fbpx

Aktsiaturud on ettevaatavad – näide ehitussektorist

Küll see investeerimine on ikka nüansirohke. Võiks isegi kohati öelda, et pealtnäha ebaloogiline. Kuidas nii? Vaatame seda läbi ühe aktuaalse näite USA ehitus- ja kinnisvarasektori vallast.

Kodulaenu maksed tõusutrendis

Kõik, kes päris kivi all elanud ei ole, kindlasti teavad, et madalate intressimäärade aeg on selleks korraks läbi saanud. Enamus meist, kel olemas ka kodulaen, on seda tundnud omal nahal. See tähendab, et intressimäärade tõustes on tõusnud ka meie kodulaenude kuumakse.

USA turu kohta peetav statistika ütleb, et viimase aastaga on keskmine kodulaenu makse kallinenud +11,6% olles 2 538 dollarit. Samas 2 aasta taguse ajaga võrreldes on keskmine USA kodulaenu kuumakse tervenisti +58% kõrgem kui täna. Päris märkimisväärne, eks ole?!

Allikas: Charlie Bilello

See tähendab, et kinnisvara kättesaadavus koduostjale on halvenenud. Pilt on nõudluse poolelt vaadatuna justkui nigelam kui aasta tagasi ja oluliselt nigelam kui 2 aastat tagasi.

USA kinnisvara hinnad ja tehingumaht languses

Järgmine andmepunkt puudutab kinnisvara hindasid USAs. Need on viimastel kuudel võrreldes aastataguste hindadega pöördunud kergesse langusesse. Positiivne ehk koduostja vaatevinklist, kuid pigem negatiivne kinnisvaraarendaja seisukohast.

Allikas: Charlie Bilello

Vaatamata kergele hinnalangusele, on kinnisvaratehingute aktiivsus väga oluliselt kukkunud. Viimastel andmetel aastaga -22%. Oluliselt panustab siia 2020-2021 aset leidnud kinnisvaratehingute buum. On igati loogiline, et nendelt tasemetelt nüüd langust kogeme.

Allikas: Charlie Bilello

Kusjuures huvitav on see, et kuni 100 000 dollarilise väärtusega kinnisvaraobjektide tehingud on langenud kõigest -7%, samas üle miljonilise hinnalipikuga kinnisvaratehingute maht enam kui -29%.

Seda statistikat vaadates ei tahaks küll ei ehitus- ega kinnisvarasektoris tegutsev ettevõtja olla. Paistab, et puhub korralik vastutuul.

Kuidas on lood pakkumise poolega?

Samas aktsiaanalüütiku pilgu läbi asja vaadates on ülaltoodust puudu üks oluline klots. Selleks on pakkumise pool. Ühe komponendi sellest moodustab uute elamispindade turule tulek ehk housing starts. Alljärgnevalt graafikult näeme, et juba päris tükk aega on uute elamispindade turuletulek olnud languses.

Allikas: Charlie Bilello

Veelgi enam, kui uurime koondstatistikat selle kohta kui suur on ühepereelamute või kortermajade elamufondi defitsiit, näeme, et see on järjepidevalt juba aastaid suurenenud.

Allikas: realtor.com

Seega näeme, et ka pakkumise poolel on toimunud kokkutõmbumine ja võime öelda, et tegelikult valitseb turul uute elamispindade järele defitsiit.

Ehitusfirmade aktsiad

See viib meid järgmise sammuni, uurida, kuidas on selle kõige valguses tegutsenud ja mida mõtlevad USA ehitusfirmad. Alltoodud graafikul näeme USA ehitusfirmade kindlustunde indeksit. Millal iganes see on allpool punast joont ehk 50 punkti taset, on ehitussektori ettevõtted tuleviku osas pigem pessimistlikud. Siis prognoosivad nad keskkonda enda jaoks ebasoodsaks. Viimane põhi sai siin tehtud 2022. aasta detsembris.

Tõsi, oleme ka täna selle indeksi valguses pigem ebasoodsas tsoonis, kuid vaadake kui kiire on olnud käesoleva aasta esimestel kuudel selle kindlustunde indeksi tõus. Ehitusfirmad näevad midagi, mis neile meeldib. Midagi, mis võimaldab tulevikku näha kasvõi pisutki helgemates toonides. Eks suure tõenäosusega panustab siia USA Föderaalreservi oodatav intressimäärade tõusu lõpp. Siis on keskkond taas kord stabiilsem ning lihtsam on tegeleda nii ehitustegevuse finantseerimise kui ka eluasemete müügiga (ostjatel finantseerimisega). Nähtavus paraneb ja nii ehitajate kui tarbijate kindlustunne samuti.

Allikas: Charlie Bilello

Kõik ülaltoodu on siis justkui mineviku kirjeldus. Pisut ka oleviku kirjeldus. Nagu nägime, siis ehitussektori jaoks on asjad hakanud paremaks minema alates 2022. aasta detsembrist. Tõsi, intressimäärad on jätkuvalt kõrged, tehinguaktiivsus jätkuvalt madala, kinnisvarahinnad languses, kuid kusagil seal kaugel paistab lootuskiir.

Ehitusfirmade aktsiate hinnaliikumine käesoleval 2023. aastal on siinkohal suurpärane näide sellest, kuidas aktsiate hindu suunab just nimelt see sama lootuskiir ja mitte täna avaldatav eelmise kuu või kvartali kohta käiv statistika.

Vaadake vaid, mida on teinud viimase aasta jooksul USA suurimate ehitusfirmade aktsiate hinnad. Märgakem ka seda, millal toimus väljamurre langustrendist (2022. november-detsember).

Seega kuigi täna meile sisse jooksev statistika räägib kinnisvaraturu kehvast olukorrast, siis ehitusfirmade aktsiate hinnad liiguvad pigem tulevikuväljavaadete tuules. Aktsiate hinnad on ettevaatavad. Enamasti nii umbes 6-9 kuud ettevaatavad.

Allikas: Charlie Bilello

Muide, täna oleme olukorras, kus õige mitmete ehitusfirmade aktsiate hinnad teevad läbimurdeid oma kõigi aegade kõrgtasemetele. Mõelda vaid, eks ole?! S&P 500 indeksil tervikuna on mineviku tippudeni minna veel pea +17%.

See ei tähenda, et nüüd peaks ummisjalu tõttama ehitusfirmade aktsiaid ostma. Tõenäoliselt kogeme siin mõningast tõusuhoo peatumist ja ka potentsiaalset tagasitõmmet.

Käesoleva kirjatüki mõte oli pigem illustreerida seda, kuidas uudisportaalide pealkirju lugedes ja avaldatud statistikanumbreid uurides ei ole meil neist andmetest enamasti suurt tolku, sest need on minevikku vaatavad. Üks nutikas aktsiainvestor peab ikka ja alati vaatama tulevikku. Aktsiaturud on enamasti ikka ettevaatavad.

PS! Kiires tempos läheneb 30. juuni ehk ettevõtte majandusaasta aruande esitamise tähtaeg. Kui investeerid ettevõtte alt ja võtad aegsasti ühendust, siis saame MagInvesti toimeka perega sind kiirelt abistada.

Saab tehtud nii möödunud aasta raamatupidamine ja majandusaasta aruanne kui ka need õigeaegselt meie raamatupidaja poolt Äriregistrile esitatud. Vaata lisa maginvest.ee või kirjuta ja küsi hinnapakkumist ingrid@maginvest.ee

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.