fbpx

Börsijutud episood #3: bitcoin, kahjumlikud börsifirmad jm

Uus episood sarjast “Börsijutud: investor vs kaupleja” on teie ees. Ikka nii, et mina ei tea, mida Markus minult küsib ja Markus ei tea, mida küsin temalt mina.

Markuse avaküsimus puudutas Bitcoini. Kohe küsimuse sissejuhatusest ja sõnastusest oli näha, et ta ootab kas a) minu poolt totaalselt skeptilist suhtumist krüptovaluutadesse või b) seda, et vastan midagi stiilis a la seni kuni Bitcoinist dividende ei saa, siis mina seda ei puuduta. Mida arvad sina? Kas vastuseks osutus a) või b) või hoopis midagi muud ehk c)?

Minu esimene küsimus Markusele puudutas hinnahüppeid, eelkõige earnings gap‘e ehk hinnahüppeid majandustulemuste avaldamise päeval. Tahtsin teada, kuidas käitub kaupleja juhul kui näeb kvartalitulemuste avaldamise järgselt seda, et aktsia hind hüppab +20-30%. Mul on läbi aastate selliseid asju juhtunud oma portfelli ja vaatlusnimekirja aktsiatega ikka omajagu ja iga kord tunnen, kuidas ma lihtsalt enam ei suuda seda aktsiat pärast sellist hinnahüpet osta.

Viimase küsimusega tuli teemaks Hiina aktsiaturg. Sellest juttu tehes jagas Markus üht filmisoovitust – The China Hustle. Vaatasin selle ise just täna ära ja ei teagi nüüd, mida siis asjadest arvata. Eks ma olin neist asjust varem ka kuulnud, kuid tabasin end nüüd veidi teistelt mõtteradadelt. Kui seni olin pigem olnud seda meelt, et USAs reverse merger teel USA börsil kauplevate Hiina ettevõtete osas tuleb ekstra tähelepanelik olla, siis nüüd hakkasin mõtlema ka kogu kohaliku aktsiaturu peale. Nende firmade peale, mis on noteeritud mandri-Hiina börsidel. Peamiselt siis Shanghai ja Shenzheni börsidel. Mis on seis seal?

Ma olen mandri-Hiina aktsiate ETFi ka oma isiklikku raha paigutanud päris mitmel korral, kuid mitte kunagi ei ole proovinud uurida ühegi sealse ettevõtte majandusaasta aruandeid. Olgem ausad, täna ma isegi ei tea peast, mis firmad on mandri-Hiina börsidel noteeritud suurima turuväärtusega firmad. Ehk peaks uurima? Või hoopis mitte?! “Ignorance is bliss” nagu ameeriklastel on tavaks öelda 🙂

Täispika saate Börsijutud #3 leiab ka sellelt Youtube lingilt.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Erkki says

    Järjekordne huvitav kuulamine. Ilmselt ma nüüd järgnevalt võin solvata kedagi aga Ethereum ‘il on probleemid koodiga. Võimalik, et nüüdseks on see viva ehk nö “parandatud”. Paraku arvestades asjade ajalugu, siis võib tugineda arvamusele tagaukse kohta. Mina isklikult ei usu, et see on nö manipuleemise kindel/tagaukseta. Siiski ma ei taha öelda, et sellega ei tasuks sõitu teha, lihtsalt ei maksa vähemalt antud krüpto puhul liiga kauaks istuma sisse jätta.
    Küsimus mis jäi hingele – milline(sed) on krüpto etf.

    Parimat, Erkki

    • Dividend Investor says

      Aitäh, tore, et meeldis! Tunnistan ausalt, et ei ole spetsialist krüptode alal ja eks see oli suuresti ka põhjus, miks näiteks 2017. aastal ei tundnud end mugavalt kogu sellele teemale panustades. Igatahes huvitav teada.

      Mina kasutan Bitcoini puhul seda BTCE kauplemissümbolit kandvat ETCd.

  2. Väga huvitav filmisoovitus! Lõpuks vaadatud… Ei saanud päris aru, kas lõppsõnaga üritati kogu SEC tegevusele peale 2017. aastat kahtlust heita aga tundus küll nii.

    • Dividend Investor says

      Minu enda kokkuvõte oli näiteks suuresti see, et vaadata, kuidas vastav Hiina firma on USA börsile toodud ja kelle poolt toodud/abistatud ning püüda veidi põhjalikumat taustauuringut teha, muuhulgas aktsionäride jaotuse osas. Mingil hetkel toimus see Hiina firmade USAs noteerimine konveiermeetodil ja paljuski ka pump and dump skeemi kasutades.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.