fbpx

TradingView – kasulik tööriist nii investorile kui kauplejale pluss jagan sooduskoodi

Olen nii siin blogiveergudel kui ka erinevatel veebiseminaridel jaganud tööriistu ja abivahendeid, mida ise kasutan. Olgu selleks siis aktsiate fundamentaalaanalüüs, ostuhetkede ajastamine või hoopis börsil kaubledavatest fondidest ehk ETFidest sotti saamine. Selles postituses tahan jagada veel üht abivahendit, mida ise igapäevaselt kasutan.

Aktsiahinna graafikud internetipankades

Tõenäoliselt enamus selle blogi lugejatest teevad oma aktsiatehinguid, kas a) läbi mõne meie kodumaise panga või b) läbi Interactive Brokersi (või ka LYNXi).

Kodumaistest pankadest kasutan mina ise investeerimisel LHVd. Mis toimub kui logida seal oma pangakontole sisse? Mida ma oma konto koondväljavõttes näen? Näen erinevate kontode lõikes rahajääke ja väärtpaberipositsioone. Mis juhtub kui klikkan mõnele väärtpaberipositsioonile? Näiteks oma Kasvukonto väärtpaberipotsioonile klikates avaneb järgmine pilt.

Võimalik on klikata nupule “Müü” ja “Ülevaade”. Juhul kui tegu oleks tavalise investeerimiskonto (mitte Kasvukonto) väärtpaberipositsiooniga, oleks olemas ka “Osta” nupp. Igatahes kuhu ma oma jutuga välja tahan jõuda on nupp nimega “Ülevaade”. Sinna klikates avaneb uus aken ja mind suunatakse Google Finance (Euroopa aktsiad ja ETFid) või Finance!Yahoo lehele (USA aktsiad), kus näen vastava väärtpaberi tänase päeva hinnagraafikut.

Ma ei tea, millised on teie kogemused nende finantsportaalidega, kuid Yahoo!Finance pole mulle endale kunagi väga meeldinud. Avaneb suhteliselt aeglaselt, täis igasugu ebavajalikke bännereid ja reklaame pluss graafikud ikka väga ajast ja arust. Google Finance oli vahepeal minu lemmik kui oli vaja kiirelt näha ainult hinnainfot. Samas üha enam viskab see leht mul vimkasid. Näiteks Google Finance lehe aktsiate otsingufunktsioon töötab ainult siis kui olen sisse loginud oma eraisiku Google kontole. Kui ei ole üldse sisse loginud või olen sisse loginud dividendinvestor.ee Gmaili kontoga, siis ei leia see leht mitte ühtegi aktsiasümbolit üles. Selleks pean iga kord minema uuesti Google Finance avalehele ja vahest otsima konkreetset aktsiasümbolit koos sõnadega stock price. Veider ja äärmiselt häiriv!

See aeganõudev TraderWorkstationi käivitumine

Vahepeal suutsin sellest üle vaadata, sest mul oli ju olemas Interactive Brokersi konto ja võimalus kasutada TraderWorkstation platvormi. Seal saab graafikuid enda eelistuste järgi timmida väga mitmel erineval moel. Lisada teavitusi, salvestada teostatud tehnilist analüüsi, koostada vaatlusnimekirju ja nii edasi. Sellel kõigel on ainult üks viga. Üks väga oluline puudujääk. Vähemalt minu arvutis võtab TraderWorkstation platvormile sisse logimine, topeltautentimine ja käima lugemine päris omajagu aega. Tõsi, me ei räägi siin minutitest, pigem paarikümnest sekundist, kuid kui päeva jooksul on seda vaja teha korduvalt, siis see on üks igavene tüütus.

Igatahes see kõik pani mind juba rohkem kui aasta tagasi otsima alternatiive neile mõlemale lehele ja IB võimalustele. Soovisin leida enda jaoks veebilehe, mis avaneks kiiresti, kus hinnainfo oleks võimalikult palju reaalajas ja usaldusväärne ning kus saaksin teostada ka lihtsat tehnilist analüüsi. Boonuseks oleks olnud see kui saan koostada vaatlusnimekirju ja salvestada oma graafikul tehtud tehnilise analüüsi tulemusi.

Lahendus – TradingView.com

Minu otsingud viisid mind lõpuks sellise veebileheni nagu TradingView.com (PS! See on sooduskoodi saamise link, kohe kõigest pikemalt). Siin oli esmapilgul kohe olemas kõik, millest ennist juttu tegin. Vaatlusnimekirja loomise võimalus, kiirelt avanev ja lihtne veebileht ning väga-väga võimekas keskkond tehnilise analüüsi teostamiseks. See indikaatorite hulk, mida seal kasutada saab, on ikka üüratu. Mitte, et see tegelikult minu jaoks kuidagi oluline oleks, aga muljetavaldav igaljuhul.

Selleks, et sa saaksid oma analüüse ja märkmeid salvestada ning luua oma vaatlusnimekirja, on vaja registreerida. Seda saab teha tasuta. Konto on võimalik luua nii Google, Facebooki kui ka LinkedIn olemasoleva konto baasilt. Samuti lihtsalt e-maili aadressi kasutades.

TradingView pealeht on selline mittemidagiütlev. Pigem veidi kirju ja esmapilgul võib-olla nii mõnegi jaoks ka segane.

Hea uudis on see, et sellele lehele pole sul edaspidi üldse asja. Oma veebilehitseja järjehoidjasse tasub salvestada otsetee täislehekülje suuruse graafiku juurde. Just täpselt sellisene nagu näed alltoodud pildil.

Selleks on kaks võimalust, kas a) www.tradingview.com/chart/ või b) www.tradingview.com/e/.

Nagu ülaltoodud pildilt näha, siis paremal ääres on olemas vaatlusnimekirja (watchlist) funktsionaalsus, vasakul kõiksugu tehnilise analüüsi tööriistad ja ülemistest menüüdest saab valida graafikul esitatavate andmete sagedust (päevane, nädalane jne), graafiku tüüpi (joon, küünalgraafik jne), lisada võrdluseks ühele graafikule mitu väärtpaberit või indeksit, lisada erinevaid indikaatoreid (RSI, EMA jne) ja kanda graafikule ka fundamentaalandmeid (EPS, käive, EBITDA jne).

Näiteks alljärgneval graafikul olen valinud graafikutüübiks joongraafiku (sinine joon), lisanud siia 50-perioodi eksponentsiaalse libiseva keskmise (EMA), selle all olevale paneelile momentumindikaatori RSI ja kõige alla veel EPS näitaja ehk kasumi aktsia kohta.

Tasuline versioon on tõsisele huvilisele oluliselt parem

Ma ise kasutasingi päris pikalt tasuta versiooni. Seal on praktiliselt kõik vajalik olemas. Ehk siis suur osa ülalkirjeldatud funktsionaalsustest on kasutatav ka täiesti tasuta kontoga.

Samas eelmise aasta viimastel kuudel tegin endale siiski tasulise konto. Miks? Üks väike nüanss puudutab reklaame. Tasuta konto puhul vahest ikka viskab graafiku alla nurka meeldetuletusi, et tee tasuline konto. Täpselt nii nagu näed ülaltoodud graafikul. Tegu ei ole millegagi, mis tõsiselt häirib, aga täna tunnen, et maru mugav on kui iga kord neid aknakesi kinni ei pea panema.

Teine põhjus on samas olulisem. Tasuta kontoga on võimalik kuvada ühele graafikule kokku 3 erinevat indikaatorit. Näiteks siis aktsia hind ja sellele lisaks libisev keskmine, RSI ja MACD. Ja punkt. Rohkem ei saa. Päris pikalt sellest mulle ka piisas. Seni kuni avastasin, et TradingView lehel on olemas ka võimalus kuvada fundamentaalandmeid. Teisisõnu on võimalik ühele graafikule kanda nii firma käive, vaba rahavoog, EBITDA, EPS, P/E ja P/S suhtarvud ja nii edasi. Vot siin tahtsin mina näha korraga ühel graafikul rohkem asju kui 3.

Kolmas põhjus, mida ma alul ise justkui tahta ei osanud, aga nüüd ilma selleta enam elu ettegi ei kujuta on niinimetatud charts per tab funktsionaalsus. Seega selle asemel, et näen vaid üht graafikut (koos eri indikaatoritega), saan nüüd kõrvuti panna nädalase sagedusega graafiku ja päevase sagedusega graafiku. See on minu TradingView avakuva.

Terasel uurimisel märkad, et igal graafikul on kokku kuvatud 4 eri indikaatorit. Meenutuseks, tasuta versiooni puhul oli maksimum 3.

Suur lisandväärtus investorile – ettevõtte finantsnäitajad ühel graafikul

Teine viis, kuidas sageli minu jaoks tundmatuid firmasid uurin on järgmine. Külg külje kõrval on kuvatud ettevõtte finantse puudutavad graafikud (pluss P/S ja P/E suhtarvud) ja päevane hinnagraafik koos tehniliste indikaatoritega.

Kas pole mitte mugav viis hetkega ette saada pilt, missuguse firmaga meil siis parasjagu tegu on?! Vasakpoolsel paneelil näen kohe aktsia hinna 5 aasta pikkust graafikut koos P/S ja P/E suhtarvudega (valuatsioon), mille all tulevad juba ettevõtte finantsnäitajad (põhitegevuse rahavood, käive, EBITDA ja kasum aktsia kohta ehk EPS). Parempoolsel graafikul on kuvatud lühiajalisem perspektiiv ehk 1 aasta hinnagraafik koos tehnilise analüüsi indikaatoritega.

Muideks tasuta versioonis saab ettevõtte finantsandmeid näha vaid viimase 8 kvartali kohta, tasulise versiooni puhul 32 kvartalit ehk 8 aasta kohta kvartaalsed sagedusega andmed või siis aastalõpu seis viimase 15 aasta kohta. See viimane on juba päris hea ja pikk andmerida ennekõike just pikaajalise investori vaatevinklist lähtudes.

Veel erinevaid võimalusi

Lisaks saab tasulises versioonis salvestada kuni 5 erinevat graafikute seadistust (layout’i). Ehk siis minul näiteks ongi salvestatud üks fundamentaalnäitajate graafik, 2 tavapärast tehnilise analüüsi graafikupõhja pluss veel üks sigri-migri layout eri tehniliste indikaatoritega, mida kasutan vaid vahest harva.

Need, kellele meeldib kasutada hinnateavitusi (alerts), siis olgu öeldud, et tasuta versioonis on võimalik üles sättida vaid 1 teavitus, kõige soodsama tasulise versiooni (Pro) puhul 10. Veidi kallima ehk Pro+ puhul 30.

Ahjaa, üks asi veel, mis tasulise versiooni puhul on selline, mida kogu aeg kasutan on erinevad vaatlusnimekirjad. Tasuta versiooni puhul saad teha ühe watchlist nimekirja. Tasuliste versioonidega saab teha mitu vaatlusnimekirja. Minul on hetkel näiteks 3 (kuigi tahaks lähiajal tegelikult asjad veel rohkem lahti lüüa):

  1. Watchlist, kus on täna kirjas kõik huvi pakkuvad või kunagi radaril olnud väärtpaberid (krüptod ka kusjuures).
  2. Analyze, kuhu kannan valdavalt kauplemise jaoks analüüsimist ootavad väärtpaberid.
  3. Active, kus on kokku koondatud aktiivsed portfellis olevad kauplemispositsioonid.

Tegelikult tahaks teha veel eraldi vaatlusnimekirjad ka olemasolevate dividendiaktsiate ja ETFide portfelli jaoks, samuti hoida eraldi vaatlusnimekirju dividendiaktsiate, niinimetatud kasvuaktsiate ja muude ülejäänud väärtpaberite kohta.

Üks tore funktsionaalsus on tasulise versiooni watchlisti puhul veel. Selleks on nimekirjade sees eri värvide kasutamine ehk flagged symbols colors. Mina kasutan seda võimalust valdavalt kaheks asjaks. Kuna mul pikaajalise portfelli ja üldise vaatlusnimekirja aktsiad on kõik koos tavalise watchlist’i all, siis olen näiteks börsil kaubeldavatele kinnisvarafondidele ehk REITidele määranud värviks sinise. See tähendab, et igal ajal võin välja võtta ühe nupuvajutusega kõik eri nimekirjades olevad REITid ja vaadata, kuidas neil tänasel börsipäeval läinud on.

Lillat värvitooni kasutan samas oma kauplemisportfelli puhul ja lillat nii-öelda lipukest kannavad kõik need kauplemispositsioonid, mis ei ole veel täies mahus soetatud (valdavalt sisenen alati mitmes osas). Nõnda on alati meeles, millise aktsia puhul on veel osturuumi.

Sooduskoodiga TradingView tasuline pakett 30 dollarit soodsamalt

Kogu selle eelneva pika jutu panin tegelikult kirja suuresti sellepärast, et ma oleks tahtnud, et keegi oleks juba päris tükk aega tagasi mulle midagi sellist näidanud ja kirjeldanud. Mõelda vaid, Bloombergi terminalile kaotasin ligipääsu juba 2016. aastal ja alates sellest ajast muudkui otsisin ja otsisin head platvormi, kus näeks nii hinnainfot (USA turg tasuta reaalajas), saaks teha lihtsamat või keerulisemat tehnilist analüüsi, saaks salvestada oma vaatlusnimekirju pluss kõige tipuks näeks veel ka ettevõttete finantsandmeid kuni 15 aastat tagasi. Ainuüksi selle viimase jaoks on minul kasutusel täna kaks erinevat tasulist programmi, mille hind on kokku ligi 600 dollarit aastas.

Ühesõnaga kui lõpuks TradingView leheni jõudsin, siis rõõm oli suur. Samas tasulist kontot tegema ei tõtanud, sest ega ma täpselt aru ei saanud, mis see lisandväärtus sellel tasulisel kontol olla võiks. Püüdsin selles postituses just nimelt selle välja tuua ning lahti kirjutada puht oma subjektiivsele kogemusele toetudes, millest täna tasulise kontoga kõige enam kasu olen lõiganud.

Hiljuti avastasin, et TradingView pakub ka referral programmi. Sina saad tasulise paketiga liitudes soodustust 30 dollarit, mina saan oma aastatasust edaspidi kuni sama palju soodustust. Kasulik meile mõlemale.

Sooduskoodist kasu lõikamiseks tee konto selle TradingView lingi kaudu.

Tasulisi pakette on õige mitu. Mina kasutan ise Pro paketti ja sellest on mulle seni rohkem kui küll.

NB! Kui valida aastane makse (annually), siis saad konto veelgi soodsamalt. See tähendab, et Pro paketi hind tuleks siis 174 dollari asemel 155 dollarit miinus 30 dollarit ehk kokku 125 dollarit aasta. See on ligikaudu 10 dollarit kuu.

Kui portfell juba kasvutrajektooril on ja lisaks osta-hoia lähenemisele tegeled aktiivselt ka üksikaktisate valikuga või isegi kauplemisega, siis ei ole tegu enam ülemäära kalli tööriistaga. Eriti kui tegu on igapäevaselt kasutust leidva, funktsionaalselt võimeka ja elu oluliselt lihtsamaks tegeva tööriistaga.

Igatahes nagu öeldud, siis 30 dollari suuruse soodustuse saamiseks saad kasutada seda sooduskoodiga TradingView.com linki.

Kui huvilisi ja TradingView kasutajaid tekib omajagu, siis täitsa hea meelega olen valmis tegema ka ühe ülevaatlikku veebiseminari sellest, kuidas täpselt ise sellel platvormil toimetan, kuidas olen seadistanud graafikud (ja miks just nii) ja milliseid nutikaid funktsionaalsusi sealt kasutamiseks leidnud olen.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Hannes says

    Aitäh! Minu jaoks nüüd ka üks müsteerium lahendatud, kus investorid neid jooni tõmbavad ja graafikuid vaatavad. Isegi eesti aktsiad on seal olemas. Kui veel eesti firmade väärtpabereid omasin, siis kasutasin https://www.nasdaqbaltic.com/statistics/et/instrument/EE3100004466/trading aga no tundus, et olen väga vales kohas ja kõigil on mingid head tööriistad. Saab ka “Börsikauplemine Kui Elatusallikas” uuesti läbi lugeda ja päriselt ka mõnda indikaatorit proovida. 🙂
    Mina oleks küll veebiseminarist huvitatud.

    • Dividend Investor says

      Jah, seda unustasin mainida, et Balti börsi aktsiad ka tõesti kenasti platvormil olemas! Tore kuulda, et postitus meeldis ja aitäh, et veebiseminari soovi osas ka häält tegid!

  2. Anonüümne says

    Tere, igati asjalik tööriist paistab olevat tõepoolest. Üks näitaja, mis selliste tööriistade puhul minu meelest puudu on ja paistab ka TradingView-l puudu olevat on “Adjusted diluted EPS”, mida enamus USA börsidel noteeritud ettevõtteid ka raporteerib. Eelkõige just USA börsil kipuvad investorid vaatama ja hindama Adjusted diluted EPS näitajat, mis siis omakorda hinda liigutab.

    • Dividend Investor says

      See Adjusted EPS vs GAAP EPS on nüüd veidi pikem teema tegelikult, aga jah, Adjusted EPS tõesti puudu. Muideks ainult Adjusted EPS numbrile ei tasu ka pimesi toetuda. Mõni firma muudkui kohandab kvartalist kvartalisse ja niinimetatud ühekordseid kulusid, mida mitte arvesse võtta leitakse igal kvartalil. Minu jaoks on näiteks pidevalt esinevad ja suured käärid Adjusted EPS ja GAAP EPS vahel selline kollane lipuke. Asi, mida peab uurima.

  3. Anonüümne says

    Tere

    Väga hea tööriist. Oma kogemusest võin lisada, et funktsionaalsuste all on enam levinud tehnilise analüüsi seaditused/tööriistad. Lisaks on võimalik sealt tööriistakastist otsida ka tööriista nimetuste järgi erinevate kasutajate koostatud mudeleid, näit “ATR Channels..”, “Elder impuls and envelope…” vms, kui tead mida otsid. Selliste mitut tehnilist seadistust sisaldavate mudelitega saad tegelikult kokku hoida seadistuste arvu, kuivõrd süsteem loeb selle n-ö mudelis olevad seadistused kokku üheks seadistuseks. Loomulikult saavad nutikamad ka ise progeda endale sobivaid seadistuste mudeleid…

    • Dividend Investor says

      Jah, täpselt nii on. Näiteks on olemas võimalus justkui ühe indikaatorina kanda peale 2 või 3 libisevat keskmist.

  4. Andres says

    Sa lihtsalt skriinerdad tradinview-ga või saab IB kontole sealt otse sisse ka logida ja tehinguid teha?

    • Dividend Investor says

      Minu jaoks on TradingView puhtalt graafikute uurimise keskkond. Ei tea, et saaks kuidagi IBga liidestada ja siis tehinguid teha, aga ega ma ei ole ekstra uurinud ka seda.

  5. Anonüümne says

    Tere. Kindel huvi oleks veebiseminarile.

  6. Kas see lahendus asendab sinu jaoks ka FastGraphsi funktsionaalsuse?

    • Dividend Investor says

      Hädapärast saaks hakkama, sest tasulise versiooniga on võimalik eri suhtarvude ajalugu vaadata päris pikalt tagasi. Samas see oleks TradingView’s siis selline pigem silma järgi hindamine. FASTGraphs on ikka palju mugavam ja konkreetsem ning dividendiaktsiate ja REITide puhul käin pigem ikka seal oma analüüse tegemas.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.