fbpx

Dividendifookusega indeksfondide käsiraamat – värske versioon

Tahad investeerida dividendiaktsiatesse, kuid ei ole aega ja tahtmist kümneid ja kümneid ettevõtete kvartaliaruandeid lugeda? Mugav ja hea lahendus: dividendifookusega ETFid. Tegu on börsil kaubeldavate fondidega, mis investeerivad ainult dividende maksvatesse aktsiatesse. Nii on dividendimäär kõrgem ja dividenditulu stabiilsem kui laiapõhjaliste ETFide puhul.

Dividendifookusega börsil kaubeldavate fondide käsiraamat nägi ilmavalgust 2018. aasta jaanuaris. Esimest korda uuendasin seda 2019. aasta keskel ja nüüd oli taas paras aeg värskenduskuuriks. Võtsin kätte ja ajakohastasin rea e-raamatus ja raamatuga kaasa tulevas Google Spreadsheet tabelis olevat infot. Kriitilisi muutusi tavaliselt ses vallas ei toimu, valdavalt on tegu nii-öelda mugavusuuendustega.

Muuhulgas said ajakohastatud järgmised väljad:

  • kõigi ETFide kulukuse määrad ehk TERid;
  • kõigi ETFide varade maht;
  • kogutootluse numbrid mõõdetuna üle viimase 1, 3, 5 ja 10 aasta (tootlusinfo on nüüd olemas kõigi 28 fondi kohta seisuga 31.03.2021);
  • kõik otselingid iga ETFi kodulehele.

Ühe suure muudatuse tegin veel. Jätsin e-raamatust välja kõik USAs registreeritud ja sealsetel börsidel kauplevad ETFid, sest neile meil Euroopa erainvestoritena alates 2018-2019. aastast enam kahjuks ligipääsu ei ole. See ei tähenda nüüd seda, et sealt puuduvad USA dividendiaktsiatesse raha paigutavad fondid. Need on kenasti olemas. Lihtsalt nüüd on e-raamatus ainult sellised ETFid, mida saame osta mõnelt Euroopa riigi börsilt ja valdavalt eurodes.

Praktiline ja kasulik

Kõige rohkem praktilist kasu on kindlasti uuendatud mineviku tootlusnumbritest. Esiteks on nüüd oluliselt rohkemate ETFide kohta olemas 3 või 5 aasta tootlusnumbrid. Teiseks, viimase 12 kuu tootlusnumbreid eri fondide lõikes uurides on päris hästi näha, millised fondid on olnud viimasel ajal mahajääjate rollis ja millised on pandeemiakriisist hästi taastunud. See annab huvitavaid vihjed selle kohta, millistesse regioonidesse ja investeerimisstrateegiatesse võiks täna oma raha suunamist kaaluda.

Pikaajalisi investeerimisotsuseid tehes on mõistlik sarnaste fondide puhul kõrvutada siiski pikemaajalisi tootlusnumbreid, näiteks viimase 5 ja 10 aasta tootlusi.

Kaasa ka Google Spreadsheet andmebaas

Käsiraamat on jätkuvalt saadaval nii, et lisaks pdf formaadis e-raamatule tuleb kaasa ka ligipääs Google Spreadsheet keskkonnas olevale kõigile 28 ETFile koos ajalooliste tootlusnumbritega.

On ikka päris hea ja mugav kui kõik ETFid on ühes tabelis koos, kus saab neid grupeerida, filtreerida ja omavahel võrrelda. Olgu siis investeerimisstrateegia või regionaalse ulatuse järgi.

Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Ostan” nupule.

Juhised koos kõigi fondide lühikirjeldustega

Käsiraamatus on alustuseks juttu sellest, miks üldse kaaluda dividendiaktsiatesse investeerimise strateegiat.

Seejärel kirjeldan detailselt, mida omale dividendifookusega ETFe valides silmas pidada. Millised on olulised tegurid ja millistele tingimustele üks hea pikaajaliseks hoidmiseks mõeldud börsil kaubeldav fond vastata võiks.

Järgmine peatükk keskendub juba ETFidele. Täna on meil Eesti residendist investoritena olukord selline, kus valdava enamuse pankade ja maaklerite juures on meil ligipääs vaid Euroopa riikides registreeritud ja Euroopa börsidel kaubeldavatele ETFidele. Kõik e-raamatus ülesloetletud fondid on seega kättesaadavad igale investorile – ükskõik, kas kasutad aktsiaostudeks meie kodumaiseid panku või mõnd välismaaklerit.

Kokku on e-raamatus lahti seletatud 28 erineva dividendifookusega ETFi investeerimisstrateegia. Mõned neist on globaalse ulatusega, mõned riigi või regioonipõhised. Mõned keskenduvad kõrge dividendimääraga ettevõtetele, teised pigem dividendimaksete stabiilsusele ja kasvule. On nii globaalse ulatusega, Euroopa, USA kui ka Aasia ja arenevate riikide dividendiaktsiatele keskendunud fonde. Valikut jagub kindlasti igaühele.

Igatahes head uudistamist ja uurimist!

Käsiraamatu hind koos andmebaasiga on 25 eurot. Pangalingi vahendusel ostu sooritamiseks klikka “Ostan” nupule.

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuab e-raamat automaatselt Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Soetasin materjali, lootes palju uut ja kasuliku infot saada aga peab tunnistama, et 25 euro eest sain enam-vähem lihtsalt erinevate ETF-ide kirjelduste tõlkeid. Kasumlikum oleks JustETF lehel otsida ise ETF-e, saab sama info tasuta. Ainuke kasulik asi materjalide juures oli kaasatulnud koondtabel.

    • Dividend Investor says

      Aitäh, et andsid tagasisidet! Paistab, et oled juba veidi kogenum investor ja tead mida otsida, kust otsida ning mida seda kõike tehes silmas pidada. Alustav või ka edasijõudnud investor samas ei tea, millele ta üldse peaks tähelepanu pöörama, kuidas eri fonde võrrelda ja nii edasi. Samuti juhul kui ei ole inglise keele ja ka erialase inglise keelega sina peal, on eestikeelsed kirjeldused olnud alati abiks. Vähemalt senise tagasiside põhjal.

      Kindlasti asi, mida ei ole ei JustETF lehel ega leia lihtsalt ka fondivalitsejate lehekülgi läbi käies on alusindeksite kirjeldused ja investeerimisstrateegia. Ma tean, et pealiskaudsel lugemisel võib see tunduda ebaoluline, aga see on põhjus, miks viimase 1-2 aasta jooksul olen mitmedki dividendifookusega ETFid oma portfellist maha müünud ja asendanud need uutega.

      Igatahes aitäh veel kord tagasiside eest! Kui sa tunned, et mingid konkreetsed küsimused jäid vastuseta ja loodetud kasulik info saamata, siis jäta sellele kommentaarile vastus või võta minuga otse ühendust ning minu poolt sulle tasuta 30-minutine videokõne sessioon. Nõnda saame minna eri teemadel juba päris süvitsi ja detailseks 🙂

  2. Maarja says

    Mul on küll selle raamatu vanem versioon, aga tahtsin lihtsalt kommenteerida, et minu jaoks oli küll ülikasulik lugemine!

    • Dividend Investor says

      Maarja, aitäh, et kommenteerisid! Kui soovid omale ka värskemat versiooni, siis kirjuta ja panen selle sulle tasuta teele. Sama kehtib kõigi kohta, kes millalgi minevikus ostu teinud on.
      Andmebaasi link jäi muideks samaks, mis eelmises e-raamatu versioonis nii, et sinna pääsed juba kohe ligi!

  3. Tere! Kas antud värske versioon sisaldab ka aastat 2022?

    • Dividend Investor says

      Kahjuks praegu mitte. Fondide kohta olevad andmed on seisuga 31.03.2021.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.