fbpx

Müstiline hinnagraafik ja milline investeerimisotsus teha

Seekordne postitus tuleb täiesti teistsugune. Ei tee üldse pikka juttu, vaid küsin hoopis ühe küsimuse.

Ma tean, et need, kes pigem on kasvõi pisutki kätt proovinud kauplemisega, neil on justkui lihtsam vastata. Samas mu oma kogemus ütleb, et investorite jaoks on vahest selliselt püstitatud küsimused ehk isegi kasulikumad.

Igatahes küsimus ise on lihtne. Võttes arvesse ainult seda infot, mida näed alltoodud graafikul, siis mida teeksid sina?

Graafikuspetsidele olgu veel öeldud, et tegu on nädalase sagedusega küünalgraafikuga (iga küünal tähistab 1 nädalat) ja graafik vaatab ajas tagasi 5 aastat.

Kas su esimene mõte on osta? Või hoopis müüa või lühikeseks müüa (langusele panustada)? Või on esimene reaktsioon oodata? Kui jah, siis mida?

Ma tean küll, mis keskmise investori peas toimub, milline monoloog seal kerima hakkab 🙂 Ikka see, et ainuüksi selle info pealt ei saa ühtegi otsust teha, palju sõltub ettevõtte finantsnäitajatest, lisaks on vaja teada seda, teist ja kolmandat. Ma tean! Aga mängige kaasa! Ja pane tähele, mis sinu sees toimub! Millised on esimesed mõtted, tunded ja reageeringud.

Kirjuta aga julgelt kommentaaridesse, mis on sinu eelistus:
1) Ostan
2) Müün
3) Ootan
4) … (teen midagi muud).

Soovi korral võid loomulikult lisada ka oma mõttekäigu ja põhjenduse.

Kolmapäeva 27. jaanuari õhtul annan teada, mis aktsia graafikuga on tegu ja teeme pisut kokkuvõtteid.

Täiendus 27.01: mis siis oli see müstiline aktsia?

Ma tunnen, et pean nüüd alustuseks teie kõigi ees vabandama. Ma ei mänginud päris 100% ausat mängu kui postitasin ülaltoodud graafiku. Ehk siis see graafik justkui on päris aktsia hinna graafik ja nagu ei ole ka. Mida ma siis tegin? Kuidas see graafik sündis?

Võtsin Apple aktsia hinnagraafiku ja pöörasin selle peapeale. See tähendab, et lasin aktsiagraafiku platvormil kuvada hinna 1/AAPL kohta.

Päris tavaline Apple aktsia hinna graafik üle sama perioodi näeb ise välja selline.

Sellel graafikul näed mõlemat joont, nii AAPL aktsia hinda kui ka selles postituses alul kuvatud 1/AAPL hinda ehk nii-öelda pöördgraafikut.

Suur küsimus – kas sinu arvamus on nüüd samaväärne?

Nagu kirjutasin, siis pikka juttu ma siinkohal ei tee ega teoretiseerima ei hakka. Selge on see, et ma ei otsinud ühte ja ainust nii-öelda õiget vastust, strateegiat või investeerimisotsust. Selle mõtteharjutuse eesmärk oli hoopis midagi muud.

Esiteks – vaata nüüd seda õigetpidi Apple graafikut ja mõtle, mida sa ainult selle graafiku pealt otsustades teeksid. Kas see otsus on kooskõlas pöördgraafiku omaga. Ehk siis kui 1/AAPL graafikul oli sinu selge eelistus lühikeseks müüa, siis kas AAPL graafikul tunned, et on selge eelistus osta? Või kui 1/AAPL graafikul nägid võimalust põrkeks või trendi muutuseks, kas siis AAPL graafikul näed midagi sarnast – võimalust korrektsiooniks või trendi muutumiseks?

Teiseks – pane tähele, kas sinu mõtted, reaktsioonid ja otsused said mõjutatud sellest, et nüüd sa siis tead, millise firma aktsiaga on tegu. Kas ja kuidas mõjutab sinu investeerimisotsust ja arvamust see, mida sa arvad Apple’ist ja milline hoiak sul on selle konkreetse firma ning tema toodete suhtes?

Olid ajad, mil me fondijuhi ametis olles lahutasime selliste asjadega oma meelt ikka omajagu. Võtsime mingi hinnagraafiku, kus kõik tundus justkui ilmne või vastupidi, millest mitte midagi ei suutnud välja lugeda, ja pöörasime selle teistpidi. Ja siis vaatasime uuesti. Jälgisime, kas midagi meie nägemustes ja arvamustes muutus või mitte. Eriti tore oligi see kui näitasime neid graafikuid teineteisele nii, et kunagi ei teadnud, mis väärtpaberiga on tegemist ja kas tegu on hinnagraafiku või pöördgraafikuga. Lõbu laialt ja samas kasulik ka!

Jah, tõmbasin teid siin nüüd veidi haneks (välja arvatud Markust, kelle igapäevatöö ongi graafikute analüüs ja kes nägi läbi ka selle, et tegu on Apple pöördgraafikuga ning ka sõber Siim nägi mu vingerpussi läbi).

Igatahes andke aga kommentaarides teada, kuidas selline mõtteharjutus mõjus. Kas märkasite ja tundsite omal nahal, kui lihtne on tegelikult aju ja mõtteprotsesse võimalik narrida?

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Jürjo says

    Olen küll algaja ja kauplemisega mitte liiga palju kogemid aga ma läheks selle graafiku puhul trendiga kaasa. Ootaks tõusu ja siis panustaks langusele.

  2. Katrin says

    Kui mul oleks need aktsiad, müüks ära, sest tundub, et läheb järjest alla. Kui mul neid pole, siis passiks, st ei ostaks, sest tundub, et äril miski jamps ja läheb pidevalt allamäge..

  3. Tõnis says

    Puhtalt graafiku järgi panustaks põrkele üless ja seejärel müüks.

  4. Peale vaadates tundub nagu inverse AAPL vms ehk sellisel juhul tähendaks ost hoopis shorti.. Aga sellel graafikul on langustrend, pole põhjust pikk olla. Ei teeks midagi, aga kui peaks, siis sell STP @16.83, initial buy STP @24.08, peale seda target trailing buy STP 10-week high.. näiteks 😀

    • Dividend Investor says

      Markus, 99% lugejatest, kes ehk isegi tahtsid kommenteerida ei julge nüüd mitte midagi kirjutada, sest proff lendas laivi oma edevate inglisekeelsete terminite ja lühenditega 🙂 Aga muidu tänud, kõlab nagu solid approach, ma panen homme orderid siis kohe sisse 🙂

      • Trader Markus says

        Minu maailmas on iga üksiku tehingu tulemus juhuslik, pakkuge ikka oma variante! 🙂

  5. Aasta eest veel vaatasin sellist graafikut kui võimalust odavalt siseneda ja võtsin PKG1T-d, nüüd olen pigem seisukohal, et sellises olukorras tasub kaotus sisse võtta ja otsida potentsiaalikamaid kohti kuhu raha panna. #algaja

  6. Rasmus says

    Pakun et Microsofti stock split

  7. Tanel says

    “….ma panen homme orderid siis kohe sisse 🙂” …. ja kui juba, siis ikka “all in” 🙂
    Nali naljaks. Ise vaataks graafikul libisevaid keskmisi ja kui seal hakkab miskit muutust näha olema, siis otsustaks vastavalt sellele. Hetkel tundub küll selge langustrend olevat. Jube mõnus on niimoodi nõu anda 🙂. Kui oleks enda raha mängus, siis oleks neid otsuseid palju raskem teha.

    • Dividend Investor says

      Hea tähelepanek see, et kui raha pole mängus, siis on justkui lihtsam, eks ole?! Asjad paistavad objektiivses valguses, pole ei hirmu ega miskit.

  8. Rasmus says

    Tere
    Mina soovitan osta, kuna toimunud on aktsiate jagunemine ja Aktsia on Microsoft.

  9. Tõnis says

    Eks palju ikka oleneb ettevõttest. Puhtalt küünlaid vaadates näeks pigem ostukohta väikesele tõusule. TP optimistlik @24 või tagasihoidlik @20. Kui hind sulguks üle 25 siis mõtleks isegi pika positsiooni peale.

  10. Erkki says

    Kui oman, kindlasti ootel (mingil põhjusel on nad mul ju portfellis olema aegu tagasi). Samuti aastate põhjal oleks olnud võimalus ka varem müüa. Juhul kui tegu oleks nö suure ettevõtmisega, nii näiteks erineval alal aga sarnane sektor, oleneb aga teeks luuret ja ehk isegi. Oleneb mida ma näeks seal pikas plaanis. Lähtudes puhtalt graafikust ning teadmata/arvamata jne. , siis ainult antud antud info – ootel.

  11. Jänku says

    Optsioonidega: kui ettevõtte finantsid on korras või parenemas, siis vaataks OTM calle 2022 ja 2023 aastasse. Kui finantse ega muud taustainfot ei tea, siis lotopileteid ei ostaks.
    Aktsiadega: puhtalt graafiku järgi vaadates tahaks enne ostmist näha, et langustrend saab läbi – esmalt peaks hind läbi 23 murdma ja siis veidi kerkima ning seejäres 23 taset uuesti testima. Kui sealt alla enam ei vaju, siis siseneks jupikaupa: 25 pealt 25%, 20 pealt 25% ja 35 pealt veel 50% kogu soovitud portfellist. Langusele ei julge lühikeseks müügiga panustada (kui panustaks, siis hedge’iks callide ostuga).

  12. Taavi says

    Hoian eemale. Maailmas on palju aktsiaid, nendest panustada jõuab ainult väga väikesele osale. Kui muud head argumenti ei ole (nt uus juht või strateegia või muutus keskkonnas, millesse usuksin), siis ainult hinna järgi küll ostma ei läheks asja, mille hind on 5 aastat järjest kukkunud.

  13. Puhtalt kaasamõtlemise mõttest… Ainult seda pilti vaadates ei kutsu midagi tegema. Küll aga võib 2020 viimase kvartali hinnaliikumises näha kergeid vihjeid võimalikule trendni muutusele. Oleks vaja lähemalt sisse vaadata.
    Kauplemise mõttes võiks isegi kaaluda lühiajaliselt pikaks minekut. Aga seda mitte enne, kui ka päevagraafikuid saaks vaadata.

  14. Kui kusgilt lihtsalt sellist graafikut näeks ei teeks midagi. Kuna kaupleja ei ole, siis ei näe mõtet oodata trendi pöördumist mis enem vähem kestab juba viis aastat. Kauplemisel või lühikeseks müügil võiks siin teenimisvõimlusi olla küll, aga ise pole selles tugev. Teaks ettevõttest vähemalt mingit kaubamärki või midagi dividendiga seonduvat. Võimalik et dividendimäär on mingil põhjusel väga kõrge,, ettevõtte ajaga kogunenud kasum makstakse lihtsalt välja, sellega langeb hind ja aktsia pikaajalised omanikud kokkuvõttes kotanud polegi, aga ise selle kelguga alla sõitma praegu ei hakkaks kui ei ole aimugi kaas ees on uue mäe jalam või kuristik. Sellised mõtted siis lihtsalt peale vaadates tekkisid.

  15. Mina ootaks. Kuna hetkel muud infot pole. Kui mul on olemas, siis on nagunii pekkis ja sama hästi võib oodata, et ehk läheb paremaks. Sest kui kunagi ostsin, siis järelikult oli ostmisel mingi põhjus. Nt… maksavad häid dividende vms. Kui mul veel pole, siis enne ostmist oleks vaja lisainfot. #algaja

  16. Pinsi says

    Selline aktsia ei vääri üldse teist pilkugi. Turu suhtes nii nõrk aktsia ei satu kunagi minu jälgimisnimekirja. Näeb välja nagu mingi ebalikviidne aktsia, kust 10% osalust omav osanik soovib väljuda. Ikka pigem short kui long aga ma ei shorti aktsiaid enne kui pole teeninud oma esimest miljonit. Kui sa sunniksid mind seda aktsiat kohe praegu kauplema, siis trendi vastu võib proovida minna seal kauplemisvahemikus kui $16.90 tasemel või paar senti kõrgemal asuks 200 või 250 nädala sma ja mõni teine indikaator toetaks tõusule suunatud divergentsi. Siis ainult sellisel juhul võiks proovida deep dip buy-d kui risk-to-reward vähegi mõistlik oleks aga siin on hind $20 juba vastupanu tasemena töötav.

  17. ootaksin, kuni graafikusse tekib miski, mida saab tõusutrendiks nimetada, ostaks, kui tõuseb 20%, müüks pool maha, edasi vaatab, mis saab. Hea on niimoodi võhiklikult paugutada 😀

  18. Enrico Melsas says

    Aktsia on pikas langustrendis ning Septembris on alanud konsolideeruv külgliikumine. Viimane küünal on sellest välja murdnunud ning tahab hakkata langema. Seega (lühikeseks)müük niipea kui hind langeb allapoole toetust (Sept. ja Dets. lõpp)

  19. Kärt says

    Mitte halligi ei tea üksikaktsiate hindamisest. Seega ei teeks midagi.

  20. Ma ei tea küll mis aktsia see on. Pole näinud sellist kukkumist isegi mitte börsikrahhi ajal. Kui see ikka on reaalne graafik, siis kuidagi väga vastupidine üldisele trendile. Kauplejate teema. Võib-olla nendel on siin mingi nägemus. Investoritele lihtsalt meelde jätta, et kõik aktsiad ei tõusegi.

  21. Lembi says

    Kui fundamentaalanalüüsi põhjal ikka ettevõte meeldiks ja pikaajaliselt perspektiivikas tunduks, siis tõenäoliselt ostaks esimese positsiooni, aga pigem väikese, et riski maandada. Sealt siis saaks positsiooni üles ehitama hakata. Aga ilmselt peab see olema ikka ettevõte mingis väga ebapopulaarses sektoris, kui fundamentaalid totaalselt ühes suunas lähevad ja hind teises suunas – või oli aktsia minevikus totaalselt ülehinnatud.

  22. See on väga hirmus graafik. Isegi börsikrahhi ajal oleks see väga suur langus. Mulle tundub, et tegemist on petugraafikuga ja alumises reas olevad kuupäevad on tegelikult mingist vanemast ajast. Seega on teada, kuhu ta edasi liikus. Võib-olla kauplejad oskavad siin midagi kommenteerida. Investorid aga saavad lihtsalt teadmise, et kõik aktsiad ei tõusegi.

  23. Kaupleja ma ei ole-müün pealt ja ostan alt pikku kalendrit aasta läbi.Igasugu graafikuid veetakse ainult investoritele koti pähe ajamiseks.:)Müün ettevõtet enne EX päeva ja ostan mingit teist ettevõtet mis on hinnaga all .Võtan seega 4-5 divi müügist ja ülejäänud pakk maksab allesjäänud divi ja nii umbes 30 aastat järjest.Sammastest ei taha midagi teada.

  24. Meenutab Deutche Banki aktsiat, pärast kolmandat põrget go long!

  25. Puhtalt 5 aasta graafiku pealt vaadates, ei ole ettevõttel läinud hästi. Müüskin, kuna trendi ei ole muutund.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.