fbpx

E-raamat: investeerimistulude maksustamine

Investeeringutelt teenitud tulu maksustamine on teema, mis enamuse erainvestorite radarile koheselt ei jõua. Eriti alustavate investorite puhul. Ikka tundub põnevam tegeleda potentsiaalikate investeerimisobjektide otsimise ja valimisega kui maksumõjude analüüsiga. Samas maksude rolli ei tasu alahinnata. Miks?

Eks ikka sellepärast, et juhul kui ignoreerime investeeringutelt teenitud tulu maksustamise aspekti, peame igal aastal loobuma 20% oma teenitud tulust. See tähendab, et igast teenitud 1000 eurost 200 kulub maksudeks ja investorina jääb meile alles kõigest 800 eurot. Seda siis juhul kui kasum realiseerida.

Maksuefektiivsuse mõju on suurem kui kuluefektiivsuse oma

Erinevad uurimused on jõudnud järeldusele, et võit maksuoptimaalsest investeerimisest on sageli suurem kui võit kuluefektiivsest investeerimisest. Olen sellest minevikus pikemalt kirjutanud niinimetatud investorvajaduste hierarhia postitustesarjas. Näiteks USA varahaldur Vanguard’i analüüsi kohaselt suurendab maksuefektiivselt investeerimine investori netotootlust kuni 0,75%, samas kui kuluefektiivne käitumine võimaldab suurendada netotootlust kuni 0,34%.

Maksuteemadesse süvitsi minev e-raamat

Olen viimase aasta-kahe jooksul aidanud kokku panna õige mitmeid õppematerjale Balti riikide pangatöötajatele. Nimelt on meil Baltikumis olemas selline mittetulundusühing nagu Balti Finantsnõustajate Liit, mille eesmärk on aidata kaasa finantsnõustamise teenuste kvaliteedi parandamisele ja litsentseerida isikuid, kes tegelevad pankades ning varahalduse ettevõtetes investeerimisnõustamisega. Nende materjalide eesmärk on anda finantsnõustamisega tegelevatele pangatöötajatele mitte ainult pealiskaudsed üldteadmised, vaid süvitsi minevad teadmised koos näidete ja rakenduslike aspektidega.

Viimane materjalipakk, mis kokku sai pandud, keskendus investeerimistulude maksustamisele Eestis. Kuna minul juristiharidus puudub, siis leppisime selle koostööprojekti osas kokku nii, et mina panen algselt kirja kõik enda arvates olulised investeeringute maksustamisega seotud teemad ja seejärel kontrollib teksti üle maksueksperdi valvas silm. Mõeldud-tehtud ja olgu siis teilegi teadmiseks öeldud, et alltoodud materjal on üle kontrollitud Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juristide poolt.

Kuigi kogu materjal sai kokku pandud esialgu pankade finantsnõustajate harimise eesmärgil, siis arvan, et seda on mõistlik jagada ka teiega. Sai ju kokku päris põhjalik, laiahaardeline, kuid samas detailne ning reaaleluliste näidetega läbi pikitud materjal. Seepärast vormisingi selle kõik kokku üheks e-raamatuks.

Vaatluse all väga erinevad teemad

Selles e-raamatus tuleb juttu nii maksustamise põhitõdedest kui ka juba eri liiki investeerimisega seotud tulude maksustamisest. Olgu selleks siis dividenditulu, intressitulu või kasu vara võõrandamisest (sellele viimasele viitame kõnekeeles siis sageli kui kasumile).

Põhjalikult koos näidetega käin läbi ka investeerimise tavakonto süsteemis ja investeerimiskonto süsteemis. Investeerimiskonto valguses tulevad jutuks näiteks nii hoiuste intressid kui ka võlakirjadelt teenitud intressitulu. Samuti see, kuidas ja miks tuleb kajastada välismaistelt aktsiainvesteeringutelt saadud dividenditulu ning kuidas mõjutab olukorda kinke või pärandi teel saadud finantsvara.

Kuna 2021. aastal muutus pensionireformi käigus oluliselt ka pensioni II ja III sammast puudutav, pühendasin eraldi peatüki ka sellele teemale. Lisaks veel paar spetsiifilisemat teemat – investeerimisriskiga elukindlustuslepingute alusel tehtavate maksete maksustamise ja lapse nimel investeerimistulude deklareerimise kohta.

Lõpetuseks veidi ka sellest, mis vahe on maksudest kõrvalehoidumisel ja maksude planeerimisel. Jagan ka vihjeid ja tähelepanekuid, mida maksude planeerimisel ehk maksuefektiivsel investeerimisel meeles hoida.

Mida sa sellest e-raamatust saad?

Maksuamet ja maksuvõlg on märksõnad, mis meis kõigis tõenäoliselt päris tugevaid tundeid tekitavad. Pigem siis läbi soovi kõiki jamasid ja ebakõlasid vältida. Sellele aitab kaasa päris palju see kui me investoritena oleme kursis Eesti maksusüsteemiga üleüldiselt ning investeerimistulude maksustamise tahkudega spetsiifilisemalt. Seepärast arvan, et iga erainvestor peaks omale maksustamise põhimõtted selgeks tegema. Ükskõik, kas investeeritavad summad on kümnetes, sadades, tuhandetes või sadades tuhandetes eurodes.

Seega sobib see e-raamat õige mitmeks otstarbeks. Paljudele võib see olla esimene struktureeritud ja ülevaatlik materjal saamaks aru, kuidas käib investeerimistulude maksustamine.

Teised leiavad sealt näiteid erijuhtude ja spetsiifiliste oma enda investeeringuid puudutavate aspektide kohta. Olgu selleks siis aktsiate split’id, dividende automaatselt reinvesteerivate ETFide käsitlemine, aktsiakapitali vähendamise maksed või krüptovaradega seotud teenistus.

Kolmandate jaoks võib kasu olla hoopis e-raamatu kokkuvõttes välja toodud vihjetest maksude planeerimise tarbeks. Igaühele oma.

Praegu on just täpselt sobilik aeg seda materjali teiega jagada ka, sest käes on tulude deklareerimise hooaeg.

Igatahes investeeringutelt teenitud tulude maksustamise teemadel sai teooriat, praktikat ja näiteid kirja sellesse e-raamatusse kokku üle 40 lehekülje. E-raamat jõuab sinu kirjakasti pdf faili kujul. Hinnaks on 20 eurot.

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuab e-raamat automaatselt Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse.

Tulusaid ja maksuoptimaalseid investeeringuid kõigile! 🙂

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.