fbpx

Dividendikuningad aastal 2023

Päris tükk aega on möödas sellest ajast kui võtsin siin blogilehekülgedel jutuks dividendikuningad. Teisisõnu ettevõtted, mis on järjepanu igal aastal dividendimakseid kasvatanud vähemalt 50 aastat.

Sellises segases turuolukorras nagu viimased aasta-poolteist olnud oleme, on dividendiaktsiad minu jaoks ikka kuidagi väga meelepärased investeeringud. Ükskõik, kas dividendimäär on tagasihoidlik või päris rammus, iga dividendimakse tõstmise uudis on justkui palsam minu hingele. Ühtaegu ka kinnitus, et ettevõttel läheb vaatamata kriisi kuulutavatele ajalehepealkirjadele jätkuvalt hästi. Äri sujub, kasumit tuleb ja juhtkond on nõnda enesekindel, et julgeb dividendimakset tõsta. Parim siseinfo ja signaal, et asjad on kontrolli all, kas pole?!

Heidamegi aga nüüd pilgu peale 7 uuele dividendikuningale.

7 uut dividendikuningat

Uue aastanumbri algamisega saame täienduse teha ka dividendikuningate nimekirja. Sel korral lisandub koguni 7 ettevõtet. Seda on päris palju arvestades, et kokku on dividendikuningaid kõigest 46 USA börsil noteeritud ettevõtet.

Igatahes siin nad on, 7 firmat, mis lisandusid nimekirja ehk on järjepanu igal aastal oma dividendimakseid kasvatanud nüüdseks 50 aastat:

  • Abbott Laboratories (ABT) – meditsiinitehnika ja -seadmete müüja;
  • Gorman-Rupp Company (GRC) – pumpade ja pumbasüsteemide müüja;
  • Kimberly-Clark Corp (KMB) – tualettpaberi, mähkmete, pabertaskurätikute ja niisutatud salvrätikute müüja;
  • Middlesex Water Co (MSEX) – vee ja kanalisatsiooniteenuse pakkuja USA New Jersey ja Delaware piirkondades;
  • Nucor Corp (NUE) – USA terasetootja;
  • PepsiCo Inc (PEP) – snäkkide ja karastusjookide tootja;
  • VF Corp (VFC) – rõivatootja, kelle omanduses sellised kaubamärgid nagu Vans, The North Face, Timberland, Dickies, Altra, Eastpak, Icebreaker, Jansport, Kipling, Napapijri ja Supreme.

Rida igavaid ettevõtteid, kas pole?! Kuid milline järjepidevus ja jätkusuutlikkus. Tervenisti 50 aastat igal aastal oma dividendimakset kasvatada. Läbi kahe naftakriisi, kõrge inflatsiooni perioodi 1980ndatel, tehnoloogiamulli lõhkemise, finantskriisi, pandeemiakriisi ja loomulikult ka läbi tänase karuturu.

Vaadates nende 7 ettevõtte valguses peale erinevatele dividendimakseid puudutavatele mõõdikutele, on selgelt kõige kõrgema dividendimääraga VFC. Nende ridade kirjutamise hetkel on dividendimääraks 6,7%. Samas oli just VFC üks neist, kelle viimane dividendimakse tõstmine oli üks tagasihoidlikumatest ehk +2%. Samas suurusjärgus kasvatasid viimasel aastal oma dividendimakseid ka NUE ja KMB.

Kõige kiiremat dividendikasvu näitas ABT (aastataguse ajaga +8,5%), millele järgnesid MSEX +7,8% ja PEP +7,0% kasvudega.

Simply Safe Dividends veebilehe metoodikat arvestades on kõige kõrgem dividendimakse turvalisuse skoor, maksimaalsest 100 punktist 93, neist PepsiCo puhul. Palju ei jää maha ka GRC (92), MSEX (91), NUE (90) ja KMB (88). Kõige nigelamad on dividendimakse turvalisuse skoorid ABT (71) ja VFC (80) puhul. Samas kõik skoorid üle 60 on jätkuvalt pikaajalise dividendiinvestori vaates igati aktsepteeritavad.

Kõige kõrgema dividendimääraga dividendikuningad

Kui otsime kõigi dividendikuningate nimekirjast neid kõige kõrgema dividendimääraga ettevõtteid, siis top 5 moodustavad järgmised firmad:

  • Altria (MO): 8,2%
  • V.F. Corporation (VFC): 6,7%
  • Universal (UVV): 5,8%
  • Leggett & Platt (LEG): 5,0%
  • 3M Company (MMM): 4,6%

Neist MO ja UVV dividendimaksete turvalisuse skoorid on mõlemal puhul nii-öelda piiripealse turvalisusega (borderline safe) olles vastavalt 55 punkti ja 60 punkti võimalikust 100 punktist.

UVV dividendimakse on ka üks aeglasemalt kasvavaid dividendimakseid. Viimane tõstmine oli +1,3%. Ka MMM tõstis möödunud aastal dividendimakset vaid õige pisut, kõigest +0,7%.

Kõige madalama dividendimääraga dividendikuningad on Nordson Corporation (NDSN) 1,1% ja H.B. Fuller (FUL) 1,0% dividendimääraga.

Kasv ja kasvukiirus loevad

Mõned dividendiinvestorid otsivad rammusat kohest dividendi. Teised eelistavad pigem kiiresti kasvavaid dividendimakseid. Mina kuulun nende viimaste hulka. Jällegi, loogika on tegelikult päris lihtne – juhul kui ettevõte suudab aastast aastasse kasvatada dividendimakseid +10% või +15% või isegi +20%, annab see ikka väga tugeva signaali selle ettevõtte äri ja kasumite kasvu kohta. Mida veel tahta?!

Seega mida aeg edasi, seda rohkem olen oma portfelli lisanud keskmisest kiiremini dividende kasvatavaid ettevõtteid. Jah, mul on portfellis jätkuvalt ka niinimetatud rahalehmasid, kes pakuvad kohest kõrget dividendi, kuid eelistan pigem omada hoogsalt dividende kasvatavaid firmasid. Miks?

Põhjus on väga lihtne. Olen väljas kogutootluse ja mitte dividenditulu maksimeerimise peal. Ajalugu näitab, et hoogsalt dividende kasvatanud ettevõtete aktsia hind kipub tõusma kiiremas tempos kui kõrge dividendimääraga ettevõtete puhul.

Siin on nelja erineva dividendikuninga aktsiate hinnagraafik viimase 10 aasta kohta. Nendeks on MO, MMM, TGT ja LOW. Kaks neist on kõrge dividendimääraga aeglased dividendimaksete kasvatajad, kaks pigem kiirelt dividendimakseid kasvatavad ettevõtted.

Mis sa arvad, millised kaks on need keskmisest kiiremini dividendimakseid kasvatavad firmad? Õige, LOW ja TGT. Jah, need samad, mille aktsiate hinnad on kasvanud kõige kiiremas tempos.

Lisasin sellele graafikule küünalgraafikuna referentsiks ka S&P 500 indeksi.

Tähelepanelik lugeja on kindlasti juba märganud, et minu viis nende nelja aktsia hinna dünaamikat võrrelda ei ole täielik. Siit on puudu üks oluline komponent. Selleks on dividenditulu. Ülaltoodud graafik kajastab vaid hinnaliikumist. Dividenditulu seal arvesse pole võetud. Seega tegelikult on pilt poolik. Dividende maksvate aktsiate puhul peame alati võrdlema kogutootluse ja mitte ainult hinnatõusu numbreid. Mida kõrgem on dividendimäär, seda rohkem tulu jätame arvestamata kui vaatame ainult hinnatõusu.

Parandame selle vea ja uurime siis kogutootluse numbreid. Selliseid, mis hõlmavad mõlemat – nii hinnatõusu kui dividenditulu. Saame sellise pildi.

Näeme, et kui MO ja MMM aktsiate hinnad näitasid 10 aastaga vaid +38% ja +34% tõusu, siis dividenditulu juurde arvestades kujunes kogutootluseks vastavalt +144% ja +79%. Oluliselt parem tulemus, eks ole?!

Samas TGT ja LOW kogutootluse numbrid jäid ikka kättesaamatuks. Seda isegi S&P 500 indeksi kogutootlusega võrreldes.

Vaatame korraks sama asja ka viimase 5 aasta kohta ehk jaanuarist 2018 kuni jaanuarini 2023. Siin on pilt kui võtame arvesse ainult hinnaliikumised. Pane tähele, et mõlemad kõrge dividendimääraga aktsiad on kogenud päris korralikku hinnalangust.

Kaasates siia ka dividenditulu komponendi, näeb kogutootluse graafik välja järgmine.

Ehk nüüd saate aru, miks otsin oma portfelli just neid hoogsaid dividendimaksete tõstjaid ja kiikan vähem rammusat dividenditulu maksvate aktsiate poole. Minu eesmärk on mitte koguda rammusat rahavoogu, vaid ikka kasvatada oma jõukust parimal võimalikul moel. Seepärast on sisendina mõistlik oma analüüsil kasutada pigem kogutootluse numbreid.

Kõige kiirema dividendimaksete kasvuga dividendikuningad

Vaatamegi järgmiseks üle viimase 3 aasta jooksul kõige kiiremini dividendimakseid kasvatanud dividendikuningad. Nendeks on:

  • LOW keskmiselt +22,9% dividendikasvu aastas
  • NDSN +16,7%
  • TGT +15,1%
  • SCL +10,2%
  • AWR +9,6%

AWR ehk American States Water kusjuures on teadaolevalt kõige pikemalt järjestikku dividendimakseid kasvatanud ettevõtte. AWR on igal aastal oma dividendimakset tõstnud alates aastast 1955 ehk tänaseks 68 aastat jutti. Ettevõtte dividendimakse turvalisuse skoor on maksimumilähedased 98 punkti 100 võimalikust punktist, hetke dividendimäär ligikaudu 1,7% ja dividendide väljamakse määr 59%. 2016. aastal kirjutasin siin samas blogis selle ettevõtte kohta ka pikemalt.

Toona, 2016. aastal oli dividendikuningaid alla 20 ettevõtte. Kirjutasin neist kõigist selle blogi veergudel ka lühiülevaate. Need postitused leiad sellelt lingilt.

Kokkuvõtteks

Alustasin selle postituse kirjutamist eesmärgiga jagada teiega neid 7 uut ettevõtet, mis jõudsid dividendikuninga staatusesse. Samas kirjutamise käigus kogu seda analüüsi ja võrdlustööd tehes avastan end nüüd taas õhinal mõtlemas, et küll need dividendikuningad on ikka ühed tublid ettevõtted. Eriti need kiirelt kasvavad dividendikuningad. Kohe üldse ei jõua ära oodata, mil börsid esmaspäeval avanevad ja saaks kasvõi paari aktsia kaupa üht-teist oma portfelli taas lisaks noppida 💰😀

Lõpetuseks lisan kogu dividendikuningate tabeli.

Ettevõtte nimiKauplemis-sümbolSektorMitu aastat tõstnud?10 aasta keskmine dividendikasvDividendimäär (04.01.2023)
ABM Industries Inc.ABMIndustrials553.01%2.0%
Abbott LaboratoriesABTHealth Care506.90%1.9%
American States WaterAWRUtilities689.16%1.7%
Becton, DickinsonBDXHealth Care516.67%1.4%
Black Hills Corp.BKHUtilities525.00%3.6%
Commerce BancsharesCBSHFinancials546.37%1.6%
Cincinnati FinancialCINFFinancials625.27%2.7%
Colgate-Palmolive Co.CLConsumer Staples594.31%2.4%
California Water ServiceCWTUtilities554.73%1.6%
Dover Corp.DOVIndustrials676.11%1.5%
Emerson ElectricEMRIndustrials662.52%2.2%
Farmers & Merchants BancorpFMCBFinancials602.69%1.6%
Federal Realty Inv. TrustFRTReal Estate554.36%4.3%
H.B. Fuller CompanyFULMaterials538.37%1.1%
Genuine Parts Co.GPCConsumer Discretionary666.11%2.1%
Gorman-Rupp CompanyGRCIndustrials508.18%2.7%
W.W. GraingerGWWIndustrials518.28%1.2%
Hormel Foods Corp.HRLConsumer Staples5513.24%2.4%
Illinois Tool WorksITWIndustrials5113.03%2.4%
Johnson & JohnsonJNJHealth Care606.37%2.6%
Kimberly-Clark Corp.KMBConsumer Staples505.14%3.4%
Coca-Cola CompanyKOConsumer Staples605.61%2.8%
Lancaster Colony Corp.LANCConsumer Staples608.33%1.7%
Leggett & PlattLEGConsumer Discretionary514.29%5.5%
Lowe’s CompaniesLOWConsumer Discretionary6019.95%2.1%
3M CompanyMMMIndustrials649.71%5.0%
Altria Group Inc.MOConsumer Staples538.10%8.2%
MSA Safety Inc.MSAIndustrials515.16%1.3%
Middlesex Water Co.MSEXUtilities504.76%1.6%
Nordson Corp.NDSNIndustrials5915.30%1.1%
National Fuel GasNFGUtilities522.59%3.0%
Nucor Corp.NUEMaterials503.20%1.5%
Northwest Natural GasNWNUtilities670.77%4.1%
PepsiCo Inc.PEPConsumer Staples507.77%2.5%
Procter & Gamble Co.PGConsumer Staples665.02%2.4%
Parker-Hannifin Corp.PHIndustrials6611.97%1.8%
PPG Industries, Inc.PPGMaterials517.54%2.0%
Stepan CompanySCLMaterials558.98%1.4%
SJW Corp.SJWUtilities557.33%1.8%
Stanley Black & DeckerSWKIndustrials555.86%4.3%
Target CorporationTGTConsumer Discretionary5111.61%2.9%
Tennant CompanyTNCIndustrials513.93%1.7%
Tootsie Roll IndustriesTRConsumer Staples534.45%0.8%
Universal CorporationUVVConsumer Staples524.83%6.0%
VF Corp.VFCConsumer Discretionary5010.92%7.4%

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Lahe!!! Tänud!!!

  2. Tanel says

    Väga hea postitus. Aitäh! Ootaks selliseid veelgi.
    Eks paljuski taandub see kõik iga investori strateegia peale. Kes otsib kogutootlust, kes rahavoogu, kes midagi kolmandat. Mul tekib mõttes aga kohe küsimus nende ettevõtete kohta, kes oma dividende kiirelt kasvatavad, et kui jätkusuutlik on selline 15-20+ protsendine iga aastne dividendide tõstmine ?
    Erinevate ettevõttete dividendiajalugu uurides on näha, et kui teatud aastad tõstetakse hoogsalt dividende siis mingil hetkel see hoogne kasv aeglustub ja edasi tõstetakse nt. paari % võrras aastas, mis on pikaajalisel jätkusuutlikum.
    Toon näiteks Colgate-Palmolive Co. (CL). Aastatel 2005-2011 tõstis CL oma iga aastaseid dividende korralikult ca 10-18% aastas. Seejärel on aga dividendikasv aeglustunud alla 5%, mõnedel aastatel ca. 2% peale aastas. Sellist trendi on näha ka paljude teiste ettevõtete puhul.

    • Dividend Investor says

      Rõõm kuulda, et meeldis! See on nüüd see koht, kus tuleb mängu finantsanalüüs, erinevad suhtarvud ja mõõdikud. Samas põhiloogika on lihtne – pikaajaliselt saab dividendimakse kasvada maksimaalselt kasumite kasvuga enam-vähem samas tempos.

  3. Kui mõelda nüüd portfelli väärtuse kasvatamise peale, kas dividende maksvad ettevõtted ei ole just kehvem valik kui mittemaksvad? Loogika siis selles, et dividende makstes on alati maksukulu, samas kui mittemaksmise korral tõuseb aktsia hind. Ehk kui on vaja raha, on maksuefektiivsem portfelli realiseerida kui loota dividendidele? Hõlbustab ka haldamist. Huvitav teema mis aga võib tulevikku mõjutada on aga siit https://majandus.postimees.ee/7697301/moodsad-motlejad-seavad-kahtluse-alla-majanduskasvu-kui-heaolu-sumboli Mis on sinu mõtted, kas investoril on siin häid väljavaaateid?

    • Dividend Investor says

      Väga suur ja pisut ka maailmavaateline teema 🙂 Olen näinud päris palju statistikat selle kohta, et dividende maksvad, ennekõike dividende kasvatavad aktsiad, on näidanud dividende mitte maksvatest aktsiatest paremat pikaajalist kogutootlust. Siin üks näide, vaata graafik #3.

      Siit ka näha see, et pulliturul kui riskiisu suurem, siis pigem näitavad paremat tootlust dividende mitte maksvad aktsiad, kuid kui langusfaasid ka arvesse võtta, siis koondina rebivad dividendikasvatajad ikkagi ette.

      Seega vaatamata sellele, et dividendide maksmine toob endaga kaasa maksukulu, siis kogutootluse numbreid uurides on dividendikasvatajatel ikkagi eelis. Asi, mida kindlasti peab meeles hoidma on ka maksustamise põhimõtete erinevused riikide lõikes. Paljudes riikides makstakse tulumaksu teenitud kasumilt. Seega maksukirvest saavad tunda nii dividende maksvad kui ka mitte maksvad firmad.

      Järgmine asi, mis nüüd rolli hakkab mängima on investeeritud kapitali rentaablus (ROIC). Juhul kui ettevõte dividende ei maksa, aga selle rahaga ka ise midagi tarka ei tee (võib-olla teeb hoopis value destructive ülevõtutehinguid ehk ettevõtte väärtust langetavaid investeerimisotsuseid), siis pole sellest suurt tolku.

  4. Janek says

    Kui sa investeerid regulaarselt ja investeerimishorisont on pikk, siis minu loogika ütleb, et kasulikum on valida dividende maksev aktsia/fond. Dividendide arvelt saad kasvatada ostude mahtu ja see on abiks just siis, kui aktsiate hinnad on all – saab osta rohkem odavama hinna eest. Samuti tasub dividende maksvaid ettevõtteid eelistada turgudel, kus risk on suurem (nt Aasia). Siis oled vähemasti midagi kätte saanud, kui hinnad võivad ka pikemaks ajaks “vee alla” jääda. Päris õige pole minu meelest ka vastandus kasv vs dividend. Leidub ettevõtteid, kus esindatud on nii väärtuse kui ka dividendide kasv. Neid tulekski valida.

    • Dividend Investor says

      Kui nüüd päris objektiivselt vaadata, siis tegelikult on kuluefektiivsem ja ka tootluse mõttes parem (puudub cash drag) valida dividende automaatselt reinvesteeriv fond. Siis saavad dividendid koheselt nende laekudes uuesti investeeritud ja fondijuht saab enamasti teha tehinguid soodsamalt kui erainvestorid.

      Samas kõik laekuvad dividendid lähevad alati selle sama firma aktsiatesse, mis dividende maksis. Ise dividende investeerides on meil siin pisut mänguruumi ja oskusliku halduse korral saame soetada vaid neid dividendiaktsiaid, mille väärtussuhtarvud parasjagu soodsad.

      Eks see on selline mitmetahuline teema – päris objektiivselt vaadates ei ole dividendide korjamine kuigi mõistlik valik seni kuni me neid dividende igakuiste kulude katteks ei vaja. Samas käitumuslikult aitab dividendide saamine sageli hoopis lihtsamini oma aktsiapositsioonidega keerulistest turufaasidest läbi tulla. Seega aitab vältida müümist ebasoodsal ajal ning praktikas seeläbi parandab pikaajalist kogutootlust.

    • Tanel says

      Janeki mõte on arusaadav. Paljuski sõltub iga investori eesmärkidest, personaalsest situatsioonist ja eelistustest.
      Enda portfelli pealt näen, et hoida ettevõtteid, mis maksavad dividende on psühholoogiliselt palju lihtsam, kui neid, mis ei maksa dividende.
      Elu ei ole Exceli tabel. Eks neid asju võib alati vaadata mitme nurga alt. Reeglina juhtuvad mitmed ebasoodsad asjad korraga … nt turud langevad ja eraeluliselt on samal ajal keerulised ajad. Sellistes olukordades toimib dividendidest tekkiv rahavoog kui puhver, mida saab siis kasutada kas jooksvate kulude katmiseks või nt soodsate ostukohtade jaoks.

  5. Tundub jah nii, et paljuski on emotsionaalselt tore dividende saada, aga see ei pruugi olla rahaliselt mõistlik.
    https://earlyretirementnow.com/2019/02/13/yield-illusion-swr-series-part-29/

    Samas, kindlasti mingit ainuõiget lahendust olemas ei ole. Nii nagu suuremal osal inimestel oleks mõistlik sõita halli Toyotaga, siis praktikas ostetakse ka teist marki ja värve sõidukeid…

  6. Tänan huvitava postituse eest!
    Mul tekkis küsimus LOW bilansi kohta. TradingView andmetel on LOW kohustused viimasetel aastatel (vähemalt alates 2017) päris võimsalt tõusnud, kohati isegi kahekohaline arv protsente. Kas seal on mingi konks või näitab bilanss, et viimastel aastatel ongi dividendi laenu arvelt kasvatatud?

    Tänud!

    • Dividend Investor says

      Kahjuks ei oska peast vastata ja ei ole võimalust kohe ka uurida, sest olen reisil. Soovitan lugeda viimaseid aastaaruandeid ja otsida üles võlakohustustest rääkiva sektsiooni.

  7. Tuleb välja, et see dividendimakse turvalisuse skoor VFC puhul oli igati õigustatud number, kuna VFC teataski dividendikärpest: https://seekingalpha.com/news/3933223-vf-corp-stock-surges-despite-dividend-cut

    • Dividend Investor says

      Täpselt nii. Aitäh, et selle uudise siia linkisid, nüüd teistel lugejatel ka kohe see info kenasti olemas!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.