fbpx

Tulude deklareerimise abivahendid ja värsked dividenditõstmise uudised

Pea kuu aega on siin blogis vihisenud tuul ja olnud täielik vaikus. Samas blogi külastatavuse statistikast näen, et päris palju käiakse lugemas eelmiste aastate tulude deklareerimise postitusi. Panen kohe alustuseks siia paar linki, sest suuresti on tegu jätkuvalt aktuaalsete ja asjakohaste postitustega.

Vaikus eetris

Kuigi esimene pool vaikusest eetris oli mõnes mõttes justkui täitsa planeeritud (ette sai võetud 2,5-nädalane reis Mehhikosse), siis teine pool kujunes selliseks pigem olude sunnil. Ega ma muud ei oskagi suurt öelda kui, et õnnetused ja hädad ei hüüa tulles.

Tuleb tunnistada, et nõnda paljude viperuste ja äpardustega reisi polegi kunagi olnud. Alustades sellest, et autorendis ei tööta krediitkaart ja ei saa autot kätte kuni lõpetades dokumentide ja rahakoti varguseni. Vahepeale veel abikaasa mobiilikaotus, kaardimakse pettused restorani arvet tasudes, uhiuue kohvri purunemine ja mida kõike veel. Lõpuks hakkas täiega tekkima tunne, et no nüüd küll ei taha tükk aega reisida ja saaks vaid kiiresti koju.

Aga kus sa sellega. Üllatusi oli varuks veel. Cancuni – New Yorgi lend jäi pea 3h hiljaks, mis tähendas, et õhtuselt jätkulennult jäime maha ning järgmine lend läks järgmisel päeval kell 10 õhtul. Juhtumisi oli New Yorgis parasjagu arktiline külmalaine, lennujaamast löödi välja ja meie kohver oli ära antud.

Kogu seiklus päädis siis sellega, et kui 55+ tundi pärast Cancunist väljalendu lõpuks koju jõudsin, olin 38C palavikus ja see ei olnud veel teps mitte lõppmäng. Järgmised nädal aega veetsin üle 39-kraadises palavikus ja valudes, mis ei lasknud voodist püstigi tõusta. Sellised lood siis.

Ainuüksi neid ridu kirja pannes tunnen, et tahaks kõik kiirelt ära unustada ja pigem optimistlikult tulevikku vaadata. Noh, ütleme siis nii, et 2,5-nädala pikkusest puhkusest on tänaseks kujunenud 1 kuu pikkune “puhkus”. Tuleb tunnistada, et vaim on küll nüüd puhata saanud ja loodetavasti kui keha ka järgi tuleb, siis saab alustada uue hooga.

Taasavastatud armastus dividendiaktsiate vastu

Sellistel perioodidel taasavastan oma armastuse dividendiaktsiate vastu. Eriti praegu, kus riburada pidi muudkui tuleb neid dividendimaksete tõstmise uudiseid. Ise pikali voodis ja palavikus, kuid telefoni kirjakastist näen teavitust “Ettevõte A tõstis dividendimakset +12%”, “Ettevõte B tõstis dividende +1,7%”, “Ettevõte C tõstis dividende +40%”. No on ikka hea tunne küll!

Seega olengi siin viimastel nädalatel silma peal hoidnud nii erinevate ettevõtete kvartalitulemustel kui ka dividendimaksete tõstmiste uudistel. Olen neid viimaseid jooksvalt jaganud ka dividendinvestor.ee Instagrami storydes.

Lisan siia rea hiljutisi dividenditõstmise uudiseid:

  • Kindlustusfirma Allstate (ALL) tõstis dividendi +4,7%, dividendimäär 2,6%, dividendimakse turvalisuse skoor 80 punkti võimalikust 100 punktist;
  • USA suurim taastuvenergia tootja ja elektrimüüja NextEra Energy (NEE) +10%, dividendimäär 2,5%, skoor 99;
  • Väikeladusid opereeriv REIT Extra Space (EXR) tõstis dividendi +8,0%, dividendimäär 4,1%, skoor 66;
  • Coca-Cola (KO) dividend +4,5%, 61 aastat järjestikust dividendikasvu, dividendimäär 3,1%, skoor 80;
  • Kindlustusfirma Manulife (MFC) tõstis dividendimakset +11,0%, dividendimäär 5,4%, skoor 49;
  • Raudteefirma CSX (CSX) tõstis dividendi +10,0%, dividendimäär 1,4%, skoor 85;
  • Kinnisvarafond Realty Income (O) tõstis dividendi +2,4%, dividendimäär 4,6%, skoor 70, dividende maksab see firma igakuiselt;
  • PepsiCo (PEP) tõstis dividende +10,0%, 51 aastat järjestikust dividendikasvu, dividendimäär 2,9%, skoor 93;
  • Dividendikuningas 3M (MMM) tõstis dividendi +0,7%, dividendimäär 5,3%, skoor 75;
  • Varahaldur T.Rowe Price (TROW) tõstis dividendi +1,7%, dividendimäär 4,1%, skoor 94;
  • Nafta ja gaasigigant Shell (SHELL) tõstis dividendi +15,0%, dividendimäär 3,4%, skoor 40.

Ainuüksi eelmise nädala jooksul lugesin mina USA börsidel noteeritud aktsiate kohta kokku üle 100 dividendimakse tõstmise uudise. Päris palju, kas pole?!

Karuturg vs pulliturg

Siit kohe ka küsimus. Mis sa arvad, kas eeltoodu on iseloomulik majanduslangusele ja karuturule?

Seda karuturu ja “oodake-oodake, kohe läheb majanduses kõik väga halvasti” juttu on räägitud juba alates 2022. aasta suvest.

Kas tead, et just täpselt siis, 2022. aasta juuni keskel oli see aeg kui arvuliselt kõige suurem hulk aktsiaid tegid USA börsidel oma põhjad?

Tõsi, S&P 500 indeksi põhi jääb meil hetkel 2022. oktoobrisse ja seda suuresti seetõttu, et suured klotsid (loe: big tech) kukuvad kõige hiljem.

Siiski, juhin nüüd korra tähelepanu sellele, et juhul kui tõesti eelmise aasta aktsiaturu põhjad jäävad pidama, siis tegelikult oleme me täna juba tõusufaasis ehk pulliturul ja paar päeva tagasi sai see uus pulliturg juba 8 kuu vanuseks.

Miljoniportfelli väljakutse

Paar sõna ka 2021. aasta mais välja hõigatud ettevõtte alla miljonilise aktsiaportfelli üles ehitamise väljakutsest.

Sellest on nüüdseks möödas aasta ja 9 kuud. Mõõdan oma ettevõtte investeerimisportfelli väärtust iga kuu lõpu seisuga. Lisan need numbrid alati ka tabelisse ning joonistan progressi graafiku.

Roheline joon kuvab portfelli turuväärtust, punktiirjoon prognoosi miljonini jõudmiseks.

Nagu graafikult hästi näha, siis 2022. aasta ei olnud eesmärgi poole liikumisel kuigi armuline. Kui 2021. aastal püsisin kenasti plaani juures, siis 2022. aasta aktsiaturgude langus (mul muide oli suur osa ajast lahti ka finantsvõimendus, paha lugu!) hammustas ettevõtete portfellist ikka korraliku tüki.

Samas hoidsin oma tegevuskavast kinni ja investeerisin iga kuu värsked säästud taas aktsiaturule. Jaanuari börsiralli tõi mõnes mõttes kauaoodatud leevenduse. Jah, me kõik teame, et aktsiaid on hea osta siis kui hinnad on all, kuid olgem ausad, kusagil hakkab meie kannatus otsa saama. Kusagil lööb kõikuma ka usk.

Seega mõneti tunnen isegi rõõmu, et jaanuaris börsidel korralik ülespoole sõit oli. See on justkui meeldetuletus ja positiivne kinnitus selle kohta, et 2022. aastal hambad ristis aktsiate ostmine on olnud mõistlik otsus.

Üht soovin veel taustaks öelda. Olen omale oma firmadest maksnud nüüd päris korralikku palka juba pea aasta aega. Lisaks dividende. Kõike seda eesmärgiga ehitada üles laenuvõimekust kui õige pea soovin maja ehitamiseks laenu võtta. Otse loomulikult on see eelnev ettevõtte alt investeerimise võimekust vähendanud ikka väga oluliselt. Samas elus tulebki teha otsuseid – mida ma kõige rohkem siis ikkagi soovin, oma kodu või kiiremini kasvavat portfelli?

Oi, milline sisemine võitlus see minu jaoks on olnud. Mõnes mõttes käib siiani. Olen oma loomult pigem ikka portfellikasvataja ja no nii-nii väga tahaks rohkem raha suunata aktsiaturgudele. Eriti veel olukorras nagu seda oli 2022. aasta ehk langevate aktsiahindade keskkonnas.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Kodulaenu pakkumiste ralli on äsja läbitud. Pakkumised:
    LHV 1.89
    SWED 1.89
    BIG 1.80
    SEB 1.70

    Bigbanki eelis on, et saab intressimaksed tulevikku lükata aga siis on marginaal kõrgem.
    Lisandub muidugi euribor, mis annab olulisema osa kogu intressimaksest.
    A. Kõigiga tasub tingida, annavad alla. Klient on kuningas.
    B. Pole mõtet kõrget palka maksta nii kaua (aasta +), piisab 6 kuust ja võetakse arve ka omanikutulu ehk dividende, eriti kui oled ettevõttes ainuomanik.

  2. Kärt says

    Ma tunnen aeg-ajalt ikka süümekaid, et ei käi oma silmaringi laiendamas eksootilistel reisidel. Tänu sinu postitusele läksid need süümekad nüüd mõneks ajaks üle. Aitäh!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.