fbpx

Veebruar 2024 – ilmus minu esimene paberraamat

Vaatan veebruari kalendrisse ja ainus tunne, mis meenub on see, et oli väga tegus kuu. Kuidagi ekstra palju asjaajamist oli nii majaehituse, ettevõtluse kui ka värskelt välja tulnud raamatuga.

Elu

ETFid ja indeksfondid – mugav viis jõukuse kasvatamiseks” on minu esimene paberkujul raamat. Päris omapärane, et selle teetähiseni jõudmine nõnda pikalt aega võttis. Esimese sisuka e-raamatu panin kokku ju juba 2016. aastal. Selleks oli “Dividendiaktsiate analüüsimine”.

2018. aastal järgnes sellele “Dividendifookusega ETFide käsiraamat”, samuti “Teejuht investeerimismaailma ehk dividendinvestor.ee blogi parimate artiklite kogumik”.

2019. aastal “Praktiline abivahend ETFide valimiseks” ja 2021. aastal “Börsil kaubeldavad kinnisvarafondid ehk REITid“.

ETFid ja indeksfondid - mugav viis jõukuse kasvatamiseks

Nüüd siis lõpuks ka “päris” raamat. Selline, kus protsessis osalised nii toimetaja, keeletoimetaja, testlugejad, korrektor kui ka kujundaja. Täna hommikul kui neid ridu siin kirjutan, sain ka ise “ETFid ja indeksfondid” raamatut esimest korda käes hoida. Mul on hea meel, et sai valitud kvaliteetne ja korralik paber ning soliidne väljanägemine 🙂

Paar huvitavat fakti ka kogu protsessi kulgemise kohta.

Mõte kirjutada üks põhjalik ja sisukas ETFide raamat tuli mulle tegelikult juba 2015. aastal. Tegin toona valmis ka sisukorra. Sinna see kirjutamine siis ka jäi.

Päriselt hakkasin kirjutama 21. detsembril 2022. Vähem kui kuu pärast ehk 19. jaanuariks 2023 oli ligikaudu 80% raamatust valmis. Nüüd veeretas elu teele esimese takistuse. Läksime naisega paariks nädalaks Mehhikosse puhkama. Sealt naastes sain omale külge mingi veidra haiguse, mille tõttu olin järgmised 2 kuud sisuliselt voodis siruli.

Uuesti võtsin kirjutamise ette aprillis-mais 2023. Juuli alguseks 2023 oli raamat valmis ja läks nii toimetaja kui testlugejate kätte. Aitäh teile Karli, Marilin ja Andrus, kes võtsite aega, et käsikiri läbi lugeda ning rohkelt asjalikke kommentaare jagada! Liinale suured tänud korrektuuride ja lõpufaasi lugemise eest!

Septembri alguseks olid kõik muudatusettepanekud sisse viidud, osa peatükke ümber kirjutatud, võimalikult palju andmeid uuendatud ning raamat läks keeletoimetaja ja paralleelselt ka kujundaja kätte.

Teele veeresid järgmised hoogu aeglustavad väljakutsed. Keeletoimetaja oli kärme, tegi oma asjad 2 nädalaga ära. Samas kujundus jäi venima. No kohe ikka nii venima, et trükifailid sain kätte alles selle aasta veebruari keskpaigaks.

Õnneks trükikojaga jällegi sujus ja 2 nädalaga olid raamatud valmis ning veebruari lõpuks juba ka Apollo ja Rahva Raamatu poodides saadaval.

Kokkuvõtteks – kirjutamine ise oli minu jaoks väga nauditav protsess ja läks tegelikult ju kiirelt.

Toimetamine oli vähem meeldiv. Kui keegi ikka ausalt su lausekonstruktsioone ja keelepruuki kommenteerib ning teeb niiiiiiiii paaaaaljuuuuu muudatusettepanekuid (julgelt mitusada muudatusettepanekut ja ligi sada kommentaari), siis selles faasis hakkab tekkima käega löömise ning väsimise tunne. Õnneks läks mul toimetaja valimisega ikka ekstra hästi ja ta tegi ise ära päris suure töö. Aitäh sulle, Birgit!

Kujundus, trükk, raamatupoodides müügi korraldus – ütleme nii, et see asjaajamine ei olnud ka minu lemmikosa 😀 Samas kui üks kord tehtud, siis järgmine kord kindlasti lihtsam ja pigem teen taas ise mitte ei anna raamatut välja läbi kirjastuse.

Mitu korda on küsitud, et mis tunne on? Raamat raamatupoes müügis on ju justkui suur asi. Veidral kombel mul ei olegi mingit tunnet. Kui siis vaid see, et on väga hea meel, et kogu see pea kahe aastakümne jooksul saadud tarkus ja kogemused on nüüd kokkuvõtlikul kujul olemas ning teie kõigi jaoks lihtsasti kättesaadav 🙂

See ongi vist see peamine tunne, et olen taas kord andnud oma panuse, et investeerimine oleks eestlaste jaoks lihtsam ja kättesaadavam.

Ühesõnaga, kui oled üks neist, kes soovib investeerida kõige mugavamal võimalikul moel börsile, siis on ETFidesse raha paigutamine sinu jaoks ning see raamat äärmiselt kasulik teadmiste ammutamise koht.

Juhul kui oled nagu mina, kellele meeldib ka palju üksikaktsiaid valida, siis ikkagi on nii ETFidel kui sellel raamatul oma roll. Minu portfellis on ETFid kui turvavõrk võimalike investeerimisvigade vastu, mida võin teha üksikaktsiaid valides.

Ettevõtlus

Veebruaris toimus Miljoniklubi liitumisvoor, kus meie toreda seltskonnaga ühines üle 50 investeerimishuvilise. Kokku on Miljoniklubis juba üle 400 liikme. Umbes 60-70 osalevad aktiivselt igakuistes videokõnedes, ülejäänud eelistavad järelvaatamist ja suhtlemist hoopis Miljoniklubi privaatse Discordi vestlustoa vahendusel.

Need vestlustoad muutuvad ajas ikka järjest kasulikumaks. Näiteks on meil välja kujunenud paar klubilist, kes jagavad sageli oma vaadet eri aktsiatele läbi tehnilise analüüsi vaatenurga. Lisaks on meil dividendiaktsiate fanatte, toormeturgudel aktiivsemalt tegutsevaid klubiliikmeid, aga ka näiteks mitmeid kinnisvaraarendajaid, kes jagavad klubiliikmetega oma projekte.

Väga kiirelt liigub ka kasulik info erinevate platvormide ja praktiliste küsimuste osas. Näiteks hiljuti tegi klubiliige Rainer ära suure töö ja testis kui palju maksab 1 000 euro vahetamine dollariteks erinevates Eesti pankades, maaklerfirmade juures ja Wise kontol ning tegi sellest kõigest võrdlustabeli. Nüüd teame investoritena, kus on kõige kuluefektiivsem oma eurosid dollariteks vahetada ning millal ajaliselt seda teha.

Minu teine ettevõtmine on raamatupidamisbüroo MagInvest. MagInvest saab kohe-kohe juba 2-aastaseks. Meil on seal tänaseks kokku juba üle 100 kliendi. Veebruaris tegelesin agaralt taas värbamise teemadega ja nüüd on meil veidi vabamalt taas ressurssi käes kõiki investoreid majandusaasta aruannete koostamisel abistada.

Tuletan taas meelde, et kui sul varasemate aastate aruanded tegemata (2022 ja varem), siis tasub ikka väga kiirelt tegutseda, sest riik on täna õige agar firmade registrist kustutamistega. Ka 2023. aasta aruande tegemine võtab aega ning mõistlik on aegsasti tegutsema hakata. Kogu dokumendipaki kokku panemine, kõigi vajalike raportite väljaotsimine, küsimuste-vastuste sessioonid raamatupidajaga ja siis raamatupidamise teostamine pluss lõpuks majandusaasta koostamine ning Äriregistrisse üles panemine – kõik see võtab aega.

Seega märts-aprill on suurepärased kuud, mil need asjad ette võtta.

Raamatupidamise lainel veidi jätkates, siis hiljuti salvestasime koos Krista Teearuga taas uue episoodi podcastist “Deebet ja dividendid”. Seekordne osa sai ekstra kasulik. Sain ka ise jutu käigus targemaks ja tulid mõned taipamised.

Tegime juttu sellest, mis on OÜ-tamine, kuidas käib oma firma alt dividendide maksmine, kui sageli seda võiks teha, kuidas arvutada kaasnevat tulumaksukulu jne.

Kuulata saab ka otse Spotifys.

Investeerimine

Veebruar möödus vähemalt tunnetuslikult eraisiku portfellist aktsiate müümise tähe all. Mäletan hästi seda tunnet, kus justkui tean, et on vaja müüa, aga eriti nagu ei taha kohe müüa. See tähendab, et hea meelega müüks täpselt siis, kui raha reaalselt vaja on. Samas ehitusprotsessi käigus on kogemus juba näidanud, et mõistlik on oma müügitehingutega algust teha ikka mõned nädalad-kuud enne kui reaalne rahavajadus tekib.

Huvitav on muidugi see, et veebruarist tõesti jäi enda sisse tunne nagu oleks pidevalt ainult müünud. Kui vaatan reaalset tehingustatistikat, siis tegelikult tegin eraisiku portfellist vaid 5 müüki. Need kõik olid ETFid.

Mingil huvitaval põhjusel on minul ETFe ikka oluliselt lihtsam müüa kui oma kullakallikestest dividendiaktsiaid🙂

Igatahes ports ETFe läks müüki, muuhulgas ka näiteks USA dividendiaristokraate koondav SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF. Kahele dividendiaktsiale panin peale stop-loss tehingukorralduse, sest näha on, et veidi raha tuleb lähikuudel ikka veel portfellist välja võtta.

Ostunimekirjas olid seekord siis ventilatsioonitööde eest tasumine, siseuste tellimuse ettemaks, eritellimusmööbli ettemaks, valgustite tellimuse eest tasumine ja ehitajale sisetööde vahearvestuse arve tasumine ka. Päris kõike omavahenditest ei finantseerinud, sest võtsin välja ka kodulaenu II osa väljamakse.

Üks väike nüanss eraisiku portfelli müümisel ka siia. Olin oma peas kuidagi mõelnud, et oma LHVs oleva investeerimiskonto müün täitsa tühjaks. Enne järjekordset müügitehingut korra mõtlesin, et huvitav kui palju ma üldse sealt investeerimiskontolt olen raha võrreldes sissemaksetega juba välja võtnud.

Hakkasin arvutama ja selgus, et kui 2022. aastat alustasin ligikaudu 78 tuhandese sissemaksega, siis tänaseks olin üle 75 tuhande juba välja võtnud. Seega tuli investeerimiskonto müükidele tõmmata pidurit ja pigem kiigata taas IB kontol väärtpaberite müümise poole. Mul on seal mingeid minevikust ülekandunud kahjumeid, mida kasumlike müükidega tasaarvestada ning seega on maksuefektiivsuse mõttes mõistlikum müüa hoopis IB kontol olevat kraami. Tegelikult ka need varem mainitud IB kontol müüki läinud ETFid olid ostuhinnaga võrreldes kerges kahjumis ning seega ei tõuse potentsiaalset tulumaksukohustust neist müükidest nii kui nii.

Üldse on viimastel kuudel/kvartalitel olnud kulude tase harjumatult kõrge nii eraisikuna kui ka ettevõtete all ja kuigi olen ettevõtete alt jõudumööda ikka igakuiselt investeerinud, siis on tunne nagu kogu see aeg oleks möödunud portfelli müümise lainel. Õnneks aktsiaturg hetkel ikka kenasti toetab ja ettevõtete portfellid tasapisi kasvavad.

Loodan, et kui mitte juba märtsis-aprillis, siis vast mais-juunis saab taas hakata rohkem keskenduma investeerimisportfelli kasvatamisele ja pidevalt kuklas istuv aktsiate müügivajadus tasapisi kaob.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Kärt says

    Sain raamatu kätte. Appi, nii paksu raamatu on saanud ETF-ide kohta kirjutada?

    • Dividend Investor says

      Seda ma kartsin, et see võib olla esimene emotsioon 🙂

      Kui Wordis kirjutasin, siis ei saanud nagu arugi, et raamatuna võib nii paks ja paljude lehekülgedega tulla.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.