fbpx

Dividendikasvu aktsiad toovad inflatsioonilises keskkonnas edu

Foto: Freepik

Alustame definitsioonist. Millised aktsiad on üldse niinimetatud dividendikasvu aktsiad (inglise keeles dividend growth stocks)?

Siin on võimalusi mitu. Näiteks USA aktsiate puhul eristatakse dividendikuningaid, dividenditšempioneid ja dividendiaristokraate. Põhjalikumalt saad nende kõigi kohta lugeda sellest postitusest.

Lisaks on dividendikasvu aktsiaid koondavaid indekseid kokku pannud ka erinevad indeksipakkujad. Näiteks S&P Dow Jones Indices, jah see sama, kes arvutab S&P 500 aktsiaindeksit, peab arvestust nii USA kui globaalsete dividendikasvu aktsiate üle.

Dividendikasvu aktsiad S&P Dow Jones käsitluses

S&P Dow Jones Indices arvutab kahte erinevat dividendikasvu aktsiate indeksit. Esimene neist kannab nime S&P U.S. Dividend Growers Index ja koondab endas USA dividendikasvu aktsiaid.

Sellesse indeksisse saamise tingimus on lihtne. Ettevõte peab olema registreeritud USAs ja tõstnud dividendimakseid igal aastal vähemalt viimased 10 aastat.

Lisaks on olemas ka S&P Global ex-U.S. Dividend Growers Index, mis koondab endas ülejäänud maailma (välja arvatud USA) ettevõtteid, mis on dividendimakseid kasvatanud igal aastal vähemalt 7 aastat järjest.

Kõige suurema osa sellest indeksist moodustavad Kanada aktsiad (17%), millele järgnevad Šveitsi (17%), Jaapani (15%), Suurbritannia (8%) ja India (7%) aktsiad. Kokku on indeksis üle 300 firma.

Samas ülalmainitud kriteerium ei ole ainus, mida S&P Dow Jones Indices oma valikut tehes arvesse võtab. Järgmine samm pärast dividendikasvu firmade välja sorteerimist on need kõik reastada kahanevalt hetke dividendimäära alusel. Seejärel jäetakse 25% kõige kõrgema dividendimääraga aktsiaid kõrvale.

Kohe võib tekkida küsimus, et miks ometi nii? Miks jäetakse kõrvale kõige rikkalikumat dividenditulu maksvad ettevõtted?

Vastus on lihtne – ajalugu on näidanud, et need aktsiad on väärtuslõksud ja nende dividendimakse ei ole jätkusuutlik.

See tähendab, et selliste firmade seas esineb sageli ettevõtteid, mille mineviku dividendimakseid ei saa tulevikku üle kanda ja hetkel kuvatav dividendimäär on eksitav.

Dividendimaksete kasv suurem kui inflatsioon

Kui me vaatame kõnealuse indeksikompanii poolt kokku pandud USA dividendikasvu aktsiate indeksit, siis näeme, et viimase 15 aasta jooksul on need firmad kasvatanud oma dividendimakseid keskmiselt +13,7% aastas. Üle sama ajaperioodi oli USA keskmiseks inflatsiooninumbriks aga +2,2%.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

Järgmise 12-24 kuu jooksul oodatakse keskmiseks dividendikasvuks ca +7% aastas.

Jah, see number jääb madalamaks kui hetke USA inflatsioonimäär ja ka Eesti inflatsioonimäär, kuid nagu investeerimisel ikka, siis oluline on keskmine väärtus üle pisut pikema aja ja mitte punkthinnang.

Kuidas on lood kogutootluse numbritega?

Teadupärast on dividenditulu vaid üks osa aktsia kogutootlusest. Teise komponendi moodustab aktsia hinnatõus.

Kui vaatame USA dividendikasvu aktsiaid, siis perioodil 2006-2022 on dividendikasvu aktsiate keskmine tootlus olnud +9,3% aastas ja kõigil USA aktsiatel samuti +9,3% aastas. Seega kogutootlus on olnud praktiliselt sama.

Viimase 5 aasta lõikes tootlusnumbrite võrdlust tehes on USA dividendikasvu aktsiad näidanud kogutootlust keskmiselt +13,1% aastas ja kogu USA aktsiaturg +12,1%.

Globaalsete aktsiate puhul (ex-USA) on vahed nähtavad isegi üle pika perioodi tootlusi võrreldes. Globaalsed dividendikasvu aktsiad pakkusid perioodil 2006-2022 tootluseks keskmiselt +6,6% aastas, laiapõhjalised globaalsed aktsiaindeksid (ex-USA) aga kõigest +4,1% aastas.

Samas nii kui räägime keskmisest kõrgema inflatsiooniga perioodidest, tuleb dividendikasvu aktsiate paremus selgelt esile.

Alljärgnev tabel võtab kokku nii USA kui globaalsete dividendikasvu aktsiate ületootluse võrreldes laiapõhjaliste aktsiaturu indeksitega. See tähendab, et kui näeme tabelis positiivset numbrit, siis just nõnda palju ületas dividendikasvu aktsiate kogutootlus sel perioodil kõigi aktsiate kogutootluse numbrit.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

Näiteks perioodil aprill 2011 kuni jaanuar 2012 oli USA koguturu indeksi tootluseks praktiliselt 0%, samas kui USA dividendikasvu aktsiad näitasid +4,5% tootlust.

Kuidas investeerida dividendikasvu aktsiatesse?

Loomulikult kõige mugavam viis sellistesse dividendikasvu aktsiate kogumisse investeerimiseks oleks ETF ehk börsil kaubeldav fond. Selline, mis järgib üks-ühele ülalmainitud S&P Dow Jones Indices poolt kokku pandud indekseid. Kahjuks enamusele meist Euroopa investoritena ei ole sellised ETFid kättesaadavad ja tuleb kiigata üksikaktsiate poole.

Siin on nimekiri 10 suurimast USA dividendikasvu aktsiate indeksi komponendist.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

Kindlasti on siin dividendiaktsiate sõpradele tuttavad nimed nagu näiteks tervishoiusektori gigant ja dividendikuningas Johnson & Johnson, samuti esmatarbekaupu tootev ning samuti dividendikuningas Procter & Gamble. Teisalt nii mõnegi aktsia nime välja hõigates, kasvõi Microsoft, Visa ja Mastercard, ei seostu enamusele see absoluutselt mitte dividendiaktsiatesse investeerimisega.

Miks nii? Eks ikka sellepärast, et nende ettevõtete dividendimäär on alati olnud päris tagasihoidlik.

Heaks näiteks on Visa, mis on minu dividendikasvu portfellis olnud tänaseks juba vist üle 6 aasta. Visa dividendimäär ei ole kordagi viimase 12 aasta jooksul tõusnud üle 1% (vaata graafikut).

Samas selle 12 aasta jooksul on aastane dividendimakse kasvanud 0,11 dollari pealt aktsia kohta 1,52 dollari peale aktsia kohta. See on pea 14x kasv dividenditulus.

Lisaks on aktsia hind üle selle sama 12-aastase perioodi kasvanud enam kui +1100% umbes 17 dollari pealt 208 dollari piirimaile.

Otsusta ära, mis on sinu jaoks oluline

See ongi nüüd see koht, kus iga investor peab enda jaoks ise paika panema, mis on tema jaoks oluline.

Kas kõrge dividenditulu täna ja suhteliselt nigel hinnatõusu potentsiaal või siis pigem madal dividenditulu täna, hoogne dividendikasv ja hea hinnatõusu potentsiaal?

Mina ei pea ennast dividendiinvestoriks, vaid dividendikasvu investoriks. See tähendab, et jah, mulle meeldib dividenditulu, aga selle saamise nimel ei ole ma nõus loobuma hinnatõusu potentsiaalist.

Seega alustuseks tasub kohe ära otsustada, mis on sinu jaoks aktsiatesse investeerimisel oluline.

Näiteks juhul kui 2008. aasta alul, mil Visa tuli börsile, oleksin ma investeerinud Visa aktsiasse 10 000 dollarit, siis minu esimese aasta dividenditulu oleks olunud 65 dollarit. Kogu selle pea 14 aasta jooksul oleks minu dividenditulu Visa aktsiast kokku 5 275 dollarit.

Samas juhul kui 2008. aastal oleksin oma 10 000 dollarit pannud kõrge dividendimääraga USA telekomifirma AT&T aktsiatesse, oleks minu esimese aasta dividenditulu olnud kohe 401 dollarit ja pea 14 aasta jooksul kokku 6 665 dollarit.

Seega otsusta ära, mis on sinu jaoks oluline.

Jah, vahest harva õnnestub leida ka aktsiaid, mis maksavad kõrget dividendimäära ja kasvatavad neid dividendimakseid päris hoogsalt, kuid seda juhtub pigem harva ning see kipub olema suhteliselt kiirelt mööduv faas. Heaks näiteks on siin tubakafirma Altria.

Nagu öeldud, siis lisaks dividenditulule tasub vaadata ka aktsia hinna tõusu. Panin kokku ühe tabeli just nendest kolmest dividendiaktsiast ja lisasin siia ka keskmised aastased aktsia hinnatõusu protsendid ja samuti selle kui palju on tänaseks väärt 2008. aasta alul investeeritud 10 000 dollarit.

Arvutused perioodi 2008-2022 kohtaVisaAltriaAT&T
Dividenditulu kokku5 275 USD14 338 USD6 665 USD
Keskmine aastane aktsia hinnatõus19,2%4,8%-3,7%
Investeeringu lõppväärtus131 391 USD34 199 USD12 458 USD

Seega kordan veel kord – otsusta ära, mis on sinu jaoks oluline ja kujunda oma investeerimisportfell vastavalt!

Globaalsed dividendikasvu aktsiad

Lisan lõpetuseks ka loetelu ülalmainitud globaalsete ex-USA dividendikasvu aktiate indeksisse kuuluvate suurimate komponentide kohta.

Allikas: S&P Dow Jones Indices

Nagu näete, siis troonivad seda nimekirja täitsa tuntud Euroopa tervishoiusektori firmad.

Lahtiütleja: Käesolev ettevõtete ja indeksite tutvustus ei sisalda endas investeerimissoovitust. Tegu on informatiivse ülevaatega, mille eesmärgiks on laiendada silmaringi ja koondada ettevõtete kohta käivat infot. Investeerimisotsused ja analüüsid teeb iga investor ise.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.