fbpx

Lugemissoovitused ehk blogid ja uudiskirjad, mida jälgin

Üks sagedasemaid küsimusi, mida saan intervjuusid andes, esinemas käies või mentorlust tehes on järgmine – milliseid blogisid ma ise loen ja milliseid taskuhäälinguid kuulan. Alljärgnevalt leiadki nimekirja blogidest ja uudiskirjadest, mida ma jälgin ning samuti põhjenduse, miks just seda allikat eelistan. Minu lemmikud podcast’ide ja videokanalite vallas saavad kirja järgmises postituses.

Päevakajalised uudised

Alustan allikatest, mida kasutan päevakajaliste uudistega kursis olemiseks. Selge see, et kohalike majandusuudistega kursis olekuks on parim viis Äripäev. Tasub kasvõi päeva-kahe tagant pealkirjad läbi sirvida. See aitab hoida kätt kohalike arengute tuiksoonel.

Välismaiste arengutega kursis püsimiseks meeldivad mulle väga erinevad uudiste agregaatorid.

1. Bloomberg: 5 things to start your day

See iga päeva pärastlõunal postkasti saabuv uudiskiri on aastaid olnud minu lemmik saamaks aru, millest peavoolumeedia parasjagu räägib ja mis on aktuaalne. Minu jaoks on see oluline, sest ma ei jälgi ise igapäevaselt uudisteportaale (tegelikult praktiliselt üldse mitte), ei loe ajalehti ja ei vaata ka väga televiisorit.

Mulle meeldib selle uudiskirja puhul kaks asja. Esiteks saan kiiresti ette pildi viiest kõige aktuaalsemast teemast välismaises finantsmeedias. Teiseks, iga uudiskirja lõpus on sektsioon “What we’ve been reading”, kust leiab rea täiendavaid parasjagu populaarseid teemasid ja uudiseid. Enamasti on need esitatud nõnda pika lausena, et vaid kokkuvõtte lugemisest juba piisab. Vajadusel saab alati klikata lingile ja lugeda kiirelt ka detailsemat sisu.

Uudiskirja tellimiseks oma e-mailile saab näiteks seda postitust lugedes sisestada oma e-maili aadressi ja valida “Sign Up”.

NB! Bloombergi uudisartiklite lugemine on tasuline. Iga kuu on tasuta võimalik lugeda piiratud arv artikleid. Enamik uudiskirjas viidatud artikleid on viited otse Bloombergi enda kirjutistele. See tähendab, et need ülalmainitud lingid on täismahus tasuta loetavad vaid piiratud ulatuses.

2. Abnormal Returns päevane lingikogu

Tadas Viskanta, kes alustas tänaseks juba ligi 15 aastat tagasi Abnormal Returns nimelist blogi koguski populaarsust sellega, et filtreeris igaks päevaks välja kümmekond huvitavat ja päevakajalist investeerimisteemalist uudist või blogipostitust. Olen vahelduva eduga jälginud seda uudiseid koondavat lehekülge ise juba üle kümne aasta ning alati kui soovin kiirülevaadet olukorrast, siirdun just sellele lehele.

Päevases lingikogus on alati üks tore investeerimisteemaline tsitaat, päeva graafik ja siis lingid uudistele/postitustele teemade lõikes. Teemad, nagu öeldud, on valdavalt investeerimiskesksed ja enamasti jooksevad läbi näiteks sellised kategooriad nagu Markets, Bonds, Strategy, Companies, Finance, Funds, Economy, no ja loomulikult praegu ka COVID-19.

3. Bloomberg BusinessWeek ajakiri

Aastaid olen olnud ka Bloomberg BusinessWeek nimelise ajakirja tellija. Ajakiri ilmub paberkandjal 1x nädalas ja lugemist on seal ikka omajagu. Enamasti pea 80 lehekülge. Paberkandjal ajakirja aastatellimus maksab Eestisse toimetades ligikaudu 100-140 eurot aastas. Võimalik on soetada ka digitaalne pakett.

Kuigi mõnes mõttes on tegu justkui päevakajalisi teemasid kajastava ajakirjaga, siis pigem liigitaksin ma need kirjatükid niinimetatud slow news kategooriasse. Teisisõnu uudised, mis ei vanane. Valdavalt on tegu selliste pisut põhjalikumate pooleteise kuni viie lehekülje pikkuste uurivate artiklitega. Kord saab lugeda sisevaadet mõnda majandussektorisse, siis jälle põnevatest kohtuvaidlustest suurfirmade vahel või siis globaalsetest trendidest tarbimisharjumustes. Väga hariv, ühtaegu suurt pilti kajastav, aga samas ülidetailne lugemine.

Finantsturgude ajalugu ja pikaajaline investeerimine

1. A Wealth of Common Sense

See Ben Carlsoni poolt peetav blogi on minu üks lemmikuid, mida nädala-kahe tagant läbi sirvida. Ben Carlson on Ritholtz Wealth Management nime kandva USA varahaldusfirma portfellihaldur. Ka tema kolleegide Michael Batnick’u blogi The Irrelevant Investor, Joshua Brown’i The Reformed Broker ja kõnealuse varahaldusfirma asutaja Barry Ritholtz’i The Big Picture nime kandev blogi on uurimist väärt.

Enamasti suundun mina Ben Carlsoni blogisse selleks, et hoomata perspektiivi. Selleks, et tuletada endale ikka ja jälle meelde, et ma olen investor, mitte kaupleja ning minu investeerimishorisont on pikk. Mulle meeldib, et Ben kasutab kirjatükke luues palju andmetöötlust ning oma postitustes ka kenasti esitab kõik need andmed lugejatele. Kord ülevaatlike graafikute, kord koondavate tabelitena.

2. Of Dollars and Data

Järjekordne andmetöötluserikas investeerimis- ja majandusblogi. Of Dollars and Data nimelist blogi peab selle sama eelviidatud varahaldusfirma andmeteadlase ametikohta hoidev Nick Maggiulli.

See on nüüd eriti tore blogi sellistele veidi juba finantsnohikutele. Kuigi koondtabelid ja ülevaatlikud graafikud on alati selged ja arusaadavad, siis sageli on kirjatükkides ka viiteid paljudele akadeemilistele ning empiirilistele uuringutele, samuti erinevatele analüüsimeetoditele. Ühesõnaga täitsa minu tassike teed.

3. Varahaldusfirma Vanguard blogi

Vanguard on üks suurima varade mahuga varahaldureid maailmas. Ennekõike on firma tuntud kui indeksfondide haldaja. Läbi aegade on Vanguardi asutaja John Bogle’i ja ka kogu firma investeerimisfilosoofia olnud järgmine – oma kogu turgu, tee seda võimalikult madalate kuludega ja püsi kursil. See filosoofia kumab läbi igast Vanguradi blogi kirjutisest ja on suuresti ka üks põhjus, miks ma neid artikleid lugemas käin.

Minule isiklikult meeldib kõige rohkem professionaalsetele (niinimetatud institutsionaalsetele) investoritele mõeldud blogi. On olemas ka finantsnõustajatele mõeldud ja samuti erainvestoritele ette nähtud blogi, kuid näiteks viimases kajastatakse väga palju teemasid, mis meid Eesti residendist investoritena kuigivõrd ei puuduta (erinevad USA maksuteemad, pensioniskeemid jmt).

Börsil kaubeldavad fondid ehk ETFid

1. JustETF.com

JustETF.com on lehekülg, mis koondab endas Euroopa erainvestorile kättesaadavaid börsil kaubeldavaid fonde. Portaalil on olemas ka artiklite sektsioon, kus kajastatakse üpris lihtsal ja ka alustavale investorile arusaadavas keeles erinevaid ETFide teemasid. Kirjutsi avaldatakse nii umbes 2-4 tükki kalendrikuus. Olen sinna teinud tasuta kasutajakonto ja saan need kirjatükid kuus korra postkasti uudiskirjana.

Mina jälgin neid artikleid valdavalt kahel põhjusel. Esiteks soovin näha, mis on Euroopa ETFide turul parasjagu aktuaalsed teemad. Teiseks saan nendest kirjutistest sageli inspiratsiooni, kuidas oma koolitusmaterjalides midagi täiustada või siis mõne hea graafikuidee dividendinvestor.ee Instagrami lehel jagamiseks. Samas nagu öeldud, siis tegu on väga alustajasõbralike ja harivate postitustega.

2. ETF Strategy

Euroopa ETFide turu uudiseid kajastav portaal. ETF Strategy lehekülg on pigem mõeldud professionaalsele/elukutselisele investorile. Samas mine tea, ehk on ka juba dividendinvestor.ee lugejate hulgas nõnda suuri ETFi-fanatte, kes tahavad iga uue arenguga kursis olla.

Seda lehekülge sirvin kuu jooksul 2-3x. Peamiselt siis eesmärgiga olla kursis, missugused uued ETFid või muud börsil kaubeldavad tooted (ETPd) on värskelt Euroopa börsidel noteeritud, mis on ETFi turu trendid ning kas on ees ootamas suuremaid regulatiivseid muutusi.

Finantsalaste akadeemiliste uurimuste kokkuvõtted

1. Alpha Architect

Kunagise finantsmodelleerimise fanatina (spetsialiseerusin sellele omal ajal Taanis magistrikraadi tehes) jälgin tänaseni ka vastavasisuliste teadusartiklite ja põhjalike empiiriliste uurimuste uusi tuuli. Minu lemmikuks on Alpha Architect nime kandev veebileht. Tegu on varahalduses kvantitatiivseid meetodeid kasutava fondivalitsejaga.

See on nüüd täielikult selline veebileht, mis on mõeldud totaalsetele finantsnohikutele. Sellistele, kes kasvõi kord elus on pidanud Black-Scholes’i optsioonide hindamise mudelit eksami käigus klassi ees tahvli peal tuletama või kelle silmad löövad särama kui saab volatiilsuse hindamiseks katsetada erinevaid GARCH mudeleid või kes kunagi on proovinud ehitada mõnd automatiseeritud turusignaale andvat kauplemissüsteemi.

Viimastel aastatel on kõige populaarsemateks ja läbivamateks uurimisteemadeks olnud erinevad faktormudelid ja trendi järgmise süsteemid.

2. Academic Insights on Investing

Teine investeerimisteemalisi uurimusi koondav veebileht, millele kord kuu-paari tagant pilgu peale heidan kannab nime Academic Insights on Investing. Taas kord on tegu pigem finantsmodelleerimise fanatile mõeldud lehega, kust saab käia lugemas lühikokkuvõtteid värsketest investeerimisalastest teadustöödest.

Kokkuvõtteks

Nagu näete, siis ega neid veebilehti nüüd väga palju kirja ei saanudki. Eks tegelikkuses on mõned veel, kuid näiteks paljude blogide puhul on sissekanded ebaregulaarsed. Sellisel puhul jäävad sama moodi ebaregulaarseks ka külastused nende blogide lehekülgedele.

Lõpetuseks veel paar aspekti. Kasutan kõigi nende veebilehtede uudiste ja postituste koondamiseks NewsBlur.com nimelist tasuta veebirakendust. Nõnda on igal hommikul arvutit avades kohe näha, kas ja kus on uus uudis/postitus üleval.

Teiseks, nagu näete, siis ma ei ole siia nimekirja lisanud mitte ühtegi uudisportaali või peavoolu meedia finantsajalehte. Olgu selleks CNN Money, Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg, Reuters või midagi muud. Miks? Peamiselt sel põhjusel, et ma lihtsalt ei jõuakski siis mitte midagi muud teha kui ainult uudisvoogu kammida. Pealegi ei ole 99% neist uudistest mulle mitte mingil moel investeerimisotsust tehes olulised ja tegelikult õhtuvad veel lisaks kauplemisele ning lühiajalisele mõtlemisele.

Seega nagu öeldud, siis nii-öelda suured teemad ja headline’id saan kätte Bloombergi uudiskirjast või siis ka maaklerkontole (Interactive Brokers) sisse logides. Ja ega rohkem ei olegi vaja. Kogu ülejäänud lugemine keskendub pikale perspektiivile – olgu siis mineviku andmeanalüüsile, investorkäitumise teemadele või spetsiiliste teadmiste täiendamisele.

Soovitan sarnast lähenemist ka kõigile investeerimishuvilistele. Oluline ei ole siinkohal kindlasti mitte kvantiteet, vaid kvaliteet. Pigem detailsed ja süvitsi minevad teadmised/oskused kui pealiskaudne ja tegelikult ebavajalik infomüra.

Sel korral olid siis fookuses veebilehed, blogid ja uudiskirjad, mida regulaarselt jälgin. Õige pea panen kirja ka podcast’id ja videokanalid, mida kuulan ning vaatan.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.