fbpx

Portfelli jälgimise tööriist

Nii koolitustel, mentorluses kui ka e-kirja teel saan päris sageli järgmise küsimuse – kuidas sa jälgid oma portfelli seisu? Eriti aktuaalne on see küsimus juhul kui meil on konto mitme erineva panga või maakleri juures. Siis muutub koondülevaate omamine veelgi keerukamaks.

Jagangi teiega nüüd siinkohal tööriista, mida ise oma portfelli kohta reaalajas ülevaate saamiseks kasutan. Tegu on Google Spreadsheet’i arvutustabeliga, milles nii hetke turuhinna info, päevase aktsiahinna muutumise info kui ka muude erinevate mõõdikute info jookseb sisse täiesti automaatselt. See tähendab, et iga kord kui avad tabeli, näed koheselt oma portfelli ajakohast hetkeseisu ja turuväärtust.

Portfelli tööleht

Kõnealuse arvutustabeli ehitamist alustasingi ma juba aastaid tagasi sellele samale ülalkirjeldatud probleemile lahendust otsides – tahtsin omada koondülevaadet kogu väärtpaberiportfellist, mis asetses erinevate pankade ja maaklerite juures.

Minu soov oli kahetasandiline. Esiteks huvitas mind lahendus, kus saan igal ajahetkel ülevaate oma portfelli turuväärtusest. Samuti sellest, kuidas on antud kauplemispäeva jooksul muutunud iga portfellis oleva positsiooni hind. Need mõlemad funktsionaalsused on tabelis olemas.

Teine lahendamist vajav probleem puudutas portfelli jaotust. Soovisin omada ülevaadet sellest kui suur on iga konkreetse väärtpaberi osakaal kogu portfellis kokku. Juhul kui sa toimetad nagu minagi 2 või enama panga/maakleri juures, siis oma maaklerkontole sisse logides me seda infot ei saa. Parimal juhul näeme portfelli jaotust selle konkreetse maaklerkonto lõikes. Pealegi tulevad siinkohal nüüd mängu ka erinevad kauplemisvaluutad. USA aktsiaid olen soetanud USA dollaris, Londoni börsilt üksikaktsiaid Suurbritannia naelsterlingitest ja Balti börsilt osalusi hoopis eurodes.

Seepärast tahtsin luua tabeli, mis arvutab kõik välisvaluutas soetatud aktsiapositsioonid hetke turukursiga ümber eurodesse ja lisaks näitab siis ära iga positsiooni osakaalu kogu minu väärtpaberiportfelli lõikes. Ka see funktsionaalsus on selles tabelis olemas. Olen tabelisse selgitusena lisanud ka fondijuhtimise maailmas levinud üksikaktsiate portfelli hajutamise rusikareegli.

Rohkelt ka muud kasulikku infot

Mida veel tabelist leiad? Sisestades tabelisse iga väärtpaberi puhul nii ostukoguse kui ka ostuhinna, näitab see töövahend sulle iga kord ka seda, kas oled oma positsiooniga plussis või miinuses. Tõsi, kuvatud on küll ainult hinnamuutused (dividendimakseid need arvutused arvesse ei võta), kuid tegu on igati kasuliku väljaga. Eriti neile, kes vahest ka mõne spekulatiivse tehingu teevad ja veidi kauplemisega tegelevad, sest alati tabelit avades on sekundiga pilt hetkeolukorrast ees.

Olen sellele portfelli töölehele lisanud mõned täiendavad näitajad. Olgu selleks siis kasum aktsia kohta (EPS), hinna-kasumi suhtarv (P/E) või ettevõtte turuväärtus (market cap). Ka kõik need andmed uuenevad automaatselt. Iga vastava veeru päisest leiad ka juhised ja selgitused nende näitajate kohta.

Google Spreadsheet arvutustabeli tööleht “Portfell”

Igal teadlikul investoril on vaatlusnimekiri

Prantsuse keemik Louis Pasteur on öelnud, et õnn soosib neid, kes on selleks valmis. Investeerimise maailmas teab iga kirglik kaupleja ja investor seda, et meil peab, lihtsalt peab, olemas olema vaatlusnimekiri ehk watchlist. See on nimekiri investeerimisobjektidest, mida me jälgime, mille kohta oleme kasvõi veidigi juba uurimistööd teinud ning nüüd lihtsalt ootame sobivat (sisenemis)hetke.

Seega olen sellesse arvutustabelisse kaasanud ka teise töölehe, millel nimeks “Vaatlusnimekiri”. Sinna saab igaüks ise sisestada just need üksikaktsiad või ka ETFid, mis parasjagu huvi tekitavad või millel soovid regulaarselt silma peal hoida.

Sellel töölehel jooksevad automaatselt sisse järgmised näitajad ja andmed:

  • aktsia/ETFi hetke turuhind,
  • päevane protsentuaalne hinnamuutus,
  • kauplemisvaluuta,
  • viimase 52 nädala kõrgeim hind,
  • viimase 52 nädala madalaim hind,
  • kasum aktsia kohta ehk EPS,
  • hinna-kasumi suhtarv ehk P/E,
  • ettevõtte turuväärtus,
  • aktsia hetke turuhinna võrdlus viimase 52 nädala kõrgeima hinnaga.

Võimalik on lisada veel täiendavaid näitajaid, mida samuti uuendatakse automaatselt. Juhised selle tegemiseks leiad juba tabelist.

Kõigi väljade puhul olen lisanud sinna ka eestikeelsed selgitused, definitsioonid ja mõnel puhul ka lisajuhised, kuidas vastavat näitajat kasutada. Näiteks P/E suhtarvu puhul olen lisanud viite tasuta veebilehele, kus on võimalik võrrelda hetke P/E suhtarvu selle sama ettevõtte ajaloolise keskmise P/E tasemega.

Vaatlusnimekirja töölehe kasutamiseks on tarvis sisestada vaid kaupelmissümbol (mõnikord ka börsi kood) ja väärtpaberi nimi. Kõik andmed jooksevad edasi sisse juba automaatselt ja ka uuenevad automaatselt.

Nagu näha alltoodud kuvatõmmiselt, siis veerus D olen kasutanud tingimusvormingut. See teeb suurte hinnaliikumiste märkamise veelgi lihtsamaks. Piisab vaid kiirest läbikerimisest, et näha, millise aktsia hinnaliikumised täna on suurimad. See on väga mugav, sest näiteks minul on portfellis täna kokku ligi 50 rida, vaatlusnimekirjas aga julgelt üle 100.

Google Spreadsheet arvutustabeli tööleht “Vaatlusnimekiri”

Nüüd see tööriist kõigile kättesaadav

Nagu öeldud, siis väga sageli küsitakse, kuidas ma reaalselt oma portfellil ja mind huvitavatel aktsiatel silma peal hoian. Ennekõike siis uuritakse, milliseid tööriistu kasutan. Siin ta siis on! Täpselt sellist tabelit olen ma ise juba viimased 5+ aastat kasutanud.

Tuunisin selle teie jaoks veel selgemaks ja arusaadavamaks. Lisaks kirjutasin juurde nii selgitused kui ka kasutusjuhendi. Need leiad arvutustabeli esimeselt töölehelt, mis kannab nime “Juhised ja selgitused”.

Selleks, et see tabel saaks päris sinu omaks, siis pea meeles üht – esimese asjana tee sellest tabelist omale koopia. Selleks mine menüüsse Fail / File ja vali sealt Tee koopia / Make a Copy. NB! Koopia tegemiseks pead sa olema eelnevalt sisse loginud oma Gmail’i/Google’i kontole, sest koopia tehakse sinu Google Drive’i. Selle tulemusena on sul nüüd arvutustabel, millele pääsed ligi ainult sina ja kus saad muudatusi teha ka ainult sina.

Sellele mugavale tööriistale ja andmeid automaatselt uunedavale arvutustabelile saad ligipääsu lunastada siin. Ligipääsu hind on 8 eurot.

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuavad juhised tööriista kasutamiseks ning ka ostuarve Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse.

Juhul kui sul on parandus- või täiendusettepanekuid, siis kuulan neid hea meelega ja püüan need võimaluse korral ka sisse viia.

Täiendus 22.07.2020:

Palju on küsitud, mis saab Baltic Horizon fondi osakutega ja näiteks LHV võlakirjadega. Kahjuks ei ole mina seni töötavat lahendust leidnud. Google Finance funktsioonid saavad hakkama vaid aktsiatega, Baltic Horizon fond on investeerimisfond (mis siis, et börsil kaubeldav) ja LHV võlakiri on võlakiri. Olen ise praktikas lahendanud asja nii, et lisan need read siiski “Portfelli” töölehele, kuid uuendan neid hindu aeg-ajalt ise käsitsi. Näiteks kuu lõpus kuu kokkuvõtet tehes.

Väike praktiline nipp ka – lisage otselink näiteks selle sama Baltic Horizon fondi osas veergu “P”. Ehk siis Nasdaq Balti börsi otselink Baltic Horizon Fund osaku kohta. Nõnda on mugav ja lihtne iga kord kiiresti hind kätte saada.

Jõudu ja edu oma investeeringute jälgimise tööriista ülesehitamisel ja muidugi ka investeerimisel!

Täiendus 15.08.2021:

Google Finance võimaldab automaatselt sisse tõmmata ka erinevate krüptovarade hindu. Bitcoin ja Ethereum jooksevad sisse valuutade loogika alusel, muud populaarsemad krüptovarad aga hinnaindeksi loogika alusel.

Täiendasin tabeli töölehte “Portfell” ka valemiga, mille alusel on võimalik muuhulgas kuvada Cardano, Polkadoti, Uniswapi, Dogecoini, Litecoini, Chainlinki jt populaarsemate krüptovarade hindu dollarites.

Täiendus 06.01.2022:

Bercman Technologies, ELMO Rent, Hagen Bikes, TextMagic, Modera, Madara Cosmetics, VIRŠI-A ja Saunum Group ei ole noteeritud Balti börsil, vaid hoopis First North alternatiivturul. Seal noteeritud aktsiate kohta Google Finance andmeid kätte ei saa ja seepärast ei ole nende aktsiate puhul automaatne uuendus võimalik.

Need väärtpaberid tasub sinna tabelisse portfelli kui terviku vaate saamise huvides siiski lisada ja näiteks 1x kuus siis vajadusel neid hindu käsitsi uuendada.

Täiendus 08.05.2023:

Google Finance on muutmas ja muutnud seda, milliste väärtpaberite hindu nad näitavad ning see on toonud kaasa tõrked tabeli töös, mida ei ole õnnestunud vaatamata mitmetele katsetele korda teha. Muuhulgas hõlmab see hulka Euroopa börsidel kauplevaid ETFe ja ka aktsiaid Balti börsilt. Seega kuna tegu ei ole enam 100% korralikult töötava tabeliga, siis hetkel seda endale enam soetada ei saa.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Miks sa Google’it Microsoft’ile eelistad? Olen jagelenud piisavalt Sheets’iga, et iga kord lõpuks leida, et mingi Excel’is lihtne funktsioon või graafikutüüp ei ole kättesaadav või lisatav mulle vajalikel tingimustel.

    See andmete automaatlaadimine on muidu aga huvitav funktsioon 🙂

    • Dividend Investor says

      Eks ma kasutan Excelit ka. Minevikus ehitasin automaatsed uuendamised sinna nii Bloombergi kui ka Yahoo!Finance baasilt, kuid erinevatel põhjustel lakkasid nad kõik töötamast ja nii jäigi Google Finance + Google Spreadsheets.

      • Okei! Väga huvitav kuulda. Kuidas valuutadega on? On nende lisamine kah automaatne (nt toksides millegi muu sümboli sisse)?

      • Dividend Investor says

        Jah, valuutadega sama lihtne. Portfelli töölehel valuutade kohta väljad juba olemas ja saad sealt loogikat/valemeid kopeerida.

  2. Risto says

    Googlefinance funktsioon on väga hea ja kasutan seda ka ise, kuid sellel on ka üks suur puudus. Vähemalt, mis puudutab Saksamaal kaubeldavaid väärtpabereid. Saksamaal on teatavasti 2 suuremat börsi, Frankfurt ja XETRA.

    Vaata Lingil olevat kuvatõmmist: https://prnt.sc/ttt185

    Kui soovin “tõmmata” näiteks BMW hindu, siis mõlema börsi hinnad kuvatakse korrektselt. Kui võtan näiteks LHV Kasvukontos pakutava ETF’i EXXT (Nasdaq 100), siis Xetra hinna kohta kuvatakse viga. LHV pakub Kasvukontos just Xetra’s kaubeldavat EXXT’d.
    Võimalik, et teen ise ka midagi valesti, aga minul pole õnnestunud veel EXXT Xetra hinda tabelisse saada.

    • Dividend Investor says

      Jah, täitsa tuttav mure. Seda juhtub õige mitme ETFi ja ka näiteks väärismetallide ETNide puhul. Mõnel juhul ei saagi hinda kätte, mõnel juhul aitab kui proovida võtta hind Frankfurdi börsilt. Juhul kui sa parasjagu päevakauplemisega ei tegele, siis ei ole need võimalikud hinnaerinevused börside lõikes kuigi olulised.

  3. Tere!

    Kas tööriista uuendab automaatselt ka tavalisi indeksfonde? Või peab hindu uuendama käsitsi?

    • Dividend Investor says

      Kõik hinnad, mis on olemas Google Finance lehel on võimalik automaatselt uuendama panna. Saad seda kontrollida, kas on olemas sellel lehel.

  4. Wise hinda ei õnnestunud kuidagi töölehele saada. Ilmselt teen midagi valesti.

  5. Täpsustan, et aktsia andmed tulid aga valuutat ja seetõttu ka positsiooni väärtust eurodes ei tulnud.

    • Dividend Investor says

      Tuttav mure. Google Finance vahepeal ei taha sisse tõmmata Suurbritannia valuutasid. Olen selle ise lahendanud nii, et juhul kui sisse jooksev hind on pennides, siis kirjutan käsitsi valuuta lahtrisse GBX ja kui naelsterlingites, siis GBP. Siis kõik töötab.

  6. Raimond says

    Mulle jäi natuke segaseks see, et kui ma ostan nt. Kaubamaja mitmel korral ja erineva hinnaga, siis ma pean iga ostu uuele reale panema? Või kui samasse patta, siis ei pea kuupäevad ju enam paika, isegi kui hind läheb keskmiseks.

    • Dividend Investor says

      Mina ise kasutan ostuhinna keskmistamist. Ehk siis kui alul on ostetud 100 aktsiat hinnaga näiteks 8 eurot, siis just see on kirjas. Kui ostan 100 aktsiat lisaks hinnaga 10 eurot, siis koguseks panen valemi =100+100 ja arvutan välja kaalutud keskmise ostuhinna, antud juhul 9 eurot. Selle 9 sisestan siis ostuhinna väljale. Ma ei tea, kuidas teiste teenusepakkujatega, aga LHV arvutab kohe ise kenasti selle kaalutud keskmise soetushinna ka ära ning saab kasutada seda numbrit.

      NB! Veerg “Tradetime” ei näita mitte seda, millal sina tehingu tegid, vaid seda millal tabeli väli “Price” on viimati uuendatud.

  7. Priit says

    Tere!
    Mis sümboliga peaks sisse võtma Bitcoini ja Ethereumi? Proovisin BTC ja BTCUSDiga aga ei midagi. Või peaks ka lisama börsinimekirja viite aga seda ei leidnud nimekirjast.
    Aitäh!

    • Dividend Investor says

      Vaata töölehte “Portfell”. Seal on valuutade sektsioonis näide sellest, kuidas Bitcoini-euro kurssi kätte saada.

  8. Anonüümne says

    Kas sellesse tööriista on võimalik sisestada ka III sammas?
    Ehk et, kas III sammas peegeldub ka nö lõpptulemuses?

    • Dividend Investor says

      Automaatne hinnauuendus toimib ainult väärtpaberite puhul. Samas III samba rida on võimalik tabelisse ise lisada ja siis käsitsi näiteks 1x kuus uuendada fondiosakute kogust ja hinda ning siis saab tervikvaate oma finantsvaradest kenasti kätte.

  9. Martin says

    Tere,

    Üritasin lisada TextMagic (MAGIC) aktsiat aga ei tunnista miskipärast. Sümbol peaks õige olema. Teiste ettevõtete aktsiatega on kõik korras, täitsa asjalik tööriist.

    • Dividend Investor says

      TextMagic ei ole noteeritud Balti börsil, vaid hoopis First North alternatiivturul. Seal noteeritud aktsiate kohta Google Finance andmeid kätte ei saa ja seepärast ei ole nende aktsiate puhul automaatne uuendus võimalik.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.