fbpx

Krüptomaakler Coinbase läheb börsile

Mõned nädalad tagasi teavitas üks vanimaid tänini tegutsevaid krüptovarade platvorme Coinbase sellest, et plaanib börsile minna. Seni on tegu olnud erakätes oleva firmaga, mis pakub krüptovarade ostu, müügi, vahetuse ja ka hoiustamise teenuseid. Kuigi ma ise enamasti ettevõtete börsidebüütidel ei osale ja neid ka siin blogis väga ei kajasta, siis teen Coinbase’i puhul erandi. Kohe saad teada, miks nii.

Muideks, kui soovid tasuta saada veidi Bitcoine, siis loe lõpuni, jagan sooduskoodi.

Olgu alustuseks öeldud, et USA ettevõtete aktsiate avalikud esmapakkumised (IPOd) Eesti investoritele kättesaadavad ei ole. See tähendab, et IPO käigus aktsiaid me märkida ei saa. Meie saame aktsiaid osta siis kui need börsil lõpuks kauplema hakkavad. Coinbase samas ei tee oma börsidebüüti mitte IPO abil, vaid hoopis ühel uuel moel, mis kogub üha enam populaarsust. Selleks on direct listing, mida eesti keelde võime tõlkida kui vahetu või otsene börsil noteerimine. Just see on peamine põhjus, miks Coinbase’i börsidebüüdi jutuks võtan.

IPO vs direct listing

Traditsiooniline viis turule tulla on teha aktsiate esmane avalik pakkumine ehk IPO (Initial Public Offering). IPO käigus luuakse valdavalt ports uusi aktsiaid, kogu protsessi haldab ja juhib mõni pank (niinimetatud underwriter) ning enamasti on eesmärgiks kaasata värsket aktsiakapitali. Rõhk on just neil kahel – ports uusi aktsiaid ja värske raha aktsiakapitali vormis edasiseks ettevõtte arenguks. Enamusel juhtudel kaasneb IPOga ka niinimetatud lockup periood ehk ajavahemik, mil suuromanikel ja muuhulgas ka näiteks ettevõtte töötajatel ei ole lubatud aktsiaid müüma tõtata.

Direct listing‘u puhul on lood teised. Esiteks uusi aktsiaid välja ei anta. See tähendab, et olemasolevate aktsionäride jaoks lahjendamist ei toimu (dilution). Lahjendamine tähendab sisuliselt seda, et supp muutub lahjemaks. Kui enne oli näiteks tegu ettevõttega, mis teenis miljon eurot kasumit ja millel oli 1 miljon aktsiat, siis iga aktsia andis õiguse ühele eurole kasumist. Kui nüüd aktsiate arvu kasvatati, nagu see juhtub IPO käigus, siis näiteks võib tekkida olukord, kus pärast IPOt on firmal 1,25 miljonit aktsiat, kuid kasum on ikkagi 1 miljon eurot. See tähendab, et iga aktsia annab nüüd õiguse 1 / 1,25 ehk 0,8 eurole kasumile. Supp on olemasoleva aktsionäri jaoks lahjem.

Nagu öeldud, siis direct listing‘u üks suurimadi plusse ongi see, et täiendavaid aktsiaid ei emiteerita ja lahjendamist seeläbi ei toimu. Kuna uusi aktsiaid välja ei anta ja uut aktsiakapitali ei kaasata, siis sobib direct listing ennekõike firmadele, kellel täiendavat kapitali vaja ei ole. Küll aga on neil soov noteerida oma aktsiad börsil. Ükskõik, kas eesmärgiks on siis kasvatada oma tuntust ja mainet, muutuda tööandjana atraktiivsemaks või siis pakkuda senistele optsiooniprogrammis osalenud ja aktsiaid omavatele töötajatele võimalus oma preemiana saadud aktsiad börsil rahaks teha. Mõnikord soovivad tükikese oma osalusest rahaks teha ka suuraktsionärid ja asutajad.

Direct listing‘u meetodil börsile tulemisel on IPO ees veel üks väga suur eelis. Selleks on oluliselt madalamad kulud. Kui IPO eeldab ühe või mitme panga palkamist kogu protsessi läbi tegemiseks, siis direct listing‘u puhul sellist abi praktiliselt tarvis ei ole.

Lisaks on veel terve rida plusse ja miinuseid, mis on juba rohkem tehnilist laadi. Näiteks toimub direct listing‘u puhul aktsia turuhinna määramine just nimelt turul ehk börsil. Esimene börsitehing on see, mis määrab hinna. IPO puhul määratakse IPO hind enne kauplemise algust suurinvestoritega läbirääkimiste ja niinimetatud book building‘u ehk ostuhuvi alusel. Elu on näidanud, et viimastel aastatel on IPOd olnud hinnastatud ikka päris madalalt ja ettevõtted on nii-öelda jätnud palju raha lauale. Seda näitab ilmekalt alati see kui IPO teinud firma aktsia hind esimesel kauplemispäeval avaneb +30%, +50% või isegi +100% kõrgemal kui IPO märkimishind. Eks on ka miinuseid. Näiteks on aktsiaid müüa soovivate asutajate või firma töötajate jaoks enne börsil kauplemise algust täielik teadmatus, milliseks kujuneb ettevõtte aktsia hind.

Üks esimesi tuntumaid direct listing‘u teed läinud ettevõte on muusika ja podcastide platvorm Spotify Technology S.A. Spotify tegi oma börsidebüüdi 3. aprillil 2018. aastal just nimelt direct listing‘u meetodit kasutades noteerides nõnda oma aktsiaid New Yorgi börsil.

Mis firma on Coinbase?

Nüüd aga Coinbase’i juurde. Coinbase kirjutab enda kohta ise nii – Coinbase on loodud 2012. aastal ja on detsentraliseeritud ettevõte, mis paneb ringlema krüptomajanduse rattad.

Selle detsentraliseeritusega käib kaasas ka üks päris omapärane fakt. Tõsiasi, mida minu silmad nägid nüüd aastakümnete jooksul küll päris esimest korda. Nimelt puudus ametlikult väärtpaberijärelevalvele esitatud noteerimisavalduses firmal füüsiline peakontori aadress.

Kuidas nii? Selgub, et viimased pea aasta aega Coinbase’il lihtsalt ei olegi kontorit! Kõik töötajad töötavad kaugtöö vormis.

Coinbase’i investorsuhete tarbeks tehtud kodulehelt leian veel järgmised faktid:

  • ettevõttel on üle 43 miljoni isikutuvastuse läbinud kasutaja;
  • Coinbase’i platvormil hoitakse enam kui 90 miljardi dollari väärtuses varasid;
  • platvormi kauplemiskäive ulatub üle 456 miljardi dollari;
  • Coinbase pakub oma teenuseid enam kui 100 riigis;
  • ettevõttel on üle 1200 töötaja.

Sukeldusin seejärel Coinbase’i noteerimisavalduse ehk vormi S-1 lõpututesse sügavustesse. See enam kui 200 leheküljel laiuv ettevõtte kirjeldus algab omapäraselt. Taas kord Coinbase üllatab, sedakorda päris positiivselt. Nimelt enne veel kui süüvitakse firma ärisse, finantsidesse ja kõigesse muusse, on välja toodud krüptovarade seletav sõnaraamat. Juhul kui sa ei ole krüptovaradest senini suurt midagi kuulnud või on neist kuuldes tekkinud segadus igasugu keeruliste ja tundmatute väljendite tõttu, siis see on suurepärane koht, kus kahel leheküljel on kirjas kõik vajalik. Soovitan lugeda!

Noteerimisavalduse järgmine sektsioon kuulub asutaja ja tegevjuhi pöördumisele. Ka see on päris hea lugemine. Muuhulgas kirjeldab Coinbase’i asutaja Brian Armstrong päris hästi lahti selle, kuidas kogu krüptovarade maailm algas Bitcoinist ja spekuleerimisest. Samas tänaseks oleme jõudnud olukorda, mil saame rääkida juba krüptomajandusest või krüpto ökosüsteemist, kus kasutusvaldkondi tuleb aina juurde. Muideks, kas olete kuulnud sellistest asjadest nagu NFT-d (non-fungible tokens), mille kaasabil toimuvad täna pisikesed minirevolutsioonid nii muusikatööstuses, digitaalse kunsti vallas kui ka erinevates kogujate kommuunides (collectibles)?

Mida siis Coinbase pakub? Noteerimisavaldusest leian muuhulgas lõigu, kus tuuakse näiteks, kuidas Google interneti algusajal demokratiseeris läbi kasutajasõbraliku otsingumootori loomise ligipääsu internetis leiduvale infole. Teisisõnu muutis lihtsamaks info leidmise, sellele ligipääsu ja info tarbimise. Coinbase soovib seda sama teha krüptomajanduse vallas – võimaldada igaühel, kel olemas internetiühendus, saada osa krüptomajanduse ökosüsteemist ostes, hoiustades ja kasutades krüptovarasid.

Coinbase’i ökosüsteem koosneb täna enam kui 43 miljonist isikutuvastuse läbinud jaekliendist, 7000 institutsionaalsest kliendist (riskifondid, traditsioonilised fondivalitsejad, suurkorporatsioonid) ja 115 000 ökosüsteemi partnerist (arendajad, kaupmehed jmt).

Kogu krüpto ökosüsteem on viimase 6-7 aastaga arenenud ikka omajagu. Kõik algas krüptovarade saatmise ja vastuvõtmise tehingutega, millele järgnesid investeerimise ja maksevõimalused. Viimase aja olulisemateks ja juba piisavalt laialdaselt levinud arenguteks on krüptovarade välja laenamine, stake’imine. Selle viimase näol on sisuliselt tegu krüptotehingu plokkide kinnitamise kaasaegsema ja vähem energiakuluka versiooniga (algne kinnitamine käis läbi kaevandamise ehk mining‘u). Staking on analoogne justkui aktsionäride koosolekul hääletamisega. Ainult selle asemel, et ise oma aktsiatest tulenevaid õigusi koosolekul rakendada ja hääletada, volitame selleks kedagi (platvormi, kus oma krüptovara hoiame) ja seda tehes teenime ise tulu (reward).

Tugevused ja tulevikustrateegia

Alustan isikliku kogemuse baasilt. 2017. aastal kui mina krüptoturul esimesi samme tegin, siis oli just Coinbase see, kes paistis pärast kiiranalüüsi kõige mugavam ja turvalisem. Mugavam selles osas, mis puudutas raha (eurode) kandmist krüptoplatvormile ja selle vahetamist Bitcoini. Sealt edasi kandsin teiste krüptovarade soetamiseks Bitcoinid juba teistele platvormidele.

2017. aastal kogu selles maailmas esimesi samme tehes oli turvalisus ikka väga oluline. Hea küll, summad, mida ma ise neile platvormidele kandsin olid suhteliselt tagasihoidlikud, aga no ikkagi ei tahtnud ju avada kontot platvormil, mida just olid rünnanud häkkerid ja varastanud sealt hulga Bitcoine. Seega konto avamisel platvormi valides püüdsin oma tagasihoidlike teadmistega ka seda aspekti hinnata.

Toona oli neid häkkimise uudiseid ikka päris palju. Ohvriks olid langenud ka õige mitmed tuntud ja suure klientide arvuga platvormid nagu Bitfinex, Bitstamp, Mt.Gox ja Poloniex. Coinbase oli toona jäänud puutumatuks ja etteruttavalt tasub öelda, et vähemalt mulle teadaolevatel andmetel on kuni tänaseni puhaste paberitega.

Oma S-1 noteerimisavalduses kirjutab Coinbase oma tugevuste ja eeliste kohta ise nõnda:

  • turuliider ja tuntud kaubamärk;
  • fookus ainult krüptovaradel (paljud teised platvormid pakuvad ka makselahendusi, aktsiamaakleri teenust jne);
  • usaldusväärne platvorm, kus läbi aja olnud fookuss turvalisus ja samuti finantsregulatsioonidega kooskõlas toimetamine;
  • uute krüptovarade maailmaga tutvust tegevate investorite alguspunkt #1 (just täpselt nii nagu minuga läks);
  • mastaabiefekt, hoiustatud üle 90 miljardi dollari väärtuses varasid (11% kogu maailma krüptovarade turuväärtusest);
  • parima likviidsuse ja võrgustikuefektiga krüptovarade turuplats.

Hea küll, olukorra kirjeldust on alati tore lugeda, aga nagu teame, siis investeerimise valguses on enamasti oluline kasv ja selle allikad. Seega, kust siis võiks tulla Coinbase’i ärimahtude kasv? Mis on firma kasvustrateegia? Sellest samast S-1 dokumendist leian sektsioonist pealkirjaga Growth Strategy järgmised read:

  1. Uute klientide platvormile lisamine.
  2. Platvormi ulatuse laiendamine ja platvormil hoiustatud varade mahu ning valiku kasvatamine.
  3. Innovatiivsete toodete turuletoomine.

Kuigi esmapilgul võivad need tunduda sellised standardsed ja üldsõnalised, siis tegelikult pakub Coinbase iga kategooria puhul ka põhjalikuma kirjelduse. Näiteks uute klientide värbamise vallas on eraldi välja toodud nii jaeklient (sina ja mina) kui ka institutsionaalsed kliendid, ökosüsteemi liikmete, kommuuni loomise ja tootearenduse aspektid, eri piirkondade kohalike makselahenduste tugi jne.

Väga kasulik lugemine on alati ka äririskide sektsioon. See aitab mõista äri olemust ja põhitegevust hoopis paremini. Coinbase on muuhulgas välja toonud sellised riskid.

Coinbase äritegevus ja finantsid

2020. aastal ulatus krüptovarade kauplemiskäive Coinbase’i platvormil 193 miljardi dollarini. Coinbase võtab teenustasuna oma osa just nimelt siit. See ongi seni firma peamine tuluallikas. 2020. teenis Coinbase tulu 1,3 miljardit dollarit, mis kasvas 2019. aastaga võrreldes +139%. 2020. aastal maksid erakliendid tehingutasuna keskmiselt 1,4% tehingusummast, institutsionaalsed kliendid samas kõigest 0,1%.

Eraklientide kauplemiskäive on väga selgelt olnud seotud krüptovarade hinnaliikumisega. Mida kiiremat hinnatõusu krüptovarad näitavad, seda aktiivsemalt jaekliendid kauplevad. Institutsionaalsete klientide (fondid, varahaldurid jmt) puhul on pigem näha kerget tõusutrendi kauplemisaktiivsuses.

Ettevõte hindab oma potentsiaalseteks klientideks kõiki, kel on nutitelefon. Ambitsioonikas, kuid tingimata mitte ebamõistlik lähenemine.

Nagu öeldud, siis Coinbase’i platvormil hoiti 2020. aasta lõpuga enam kui 90 miljardi dollari väärtuses varasid. See moodustab ligikaudu 11% kogu krüptovarade turukapitalisatsioonist. 2018. aastal oli Coinbase’i turuosa 4,5%, 2019. aastal 8,3%. See on firma jaoks oluline mõõdik, sest on loodud hulgaliselt erinevaid teenuseid ja pakette, millelt teenitav tulu sõltubki just nimelt platvormil hoiustatud varade mahust. See ärisuund kannab nime Subscription and Services.

Kiirelt kasvavate ettevõtete puhul uurin mina alati ka juhtkonna kompensatsioonipakettide poolt. Sealt leiab igasugu huvitavat infot. Näiteks Coinbase’i puhul avastasin, et 94-95% juhtkonna tasudest tuleb aktsiaoptsioonide (Chief Legal Officer puhul ka aktsiate) kujul. Hea küll, see on varase faasi firmade puhul suhteliselt tavaline. Huvitavaks läheb asi siis kui hakata uurima, millal need optsioonid nii-öelda kasutuskõlblikuks muutuvad ja rahasse jõuavad. S-1 raporti leheküljelt 169 leiame, et asutaja ja tegevjuhi Brian Armstrongi optsioonipakist 34% jõuab rahasse alles siis kui Coinbase A seeria aktsia hind jõuab 200 dollarini ehk firma enda hinnangul ligikaudu +750%. Järgmised “rahalaevad” saabuvad kui aktsia hind on kasvanud +925%, +1000% ja +1265%. Veidi ebaselgeks jääb selle protsentuaalse mõõtmise alguspunkt, aga 200 dollari piir aitab tuua selgust absoluutnumbrite mõistes.

Täna Coinbase börsil ei kauple, mistõttu hetke aktsia hinna (ja firma turuväärtuse) osas info puudub. Samas annab ülalmainitud tabel häid vihjeid selle kohta, milliseid kasvumäärasid firma juhtkond pikemas perspektiivis sihib. Firma raporteerib, et viimased tehingud ettevõtte aktsiatega tehti tasemelt 28,83 dollarit aktsia kohta. Teisalt raporteeris uudisteagentuur Bloomberg hiljuti, et Nasdaq Private Market oksjonil vahetasid Coinbase’i aktsiad omanikku hinnaga 350-375 dollarit aktsia kohta. See annab firma turuväärtuseks ligikaudu 90-100 miljardit dollarit.

See on ikka päris suur number. Juhul kui see realiseeruks, paigutaks see Coinbase’i maailma ettevõtete turuväärtuse edetabelis sinna umbes 140. kuni 160. kohale. Sarnase turuväärtusega tuntumatest ettevõtetest võib nimetada järgmisi: USA jaepoodide kett Target, tubakatootja Altria Group, Briti alkohoolsete jookide tootja Diageo, reserveeringute firma Booking.com, sõidujagamisteenuse firma Uber, USA tarkvarafirma ServiceNow, Saksamaa telekomihiid Deutsche Telekom, Zoom Video Communications ja autotootja Daimler.

Alljärgnevasse tabelisse koondasin kokku nende nimetatud firmade käibe, puhaskasumi ja põhitegevuse rahavoo numbrid 2020. aasta lõpu seisuga.

Nagu öeldud, 90-100 miljardiline valuatsioon tundub parasjagu krõbe. P/S suhtarv tuleb ligikaudu 73, P/E suhtarv (mida antud hetkel ei ole tegelikult üldse mõistlik isegi vaadata) ligikaudu 295.

Selliste kiirelt kasvavate firmade puhul on minu arvates kaks aspekti, mis on firma õiglase väärtuse kujunemisel kõige olulisemad – kasvumäär ja ärikasumi marginaal. Coinbase puhul samas tasub ettevaatlik olla möödunud aasta kasvumäära (+139%) tulevikku üle kandmise osas. 2020 oli krüptovaradele ikka ekstra edukas.

Ärilises mõttes on minu jaoks tegu igati atraktiivse mudeliga. Olen avastanud, et kõik erinevad turuplatsil põhinevad ärimudelid on päris tulusad ka investori jaoks. Tingimusel muidugi, et see turuplatsi haldaja tegutseb oskuslikult ja sklaeerimine on edukas. Seega läheb Coinbase kindlasti minu kasvuaktsiate vaatlusnimekirja.

Täpsustuseks, et börsil kauplemise alguse kuupäev on hetkel veel teadmata. Avaldus on firmal sisse antud ja hinnanguliselt võiks noteerimine toimuda lähinädalate jooksul.

Värav krüptomaailma

Olgu aktsia hinna ja valuatsiooniga parasjagu nii nagu on, kuid Coinbase on olnud minu jaoks ja saab tõenäoliselt ka päris paljude jaoks edaspidi olema värv krüptovarade maailma. Kui soovid selle maailma avastamist samuti alustada Coinbase’i kaudu, siis selle lingi kaudu Coinbase kontot avades saad nii sina kui ka mina 10 dollari väärtuses Bitcoini. Eeltingimuseks lisaks konto avamisele on see, et ostad ise oma raha eest mõnd krüptovara vähemalt 100 dollari eest (umbes 86 euro eest).

Sulle kohe 10% tootlust mõne hetkega. Kas pole tore?! 🙂

Täna mul on endal lisaks Coinbase’i kontole krüptovarade kontod tehtud või vanast ajast jäänud ka sellistesse kohtadesse nagu MyEtherWallet, Bittrex, Kraken ja Change Invest. Kõik nad on olnud või on hetkel kasutusel eri eesmärkidel. Krüptovarade maailm lihtsalt on täna jätkuvalt selline, et kõike ühest kohast veel nõnda lihtsalt ei saa.

Igatahes nagu öeldud, kui soovid seda maailma enda jaoks avastada ja teenida registreerumisel 10 dollari jagu Bitcoine, siis saad seda teha kasutades seda linki.

LAHTIÜTLEJA: Käesolev ettevõtte tutvustus ei sisalda endas investeerimissoovitust. Tegu on informatiivse ülevaatega, mille eesmärgiks on laiendada silmaringi ja koondada ettevõtte kohta käivat infot. Investeerimisotsused ja analüüsid teeb iga investor ise.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Hea ülevaade!

    Kasutasin Coinbase’i kunagi paar aastat tagasi, kuid vaikselt liikusin sealt eemale. Nende asemel valisin Change’i, mille kunagine tugevus oli klienditugi kuigi kahjuks see nüüd pigem nende puhul nõrkuseks. Samas, ka Coinbase’il on klienditoega tõsised probleemid ning sealt ei ole vastust loota, eriti mitte vastust, mis tegelikult probleeme lahendaks (nt ma ei saa telefoniga sisse logida, sellepärast kuidas nad oma telefoniversiooni disaininud on). Klienditoe kohta, viimased küsimused võtsid vastamiseks: ~2 nädalat Change, ~5 nädalat Coinbase. Sellepärast olen ise kliendina vaadanud mujale viimasel ajal. See muidugi ei vähenda Coinbase’i atraktiivsust esimese punktina krüptomaailmasse astumiseks.

    • Dividend Investor says

      Tore, et meeldis ja aitäh isikliku kogemuse jagamise eest! Mul seni ei ole endal kummagi teenusepakkuja puhul olnud vaja klienditoega suhelda.

  2. Ma nii excited, et nad tulevad sellise lahendusega börsile. Võrdsed ostuvõimalused kõigile. Kuupäeva tahaks teada juba, et ostuks valmistuda

    • Dividend Investor says

      Jah, ses suhtes sul õigus, et nüüd saavad samadel tingimustel kohe osa nii ameeriklased kui ka meie.

  3. Väga hea uudis.Üksi ise ma ei viitsi sellega sahmida aga LHVWORLDA võiks mõne sendiga hakata seda ostma küll.Seal ju raha on.:)

    • Dividend Investor says

      Polnud ammu LHV Maailma Aktsiad fondi sisse vaadanud, täitsa üllatusin nähes, et USA aktsiates on kõigest 13% fondi varadest ja rahas 28.02 seisuga tervenisti 26%.

  4. ..ja veel on mõte:ntx kasvukonto ostab eteeffe ju thandike kaupa ja kõik on rahul.Miks ei võiks LHV ka oma aktsiaid penskaritele tuhandike kaupa müüa.Selleks on vaja SENDIROBOT mis kontodelt sendid kokku kogub ja ostab need `aktsiapurukesed` täisaksiate taha kollektsiooni seniks kuniks see täisaktsiaks koguneb.Mulle see sendirobo meeldiks igas asendis niisamuti nagu mikroivesteerimine.Hoiaks aega kokku.Sendirobo linnuke võiks olla mikroinvesti linnukese kõrval ja klient ise lubab robol korjata sente,kümneid sente jne.Muidu jooksevad sendid konkurendi juurde,milleks?Coop pank võiks sama teha ja müüa sajandikke ja jälle kõik on rahul.:)

  5. Seoses mikroinvesteerimisega kasvukontol tuli soovmõte,et seal võiks veel üks linnuke olla ja nimelt SENDIROBO mis korjab pidevalt kotntodelt sinna vedelema jäänud sendid kokku ja ostab lhv aktsiate tuhandikke nagu etffe ja lisab täisaktsiate taha kollektsiooni seniks kuniks täiaktsia valmis.Miks mitte koguda.Sendirobo saab siis ise seadistada kui palju julgust on kas sendid, kümned sendid,eurod jne.Coop võiks lubada jälle oma robol koguda sajandikke.See võtab ära hinna langusruumi ja annab hinnale tõusuruumi juurde.Mõnus.Investoreid tuleb juurde iga päev terve müriaad robinal.:)

  6. Seoses KASVUKONTOGA ja sinna mikroinvesteerimisega võiks seal olla veel teinegi linnuke,nimelt SENDIROBO mis korjab kontodelt sente kokku ja ostab nende eest lhv aktsiate tuhandikke nagu kasvukonto ostab eteeffe.Sendirobo asetseks siis kohe kasvukonto all vasakul paneelil ja ei laseks sentidel konkurendi juurde `joosta`.Coop siis müüks sajandikke.Sambainvestoreid tekib ju robinal juurde.Robo saab ise seadistada nii kuidas julgust jätkub.

  7. CoinBase on tõesti väga huvitav . Kuigi ta pole turuliider(turuliider on binannce) Siis Coinbase on inst osas turuliider lisaks väga oluline on ka see, et ta asub USA-s kõige suuremal turul. Paljudel konkurentidel on usasse väga raske tulla, sest usa regulaatorid on väga kurjad üldiselt. Ehk teisisõnu COIN-l on 4-5 aastane eelis konkurentide ees just legaalses võtmes USAS
    CB tahan kindlasti osta ja uskuge või mitte ükskõik mis hinnaga. Natuke meenutab Googlet, mis kunagi börsile tuli. Direct listing võimaldab ehk mitte nii taevas osta ja hind tuleb retaili jaoks pigem soodsam. Sest ajalugu on näidanud, et Palatir, Spotify ikka kõik oluliselt kõrgem Direct listingust
    Eeldades, et private ring on ca 100B peal käinud, siis arvan, et oluliselt madalamalt ei saa. COIN-i vastu kindlallt suur huvi ja tähelepanu. Võib juhtuda ka see, et tuleb 150B valuatsiooniga osta. Siiski isegi vaatamata sellele ta on teerajaja ja potensiaalne trillioni ettevõte. Ei näe põhjust, miks ta ei võiks koos Teslaga FAANG-i kõrval olla turuväärtuselt võrdne. Coinbase saab lihtsalt pookida lõpmatult krüptoteenuseid juurde

  8. Kristiina says

    Väga põnev postitus!
    Kas keegi targem oskab öelda mis kell eesti aja järgi Coinbase 14.aprillil kauplema hakkab?
    Praegu vaatasin, et LHVs on juba leitav COIN ticker, aga kas enda ostu limiithinda on võimalik kuidagi ette ka ära märkida?
    Kui praegu proovisin tavalise Aktsiate ost-müük nupu alt panna limiithinnaga ostuorderit, siis kuvab “Tehingut pole võimalik sooritada, kuna puudub väärtpaberi hind.” Mis on loogiline. Aga ehk on mingi muu viis kuidas enne kauplemist endapoolne ostuhind ikkagi üles panna? 🙂

    • Dividend Investor says

      Jah, nüüd on see siis välja hõigatud, et 14. aprill on börsidebüüt. Ma ise ka ei leidnud kusagilt kindlat kellaaega, mis annab ehk alust arvata, et stardipauk antakse tavapäraselt ajal börsi avanemisel ehk Eesti aja järgi kell 16:30. Pakun, et 15-30 min enne seda (eelturu ajal) võib teatud maaklerite juures juba olla võimalik ka tehingukorraldusi sisestada.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.