fbpx

Visa, Mastercard ja Wise on nüüd finantssektori aktsiad ehk muutused GICS majandussektorite klassifikatsioonis

Aktsiaturud jaotatakse 11 eri sektorisse. Nagu näiteks tehnoloogia, finants, tööstussektor ja nii edasi. Iga ettevõtte määratakse mõnda majandussektorisse vastavalt GICS klassifikatsioonireeglitele. Alates 17. märtsist 2023 jõustusid ettevõtete klassifitseerimises märkimisväärsed muutused.

Lühend GICS tähistab inglisekeelseid sõnu Global Industry Classification Standard ehk globaalne majandussektorite klassifitseerimise standard. See on juba pikki aastaid olnud aluseks ettevõtete määramisel majandussektoritesse ja tööstusharudesse.

Miks on muutused olulised iga aktsiainvestori jaoks?

Laias laastus on selleks kaks põhjust. Juhul kui sa investeerid börsil kaubeldavatesse fondidesse ehk ETFidesse või ka indeksfondidesse, siis tea, et alates 17. märtsist muutub päevapealt portfelli jaotus majandussektorite lõikes.

See tähendab, et üleöö tõusevad mõne majandussektori osakaalud, kuid teiste omad langevad. Näiteks USA suurfirmasid koondavas S&P 500 indeksis on suurimateks muutusteks tehnoloogiasektori osakaalu langus 25,7% tasemelt 22,5% tasemele ja finantssektori osakaalu tõus 11,7% tasemelt 14,4% tasemele.

Tehnoloogiasektoris kaotatakse ära selline tööstusharu nagu andmetöötlus ja ettevõtted liiguvad kas tööstussektori alla alamgruppi tööturu teenused (Human Resources & Employment Services) või finantssektori alla, kuhu luuakse uus tööstusharu nimega maksevahendus (Transactions & Payment Processing) või hoopis tsükliliste tarbekaupade sektorisse alamgruppi hotellid, kuurortid ja kruiisifirmad (Hotels, Resorts & Cruise Lines).

Näiteks Visa ja Mastercard ei ole enam alates 17. märtsist tehnoloogiafirmad, vaid hoopis finantssektori ettevõtted. Täna tundub see igati loogiline ja oodatud ümbergrupeerimine.

Teine põhjus puudutab ennekõike neid investoreid, kes on omale kokku pannud portfelli üksikaktsiatest ja jälgivad tähelepanelikult portfelli hajutatust majandussektorite lõikes. Näiteks juhul kui sinu portfellis on see sama Visa või Mastercardi aktsia, siis üleöö väheneb sinu portfellis tehnoloogiasektori osakaal ja kasvab finantssektori osakaal. Mõne jaoks võib see tähendada päris suuri muutusi majandussektorite vahelises hajutatuses.

Oluline on sellisel puhul ikkagi lähtuda rohkem sisust kui vormist. Teisisõnu kui sinu portfelli sobis Visa või Mastercardi aktsia enne GICS klassifikatsiooni muutmist, siis tõenäoliselt sobitub ta sinna ka pärast muudatust. Uuest sektori määrangust ei tasu end kuigivõrd segada lasta. Eriti arvestades seda, et GICS sektori klassifikatsioonides toimub ümbermängimisi üpris sageli. Näiteks viimase 20 aasta jooksul on seal muudatusi sisse viidud 10 korral. Viimased neist aastatel 2018, 2016 ja 2014.

Visa ja Mastercard on nüüd finantssektori aktsiad

Nagu öeldud, siis Visa ja Mastercard liigutatakse nüüd finantssektori alla. Samuti liiguvad tehnoloogiasektorist sinna PayPal, Affirm Holdings, Marqeta, Global Payments, Fiserv, Fidelity National Information, Western Union ja Block (endise nimega Square).

Itaalia börsilt liigub finantssektorisse Nexi, Brasiiliast StoneCo ja PagSeguro Digital, India börsilt One 97 Communications.

Londoni börsil noteeritud ettevõtetest on nüüd edaspidi finantssektori ettevõtted Paysafe Limited ja Eesti juurtega Wise Plc.

Kokku puudutab selline ületõstmine enam kui 30 ettevõtet, mille äritegevus ongi peamiselt seotud maksete vahendamisega ja töötlemisega.

Target ja Alibaba Health on edaspidi esmatarbekaupade sektori firmad

Vangerdusi leiab ka tarbekaupade sektorist. Tsükliliste tarbekaupade ehk kestvuskaupade (Consumer Discretionary) sektorist esmatarbekaupade sektorisse (Consumer Staples) liiguvad muuhulgas USA jaekett Target ja hiinlaste Alibaba Health Information Technology.

Ka USA sooduspoodide kette haldavad Dollar General ja Dollar Tree on nüüdsest esmatarbekaupade sektori ettevõtted.

Automatic Data Processing ja Paychex nüüdsest tööstussektoris

Terve rida tehnoloogiafirmasid tõstetakse ümber ka tööstussektorisse. Suuresti puudutab see andmetöötlusega tegelenud ettevõtteid. Näiteks palga- ja maksude arvestuse teenuseid pakkuvad Automatic Data Processing ja Paychex on edaspidi hoopis tööstussektori aktsiad.

Sama saatus tabas firmasid Genpact, TTEC Holdings, TaskUs, WNS Holdings, TELUS International, Concentrix Corp, Broadridge Financial Solutions, Majorel Group Luxembourg, Verra Mobility Corporation, Computershare ja MAXIMUS Inc.

Vangerdused kinnisvarasektori sees

Kinnisvarasektori sees oli varasemalt alamgrupp, mille nimi oli spetsialiseerunud kinnisvarafondid (Specialized REITs). Nüüdsest lüüakse õige mitmed selles kategoorias olnud ettevõtted lahku ja tekitati 5 uut alamkategooriat:

  • andmekeskused (data centers REITs),
  • metsamaa (timber REITs),
  • mobiilimastid (telecom tower REITs),
  • minilaod (self storage REITs),
  • muud (other specialized REITs).

Sinna viimasesse saavad kuuluma näiteks tänavatel reklaamtahvleid omav Outfront Media, kasiinosid ja hotelle omav VICI Properties, dokumentide säilitamise teenust pakkuv Iron Mountain ja lõbustusparke, kinosid ning suusakeskuseid omav EPR Properties.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.