fbpx

Börsijutud #65: eestlaste rahatarkus ja kuhu meie kunagi raha ei pane

Värske episood saatest “Börsijutud: investor vs kaupleja” sai linti. Sel korral oli saade eriline, sest istusime salvestuseks maha ühes ruumis ehk käisin Markusel kõrghoone korteris külas.

Tegime juttu eestlaste rahatarkusest, pensioniks investeerimisest pensioni investeerimiskontot ehk PIKi kasutades ja üldse pensioniplaanidest.

Mis sa arvad, kas kaupleja, nagu seda on näiteks Markus, peaks investeerima pensionifondidesse või pigem mitte? Jäta oma kommentaar postituse alla.

Jutuks tuli ka see, kuhu meie oma raha mitte mingil juhul ei paneks.

Börsijutud: investor vs kaupleja episood #65

Kõik Börsijuttude episoodid leiad ka audio formaadis ja seda Spotify for Podcasters keskkonnast sellelt lingilt. Kuulata saad läbi Spotify, Apple Podcasti, Google Podcasti.

Saadet saad vaadata ka otse Börsijuttude Youtube’i kanalil.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Hello!

    Tänan, et siis minu PIKi kommenteerisite :). Andsite häid soovitusi. Aitäh! Usun, et kindlasti on saadud soovitustest kasu.
    Ma ise arvan, et mul ongi portfolio nii ülesehitatud, et etf ja pudinad seal juures. Lihtsalt India tundub suure potensiaaliga, kuid midagi konkreetset on sealt juba raskem välja valida. On vähem ja suurema riskiga aksiaid. Võibolla isegi teen mõned muutused. Näiteks lisan vahetusvariandina VWRLi. Vihjasid “nurgatagant”, et valitud “pudinad” pole normaalsest regioonist :). Sellesse 10 või 7 vapra rongi peale praegu hüpata tundub mulle veel riskantsem, kui sealne “poliitiline risk”. Varem või hiljem tuuled pöörduvad. Eks tulevik näitab :).
    Aga saate küsimus: III sammas. Kui seni pole puudust tundnud, ju siis pole ka vaja. (Y)

    • Dividend Investor says

      Võta heaks! Sinu valitud ETFide kohta mul tegelikult kommentaare ei olnud. Mõistan nii India teesi kui ka seda, miks pigem valuatsiooni valguses soov panustada Euroopa aktsiaturgudele.

  2. Jumal olgu kiidetud, kes lasi tõde jälle sedapidi paista 🙂 Minu arusaamist pidi on just üksikaktsiate edukas valimine paras “keemiseerimine” 🙂
    Panen mainitud lõigu filmist “Wolf Of Wallstreet” üles. Eks igaüks ise otsustagu 🙂
    On ropp ja tundlikule hingele vaadata ei soovita:

  3. Annika says

    Sama küsimus/vastulause nagu Markusel – mis asi see pensionile minemine on?:D Tulevastele põlvedele on see pensionil olemine ainult üks illusioon ja mitte et see otseselt halb oleks ning portfelli võib ikka kasvatada, kui huvi on;)

    • Dividend Investor says

      Selles valguses, et pensionile minemine on tulevaste põlvede jaoks vaid illusioon – kas peaksid nad siis ehk ise hakkama elu jooksul võtma mini-pensione/sabbaticale?

      Kui neid näiteks kogu elu peale planeerida 2-3 mini-pensionit + siis see päris pension, see muudaks portfelli strateegiat ka omajagu.

      • Annika says

        See oleneb ka, kui edukas investeerija oled, et mini-pensionit aka pikemat puhkust võtta vahepeal jooksvalt:D Keskmine investeerija (sh mina) nii edukas pigem ei ole. Nii ehk naa investeerimine on rohkem nagu elustiil ehk tegeledki (vaikselt) elu lõpuni sellega;) Isegi mõtlen, et millal siis on paras aeg II ja III sammas käiku lasta, et jõuaks natuke kasutada ka oma “töö” vilju…

      • Dividend Investor says

        See on hästi öeldud, et investeerimine on elustiil. Ja tõsi ta on, et ei peagi seda investeerimise rolli kuidagi suureks ja tähtsaks tegema. Ka igakuiselt III sambasse panustaja on ju investor ja aastakümnete pärast mõõdetuna tõenäoliselt päris edukas investor 🙂

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.