fbpx

4 graafikut ja tähelepanekut finantsturgudelt

Siin on minu 4 tähelepanekut finantsturgudest tehnilise analüüsi vaatevinklist.

See on midagi sellist, mida regulaarselt jagan hiljuti loodud virtuaalses investeerimisklubis.

Ütlen ausalt, et käesolev blogi on veidi unarusse jäänud just nimelt selle pärast, et enamus minu ajast ja vaimujõust on läinud selle ülalmainitud toreda klubi käivitamisele, tegevuses hoidmisele ning selle tarbeks sisu loomisele.

Edaspidi plaanin siin blogis avaldada postitusi 1x kuus iga kalendrikuu esimesel nädalavahetusel.

Väikefirmad suunanäitajana

Sageli öeldakse, et väikefirmade aktsiad näitavad kätte tee, mida teevad suurfirmade aktsiad paari kuu-kvartali pärast. Teisisõnu väikefirmade (small cap) aktsiad on justkui ennakindikaator sellele, mida näeme suurfirmasid (large cap) sisaldavate aktsiaindeksite liikumises (MSCI World, Stoxx Europe 600, S&P 500 jne).

Siin on näha kriitiline indeksi tase, mida USA väikefirmade aktsiaindeks Russell 2000 peaks hoidma selleks, et põhi nii-öelda alt ära ei kukuks ja tõeline langustrend ei avaneks.

Allikas: Jim Denholm

Google aktsia langustrendis

Alphabet’i (GOOGL) aktsia sulgus reedel allpool väga olulist senist toetustaset (ca 2500 USD). Nüüd on pigem valla uks edasiseks kukkumiseks. Tehnilise analüüsi mõttes esimene languse pidurdumise/aeglustumise koht seal umbes 2000 dollari kandis. Kui see ka ei hoia, siis potentsiaalselt avaneb ka vahemik 1700-1800 USD.

Pangad, energia ja kommunaalfirmad

Alljärgneval graafikul on kujutatud kolme eri majandussektori aktsiate käekäik niinimetatud sektorit katvaid ETFe kasutades. Kõige ülemisel paneelil on finantssektori aktsiaid (nii pangad, maaklerid kui kindlustusfirmad), keskmisel energiasektori aktsiad ja alumisel kommunaalteenuste firmade aktsiad.

Nagu näeme, siis finantssektori aktsiate puhul oleme praktiliselt aasta aega liikunud külgsuunas. Selleks, et saaksime pikaajaliselt rääkida tõusutrendi jätkumisest peaks hinnatase 35-36 dollarit pidama. Vastasel juhul siseneme finantssektori aktsiate puhul langustrendi.

Energiasektori aktsiad on jõudnud tasemeni, kus tehti mineviku hinnatippe nii 2016. kui ka 2018. aastal. Tehnilise analüüsi valguses on see oluline tase ja loogiline koht, kus võiksime näha teatud vastupanu. Ennekõike hoogsa tõusutrendi aeglustumist, ajutist peatumist. Lihtsustatult öeldes – loogiline koht, kus energiasektori aktsiate hinnad võiksid nüüd mõnda aega liikuda pigem külgsuunas.

Kommunaalteenuste sektori aktsiad tegid värskelt oma kõigi aegade hinnatipu. Selle valdkonna aktsiad on investorite seas populaarsed ennekõike nigelatel aegadel. Aegadel kui aktsiainvestoreid valdab hirm turulanguse ees. Siis müüakse maha oma portfelli riskantsemad positsioonid, võetakse välja kasumid ja suunatakse see raha turvalisematesse aktsiatesse nagu näiteks need samad kommunaalfirmad. Tasub jälgida, kuidas nende firmade aktsiatel nüüd edaspidi läheb. Kas uus kõrgtase peab või oli tegu niinimetatud fake-out’iga (valesignaali ja petekaga).

Allikas: Patrick Gushue

Sektori rotatsiooni mudel ja turufaas

Ajalugu on näidanud, et erinevates aktsiaturu (ja majandustsükli) faasides on tootluse mõttes eesrinnas eri majandussektorite aktsiad. Kommunaalfirmadest oli juba juttu. Turvasadamaks on alati ka esmatarbekaupade valdkonna aktsiad. Kõik sellised firmad, mis toodavad majapidamistarbeid, toitu, jooke, tubakafirmad jne.

Esmatarbekaupade aktsiad on säranud juba omajagu pikalt. Nagu ülalpool mainitud, siis hiljuti jõudis kätte kommunaalsektori firmade aeg. Enne seda oli energiasektori firmade jaoks hea aeg. Teame ju kõik, et nafta hind on teinud kiiret tõusu ja sellega koos ka naftafirmade aktsiate hinnad.

Kui võtame kogu selle teadmise ja kombineerime seda aktsiate majandussektori rotatsiooni mudeliga, siis annab see meile vihjeid, et suure tõenäosusega oleme juba sisenenud varase turulanguse faasi.

Allikas: Brandon Van Zee

Kahjuks me kunagi ei tea kui pikaks ja kui sügavaks kujuneb korrektsioon. See selgub jooksvalt. Küll aga saame kõnealust mudelit kasutada selleks, et saada vihjeid, millise valdkonna aktsiatel võiks lähikvartalitel minna paremini kui aktsiaturu koondindeksil.

Antud juhul on selleks tervishoiu, teenuste ja finantssektori aktsiad. Seega edaspidi tugevust ja suhtelist tugevust otsides tasub kiigata just nimelt nende aktsiate poole.

Vähemalt selle mudeli alusel toimetades on tehnoloogiaaktsiate ostmiseks meil aega küll ja veel. Teisisõnu – tehnoloogiaaktsiad asuvad juhtrolli alles aktsiaturu tsükli varases tõusufaasis.

Lahtiütleja: Käesolev sisuloome ei sisalda endas investeerimissoovitust. Tegu on informatiivse ülevaatega, mille eesmärgiks on laiendada silmaringi ja koondada finantsturgude kohta käivat infot. Investeerimisotsused ja analüüsid teeb iga investor ise.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Õhtust! Kas eksisteerib ka teenuste sektori ETF-e? Ise olen märganud vaid kommunikatsiooniteenuste ETF-e. Kas need tuleks müüa, kui vastav turutsükkel saab läbi (st oleks pigem lühiajaline investeering)?

    • Dividend Investor says

      Teenuste valdkonna ETFidega on lood suhteliselt nigelat. Kui Euroopas registreeritud ETFe vaadata, siis tõesti enamus on telekommunikatsiooni valdkonna teenuste või ka finantsteenuste fondid. Ostu ja müügi ajastamine sõltub lõpuks ikkagi sinu enda investeerimiseesmärgist ja teesist (põhjustest ja põhjendustest).

  2. Küsingi seda, et kas sektorfond on sobilik pikaajaliseks investeerimiseks (nt 10 aastat) või on nende puhul turutsüklite järgi (selline mulje jäi eelneva graafiku põhjal) ?

    • Dividend Investor says

      Sellele ei saa üheselt vastata. Fonde on väga erinevaid ja sektorid on samuti erinevad, iga valdkonna kohta peaks püüdma enne välja selgitada, kuidas see on võrreldes koguturu indeksiga pikaajaliselt käitunud. Kommunikatsioonisektor on üks eriti keeruline sektor analüüsimiseks, sest see on viimase 4-7 aasta jooksul läbi teinud väga suuri muutusi. Seni valdavalt telekommunikatsioonifirmadele lisandusid mõned aastad tagasi sellesse sektorisse ka näiteks Google emafirma Alphabet ja Meta Platforms ehk endise nimega Facebook.

  3. Kust leida neid analüüse – valdkonna indeks vs koguturg?

  4. Ma saan siis nii aru, et kui on tegemist sektoriga, mille tõusutsükkel on lõppemas, siis selle sektori indeksit portfelli edasi ei jäeta? Endal oli eesmärk pikaajaliselt investeerida, kuna indeksid olevat pikaajaline investeering.

    • Dividend Investor says

      Ma ütleks nii, et kui oled rahulik ja pikaajaline investor, siis ei ole sellele sektorite rotatsiooni mudelile tähelepanu pöörata ja võib rahumeeli laiapõhjalistesse ETFidesse investeerimist jätkata. Eks see sektorite valimine ja ajastamine on rohkem selliste aktiivsete investorite ja kauplejate pärusmaa. Pealegi ega me ju tegelikult ei saa kindlad olla, et sellest jahmerdamisest kasu ka on. Seepärast ei tasu väga üle mõelda ja vägisi seda oma portfellis rakendama hakata.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.