fbpx

Jaanuari dividenditulu, välismaakler IB teemad ja kõige olulisem aktsiagraafik

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Brexit ja IB kontode üleviimine

Enamus, kel endal IB või LYNXi konto, on teemaga tõenäoliselt kursis – möödunud aasta detsembris hakkasid tulema kirjad kontode ületõstmise kohta IB Suurbritannia harust vastasutatud IB harudesse teistes riikides. Minule teadaolevalt on enamus LYNXi kontod tõstetud IBUK alt IBIE ehk Iirimaa alla. Otse IBga kliendisuhetes olevate eraisikute ja firmade kontod valdavalt Ungari (IBCE), osad aga ka Luksemburgi (IBLUX) alla.

Minul endal on 2 IB kontot ja lisaks ka LYNXi konto. Selle viimase osas tegin juba 2020. aasta suvel avalduse konto sulgeda, kuid ikka ja jälle saan LYNXilt kontot puudutavaid kirju. See kehtis ka konto üleviimise kohta IBIE alla. Kuigi olin enda arvates konto sulgenud, siis paari viimase nädala jooksul tuli pea üle päeva kiri meeldetuletusega konto üle tõsta. Võtsin siis kätte, logisin LYNXi sisse ja keeldusin konto üleviimisest.

Minu 2 IB kontoga on seis järgmine. Ettevõtte konto on mul siiani üle viimata (7. veebruari seisuga). Ei ole ma saanud seni mitte ühtegi kirja, mis puudutab konkreetset kuupäeva, mil ületõstmine teostatakse.

Eraisiku konto osas tuli ületõstmisest teavitav kiri 6. jaanuaril. Konto liigutamine pidi toimuma 7. jaanuaril. Nii ka läks. 8. jaanuari öösel tuli teavitus, et konto on üle tõstetud.

Kaks tähelepanekut. Esiteks, mulle tundus, et raha ja väärtpaberid liikusid veidi eri aegadel. See tähendab, et väärtpaberid enne ja raha veidi hiljem. Minul oli väikses ulatuses avatud ka dollari finantsvõimendus (dollarite jääk oli negatiivne ehk olin IB käest dollaris laenu võtnud) ja ka selle üle kandmine sujus kenasti.

Teine märkus puudutab dividendimakseid. Õigemini tulevikus laekuvaid dividendimakseid. Kõik dividendid, mille ex-date oli enne konto üle kandmise kuupäeva, laekuvad IBUK kontole. Sealt kannab IB need ise automaatselt edasi uuele IB kontole (minul IBCE konto). Oluline on nüüd see, et need dividendimaksed ei kajastu uue konto raportit võttes mitte dividendimaksete, vaid hoopis kontole sissemaksete sektsioonis (Deposits & Withdrawals).

Minul näeb see raport välja selline.

Nagu näete, siis 8. jaanuaril kanti üle kontojäägid – eurodes positiivne, dollaris negatiivne jääk. 11. jaanuaril kanti üle veel üks negatiivne kontojääk dollarites. See oli seotud ühe aktsiate ostutehinguga, mille väärtuspäev saabus pärast konto üle tõstmise päeva. Sealt edasi leiab positiivsed dollarikanded, mis kõik on oma olemuselt laekunud dividendimaksete üle kandmised vanalt kontolt uuele.

Mida uue konto valguses teadma peab?

Räägime alustuseks uuesti raportitest. Nagu eelmisest lõigust nägite, siis osa dividendimakseid tuli üle mitte dividendide sektsioonis, vaid hoopis rahaülekandena. See on asi, mida peab nüüd meeles hoidma kui konto on tehtud eraisikuna nagu minul ja järgmisel aastal tuludeklaratsiooni täitma asuda. Kõik need rahaülekandena raporteeritud laekumised peab tegelikult ikkagi kajastama dividendituluna. Selleks on meil tarvis ka kinni peetud tulumaksu numbrit.

Nüüd jõuame selleni, mida ka mina ise alul läbi ei hammustanud. Lihtsalt ei osanud sinna klikata (aitäh, Kärt, et siinkohal infot jagasid!). Selleks, et näha ka vana IBUK konto raportit, tuleb Account Management Home lehel valida sektsioon Reports ja seejärel klikata oma kontonumbri peal. Koheselt avaneb paremal pool uus aken, kust on võimalik valida, millise konto ülevaadet sa soovid lasta kuvada. Nagu näete, siis minu uue konto number hakkab numbriga 7, vana IBUK konto numbriga 3. Nõnda saab kontodel vahet teha.

Igatahes nüüd kui mõlemad (või soovi korral ka ainult vana IBUK konto) on valitud, siis on jaanuaris IBUK kontole laekunud dividendid kenasti raporti sektsioonis Dividends näha. Samuti on näha kinni peetud tulumaksu summa sektsioonis Withholding Tax. Iga raporti rida algab konto numbriga, mille järgi on võimalik aru saada, kas laekumine tuli siis nii-öelda vanale ehk IBUK või uuele IBCE kontole.

Teine ja väga oluline asi, mida meeles hoida, või veelgi parem, kohe ära teha, puudutab seda sama uue numbriga kontot. Mäletate, mida pidime IBsse raha kandes maksekorralduse selgituse väljale kirjutama? Jah, kontoomaniku nime koos konto numbriga. Nüüd kui konto number on muutunud, siis tuleb oma maksekorraldused üle vaadata ja iga kord sisestada selgitusse uue konto number. Minu puhul siis see, mis algab numbriga 7.

Kõige olulisem aktsiagraafik järgmiseks 5 aastaks

Jah, ma tean, et see on väga ambitsioonikas pealkiri, aga ma tõesti soovin nüüd teie täit tähelepanu. Finantsturgudel on asju, mis juhtuvad sageli. Ja siis on asju, mis juhtuvad harva. Eks kõik sõltub meie igaühe ankurpunktist, aga mulle tundub, et sündmused, mis toimuvad korra 10-20 aasta jooksul, on enamiku jaoks harvaesinevad.

Tahan juhtida tähelepanu tsüklile, mille pikkus oli vähemalt viimasel korral ligi 20 aastat. See tähendab, et tõusufaas kestis umbes 8 aastat ja langusfaas seejärel umbes 10 aastat. Nüüd, vähemalt mulle tundub väga erinevatest aspektidest lähtudes, on aeg uueks aastatepikkuseks tõusufaasiks. Millest siis jutt? Sellest graafikust.

Olen sellele graafikule kandnud suhtarvu, mille saab tekitada jagades arenevate riikide aktsiaturu käekäigu USA suurfirmade aktsiate käekäiguga. Tegin seda kahe ETFi abiga ehk EEM/SPY. Rohelise joonega märgitud ajajärk tähistab perioodi, mil arenevate riikide aktsiate tootlus oli suurem kui USA aktsiatel ja punane vastupidist olukorda (USA aktsiate ülimus).

Jah, mõnes mõttes on tegu justkui meelevaldselt loodud indikaatoriga, kuid uskuge mind – kui piisavalt palju turuosalisi selle ükskord avastab, siis varsti me muud enam ei kuulegi kui, et pensionifondid allokeerivad arenevatele turgudele, fondijuhid näevad suurimat potentsiaali arenevate turgude aktsiatel ja nii edasi ja nii edasi.

Minu tähelepanek ei baseeru ainult ülaltoodud graafikul. Tegelikkuses on väga palju muid aspekte, mis juba mõnda aega seda vaadet toetavad – arenevate riikide aktsiaturgude jõudmine oma 13 aastat (jah, mõelda vaid, 13 aastat!) tagasi tehtud tippude juurde, Hiina kapitaliturgude avanemine, eri majanduste kasvupotentsiaalid jne.

Kopeerin siia nüüd mõned päevad tagasi dividendinvestor.ee Instagrami lehel tehtud postituse.

Selliseid asju tuleb ette ikka suhteliselt harva ja pika aja tagant.Jagan seda kõike pigem investori vaatevinklist. Sellise, kes plaanib oma investeeringute pikkuseks ikka hea mitu aastat.

Nimelt on arenevate riikide aktsiaturud tegemas uusi ajaloolisi kõrgtasemeid.

❓Miks see oluline on?❓

1️⃣ Esiteks sellepärast, et senine tipp jääb kaugemale kui 13 aastat.

2️⃣ Teiseks – mis aktsiaturgude mullist me räägime, kui suur osa maailma aktsiaturgudest alles nüüd on jõudnud uute tippude lähedale. See ei ole erand, pigem reegel. Vaata kasvõi Euroopa aktsiaturgude graafikuid või Jaapani või Austraalia või Hiina. Erand on hoopis USA aktsiaturg.

3️⃣ Kolmandaks – baseerudes ajaloole on meil täna tegu igati loogilise kohaga, kus arenevate riikide aktsiatel võiks hakata paremini minema kui USA aktsiatel. Ükskõik, kas vaatame erinevaid tehnilisi indikaatoreid nagu juuresoleval graafikul või lähtume fundamentaalsetest sisenditest (oodatavad kasvumäärad, tänane stardihetke valuatsioon, kapitaliturgude arengufaas EM riikides jne).

‼️ Seega küsi endalt, kas sinu portfellis on täna arenevate turgude suunalisi rahapaigutusi või ei? Kas oleksid oma portfelliga rahul juhul kui ülaltoodu tõesti välja mängib. Vajadusel vii sisse muudatused.‼️

🚩Tee teene ka oma investeerimisest huvitatud sõbrale – jaga seda tähelepanekut ka oma sõbraga ja uuri, kuidas on seisud tema portfelliga.🚩

Eesti investorite välismaised rahapaigutused on olnud liialt USA kesksed ja on tagumine aeg maailma veidi avatuma pilguga vaadata.

Jaanuari dividenditulu

Jaanuaris laekus dividende 3 ETFist ja 6 aktsiainvesteeringult. Kaasan nüüdsest dividenditulu numbritesse ka eraisiku Kasvukonto dividenditulu. Sel korral laekus sealt 5,97 eurot. Ei ole palju, aga küll kasvab. Kokku laekus eraisiku kontole jaanuaris omanikutulu 199 euro väärtuses.

Ettevõtte kontole laekus dividendidena 113 euro väärtuses makseid. Dividendimaksjaid oli tervenisti 9. Neist õige mitu on tegelikult kauplemisportfelli positsioonid, mis juhtumisi on dividende maksvad aktsiad.

Progressi paremaks jälgimiseks pean ülevaadet ka laekunud dividendidest kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Anonüümne says

    Selline küsimus, kas Teil on ka nüüd IBCE valuutaga kauplemine keelatud. S.t. et valuutat ei saa enam negatiiveks müüa.
    Kuigi mul on margin konto siis raha välja kanda enam ei saa kui raha kontol reaalselt ei ole.
    Küsimise peale sain sellise vastuse.
    As your account is with IB-CE there is a change in FX trading.

    Foreign exchange spot trades at IBCE must be connected to an investment service transaction and its resulting cash flows.
    To comply with the regulation, you will no longer be able to trade currencies on a speculative basis.

    For more information please see ibkr.info/article/3587

    Kas IBIE’s on ka sama probleem?

    • Dividend Investor says

      Jah, see oli IBCE tingimustes kirjas, et väärtpaberite tagatisel justkui laenu võtta ja see raha kontolt välja kanda ei ole enam võimalik. Samas saab jätkuvalt soetada USA aktsaid ilma, et kontol oleks dollareid. Ehk siis dollarite jääk läheb miinusesse.

  2. Peter says

    Aitäh, Märten! Nagu alati – puhas kuld ja põnev lugemine!

    Kas oskad palun kommenteerida järgmist küsimust. Mul on nimelt IB-s tehtud margin konto, aga peale pooleaastast IB-s margin konto kasutamist ei ole leidnud endas seda mugavust, et võimendusega aktsiaid osta. Portfellis on mõned volatiilsed aktsiad, mis teoorias võivad margin calli välja kutsuda. Mis juhtub minu kontoga, kui “downgrade-n” IB kontot marginilt cash kontole. Olen googledanud seda küsimust, kuid sellekohased teemapüstitused on valdavaldt vastupidises suunas: cash account to margin account ja siis to portfolio margin. IB-d kasutan peamiselt pikaajaliste positsioonide võtmiseks ning kontol hoian piisava varuga sularaha, et vajadusel languselt juurde osta.

    Et siis selline küsimus … 🙂 Aitäh!
    Peter

    • Dividend Investor says

      Tore, et meeldis!

      Põhimõtteliselt ei juhtu sellisel puhul midagi. Hinnakiri jääb samaks, funktsionaalsus ka. Ainus vahe ongi see, et sa ei saa soetada näiteks välisvaluutas aktsiaid enne kui sa vastavat valuutat ei oma. Ehk siis enne tuleb teha eurode vahetamine dollariks, mille järel saad soetada dollarite eest aktsiaid. Lisaks – margin konto ei kohusta sind finantsvõimendust kasutama. Seega otseselt ei ole vaja kontotüüpi muuta. Samas nagu öeldud, siis margin konto puhul võib märkamatult juhtuda see, et eurod on kontol, ostad muudkui USA aktsiaid ja IB annab sulle pidevalt dollarilaenu (dollari raha jääk miinuses).

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.