fbpx

Septembri dividenditulu, dividendinvestor.ee Facebook’is ja pisut idufirmadesse investeerimisest

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Uute projektide otsingul – vahekokkuvõte

Septembri alul hõikasin välja selle, et olen uute ja huvitavate projektide otsingul. Tundsin, et olles pea neli kuud jutti puhanud, on energiat ja tegutsemistahet ikka päris palju. Nüüd on paras aeg teha kokkuvõtteid nimetatud postituse reageeringutest ja nagu lubatud, jagada neid ka siin blogi veergudel.

Esmalt aitäh kõigile, kes kirjutasid ja ühendust võtsid! Laias laastus saab saabunud kirjad jagada kolmeks.

Esimese grupi moodustavad need kirjad, kus võetigi ühendust eesmärgiga end tutvustada ja uurida võimalusi ühisteks tegemisteks. Neid kirju oli mõni üksik. Mõttevahetused ja esmakohtumised on nüüdseks tehtud. Sellist kohe tegutsema hakkamise projekti nendest hetkel ei koorunud.

Pisut idufirmadesse investeerimisest

Teiseks sain ka mõned kirjad, kus pakuti võimaliku koostöö asemel hoopis investeerimisvõimalust. Peamiselt siis alustavatesse või kasvuks kapitali vajavatesse ettevõtetesse. Täpselt nõnda nagu kajastan ka käesoleva blogi lehekülgedel, siis minu investeerimisstrateegia hõlmab endas täna raha paigutamist siiski peamiselt dividende maksvatesse ettevõtetesse ja börsil kaubeldavatesse fondidesse. See tähendab, et idufirmadesse või täiendavat kasvukapitali vajavatesse firmadesse ma täna raha ei paiguta. Jah, tean, et võin ilma jääda nii mõnestki komeedina taevasse tõusvast investeerimisvõimalusest, kuid olen siiski seda meelt, et igaühele oma.

Idufirmadesse raha paigutamise teema on minu laualt viimase 6 aasta jooksul läbi käinud täpselt 3 korda. Esimene kord 2012. aastal kui tekkis võimalus paigutada raha sellisesse kiirendisse nagu GameFounders. Iga kord nende 6 aasta jooksul olen siis maha istunud, uurinud, kuidas selles vallas reaalselt raha teenitud on (baseerudes ajaloolistele tootlustele), milliseid investeerimisstrateegiaid on kasutatud ja mis on parimad praktikad.

Eranditult iga kord olen jõudnud samale järeldusele – mul ei ole isiklikult piisavalt palju kapitali, et 1) saavutada oma rahaga piisav hajutatus ja/või 2) osaleda järjepanu mitmes rahastusvoorus nii, et mu osalust ära ei lahjendataks (dilution). See viimane on kogu portfelli tasandil väga oluline aspekt, sest päeva lõpuks peavad idufirmadesse raha paigutanud investori jaoks mõned üksikud staarinvesteeringud koju tooma kogu portfelli tootluse, sest statistika kohaselt genereerivad arvuliselt valdav enamus rahapaigutusi negatiivset tootlust. Lisaks tunnen, et mul tõesti puuduvad oskused hinnata, kas konkreetne meeskond suudab idee ellu viia, oskab hallata võimalikku kiiret kasvu, on suuteline tegema vajadusel pivot’i jne jne.

Tegelikult on paar põhjust veel. Need on vist nüüd sellised baasilised, uskumuste tasandil olevad põhjused. Nimelt millegi pärast ma eelistan oma raha paigutada sinna, kus ma juba näen, et see raha teenib – teisisõnu kasumlikkesse ettevõtmistesse. Sellistesse, mis juba genereerivad vaba rahavoogu ja teenivad kasumit. Vist mingi sisemine contrarian või mingi taoline iseloomuomadus lihtsalt hoiab tagasi paigutamast oma raske tööga tulnud ja siis teadliku pingutusega säästetud raha ettevõtetesse, kus seda kergekäeliselt piljardilaudade, hommikuste tasuta smuutide ja superägedate suvepäevade peale kulutatakse. Ühesõnaga, juhul kui mingis vallas on buum (nagu seda minu arvates viimased hea mitu aastat idufirmanduses ja riskikapitali sektoris on), siis seal käiakse üldiselt rahaga ringi üpris kergekäeliselt. Ma kuidagi ei vaimustu sellest, et minu rahaga nõnda toimitakse. Jah, ma tean, et teen võib-olla nende ridade kirja panemisega paljudele alustavatele tublidele ettevõtetele liiga, aga kahjuks sektori üleüldine meelsus (ennekõike rahvusvaheliselt vaadates), ja nii-öelda keskmine, on just selline. Ma arvan, et kui astuda samm tagasi ja hinnata objektiivselt, milliseks on kujunenud standard, normaalsus ning keskmine ootus selles sektoris, siis mõistate.

Vahemärkus: kui mõni aeg tagasi panin kirja oma mõtted teemal aktsiad versus ühisrahastus, siis tuli kohe kiirelt vastulause Tauri poolt. Tundub, et meil tulihingelisi finantsblogijaid ikka on. Ühesõnaga ma nüüd üldse ei imesta kui näiteks Madis mu kohalike idufirmade suunalise missioonitunde puudumise, liialt keeruliselt mõtlemise (mäletate, seesama matemaatika, et enamuse kahjumilikult lõpetavate idufirmade päästeingliteks kogu portfelli tasandil on paar superstaariks kujunenud ja nii-öelda lendu tõusnud firmat) ja üleüldse liigse konservatiivsuse eest risti lööb.

Igatahes kõik eelnev ei tähenda kaugeltki, et idufirmadesse raha paigutades head tootlust teenida ei saa. Ikka saab! Olgu selle põhjuseks siis õnn, hea ajastus või reaalselt töötav investeerimisstrateegia (matemaatiselt piisav hajutatus, oskus välja valida võitjaid vms). Eks igaühele ikka oma ja iga kingsepp jäägu oma liistude juurde.

Ühte asja tahan siiski veel rõhutada. Nii nagu erakapitaliinvesteeringute (private equity) maailmas üleüldiselt, on ka idufirmadesse investeerimise puhul väga-väga-väga oluline exit’i õnnestumine. Paberil, valuatsiooniraportites avaldatud või kusagil portaalis kuvatud teenitud kasum ei ole “päris” kasum enne kui tehing on lõplikult suletud. Eks sama kehtib ka investeerimise kohta üleüldiselt, olgu varaklassiks siis kuld, kinnisvara või krüptovaluutad. Erakapitaliinvesteeringute puhul, eriti kui neid teha suures ulatuses ja suuremahuliselt (võrrelduna näiteks idufirmade kauplemiskeskkonna keskmise päevakäibega), on väljumise roll kordi suurem. Lihtsalt seetõttu, et likviidsus on enamasti kordi madalam. Mida see tähendab? Ennekõike seda, et üldise investormeelsuse ja/või majandustsükli pöördumisel tuleb olla valmis teiste varaklassidega võrreldes suuremateks hinnalangusteks. See omakorda dikteerib vajaduse tsükliülese investeerimisedu saavutamiseks hallata väga hästi oma emotsioone.

Dividendinvestor.ee blogi telgitagustest

Naastes uuesti nende uute projektide otsingute juurde, oli veel üks grupp kirjutajaid. Kolmanda ja kõige arvukama grupi moodustavad need, kes kirjutasid lihtsalt selleks, et tänada blogi pidamise eest. Samuti avaldati lootust, et uute potentsiaalsete tegemiste valguses kirjutamistuhin (ja selleks vajalik aeg) otsa ei saa. Aitäh kõigile heade sõnade ja toreda tagasiside eest!

Dividendinvestor.ee blogi on ikka ja jätkuvalt teadmiste ning kogemuste jagamise soovist, samuti missioonitundest elav ja hingav. Seni kuni jätkub jagamisrõõmu ja kirjutamine on nauding, leiab siit pidevalt uusi postitusi. Praegu on selle kirjutamise nautimisega kõik kõige paremas korras. Näiteks mõned nädalad tagasi avaldatud inflatsiooniteemalise artikli jaoks andmeid kogudes, neid korrastades, analüüsi teostades ja vajalikke fakte kontrollides, oli mul nägu ikka endal pidevalt naerul. Kord sai inflatsiooni ja tootlusnumbritesse sukeldutud kodus köögilaua taga aegajalt arvutist pilku tõstes ja terrassile langevat vihmasabinat vaadates, siis jälle laupäeva hommikul Reval Cafes kokkulepitud kohtumist oodates. Iga kord avastasin end, olgu siis kodus või mõnes kohvikus, täielikult numbrimaailma sukeldununa olles unustanud kõik muu ja end ümbritseva. Me gusta!

See on nüüd ka täitsa sobilik koht, kus ausalt välja öelda, et umbes poolteist aastat tagasi käis korra peast läbi ka mõte muuta blogi tasuliseks. Just see juhtub kui lugeda liialt palju igasugu valdavalt ameeriklaste eduka internetiäri ajamise blogisid ja kuulata sellesisulisi podcast‘e. Seda meililisti ehitamise, blogi monetiseerimise ja tasuliste membership site’ide juttu tuleb seal sisse ikka nii uksest kui aknast.

Igatahes pärast mõningast kaalumist ja mõtisklemist otsustasin jätkata vanal viisil. Seega dividendinvestor.ee blogis on jätkuvalt valdav enamus tarkust tasuta kätte saadav. Need, kes soovivad õppida ja omandada teadmisi rohkem struktureeritud ning korrastatud kujul, saavad soovi korral alati soetada mõne teemakohase e-raamatu, järelvaadata veebiseminari salvestusi või siis hoopis kiirendada oma arengut ja õppimiskõveral liikumist eraviisilise koolituse/konsultatsiooni abiga.

Kuni aasta lõpuni veel Eestis – kasutage võimalust koolituseks/konsultatsiooniks

Nagu ülalpool kirjutatud, siis veel ühtegi uut ja kohest tegelemist nõudvat projekti silmapiirile ei sattunud. Samas suvi oli nii pikk ja päikseküllane, et jätkuvalt on tegutsemistahet rohkelt. Seega, kel huvi eraviisilise koolituse, mentorlusprogrammis osalemise (ca 1 kuu jooksul olen sinu käsutuses kokku 10 tundi) või konsultatsiooni vastu, siis võtke julgelt ühendust kasutades selleks blogi kontaktivormi. Enam-vähem aasta lõpuni olen veel Eestis ja suhteliselt paikne.

Lisaks võib mind alati kutsuda investeerimisest rääkima ka oma ettevõttesse. See on suurepärane viis tekitada investeerimishuvi ka oma kollegides ja näiteks kehva ilma kirumise asemel vahetada edaspidi kööginurgas kohtudes mõtteid hoopis investeerimisteemadel. Lisaks on see nutikas viis saada osa ühest toredast koolitusest nõnda, et arve tasub tööandja 🙂 Seni on kõige aktiivsemateks kutsujateks olnud finants- ja IT-sektori firmad. Samas olen täheldanud, et päris palju blogilugejatest investeerimishuvilisi on ka advokaatide, arstide ja inseneride hulgas. Seega kirjutage julgelt!

Dividendinvestor.ee nüüd ka Facebook’is

Aega läks, aga asja sai – lõpuks on dividendinvestor.ee leitav ka Facebook’ist. Sellesisulise info levitamiseks siinkohal ka väike kampaania:

Kõigi nende vahel, kes panevad dividendinvestor.ee Facebook’i lehele SHARE ja/või LIKE, lähevad loosi minu e-raamatud. Kokku loosin välja 3 raamatut ja iga võitja saab vabalt valida, milline e-raamat tundub hetkel kõige vajalikum.

Võitjad selguvad 31. oktoobril ja teen nad teatavaks blogi Facebook’i lehe vahendusel.

Blogi Facebook’i lehelt leiab edaspidi jooksvalt infot ka kõigi eesootavate koolituste, veebiseminaride ja muu taolise kohta.

Septembri dividenditulu

Nüüd siis lõpuks ka septemberi dividenditulu juurde. Möödunud kuul oli omanikutulu maksjaid taas arvuliselt päris palju, tervenisti 19 tükki. Dividendid laekusid kokku kahest ETFist ja 17 ettevõttest. Kokku kogunes kuu jooksul kontole 339 euro väärtuses omanikutulu. Aasta tagasi samal kuul oli dividendimaksjaid kokku 16 ja kontole leidis tee 227 euro ulatuses dividende.

Progressi paremaks jälgimiseks pean ka ülevaadet laekunud dividendidest kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

 

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.