fbpx

Kui palju on sinu portfellis energiasektori aktsiaid?

2022. aasta suur võitja on olnud energiasektor. Kuigi tänase seisuga on aasta algusest mõõdetuna positiivset tootlust näidanud veel kolm sektorit (kommunaalfirmad, tervishoid ja esmatarbekaubad), siis tootluse osas naftaaktsiatele vastas ei ole. Energiasektori aktsiad on sellel aastal pakkunud pea +54% kogutootlust. Globaalsed aktsiad tervikuna on eurodes mõõdetuna sel aastal näidanud pea -10% suurust negatiivset tootlust.

Allikas: JustETF.com

Selleks, et olla edukas peab jääma ellu

Tuleb tunnistada, et just selle sektori firmad on käesoleval aastal päästnud ka minu dividendiportfelli. Ilma nafta, gaasi, torujuhtme ja kivisöe valdkonna aktsiateta oleks kindlasti portfelli tootlusnumber miinuspoolel.

Samas kõik ei ole nii lihtne ja helge nagu pealtnäha paistab. 2020. aastal pidin taluma ikka erakordselt suuri langusi selle sama sektori aktsiates. Õige mitmed neist lõpetasid aasta -40% või isegi -50% tootlusnumbriga käies 2020. aasta aprillis-mais isegi nii madalal, et mõne kuuga keris ette -70% hinnalangus.

Isegi sektori kõige suuremad tegijad nagu XOM, CVX ja SHELL näitasid 2020. aastal -30% kuni -50% suuruseid hinnalanguse protsente.

Shelli aktsia hind 2020. aastal

Seega selleks, et ma saaksin täna nautida neid ekstra häid tootlusnumbreid, pidin ma 2020. aastal nii-öelda ellu jääma. Ükskõik, kuidas me seda siis mõtestame. Kas läbi selle, et oli julgust ja valmidust neid aktsiaid hoida. Või ka nii, et oli julgust neid aktsiaid isegi juurde osta.

Nagu on öelnud vanameister Buffett: “selleks, et olla edukas, peab esmalt jääma ellu”.

Kehtib nii investeerimises, kauplemises kui ka elus üleüldiselt.

Energiasektori osakaal on viimase aastaga kahekordistunud

Kui me kerime ajas umbes aastakese-poolteist tagasi, siis suuremate aktsiaindeksite (MSCI World, S&P 500 jne) kooseisust moodustasid energiasektori aktsiad ligikaudu 2,0-2,5%.

Täna, ajal mil pea aasta aega on senised võitjad (tehnoloogia ja kommunikatsioonisektori aktsiad) näidanud vähikäiku ja energiasektori aktsiad vastupidiselt hoopis tõusu, on energiasektori aktsiate osakaal suuremates indeksites tõusnud sinna 5,0-6,0% kanti.

Oluliselt rohkem kui varem, kuid siiski suhteliselt vähe, kas pole?!

Näiteks tehnoloogiasektori osakaal on jätkuvalt seal 20% piirimail, finantssektori oma 15% kandis.

Ajalooliselt on energiasektori aktsiate turuväärtus moodustanud umbes 10-11% aktsiaturu väärtusest. 1980. aastal kui selles sektoris oli buum, ulatus energiasektori aktsiate osakaal isegi 25% lähedale.

Allikas: Humble Student of the Markets

Potentsiaalne võimalus portfelli naftaaktsiatega täiendada

Miks ma sellest kõigest kirjutan? Suuresti seepärast, et mu tänane analüüs näitab, et järgmised nädalad ja kuud võivad tuua naftaaktsiates taas üle tüki aja soodsaid ostukohtasid.

Number 1 – toornafta hind maailmaturul on langenud allapoole tehniliselt päris olulist 76 dollari piiri.

Number 2 – naftaaktsiate hinnad ja toornafta hind olid juba niigi hea mõnda aega liikunud erisuunaliselt ehk toornafta hind vajus, naftaaktsiate hinnad tõusid, lahknevus, mis varem või hiljem korrigeerub.

Number 3 – naftaaktsiate tõusuhoog on vaibunud ja tehnilise analüüsi valguses on näha divergentsi aktsiate hinna ja RSI vahel.

Need on siis nii-öelda tehnilised tähelepanekud turuinfost. Kui tahate, siis võite siia ise lisada jutukese selle kohta, et nafta ja naftaaktsiate hinnad langevad üha suureneva ja läheneva majanduslanguse hirmu tõttu.

Igatahes olgu selleks languse põhjuseks, mis on, potentsiaalne nõrkus on ukse ees. See omakorda tähendab seda, et loodetavasti on lähiajal võimalik taas kord selle sektori aktsiaid omale dividendiportfelli korjata. Ükskõik, kas üksikaktsiate või siis ETFi kujul.

Mitu protsenti on energiasektorit sinu portfellis?

Lõpetuseks. Mul on sulle üks halb uudis ka. Juhul kui sa oled omale portfelli valinud mõne ESG põhimõtteid järgiva niinimetatud jätkusuutliku aktsiafondi, siis energiasektori aktsiate osakaal sinu portfellis oli aasta tagasi 0%, on täna 0% ja on 0% ka homme.

Ma mõistan kui pooldad jätkusuutliku ja vastutustundliku majandamise põhimõtteid, kuid tea, et oma investeeringutes seda vaadet võttes sa maailma kuigivõrd ei paranda.

ESG põhimõtete mõju investeerimisel väljendub suuresti ikka ainult siis kui räägime värske kapitali kaasamisest.

Exxon Mobili, Chevroni ja Shelli aktsiad ju lihtsalt kauplevad juba nii kui nii börsil ning liiguvad käest kätte. See, kas sina neid omad või mitte, ei muuda maailmas midagi. Küll aga sinu portfellis. Selle tootlus on vähemalt 2022. aastal kannatanud ikka omajagu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tõnis says

    Väga huviav lugemine. Mõni aega tagasi kirjutasid, et teatud näitajate põhjal võiks olla turu põhi juba käes ja möödas. Klassikalise majandustsüklite järgi pakuvad energiafirmad parimat tootlust turu tipu ja languse ajal. Turu põhjas ja sealt ülesse näitavad juba teised sektorid paremat tootlust. Kas jätkuvalt usud, et turu põhi on tehtud? Puhtalt graafikuid jälgides tundub, et energiasektori parim tootlus on juba tehtud ja peaks vaatama järgmise tõusva sektori poole.

    • Dividend Investor says

      Ma tean, et sellest ütlusest pole praegu palju abi, aga meil on aktsiate turg, mitte aktsiaturg. Ehk siis ei oska kuidagi prognoosida, mida teevad suuremad indeksid (seal on nõrkust ikka omajagu veel, big tech näiteks), samas arvuliselt üha rohkematel aktsiatel, sektoritel ja riikidel läheb hästi. Seega ühe nurga alt vaadatuna pole välistatud, et põhi on tehtud, kuid S&P 500 või Nasdaq 100 indeksi tasandil seda raskem uskuda.

      Majandustsükli ja sektori rotatsiooni valguses hakkab mulle üha enam tunduma, et pandeemiakriis lõi nüüd sellesse mudelisse mõned mõrad ning asjad ei pruugi välja mängida nii nagu tavaliselt. Teisisõnu hetkel raske näha, et näiteks tehnoloogia on esimeste tõusjate seas. Samas energiasektoril on fundamentaalnäitajate alusel ruumi küll ja veel. Kindlasti pole see sõit sujuv, tegu ikkagi väga tsüklilise sektoriga, kuid praegu ise müüma küll ei kiirusta.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.