fbpx

Kuulamissoovitused ehk podcast’id ja kanalid, mida jälgin

Mõni aeg tagasi jagasin teiega blogisid ja uudiskirju, mida ise regulaarselt jälgin. Nüüd on käes aeg tutvustada ka podcast’e ja videokanaleid, millel silma peal hoian.

Podcast’id

Alustame podcast’idega. Isiklikult kasutan podcast’ide kuulamiseks Spotify keskkonda. Olen teinud sinna tasulise konto, kuid saab ka tasuta (siis tuleb lihtsalt vahel kuulata reklaame).

1. MarketFoolery by The Motley Fool

Kes veel kursis ei ole, siis The Motley Fool on 1993. aastal asutatud üksikaktsiate analüüsile ja infole keskendunud portaal. Podcast’e, mida firma teeb, on erinevaid. MarketFoolery nime kandev saade on enamasti eetris 4x nädalas ehk esmaspäevast neljapäevani. Episoodid on keskeltläbi 15-25 minutit pikad ja keskenduvad valdavalt USA üksikakatsiate uudistele.

Mina enamasti kuulangi seda saadet eesmärgiga hoida end kursis teatud ettevõtete arengutega. Samuti selleks, et tuua oma fookusesse veidi enam ka niinimetatud kasvuaktsiaid ehk ennekõike tehnoloogiasektori firmasid. Kuna minu portfell koosneb valdavalt dividende maksvatest aktsiatest, siis see ongi see maailm, kus ma hästi orienteerun. MarketFoolery saatest jooksevad aga sageli läbi ka sellised firmad, mis minu tavapäraseid filtreid ei läbi ja muidu kuidagi mu radarile ei jõuaks. Nagu näiteks DraftKings, GrubHub, Uber, Mercadolibre, Wayfair jmt. Kuigi ma ühtegi neist hetkel ei oma, siis turu arengute ja “kuumade” aktsiatega on kursis ikkagi hea olla.

Lisaks on olemas ka igareedene pikem saade nimega Motley Fool Money, samuti eri majandussektoritele keskenduv Industry Focus.

2. Invest Like the Best

Seda podcast’i veab Patrick O’Shaughnessy, kes on omanimelise varahaldusfirma juht. O’Shaughnessy Asset Management keskendub faktorinvesteerimisele ja on oma investeerimisotsustes väga protseduuriline. See kumab läbi ka podcast’idest. Igas saates on külaline, kelle hulgas on olnud nii edukaid fondijuhte, akadeemikuid, finantsanalüütikuid, strateege, erakapitaliinvestoreid, autoreid, ettevõtete asutajaid ning tegevjuhte ja nii edasi. Läbivaks teemaks on siiski ikka ja alati investeerimine.

Invest Like the Best podcast’iga tegi Patrick algust juba 2016. aastal. Algselt keskendusidki saated pigem traditsioonilistele investeerimisteemadele. Tänaseks on Patrick jõudnud episoodini number 188 ja üha enam tuleb saadetes juttu uutest tehnoloogiatest, uutest ärimudelitest, tehnoloogiafirmadest, erakapitali investeeringutest, temaatilisest investeerimisest, finantstehnoloogia arengutest ja muust taolisest. Lisaks investeerimise tahule on need saated olnud ka igati harivaks kuulamiseks.

Episoodide pikkuseks on enamasti olnud umbes 1 tund, mis tähendab, et valitud teemadega jõutakse minna päris süvitsi. Mulle meeldib selle podcast’i puhul ka see, et tempo on enamasti rahulik ja seega sobilik kuulata nii siis kui midagi parasjagu ei tee, aga samas ka muude tegevuste kõrvale. Samas on ikkagi tegu aktiivset kuulamist nõudva saatega. See on podcast, mida kõige sagedamini pausile panen, et märkmeid teha, midagi lisaks otsida, kontrollida vms.

3. Bloomberg Odd Lots

Seda podcast’i veavad Bloombergi uudisteagentuuri ajakirjanikud/saatejuhid Joe Weisenthal ja Tracy Alloway. See on podcast, mida olen vist kõige pikemalt jälginud. Samas on pigem tegu finantsnohikutele suunatud saatega, kus saatekülalisteks kutsutakse väga kitsa ala eksperte.

Näiteks on viimastes saadetes arutatud nii USA kinnisvaraturu spetsiifikat pandeemiaaja arengute valguses, värsket USA Föderaalreservi intressipoliitikat, raha ja valuutaturgude mikrostruktuuri jne. Üldiselt ongi tegu pigem akadeemilise ja väga spetsiifilise hõnguga saatega. Sageli minnakse mingisse teemasse sisse no nii sügavale, et ka minul, kes ma olen finantsvallas toimetanud tänaseks pea 20 aastat, tekib tunne, et on vaja uuesti üle kuulata või veidi juurde lugeda.

Kuigi tegu on enamasti väga spetsiifiliste teemadega, siis minu jaoks on Odd Lots’i näol enamasti tegu pigem taustal mängiva saatega. Sellisega, mis sobib kuulamiseks siis kui ei ole soovi midagi konkreetset õppida või teadmisi omandada, vaid lihtsalt passiivselt veidi uut ja huvitavat infot saada.

4. Business Wars

Kas keegi teist, head lugejad, mäletab veel selliseid asju nagu raadio kuuldemängud? Vähemalt minu mälestused viivad mind tagasi ikka sellesse aega kui olin umbes 5-6 aastane ja maal tööd tehes vanaisa alati neid tegemiste kõrvale kuulas. Enamasti oli siis tegu mingi põnevus- või krimikuuldemänguga.

Sel korral räägin aga hoopis äri ajamise ja ettevõtluse kuuldemängudest. Business Wars nime kandev podcast just täpselt seda teebki. Enamasti on saated vormistatud vastasseisuna – näiteks Netflix vs HBO, Coke vs Pepsi, Uber vs Lyft, Amazon vs Walmart jne. Ja päriselt ka, see podcast ongi salvestatud nagu raadio kuuldemäng. Lisaks dialoogile on seal olustiku kirjeldused ja taustahelid (koputused ja ukse krigin avamisel, mööduva auto hääl, häältesumin baaris jne jne). Igati ägedad lavastused! Eriti meeldivad mulle iga vastasseisu esimesed osad, kus minnaksegi ajas tagasi vastavate firmade sünniaega. Mõnikord on selleks 10-15 aastat, enamasti ikka 50-70 aastat, aga vahest ka üle 100 aasta. Vot ja nende osade puhul on see olustiku ja tausta kirjeldus ning muu taoline ikka väga põnev kuulamine.

Iga vastasseisu puhul on enamasti kokku 5-8 episoodi. Ühe episoodi pikkus on tavalisel 25-30 minutit.

Minu senised lemmikud kuulatud saadetest on selgelt olnud järgmised vastasseisud: Coke vs Pepsi, Nike vs Adidas, Boeing vs Airbus.

Lisaks sellele, et neid kuuldemänge lihtsalt ongi põnev jälgida, olen episoodidest läbi käivate firmade kohta ka päris palju õppinud. Ennekõike siis sünniloo, üldisema ajaloo ja organisatsioonikultuuri kohta. Nendest saadetest tuleb väga hästi välja see, kuidas mõne firma DNAsse justkui ongi sisse kirjutatud järjepideva innovaatori roll või muud sellist. See paneb kohe neile ettevõtetele kui investeerimisobjektidele peale vaatama pisut teise pilguga.

Videokanalid

Alljärgnevalt jagan ka paari-kolme investeerimisteemalist Youtube’i videokanalit, millel silma peal hoian.

1. The Compound

Blogide lugemissoovituste nimekirjas oli õige mitu Ritholtz Wealth Management nime kandva varahaldusfirma töötaja blogi. Jälgin ka üht selle sama firma videokanalit nimega The Compound.

Kui esmapilgul võib tunduda, et ma oleks justkui selle varahaldusfirma fanatt, miks muidu nõnda paljusid neist jälgin, siis tegelikult töötab loogika siin teistpidi. Nimelt olengi õige pikalt neid erinevaid investeerimisspetse jälginud ja nende kirjatükkide hea kvaliteet jäi silma ka Ritholtz Wealth Management’i asutajale Barry Ritholtz’ile, kel siis aastatega on õnnestunud kõik need asjalikud inimesed enda juurde tööle meelitada. See oli siis lihtsalt taustainfona mainitud.

Igatahes mina jälgin nende meeste mõtteid ja tegemisi ennekõike eesmärgiga olla kursis, kuidas ja millest mõtleb USA varahalduse tööstus. Kõik videodest läbi jooksvad isikud on kliendi varade haldamisega ühel või teisel moel seotud – mõni on analüütik, mõni fondijuht, mõni kliendihaldur. Need iganädalased videod annavad hea ülevaate sellest, mis on nende meeste arvates parasjagu aktuaalsed teemad ja arengud.

Esmajärjes vaatan videopostitusi seeriast “What Are Your Thoughts?”. Selles videode sarjas löövad kaasa Ritholtz Wealth Management’i tegevjuht Joshua Brown ja analüüsiosakonna juht Michael Batnick. Mõlemad mehed on ette valmistanud paar teemat, mille osas teiselt siis arvamust küsida. See, kellelt küsitakse, ei tea, millest teine rääkida soovib.

2. Aswath Damodaran

Mitte küll regulaarselt, aga korra iga kuu-kahe tagant käin ikka ja jälle külastamas New Yorgi ülikooli rahandusprofessori ja niinimetatud ettevõtete väärtuse hindamise isa Aswath Damodaran’i kanalit. Tema kanalilt leiab nii videoloenguid, ettevõtete rahandust ja väärtuse hindamist puudutavaid videoklippe kui ka finantsturgude arengute ülevaateid tehtuna pisut akadeemilises võtmes. Tegu on selgelt oma ala ühe tipuga ja külastan seda kanalit alati siis kui tunnen, et vajan taas pisut akadeemilise hõnguga stimulatsiooni oma ajule.

3. F.A.S.T. Graphs

F.A.S.T. Graphs on tasuline tarkvara, mis aitab ajastada üksikaktsiate oste. Ei saa öelda, et tegu oleks ettevõtte väärtuse hindamise (valuation) teenust pakkuva lahendusega (diskonteeritud rahavoogude meetod siin kasutust ei leia), pigem on tegu mõistlikku/atraktiivse hinnataseme (pricing) leidmist abistava tarkvaraga. F.A.S.T. Graphs võimaldab ajaloolistele andmetele, analüütikute tulevikuprognoosidele ja kasutaja enda sisenditele vastavalt leida üksikaktsiate ostudeks atraktiivseid sisenemishindu. Ikka nii, et oodatav tulevane tootlus jääks minimaalselt +10% või +15% piirimaile. Selle piiri saab iga kasutaja endale ise seada.

Igatahes tegu on, nagu öeldud, tasulise tarkvaraga, mille aastalitsents maksab sõltuvalt valitud paketist 190-480 USA dollarit. Mina alustasin F.A.S.T. Graphs videokanali järgmist veel enne kui omale tasulise paketi soetasin. Erinevates videodes leidsid ikka ja jälle kajastamist ka mõned minule huvi pakkuvad dividendiaktsiad ja nii oli hea neist videodest justkui tasuta kätte saada need selle analüüsitööriista alusel leitud atraktiivse sisenemishinna tasemed.

Nüüdseks olen küll juba mõnda aega tasulise tarkvarapaketi kasutaja, kuid videokanalit kasutan ikka. Kasvõi selleks, et vaadata, millised investeerimisvõimalused on silma jäänud selle tarkvara ühele loojale Chuck Carnevale’le ja kuidas tema antud analüüsitööriista kasutab.

Kokkuvõtteks

Need olid siis minu podcast’id ja Youtube’i videokanalid, mida regulaarselt kuulan/vaatan. Eks neid on läbi aja olnud rohkem, kuid osad on radaril kuidagi episoodiliselt või väga lühikest aega. Kõik ülaltoodud on nüüd pildil olnud ikka hea mitu aastat.

Millised on sinu lemmikkanalid ja podcast’id?

Lisa kommentaaridesse üks investeerimis-, rahandus- või ettevõtlusteemaline podcast ja üks videokanal.

Nõnda on ka minul huvitav näha, mida kuulate/vaatate ja saan ka ehk targemaks 🙂 Aitäh!

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Kuna minu inglisekeel on olematu ja venekeel olemas siis kuulan vaatan venekeelseid Youtube’i videokanaleid:
    * InvestFuture
    * The Wall Street Pro
    * Dmitri Solodin
    * Деньги не спят
    Vahel, kui enesepiinamise hoog tuleb 🙂 siis ka:
    *Stepan Demura`t
    *ФинФак
    Vot:)

    • Dividend Investor says

      Minul jälle vastupidine lugu, et vene keel praktiliselt olematu. Seega suurepärane täiendus siinkohal neile, kel vene keel suus, kuid inglise keel mitte. Aitäh, et jagasid!

  2. Mida veel huvitav teada oleks: uudiskirjad. Finantsfight´il mainisin, et olen seni jäänud vaid ühte uudiskirja saajaks ja see on Ryan Holiday oma. Lugemissoovitused, stoitsism, hea elu näpunäited jne. See ei ole küll rahateemaline, sest kui ennast ainult kapitalistidega 24/7 ümbritseda, siis lõpuks viskab siibrisse, minu meelest.
    Seega, julgen soovitada ühe veidi teistsuguse meediumi sulle siia.

    • Dividend Investor says

      Rääkisid sellest Finantsfight’il nii kaasahaaravalt, et tellisin selle uudiskirja endalegi. Ikka päris asjalik nimekiri lugemissoovitustest paistab seal olevat!

      Ja hea tähelepanek teemade osas, peakski tegema eraldi postituse teemal mõttemalli muutvad ja motiveerivad lemmikraamatud.

  3. Ronald says

    Ma jõudsin investeerimisklubi kuulates the investors podcastini https://www.theinvestorspodcast.com/we-study-billionaires/
    See on igatahes avardanud mu silmaringi ja tutvustanud erinevate investorite, analüütikute mõttemaailma.

  4. Kuulake ikka Eesti podcaste:

    – Kogumispäevik
    – Ettevõtlusraadio
    – Lihtsalt rahast
    – Raha ja ruutmeetrid
    – Kinnisvararaadio
    – Raharaadio
    – Investeerimisklubi
    – Äripäev
    – LHV
    – Investeerimisraadio
    – Kinnisvarakool
    – Ettevõtlusteataja

    https://podcast.ee/

    • Dividend Investor says

      Aitäh! Tõsi, et tasu unustada ka meie kodumaiseid taskuhäälinguid.

  5. Kodumaiseid podcast’e soovitades ei tohiks mainimata jätta ‘Kuula rändajat’. Ei ole küll finantstemaatiline aga tihtipeale seletab asju nii detailselt ja hingega et lust kuulata! Olen täiesti Kratiga ühte nõu, et natuke vaheldust kuulamisprogrammi teritab kõrvu ning teeb olemise lõbusamaks.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.