fbpx

Rahaturufondid Lightyear platvormil – mugav ja tulus viis panna rahajääk tööle

Rahaturufondid ei ole Eesti investorite seas kuigi tuntud. Põhjus on suuresti selles, et ligi 10 aastat perioodil 2012-2022 olid intressimäärad ajalooliselt madalaimatel tasemetel ja rahaturufondide oodatavad tootlusnumbrid olematud. Nüüdseks on intressimäärade tõusuga muutunud palju ja rahaturufondid pakuvad isegi 5% kõrgemat tulusust.

Eesti päritolu maaklerfirma Lightyear alustas oma platvormil BlackRocki rahaturufondide vahendamist ja nüüd saavad sellest mugavast rahapaigutuse viisist kasu lõigata ka Eesti investorid ja ettevõtted.

Mis on rahaturufond?

Rahaturufond on investeerimisfond, mis sisaldab väga lühikese lõpptähtajaga ja kõrge krediidikvaliteediga võlakirju, kommertspabereid ning tähtajalisi hoiuseid. Eesti keeles on kasutusel olnud ka mõiste likviidsusfond. See viimane annab häid vihjeid selle kohta, miks kõnealune raha paigutamise viis on läbi aja meeldinud nii investoritele kui ka paljudele ettevõtetele.

Rahaturufondist nimelt on võimalik oma säästud kätte saada ühepäevase etteteatamisega (T+1). Lisaks on rahaturufondile omane veel üks oluline karakteristik, mis paljudele investoritele meeltmööda on. Rahaturufondid püüavad säilitada fondi varade puhasväärtuse ehk NAVi igapäevaselt sõltuvalt valitud valuutast 1 euro, 1 dollari või 1 naelsterlingi tasemel. 

Lihtsustatult tähendab see järgmist – paigutades rahaturufondi näiteks 100 000 eurot, teame suhteliselt suure kindlusega (aga mitte garanteeritult), et järgmisel päeval seda raha välja võttes laekub fondiosakute lunastamisest meie kontole see sama 100 000 eurot. Juhul kui otsustame fondiosakud lunastada nädal hiljem, saame taas oma kontole selle sisse pandud 100 000 eurot. Sama kehtib ka pikemate investeerimisperioodide kohta.

Loomulikult eksisteerivad ka rahaturufondide puhul oma riskid ja sisse pandud kapital ei ole garanteeritud, kuid fondid on üles ehitatud nõnda, et fondiosaku puhasväärtus püsiks võimalikult suure tõenäosusega nimetatud 1 euro, 1 dollari või 1 naelsterlingi tasemel.

Kuidas teenib investor rahaturufondist tulu?

Nagu öeldud paigutavad rahaturufondid investorite raha erinevatesse kõrge krediidikvaliteediga intressi kandvatesse varadesse. Olgu nendeks siis valitsuste või ettevõtete lühiajalised võlakirjad, kommertspaberid või tähtajalised hoiused. Kõik need investeeringud teenivad rahaturufondile intressitulu, mille fondivalitseja maksab investoritele edasi.

Intressiarvestus käib igapäevaselt. Seega juhul, kui hoida rahaturufondi 1 ööpäeva jagu, teenime intressi 1 ööpäeva eest. Juhul, kui paigutame oma vabad vahendid rahaturufondi 1 nädalaks või 1 kvartaliks, teenime intressitulu vastavalt 1 nädala või 1 kvartali eest. Päevane intressitulu leitakse valemi aastane intress jagatud 365 päeva abil. 

Intressitulu väljamaksete sagedus sõltub valitud fondist ning ka sellest, millise panga või maakleri vahendusel rahaturufonde soetada. Maaklerfirma Lightyear on läinud seda teed, et intressiarvestus toimub igapäevaselt, ja kõigile rahaturufondi investoritele makstakse möödunud kuu jooksul teenitud intress välja järgmise kuu esimesel kuupäeval. Lightyear maksab tulu välja kord kuus, siis kui ka BlackRock seda teeb.

Rahaturufondide eelised tähtajaliste hoiuste ees

Rahaturufondidel on nii investorite kui ettevõtete jaoks tähtajaliste hoiuste ees üks suur eelis. Näiteks aktsiaturu hinnalangust ootav investor peab tähtajalist hoiust sõlmima minnes suutma ennustada, millal täpselt tal raha investeeringuteks vaja on. Kas aktsiate hinnad on soovitud tasemele langenud 1 nädala, 1 kuu või 1 aasta pärast? Sellest sõltub, millise pikkusega tähtajalisi hoiuseid sõlmida. Juhul kui investor tähtajalisi hoiuseid ei sõlmi, seisab vaba raha tema kontol sageli jõude ja märkimisväärset intressitulu ei teeni. Samas investeerides oma vaba raha vahepealseks ajaks rahaturufondi, teenib ta igapäevaselt turu intressitaseme lähedast intressitulu ja raha on investeeringuteks kättesaadav ühepäevase etteteatamisega.

Ettevõtete puhul lihtsustab rahaturufondi märkimise ja lunastamise paindlikkus kõige enam firma finantside eest vastutavate töötajate elu. Selle asemel, et püüda täpselt ennustada, millal võiks erinevaid rahasummasid investeeringute tarbeks vaja minna ja seejärel sõlmida kümneid tähtajalisi hoiuseid, on võimalik hoida rahajääki rahaturufondis. Jällegi, kehtib sama, et iga rahaturufondi hoidmise päeva eest teenitakse intressitulu ja raha on ühepäevase etteteatamisega kättesaadav. Näiteks nii Eestis kui mujal maailmas kasutavad täna agaralt rahaturufonde idufirmad, kes on kaasanud investoritelt suuremaid summasid järgmise aasta-pooleteise tegevuse finantseerimiseks. Samuti juba küpsemas elukaare faasis olevad ettevõtted, kes soovivad hoida reserve ja rahatagavara kiirelt ligipääsetavas, kuid tulu teenivas lahenduses.

Väheoluline ei ole ka tõsiasi, et rahaturufondis oma reserve hoides on riskid ettevõtte jaoks oluliselt rohkem hajutatud kui näiteks sama raha pangahoiusele paigutades. See tuleneb asjaolust, et rahaturufondi investeeringute portfell on hajutatud mitmesaja erineva tähtajalise hoiuse, võlakirja ja kommertspaberi vahel.

Üks eelis on rahaturufondidel veel. Regulatsioonid näevad ette, et rahaturufondi investeeringutest minimaalselt 10% peab lõppema järgmisel päeval ja minimaalselt 30% seitsme päeva jooksul. See tähendab, et rahaturufondide investeeringute lõpptähtajad on väga lühikesed. Portfelli kaalutud keskmine lõpptähtaeg jääb sageli sinna kuu-pooleteise kanti.  Lightyeari pakutava euro valuuta fondi puhul lõpeb 30,1% investeeringutest järgmisel päeval ja 48,3% seitsme päeva jooksul (5. oktoobri 2023 seisuga).

Intressimäärade tõusu valguses tähendab see seda, et rahaturufondi investor lõikab alati koheselt kasu sellest kui intressimäärad tõusevad. Suuresti sel lihtsal põhjusel, et rahaturufondi fondijuht saab iga päev ja iga nädal lõppenud võlakirjad asendada uutega, mis teenivad juba uut kõrgemat intressimäära.

Rahaturufondid maaklerfirma Lightyear platvormil

Maaklerfirma Lightyear vahendab maailma suurima fondivalitseja BlackRock poolt hallatavaid rahaturufonde. Eesti investorid ja ettevõtted saavad valida kolme eri fondi vahel. Valik sõltub suuresti sellest, millises valuutas oma vaba raha soovitakse paigutada. Saadaval on rahaturufond nii USA dollarites, eurodes kui ka Suurbritannia naelsterlingites säästude investeerimiseks.

Dollarifond kannab nime BlackRock ICS US Dollar Liquidity Fund ja selle brutotulusus tähtajani aasta baasil on 6. oktoobri seisuga 5,47%.

Eurodes saab soetada BlackRock ICS Euro Liquidity Fund nime kandavat rahaturufondi, mille tulusus tähtajani on 3,89% ja naelsterlingis olevaid sääste saab paigutada BlackRock ICS Sterling Liquidity Fund nimelisse fondi, mille tulusus tähtajani on 5,28%.

Lightyear platvormilt leiab rahaturufondid üles trükkides otsinguaknasse lühendi MMF (money market funds) või ka fondi täispika nime alusel.

Rahaturufondi saab paigutada summasid alates 1 eurost. Tehingud teostatakse platvormil koheselt. Tehingute puhul, mis tehakse enne kella 11.30 Eesti aja järgi, liiguvad korraldused fondivalitsejale samal päeval ja fondiosakud on investori kontodel järgmisel pangapäeval, ehk väärtuspäevaks on T+1.

Lightyear rahaturufondide ostmise (märkimise) ega müümise (lunastamise) eest tehingutasu ei võta. Rakenduvad vaid fondi enda haldustasu 0,10% aastas ja sõltuvalt investeeritavast summast ka maaklerfirma tasu 0,09% kuni 0,30% aasta baasil. Kõik tasud lahutatakse automaatselt maha iga kuu alul investori kontole jõudvast teenitud intressitulust.

Lisainfo Lightyear platvormil kättesaadavate rahaturufondide kohta on leitav maaklerfirma Lightyear kodulehelt.

Mainitud fondide põhiteabedokument ja prospekt on kättesaadavad Lightyeari ja BlackRocki kodulehtedel. Fondide tootlus on muutuv ning tulusus ei ole garanteeritud. Artikkel on valminud koostöös maaklerfirmaga Lightyear. 

Tegemist ei ole investeerimissoovitusega. Investeerimisteenuste pakkuja on Lightyear Europe AS. Tutvu tingimustega ja riskidega lightyear.com/eu ja küsi nõu asjatundjalt. 

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tere, Märten!
    Tänud ülevaatliku postituse eest!
    Küsiks, kas ka ise kasutad Lightyeari? Näib, et tehingutasude poolest suur konkurent IB-le.

    • Dividend Investor says

      Võta heaks! Mul on eraisikuna konto olemas, aga aktiivselt ei kasuta. Peamiselt seetõttu, et mul on juba neid kontosid päris palju (eraisikuna IB + LHV ja lisaks 4 ettevõtet kokku 6 eri väärtpaberikontoga IBs ja LHVs) ning halduskoormuse piiramise huvides rohkem lihtsalt ei taha lisada.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.