fbpx

Aktsiaturgude väljavaade: 4 põhjust optimismiks ja 4 põhjust pessimismiks

Taas kord tuli tahtmine oma tähelepanekuid jagada pigem videoformaadis. Sel korral võtan alustuseks vaatluse alla hiljutised aktsiaturgude arengud. Lisaks võrdlen veidi tänast tehnoloogiasektori aktsiate buumi 2000ndate tehnoloogiamulli aegse ajaga. Kui toona, tänaseks juba pea 20 aasta taguse tehnoloogiamulli ajal moodustasid tehnoloogiasektori aktsiad S&P 500 aktsiaindeksist turuväärtuse alusel mõõdetuna ligi 35%, siis tänaseks on tehnoloogiaaktsiate osakaal roninud 27% piirimaile. Samas eksisteerib nüüd üks oluline erinevus.

Igal elukutselisel investoril ja kauplejal on rida indikaatoreid, mida ta regulaarselt jälgib. Need aitavad mõõta nii-öelda turu temperatuuri, diagnoosida hetkeolukorda. Järjepidevalt ühtesid ja samu indikaatoreid uurides õpime paremini mõistma seoseid ja ka turgu tunnetama. Pikaajalise osta-hoia tüüpi investori jaoks ei ole see kõik kuigi oluline. Samas kasvõi veidigi turu ajastamisega tegeleva aktiivse investori, veelgi enam kaupleja, jaoks on see samas väga oluline. Jagangi alljärgnevalt teiega osakest neist indikaatoritest, mida ise jälgin.

Video põhiosa keskendub seega neljale põhjusele ja indikaatorile, mis suunavad meid olema aktsiaturgude väljavaate osas optimistlikud. Iga selline jutuks tulev indikaator kirjeldab olukorda justkui erineva vaatenurga alt. Üks uurib näiteks raha hinda ja kättesaadavust, teine hoopis investormeelsust.

Lisaks optimismi süstivatele tähelepanekutele jäid mulle siiski silma ka neli tegurit, mis suunavad ettevaatlikkusele. Eriti lühiajalises perspektiivis. Seega leiad sellest videost ka neli põhjust, miks olla aktsiaturgude osas lähikuudel pessimistlik.

Juhul kui sul on huvi videos kasutatud slaidimaterjali vastu, siis need saad omale alla laadida sellelt lingilt.

Video on kättesaadav ka otse Youtube’is vaatamiseks dividendinvestor.ee kanalil.

Head vaatamist!

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Henri says

    Tere,
    väga huvitav ülevaade, kuulasin mitu korda, et lasta settida mõtetel.
    Mu küsimus sai ehk osaliselt vastuse juba sellest videost, aga kui konkreetsemalt küsida mis sa arvad “ETF mulli lõhkemisest” mida mõned siin aasta alguses ennustasid?

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.