluda iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETFi. See fond koondab endas 22 Euroopa suurimat selle tegevusala ettevõtet. Tegu on dividende välja maksva fondiga ja hetkel on dividendimäär ligikaudu 4,4%.

Kõnealuse fondi puhul tasub tähelepanu pöörata sellele, et ETFi suurim positsioon, Prantsusmaa energiagigant Total SA, moodustab fondi mahust pea 30%. Sellele järgnevad Briti firma BP Plc ja Royal Dutsch Shell, mõlemad ligikaudu 15% osakaaluga. iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF kaupleb Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli EXH1 all.

Portfelli vaid USA energiafirmad

Eraldi on võimalik panustada ka USA energiafirmade käekäigule. Seda saab teha iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF nime kandva fondi abil. See ETF kaupleb muuhulgas näiteks Saksamaa börsil kauplemissümboli QDVF all.

Fondi portfelli kuulub 28 naftasektori firmat. On nii naftagigante, mille põhitegevuse hulka kuulub nii puurimine, toornafta transport kui ka rafineerimine, aga ka ainult toornafta ja gaasi transpordile, hoiustamisele või selle sektori teenindamisele keskendunud ettevõtteid. ETFi suurimateks positsioonideks on Exxon Mobil (24%), Chevron (19%), ConocoPhillips (6%) ja Schlumberger (5%).

Panustamine globaalselt

Juhul kui investorina otsest eelistust või arvamust Euroopa vs USA osas ei ole, on mõistlik kaasata hoopis selline fond, mis hõlmab endas energiasektori firmasid üle kogu maailma. Seda saab teha näiteks SPDR MSCI World Energy UCITS ETFi nime kandva fondi abiga.

ETFi portfell koosneb 67 energiasektori ettevõttest. Kõige enam on fondis USA firmasid (53%), millele järgnevad Suurbritannia (17%), Kanada (14%) ja Prantsusmaa (6%) energiaettevõtted. Fondi suurimad positsioonid on  Exxon Mobil (13%), Chevron (10%), BP Plc (6%) ja Total SA (6%).

Portfelli kuuluvate ettevõtete kaalutud keskmine dividendimäär on ligikaudu 5,1%. Samas fond dividende investorile välja ei maksa, vaid hoopis reinvesteerib need ise automaatselt.

SPDR MSCI World Energy UCITS ETFi saab soetada Amsterdami börsilt eurodes kasutades kauplemissümbolit WNRG. 

Valik dividendiaktsiaid energiasektorist

Teine võimalus energiasektori firmade nõrkusest kasu lõigata on panustada kohe üksikaktsiatele. Ennekõike valides välja firmad, mis on pikaajaliselt teinud stabiilseid ja ennustatavaid dividendimakseid.

Energiasektori suurfirmadest pakub dividendiaktsiate analüüsile keskendunud portaali Simply Safe Dividends dividendimaksete turvalisuse skoori (dividend safety score) alusel mõõdetuna kõige jätkusuutlikumat väljamakset Chevron (kauplemissümbol New Yorgi börsil CVX). Firma dividendimakse turvalisuse skoor oma maksimaalsest 100 punktist 85 punkti. Ettevõte on ilma dividendikärpeta hakkama saanud tervenisti viimased 32 aastat. Chevroni bruto dividendimäär on hetkel ligikaudu 4,6%, aktsia hind on käesoleval aastal langenud pea -7%. Oma 52-nädala kõrgeimast aktsiahinnast on ettevõte kukkunud -12%.

Dividendimaksete turvalisuse skoori mõistes on järgmine kandidaat Exxon Mobil (kauplemissümbol New Yorgi börsil XOM), skooriks 70. Firma on aasta-aastalt kasvavaid dividende maksnud juba 37 aastat järjepanu. Käesoleval aastal on Exxon Mobili aktsia kogenud pea -11% hinnalangust. Võrreldes viimase 52-nädala aktsia hinna kõrgtasemega, on langus tipust aga juba nõnda suur nagu -27%. Exxon pakub hetkel bruto dividendimääraks ligi 5,7%.

Keskmisest parema dividenditurvalisuse skooriga esinevad ka Phillips 66 (kauplemissümbol New Yorgi börsil PSX) ja Prantsuse energiagigant Total SA (kauplemissümbol Pariisi börsil FP), skoorid vastavalt 65 ja 61. Erinevalt teistest seni jutuks olnud firmadest on Phillips 66 oma tegevuses keskendunud vaid rafineerimisele ja kemikaalide tootmisele. Toornafta leiukohtade otsimise ja nafta/gaasi puurimisega firma üldse ei tegele. Phillips 66 aktsia hind on samuti oma viimase 52-nädala kõrgtasemega võrreldes langenud pea veernadi võrra. Firma pakub bruto dividendimääraks hetkel ligikaudu 4,0%. Prantsuse nafta- ja gaasigigant Total SA hind ei ole kuigi palju langenud, kuid bruto dividenditootluse number on siiski üpris atraktiivne, tervenisti 5,9%.

Kaks kandidaati riskialtitele panustajatele

Tuntuimate naftafirmade dividendimäärasid võrreldes pürivad etteotsa brittide BP Plc ja norrakate Equinor ASA, endise nimega Statoil.

Equinori (kauplemissümbol näiteks New Yorgi börsil EQNR) viimased dividendimaksed on olnud 0,26 USA dollarit aktsia kohta ühes kvartalis. See teeb oodatavaks bruto dividendimääraks ligikaudu 5,9%. Samas annavad analüütikud Equinori dividendimaksete turvalisuse skooriks kõigest 48. Seda võib tõlgendada kui piiripealset olukorda (borderline safe).

BP (kauplemissümbol New Yorgi börsil BP) puhul hinnatakse dividendimaksete turvalisust 46 punktiga, taas kord piiripealne olukord. 2010. aasta suuremahulise naftalekkega kaasas käinud erinevate kulude tõttu oli firma sunnitud siis dividendimaksed ajutiselt peatama. 2009. aastal maksti dividendideks 0,84 dollarit aktsia kohta kvartalis, 2011. aastal alustati uuesti makseid 0,42 dollari tasemelt. Tänaseks on dividendimakse kasvanud 0,625 dollarile aktsia kohta ühes kvartalis. See teeb tänast turuhinda arvesse võttes oodatavaks maksude-eelseks dividendimääraks koguni 6,7%. Nagu öeldud, siis nende kahe puhul käib koos keskmisest kõrgema oodatava dividenditootlusega kaasas ka keskmisest suurem risk. Ennekõike siis ses osas, mis puudutab dividendimakse jätkusuutlikkust.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. havoc says

    Tõid välja EQNR ja BP, kas RDSA jätsid välja mingil kindlal põhjusel ehk näed seal midagi suurema riskiga?

    • Dividend Investor says

      Kas vastan ausalt? RDSA oli tabelis täitsa olemas, viimases reas. Samas tabelist postituste jaoks ekraanitõmmist tehes jäi see viimane rida lihtsalt kogemata välja 🙂

  2. Juhuks tähelepanu, et WNRG on suurema exposure’iga Shell’ile kui need mida sa mainisid, kuna Shell’il on kaks aktsiaklassi ning nende kogusumma on 11%.

    • Dividend Investor says

      Aitäh, jah, see on hea tähelepanek! Ehk sis RDS on tegelikult suuruselt fondi kolmas positsioon.

  3. Tere!
    Mis on teie arvamus selle kohta, et USA EFT-d euroopa investorile keelatud on?
    Kas investeerimishuvilisele piisab SP500 jälgivast SXR8 ja CSPX eftidest?

    • Dividend Investor says

      Mis siin ikka arvata, hetkel on lood nii, et saame soetada Euroopa börsidel noteeritud ETFe ja nii lihtsalt on. 95% erainvestorite jaoks on kõik vajalik ju tegelikult Euroopast kättesaadav.

      Teise küsimuse lühike vastus on, et ideaalis ei piisa.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.