fbpx

Tehnilise analüüsi veebiseminar

On küll suvi ja pea on meil kõigil tõenäoliselt muid mõtteid täis, kuid tahan siiski teiega jagada üht investeerimisel ja kauplemisel nõnda olulist oskust. Oskust, mis ka minul endal aitab teha üha paremaid, ajakohasemaid ja edukamaid investeerimisotsuseid. Selleks on tehniline analüüs.

Suvi on traditsiooniliselt turgudel pisut rahulikum aeg ja seega suurepärane võimalus hakata üles ehitama või täiustama oma oskusi. Eks ikka selleks, et olla valmis tõenäoliselt üpris volatiilseks sügiseks. Ükskõik, kas selle põhjuseks saab olema pandeemia teine laine, USA presidendivalimiste ümber toimuv või hoopis midagi muud.

Ühesõnaga siit ta tuleb, esmakordselt jagan tehnilise analüüsi nippe ja töövahendeid.

Juba 20. juulil kell 19:00-20:30 toimub veebiseminar “Tehnilise analüüsi põhitõed ehk kuidas ajastada aktsiatehinguid tehnilist analüüsi kasutades”.

Mis on tehniline analüüs?

Tehniline analüüs on analüüsimetoodika, kus prognooside tegemisel baseerutakse peamiselt ajaloolistele hinnaliikumistele, samuti ka kauplemiskäibe numbritele.

Sageli jagunevad investorid/kauplejad kahte leeri. Akadeemilise taustaga ja fundamentaalanalüüsi pooldavad investorid tavaliselt tehnilisest analüüsist suurt ei arva. Olin ka mina üks neist. Julgelt oma 10+ aastat ikka.

Päevakauplejad ja swing trader’id samas peavad tehnilise analüüsi meetodeid kõige olulisemaks sisendiks üldse. Just hinnaliikumiste baasilt sünnivad nende kauplemisideed ja investeerimisteesid.

Minu arvates ei tasugi siin nii-öelda poolt valida. Ehk siis kas sellesse uskuda või mitte. Kõige lihtsam on tehnilisest analüüsist mõelda nii – kui piisavalt palju inimesi mingit sarnast loogikat järgib (mustreid ja korrapärasid otsib), siis see loogika ka töötab (need mustrid ja korrapärad töötavad).

Millal kasutan mina tehnilist analüüsi?

Olen ise täna seda meelt, et tehniline analüüs on väga oluline analüüsikomponent. Üks oluline ehitusklots mitmest. Eks see tõdemus on tulnud omal nahal asju järele proovides. Lihtsalt liialt palju hakkas mingil hetkel juhtuma seda, et ujusin vastuvoolu ja see vastuvool ei tahtnud kohe kuidagi lõppeda.

Teisisõnu hakkasin pikaajalisi positsioone soetama tihtilugu liialt vara – siis kui langustrend ja momentum olid veel ülemäära tugevad. Kui kannatust varuda, siis sai neist aukudest lõpuks kenasti välja, kuid olen õppinud, et kaotasin tehnilise analüüsi indikaatoreid eirates kahes vallas. Esiteks tootluses, sest alustasin ostmist liialt kõrgete hindadega. Teiseks oli alternatiivkulu ikka päris kõrge. Panin raha investeeringute alla kinni, mis olid selges langustrendis ja pöördumiseni läks aega ikka suhteliselt kaua.

Täna kasutan tehnilist analüüsi peamiselt kahel rindel. Esiteks uurin alati oma dividendiportfelli üksikaktsiaid valides, kas tehniliste indikaatorite järgi on mõistlik ostukoht või mitte. Siin on tegu justkui toetava meetodiga.

Teiseks, erinevate kauplemisideede ja spekuleerimishõnguliste tehingute puhul on tehnilisel analüüsil oluline roll. Siin võib öelda, et isegi kandev roll, sest tihtipeale need ideed saavadki alguse just hinnagraafikust ja tehnilisest pildist.

Veebiseminari eesmärk

Kõnealuse veebiseminari eesmärk ei ole teid üle külvata rohkete hinnamustritega, mis paljudele tehnilise analüüsi meetodist kuuldes kohe silme ette tulevad. Jah, kõik need pea-ja-õlad (head and sholders), kolmnurgad (triangles), vimplid (pennants), cup with handle, ascending scallop ja muid huvitavaid nimesid kandvad mustrid.

Selle veebiseminari eesmärk on jagada väga lihtsaid põhikontseptsioone, mis töötavad. Samuti jagada seda, kuidas ma ise ja ka need, kellelt ma tehnilist analüüsi õppinud olen, kogu aktsiagraafiku uurimise protsessile lähenevad. Seega rõhk on põhikontseptsioonidel, põhiindikaatoritel ja asjadel, mis päriselt töötavad.

Nagu öeldud, siis jagan ka kogu protsessi ehk tegevuste järjestust, mida tehnilist analüüsi teostama hakates ise järgin. Lisaks jagan ka tasuta tööriistu, mida kõigeks selleks kasutan ja juhendan, kuidas saate kohe ka ise seda kõike proovima ning rakendama hakata.

Veebiseminaril saad teada:

  • milliseid graafikutüüpe eelistada ja miks,
  • kuidas lugeda küünalgraafikut,
  • kuidas alustada tehnilise pildi uurimist,
  • mida analüüsi alustades hinnagraafikutelt otsima asuda,
  • millised on enimlevinud tehnilised indikaatorid,
  • kuidas neid indikaatoreid kasutada ja tõlgendada,
  • millist keskkonda/tööriistu kasutan tehnilise analüüsi jaoks,
  • kuidas neis orienteeruda ja oma analüüse salvestada.

Kus, millal ja palju maksab?

Veebiseminar toimub esmaspäeval 20. juulil ajavahemikul 19:00-20:30 Zoom’i videokõnede keskkonnas. Osalemiseks ei ole tarvis muud kui soetada pääse ja olla õigel ajal kas arvuti või muu nutiseadme vahendusel Zoom’is.

Mis siis kui mul on esmaspäeva õhtu parasjagu kinni? Pole lugu! Veebiseminar on ka järelevaadatav. Selleks soeta endale pääse ja pärast jõuab veebiseminari salvestuse järelevaatamise link kenasti sinu postkasti. Samuti kogu läbi käidav slaidipakk.

Püüame teha taas kord nii, et esimesed ligikaudu 60 minutit jagan nii teooriat, praktilisi nippe kui ka tööriistu ning sellele järgneb küsimuste-vastuste sessioon.

NB! Kasutan küll Zoom’i tasulist paketti, kuid osalejate arv on siiski piiratud. Seega kui on huvi, siis soeta pääse juba aegsasti!

TOIMUMISAEG: Esmaspäev 20. juuli kell 19:00-20:30. Eksisteerib ka järelevaatamise võimalus!

ASUKOHT: Zoom videokõnede keskkond. Soetades pääsme saad oma e-mailile edasised juhised veebiseminaril osalemiseks.

HIND: Kuni 15. juuli 39 EUR, alates 16. juulist 49 EUR.

Pärast ostukorvi tellimuse kinnitamist, kontaktinfo sisestamist ja pangalingi vahendusel makse tasumist jõuab koolituse pilet automaatselt Sinu e-mailile. Juhul kui seda ligikaudu 5 minuti jooksul juhtunud ei ole, siis kiika igaks juhuks ka rämpsposti ja pakkumiste kataloogidesse. Küsimuste korral võta ühendust blogi kontaktivormi kaudu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tere, Märten.

    Vaatan, et sa oled meisterlikult ära õppinud selle, kuidas olla õige koolitusega õigel ajal õiges kohas. Kas tohib uurida kui kaua sa oled ise just nende kauplemisideede ja spekuleerimishõnguliste tehingutega kätt proovinud ja milline on olnud nende puhul sinu tootlus/edukus/statistika?

    Pean ju ikka vaatama, et õpiksin proffidelt, sest ma üritan oma arust teha nägu, et olen alates märtsist swing trader (mu blogist näeb lähemalt). Aga kuna sa oled nii tore tegelane, siis ilmselt ma osalen su koolitusel nagunii, isegi kui sa vastad, et oled minust vähem aega kaubelnud ja enamus tehinguid on läinud käbedamini põhja kui ma jõuaksin öelda RSI.

    • Dividend Investor says

      Tore, et küsisid! 🙂 Ma alustan kaugemalt. 2000ndate alguses oli üks esimesi inglise keelseid ajakirju, mille ma omale koju tellisin “Technical Analysis of STOCKS & COMMODITIES“. Oma magistritöö Taani Aarhusi ülikoolis 2004. aastal kirjutasin ka tehnilise analüüsiga pisut seotud teemal – “Markov Switching in Stock Markets: Capturing Volatility Clustering and Heterogeneous Beliefs”, kus uurisin aktsiahindade muutust režiimivahetusega mudeleid kasutades (kord on turul juhtrolli haaranud fundamentaaalid, siis jälle tehnilise analüüsi meetodid ja need režiimid siis justkui vahetuvad). Samas alates magistriõpingute lõpetamisest ja siis elukutselisena investeerimismaailma sukeldudes ma ühtäkki enam “ei uskunud” tehnilise analüüsi meetoditesse. Olles nüüd mitu-mitu aastat tegelenud keerulise finantsmodelleerimise ja muu sellisega tundusid need liialt lihtsakoelised. Tasapisi hakkasid asjad uuesti pöörduma 2011-2012. aastal, mil meie fondijuhtimise meeskonnaga liitus üks tubli ja hakkaja kaupleja ning tehnilise analüüsi ekspert. Alates 2014-2015. aastast hakkasin taas lisama seda analüüsimeetodit ka oma enda investeerimisotsuste tegemise protsessi.

      Statistikat on veidi keeruline välja tuua, sest peaasjalikult kasutan tehnilise analüüsi meetodeid ikka oma dividendiportfelli üksikaktsiate valimisel ja osade positsioonide puhul ka siis väljumiseks/vähendamiseks. Sõna otseses mõttes kauplemist (ja räägin pigem sellisest kauplemisest, kus hoian positsioone mõned kuud kuni mõned kvartalid) olen pigem enamasti teinud läbi aja episoodiliselt. Seega olgu kohe selgelt öeldud, et arvestatavat päevakauplemise kogemust mul ei ole ja päevakauplemisest huvitatutele see veebiseminar suunatud ei ole. Pigem siis ikka neile, kes tegelevad swing kauplemise või kvartalite kuni paari aasta lõikes mean reversion strateegia rakendamisega. Lisaks, edevaid võluvalemeid või superindikaatoreid samuti sellelt veebiseminarilt oodata ei tasu. Tegu on tugeva vundamendi ladumisega, põhitõdede süvitsi selgeks tegemisega, asjadega, millest enamasti ei räägita, kuid mida kõik profid ise vilunult kasutavad.

  2. Tere
    Kas sellest veebiseminarist ka järelvaadatav toode on olemas/tekkimas?

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.