fbpx

Börsijutud episood #4: tehnilised viperused, kolmekohalised tootlusnumbrid jm

Taas kord istusime koos Markusega ekraanide ette, mina Tartus ja esindamas investori vaatenurka, tema Tallinnas ning kaupleja rollis, ning tõime lauale teemad, mis meile möödunud nädala-kahe jooksul silma olid jäänud. Ikka nii, et mina ei tea, mida Markus minult küsib ja tema ei tea, mis teema tõstatan mina.

Markus tegi sel korral otsa lahti ühe päris huvitava teemaga. Mida teha kui ühel päeval logid oma maaklerkontole sisse ja näed, et aktsia, mida oled portfelli ostnud ei ole enam ühtäkki kaubeldav?! Isegi kauplemissümbolit ei olnud võimalik maakleri platvormilt leida. Päris veider lugu, kas pole?!

Saadet saad vaadata ka Börsijutud Youtube kanalil.

Mina tegin alustuseks juttu sellest, mis kohe kuidagi väga tugevalt sel aastal silma on hakanud. Pimesi spekuleerimine ja suurte riskide võtmine alustavate investorite ja kauplejate hulgas. Kevadest alates on asjad läinud hästi. Pigem on enamus sellistest kontsentreeritud panustest ja karjakäitumise rongile hüppamise ideedest saanud tasustatud. Tesla, Zoom, Nio, Moderna jne. No millised tootlusnumbrid! Lihtsalt super!

Mis mul siis mureks on, et selle teema tõstatasin? Eks kindlasti üheltpoolt räägib minus näpuotsaga kadedus ja mingi õiglustunde taga ajamise soov. Kuidas see võimalik on, et uljaspead teenivad aastaga +200% või +600%? Samas mina, kes ma olen seda kõike õppinud ülikoolis, töökohal ja veel aastaid ka omal käel, ei suuda selle hullusega kaasa minna. No ma lihtsalt ei ole valmis 30% või isegi 50% oma portfellist panustama ei Teslale, Niole või ükskõik millisele teisele börsiaktsiale. Selgelt olukord, kus teadmised ja pikk kogemus paistavad tegevat karuteene. Vähemalt senises tõusufaasis.

Samas teisalt on mul soov juhtida alustavate kauplejate ja investorite tähelepanu sellele, et finantsturgudel on päris keeruline eristada õnne ja oskuse rolli. Kas Nio aktsia 1000% tõusust osa saamine käesoleval aastal oli jaanuaris aktsiaid ostnud investori/kaupleja puhul oskusliku analüüsi ja ajastamise tulemus (valituks osutus tõesti potentsiaalikas autotootja või oli ilmne, et Tesla tuules tõusevad kõik) või hoopis õnn (väga vabalt oleks võinud valituks osutuda mõni muu Hiina elektriautode tootja, näiteks BAIC, mille aktsia on sel aastal langenud -40%)? Ei tea.

Ja tegelikult me ei saagi sageli seda mitte kunagi teada. Ikka päris keeruline on eristada kui palju sellest +1000% Nio aktsia hinnatõusust moodustas äri enda areng, potentsiaali kasv ja muu taoline ning kui palju parasjagu globaalsetel börsidel võimust võtnud elektriautode aktsiaid puudutav maania. Seega olgem tänulikud ja jäägem alandlikeks (humble). Pikemas perspektiivis saavad kõige valusamad õppetunnid ikka need kõige suurema ego ja kõrgema enesekindlusega turuosalised.

Börsijuttude erisaade

Siia lõppu üks teadaanne ka. Selle saate lõpus hõikasime välja üleskutse kõigile vaatajatele järgmise saate tarbeks. Kui teil on küsimusi mulle või Markusele investeerimise, kauplemise ja finantsturgude osas, siis pange need teele aadressil borsijutud@gmail.com või kommentaaridena Youtube’is saate alla. Järgmine saade tuleb kuulajate/vaatajate küsimuste ja vastuste erisaade. Ehk siis võtame ette kõik meile laekunud küsimused ja asume neile vastama.

Juhul kui sinu küsimus on ennekõike suunatud ühele meist, siis pane kohe ka kirja, et küsimus Märtenile või küsimus Markusele. Nagu öeldud, siis küsimusi ootame e-kirja aadressile borsijutud@gmail.com või kommentaaridena. Arvesse lähevad küsimused, mis jõuavad meieni enne 20. detsembrit.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Ma lisaks veel, et investori toolil on mugav ja ohutu nagu sa Märten ütlesid minu tehniliste viperduste peale, aga kaupleja toolil saab sadu protsente tõusvates aktsiates lustida.. ma ise nii kade pole, kuna olen mõnes mainitud nimes ka sees 😀 Ajad on erinevad, jääme siis õiglust ootama! #stayhumble

    • Dividend Investor says

      Tõsi, nii see on. Eks ka investorina näen oma portfellis kolmekohalisi tootlusnumbreid. Enamasti need saabuvad muidugi paari aasta pikkuse hoidmisperioodi jooksul.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.