fbpx

Börsijutud #63: suured muutused tootluse mõõtmises, turu hooajalisus ja energiasektor vs tehnoloogiasektor

Uus episood sarjast “Börsijutud: investor vs kaupleja” on taas väljas. Alustasime turu sesoonsuse teemadel ja vahetasime mõtteid selle üle, kas on mõistlik ajastada turgu müües aktsiaid mai kuus ja ostes tagasi taas sügisel.

Seejärel diskuteerisime turuindeksite teemadel, energiasektori vs tehnoloogiasektori väljavaate üle ning lõpetuseks jagas Markus väga häid mõtteid selle kohta, kuidas ta on muutnud oma portfelli tootluse mõõtmise põhimõtteid.

Juttu tuli ka sellest, et minu värske ETFide raamat on nüüd saadaval ka e-raamatuna epub formaadis.

Börsijutud: investor vs kaupleja episood #63

Kõik Börsijuttude episoodid leiad ka audio formaadis ja seda Spotify for Podcasters keskkonnast sellelt lingilt. Kuulata saad läbi Spotify, Apple Podcasti, Google Podcasti.

Saadet saad vaadata ka otse Börsijuttude Youtube’i kanalil.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tere,
    Vingelt panete ja väga tore kuulamine! Äge oleks vahest ka midagi sellist https://www.youtube.com/watch?v=C6IulyAsTxU vaadata. Kuulajad ja vaatajad soovivad midagi konkreetsemat, vähemalt mina sooviks 🙂 . TNX

    • Dividend Investor says

      Tore, et meeldib! No see on ju tasustatud sisu ehk looja on palgatud seda tegema. Ei tasu alahinnata kui kaua võtab aega sisu ettevalmistamine ja loomine. See blogi, dividendinvestor.ee Instagrami konto, MagInvesti blogi, saade “Deebet ja dividendid” ning tagatipuks Börsijutud on kõik tasuta loodud ja keegi selle sisu loomise eest palka ei maksa.

      Kui soov “konkreetsemat” sisu tarbida, siis alati võimalik veebiseminaridest ja koolitustest osa võtta. Meil Markusega mõlemal aeg-ajalt neid ikka on.

  2. Tere,
    Pakun välja idee võimaliku järgneva saate kohta- PIKis ise investeerimine.
    Näiteks mina olen valinud PIK-i 8 üksikaktsiat (Johnson, Pepsi, PayPal, Nio, Salesforce, MasterCard, Baidu, Alibaba ja 2 etfi India CI2 ja Euroopa IMAE). Kuivõrd mõistlik on tavalisele inimesele selline strateegia :). Millised võiksid olla nö paremad või lollikindlamad strateegiad? Tean, et oled rääkinud VWRList, kuid no natuke igav.

    • Dividend Investor says

      Statistika ütleb, et kõige lollikindlam on indeks ja punkt 🙂 Igatahes panen selle teema kirja ja mine tea, ehk võtame millalgi jutuks.

    • Präänik says

      PIK-is ise investeerimine on libe tee. Kõige uuemad andmed LHV näitel, mis ma kiiruga otsingut kasutades leidsin:

      https://news.fp.lhv.ee/uudised/kuidas-on-laeinud-lhv-pensioni-investeerimiskontodel.

      Tsitaat artiklist: “2021. aasta septembris pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid on praeguseks oma II samba varasid saanud ise juhtida juba enam kui kaks aastat. Selle aja jooksul on LHV PIKi kasutajad näidanud keskmisena −7,0% tootlust. Pensionifondide koondindeks on samal ajal tõusnud 5,1% ehk 12,1 protsendipunkti rohkem kui LHV PIKi portfellid.”

      Põhusena ei tooda välja mitte kehva aktsia- või ETF-i valikut, vaba raha suurt osakaalu, mis keskmiselt on 20 % PIK-i väärtusest.

      Ma saan nii aru, et milleks võtta endale lisakohustusi, mis mitte ei too tulu, vaid kulu? Mina lahendasin selle “näpud sügelevad” teema enda jaoks nii, et ei pannud enam III sambat täielikult täis, vaid panin iga kuu kõrvale osa raha kõrvale, mida hakkasin suuna Balti börsidele. Minu jaoks toimub siin ka piisavalt actionit ja palju lihtsam hallata.

  3. Annika says

    Vot just nagu selle episoodi kokkuvõttes oli, olen samale järeldusele jõudmas – midagi ei tule välja pikemat aega juba (pidevalt väikeses miinuses), seega parem panna kõik säästud kolmandasse sambasse ja las professionaalid tegutsevad:D:D

    • Dividend Investor says

      Väga tore, et ise jälgid ja hindad oma progressi. Selline ausus iseenda vastu on investeerimisel ja ka kauplemisel äärmiselt oluline. Edu edaspidiseks!

  4. Kes lepivad 5%ga aastas, siis võib ju tagasi fondide juurde pöörduda. Kes soovivad kõrgemat tootlust, siis võib PIK ikkagi variant olla. Pole ju oluline, et oled mõned aastad fondile alla jäänud. Võit võib ja ilmselt tulebki pikema aja jooksul. Oluline on tulemus ikkagi ala 20 pluss aasta jooksul. Lisaks ostsid PIK inimesed aktsiad sel ajal üsna kõrgelt, kuid järgnevate pulliturgudega teeb ikkagi selle vahe tagasi ja läheb ka mööda. Selline on minu arvaus 🙂 .

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.