fbpx

Dividenditulu – veebruar 2016

Dividenditulu_cover_1Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Tegus kuu investeerimisrindel

Veebruar, nagu ka tegelikult jaanuar, oli minu jaoks investeerimise rindel päris aktiivne kuu. Kuigi tehinguid tuli kahe kuu peale kokku arvuliselt vähe, kõigest neli, sai kogu vaba kapital neil kuudel aktsiaturgude langust ära kasutades turule suunatud. Palju ei puudunud, et oleksin elus esimest korda ka võimendust kasutanud (võtnud olemasoleva aktsiaportfelli tagatisel uuteks aktsiaostudeks laenu), kuid see jäi siiski tegemata. Põhjuseid oli mitu. Esiteks võttis kogu võimenduse teema läbimõtlemine ja analüüsimine omajagu aega. Lisaks jõudsin järeldusele, et kuna minu ostud on pikaajalised, siis ma ei saa (ja ei tahagi) lootma jääda uute ostude hinnatõusule, et nende soetatud aktsiate müügist saadud rahast siis võimenduslaen tagasi maksta. Võimenduse tagasimaksmine tuleks minu puhul paljuski igakuisest regulaarsest säästmisvõimekusest.

dividendinvestor.ee võimendusega ostmineOma finantsidele värske pilguga otsa vaadates märkasin, et veebruari teisel poolel on lõppemas üks mu mitmest hädaabifondi tähtajalisest hoiusest. Seega oleksin saanud soovi korral kasutusse võtta hoopis selle raha ning edaspidi siis säästudest uuesti hädaabifondi täita. Seeläbi pääseksin võimenduslaenu intressikulust ja kindlasti ka emotsionaalsest pingest, mida võimendusega aktsiate ost tavaliselt kaasa toob.

Lõppenud hoius jäi siiski kasutusse võtmata, nagu ka võimenduslaen, sest veebruari lõpupäevadeks oli turuolukord pöördunud. Minu vaatlusnimekirjas olevad aktsiad olid otsa päris kõvasti ülespoole keeranud ning otsustasin, et ei hakka hinnarallit enam taga ajama. Kui läks nii, siis nii. Küll tulevad uued võimalused! Lõppude lõpuks sain headelt hinnatasemetelt tehtud tervelt neli ostu.

Värske ost ja kohe ka oht sellest ilma jääda

dividendinvestor.ee UTX 5Y weeklyÜks mu veebruarikuistest ostudest oli United Technologies Corp (UTX). Aktsia on mu jälgimisnimekirjas olnud alates eelmise aasta sügisest. Siis magasin septembrikuise hea sisenemisvõimaluse maha ning jäin ootama uut nõrkust aktsia hinnas. Selge oli see, et ega see tulemata ei jää, sest kogu USA tööstussektor on nii madalate toorainehindade (ja sellega kaasneva) kui ka tugeva dollari tõttu jätkuvalt surve all. Kui jaanuari hinnalanguse pealt ei olnud julgust veel ostu teha (pealegi olid rohkem fookuses mõned teised instrumendid), siis tõdemus, et veebruaris UTX hind erinevalt turuindeksitest jaanuari põhjadest madalamaid tasemeid ei saavutuanud, andis ostuks pisut lisakindlust. Seega teostasin ostu 17. veebruaril.

Olen varem kirjutanud, kuidas kuid ja kuid aega võtnud ettevõtte analüüs ja sobiva sisenemishetke passimine lõppes sellega, et napilt kuu pärast aktsia ostu tehti ettevõttele (Amlin Plc) ülevõtupakkumine ning minul kui dividenditulu taotleval investoril oli targem oma aktsiatest loobuda. Ühtäkki, kõigest neli päeva pärast ostu, avastain, et olen värske UTX-i aktsionärina sattumas sarnasesse olukorda. Turule imbusid kuuldused ülevõtupakkumisest. Mu esmane reaktsioon oli, et “no miks ometi nii”. Olin ju pikalt UTX-i analüüsinud, jälginud nii aktsia hinna dünaamikat kui ka majandustulemuste arengut ja passinud soodsat sisenemishetke. Sedakorda oli ülevõtupakkumist teinud ettevõtte näol tegu siiski ka tubli dividendimaksjaga. Veelgi enam – see ettevõtte (Honeywell International Inc) oli ka minu enda vaatlusnimekirjas, kuid sügavamat analüüsi ei olnud ettevõtte kohta jõudnud veel teha. Seega taandusid tekkida võiv müügisurve ja potentsiaalne pettumuslaine sedakorda kiirelt. Pealegi lõppes kogu lugu sel korral siiski vaid kuulujuttudega ja 1. märtsil teatas Honeywell, et UTX-i ülevõtmispingutustest praegu loobutakse.

Veebruar – heade uudiste kuu

Veebruar oli uudiste mõttes hea kuu. Kokku teatasid päris mitu minu portfelli kuuluvat ettevõtet dividendide tõstmisest. Kui ma vaatan oma portfelli kuuluvaid üksikaktsiaid (ehk jätan ETF-id vaatluse alt välja), siis seni olen dividendikärbetest pääsenud. Tõsi, minu dividendiinvestorina tegutsemise ajalugu on seni ju ka üpris lühike, kõigest paar-kolm aastat. Pealegi arvan, et ega need dividendikärped ka minu portfellis tulemata ei jää, eelkõige siis Balti aktsiates (peamine dividendikärpe kandidaat on näiteks Harju Elekter).

dividendinvestor.ee dividendide tõus veebruar 2016Nüüd tagasi positiivsete uudiste ehk dividenditõstjate juurde.  Veebruaris kinnitasid uued ja varasemast kõrgemad dividendiväljamaksed 5 minu portfelli kuuluvat ettevõtet. Kõige enam tõstis dividende Hispaania energiaettevõte Red Electrica Corp (REE SM), +8,3%. Palju ei jäänud maha ka New Yorgi börsil kauplev globaalne agri-ettevõte Archer-Daniels-Midland (ADM US), mis tõstis dividendimakseid aastatagusega võrreldes +7,1% võrra. Ka Saksamaa kindlustusfirma Munich Re poolt välja kuulutatud dividenditõus +6,5% oli korralik. Pikaajalise dividendiinvestorina katsun maailmast leida ettevõtteid, mis läbi aja on suutnud dividende kasvatada (eelistatult igal aastal) ja seda inflatsiooni ületavas tempos. Seega võrdlen dividendide kasvumäära ka kodumaise tarbijahindade tõusuga. Kuna 2015. aastal jäi Eesti inflatsioon hoopis negatiivse poole peale (-0,9%), siis on hea meel tõdeda, et ka ülejäänud kaks dividenditõstjat (Eaton Corp ja Enagas) andsid oma positiivse panuse dividendidest saadava rahavoo ostujõu säilitamisse/kasvatamisse.

Veebruari dividenditulu

Möödunud kuu dividenditulu kokku võttes laekus lõpuks ära ka Hispaania energiafirma Red Electrica juba 3. jaanuaril saabuma pidanud dividendimakse. Raha jõudis reaalselt minu kontole alles 19. veebruaril. Märkus iseendale – seega peab paari portfellis oleva “hispaanlase” dividendilaekumiste jaoks edaspidi ikka omajagu kannatust varuma.

Üheks suurimaks panustajaks oli seekord SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (ZPRG). Kuigi ETF-i peaksid kuuluma vaid minimaalselt 10 aastat stabiilseid või kasvavaid dividende maksnud ettevõtted, siis tõenäoliselt tingituna ETF-i kompositsiooni muutustest läbi rebalanseerimiste, on ZPRG dividenditulu võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga ligi 10% madalam.

Kokku laekus veebruari kuu jooksul dividenditulu kahelt ettevõttelt ja kahest ETF-ist summas 192 eurot. Nii 2014. kui ka möödunud 2015. aastal ükski mu portfellis olevatest investeeringutest veebruari kuu jooksul dividende ei maksnud. Seega, sarnaselt jaanuarile, ei saa seegi kord aastate lõikes võrdlust teha.

dividendinvestor.ee dividenditulu veebruar 2016

Progressi paremaks jälgimiseks lisan ka ülevaate laekunud dividendidest aastate lõikes. Tumerohelised kastikesed tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi. Kokku on käesoleval aastal minu kontole omanikutuluna laekunud tänaseks 316 eurot.

dividendinvestor.ee dividenditulu aastane veebruar 2016

 

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.