fbpx

Juuli dividenditulu ja Hiina aktsiate müügilaine

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Mis toimub Hiina aktsiatega?

Kas panite tähele, mis juhtus Hiina ettevõtete aktsia hindadega juuli lõpus? Näiteks Hiina haridusvaldkonna ettevõtte TAL Education Group aktsia hind kukkus ühe päevaga -70%.

Mis siis selle kõik põhjustanud on? Suuresti see, et Hiina valitsus on asunud karmimalt reguleerima kohalike tehnoloogiahiidude tegemisi. Suures pildis on tegu erinevate andmekaitseseaduste rakendamisega, kuid sellele lisaks on nii-öelda löögi alla sattunud ka mõned spetsiifilised sektorid.

Valitsuse “Ühise õitsengu” strateegia

Esmalt andmekaitse regulatsioonid. Hiina tööstus ja tehnoloogiaministeerium on avalikustanud internetimajanduse arengukava ja regulatsiooni plaani. Selle kohaselt on kogu digimajandus jätkuvalt riigi majanduse arengukavas olulisel kohal, kuid on tuldud välja ka täiendavate regulatsioonidega. Siinkohal on täitsa sobilik tõmmata paralleele mõned aastad tagasi Euroopa Liidus kehtima hakanud GDPR nõuetega (General Data Protection Regulation). Samuti meenutab nüüd digimajanduse ümber toimuv reforme, mis 2018. aastal tehti tervishoiusektoris – lühiajaliselt negatiivne, pikas perspektiivis hea vundament pikaajaliseks kasvuks.

Igatahes Hiina tööstus ja tehnoloogiaministeerium algatas 6 kuu pikkuse internetiäri valdkonna küberturvalisuse, andmekaitse, tarbijakaitse ja monopoolse turuolukorra uurimise revisioni. Ministeeriumi andmetel on juuli lõpuks revisjon läbi viidud ja ka firmade poolt vajalikud muudatused sisse viidud kokku juba 68 suures tehnoloogiafirmas muuhulgas Alibaba, Baidu, Tencent, ByteDance, Sina Weibo ja iQiyi.

Möödunud kvartalis trahviti Alibaba’d monopoolse turupositsiooni kuritarvitamise eest ja sunniti sama grupi sidusettevõtet Ant Group ümber korraldama oma juriidilist struktuuri ja taotlema pangalitsentsi. E-kaubandusfirma Meituan suunati rajale, kus firma kullerite miinimumtasu tuleb tõsta pluss parandada töötingimusi. Tencent’il on revisjoni tõttu tulnud loobuda reast eksklusiivsetest autoriõigustest teatud muusikasalvestustele.

Kogu kõnealune regulatsioone sisaldav arengukava kannab nime “Ühine õitseng” ja koosneb neljast sambast – tervishoid, tööturg/tarbija (livelihood), haridus ja elamuehitus. Nagu öeldud, siis tervishoiuvalla reformidega alustati 2018. aastal, hariduse valdkonna uued regulatsioonid on töös just praegu nagu ka erinevad tarbijakaitse programmid ja monopolivastased regulatsioonid. Kavas järgmine saab olema elamuehituse ja kinnisvarasektori pool.

Vähemalt nõnda palju kui olen lugenud digimajanduse ja fintech sektori regulatsioonide kohta, siis näen valdavalt arvamust, et tegu on vajalike muudatustega. Muudatustega, mis aitavad parandada õiglast konkurentsi, tõstavad teenuste kvaliteeti ja potentsiaalselt vähendavad finantssektori süsteemseid riske.

Haridusvaldkonna restruktureerimine

Kõige järsemad ja suuremad värinad käisid läbi Hiina eraõpetajate ja koolivälise juhendamise sektorist (after-school tutoring). Kes veel ei tea, siis see on Hiinas suur äri. Hiljutise statistika järgi kulutas keskmine Hiina perekond niinimetatud järeleaitamistundide ja eksamiteks valmistumiste teenustele enam kui 20% leibkonna sissetulekutest. Jah, päriselt ka, 20% pere sissetulekutest!

Börsil kaupleb õige mitu sellist e-hariduse teenuseid pakkuvat firmat nagu näiteks New Oriental Education & Technology Group (kauplemissümbol USA börsil EDU), TAL Education Group (TAL) ja Koolearn Technology Holding (Hongkongi börsil kauplemissümbol 1797). Uue regulatsiooni kohaselt on nüüd kasumit taotlevad koolivälised juhendamisfirmad lasteaia lõpurühmadest kuni gümnaasiumi lõpuastmeni keelatud. See on just täpselt see uudis, mille peale selle sektori aktsiate hinnad langesid päevaga -50% kuni -70%. Just ligikaudu nii suure osa nende firmade tuludest moodustavad põhihariduse taseme juhendamisprogrammid.

Tervishoiusektori reformi tagasivaade

Aastatel 2018-2019 viidi Hiina tervishoiusektoris läbi ulatuslikud reformid. Suured muudatused puudutasid näiteks ravimifirmasid, mille aktsiad langesid sel perioodil ligikaudu -35%.

Hiina tervishoiusektori aktsiate indeks perioodil 2016-2021; allikas: KraneShares

Kui esimene ehmatus möödas, reformi mõjud hakkasid tasapisi rakenduma ja määramatus hajus, naases turule julgus sellesse sektorisse taas panustada. 2019. aasta algusest kuni tänaseni mõõdetuna on Hiina tervishoiusektori aktsiad pakkunud üle 100% suurust tootlus.

Kas hea ostukoht pikaajalise investori jaoks?

Miks ma sellest nii pikalt ja põhjalikult kirjutan? Eks ikka sellepärast, et täna on meelsus Hiina aktsia suhtes päris kehvake. Agaramad kauplejad ehk on juba üht-teist soetanud (BABA, BIDU), kuid suured pensionifondid ja varahaldurid veel kaaluvad, kas ehk on mõistlik Hiina positsioone vähendada või neist aktsiatest hoopis väljuda. Lisame siia juurde mitte kõige soojemad suhted USA ja Hiina valitsuste tasandil, juba tükk aega kestnud triangli Hiina aktsiate USAs noteerimise keelustamise ümber ning mõistate isegi, et meelsus on päris negatiivne.

Teisalt, mida me mineviku sellistest olukordadest õppinud oleme? Eks ikka seda, et kui tulevik paistab ikka totaalselt tume, siis see on olnud paras aeg investeerimise plaane pidama hakata.

Mul puudub igasugune ettekujutus ja prognoosimisvõimekus, kas see mängib ka sel korral välja või mitte, kuid tunnen, et tõenäosus on siin nende kasuks, kes Hiina aktsiatele panustavad. Igatahes minu jaoks on Hiina aktsiaturg täna radaril.

Need, kellel Hiina ega ka kogu arenevate riikide aktsiaturust väga aimu ei ole, siis kindlasti tuleb enne investeerimise kaalumist kasuks selle veebiseminari salvestuse vaatamine. Rääkisin seal nii Hiina aktsiaturu eripäradest kui ka sellest, mil moel Hiina aktsiaturule panustada on võimalik.

Muideks, kui USA tehnoloogiahiiud kauplevad selle artikli kirjutamise hetkel ligikaudu tasemel P/E = 42, siis Hiina sarnaste firmade P/E on kõigest 16. See ei tähenda, et Hiina tehnloogiaaktsiate potentsiaalne P/E tase on nüüd 42. Kindlasti mitte. Lihtsalt seda, et kui oled veidi väärtust ja samas ka kasvu otsiv investor, siis miks mitte kiigata hoopis Hiina tehnoloogiasektori aktsiate poole.

Miljoniportfelli teekonna ülevaade

Möödunud kuu numbrite ülevaadet alustan miljoniportfelli teekonna progressi raporteerimisega. Juulis läks ettevõtte alt investeeringutesse pea 9100 eurot. Umbes 3300 eurot sellest moodustas eelmise kuu kokkuvõttes kajastatud apsakas ehk kogemata tehtud liialt suur ost.

Kaks asja teile taustainfoks. Esiteks, ettevõtte IB kontol kasutan veidi margin laenu (finantsvõimendust väärtpaberite tagatisel). Ehk siis isegi kui uut raha peale ei kanna, siis teatud ulatuses on võimalik uusi oste teha. Teiseks, päris paljud minu vaatlusnimekirja kasvuaktsiad on pikalt liikunud külgsuunas või läbi teinud täitsa korralikke languseid. Juuli tundus minu kui pikaajalise investori jaoks nii mõnelgi juhul täitsa mõistlik aeg, et oma positsioone suurendada. Sellest siis ka tavapärasest suurem ostuaktiivsus. ETFidesse läks ka veidi rohkem kui tavalised 1500 eurot, sel korral 1900.

Juuli dividenditulu

Juulis maksid dividende 4 ETFi ja 10 aktsiat. Kokku laekus eraisiku kontodele dividende 621 euro väärtuses. Suvi on ikka Euroopa ettevõtete dividendimaksete hooaeg nii, et sel korral tuli üle poole dividenditulust kontole eurodes ja Suurbritannia naelsterlingites.

Parema ülevaate omamiseks jälgin dividenditulu ka kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Kordan vist juba nagu katkine grammafon, et kõige suuremat rõõmu tunnen täna ikkagi selle üle, mis toimub firma investeerimiskontol. Juulis laekus firma IB kontole dividenditulu 2 ETFilt ja 7 aktsialt kokku 266 euro ulatuses.

Miks ma nii ekstra rõõmus olen? See on nüüd umbes see tase, kus dividenditulu katab ära autoliisingu kuumakse. Kuna võtsin liisingu eelmisel aastal pandeemia sügavaimas augus (aprillis-mais), siis ega pangad väga lahked ei olnud ja lihtsuse mõttes maksin siis 20% sisse. Nii tuli liisingmakse ka täitsa paraja suurusega. Nüüd siis saingi nautida seda, kuidas portfell mind justkui tasuta ringi sõidutab 🙂

Börsijutud live 2. septembril Tallinnas

Ahjaa, 2. septembril teeme koos kaupleja Markusega Tallinnas ühe praktilise ja toreda töötoa. Hoiame ürituse väiksena, pooled pääsmed on juba müüdud. Kel huvi, siis detailsem info ja registreerimine Börsijutud: investor vs kaupleja veebilehel.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Ürjo says

    “Kui me ei tea kui palju võimendust on aktsiaturgudel, siis me ei tea kui palju ja kiirest turud võivad tulevikus langeda”. – Me.

    Kui juba riski-tulusust-kalkuleeriv-kohalik-suunamudijast-dividendi-investor on võimenduse kasutusele võtnud, mis siis veel kokaiini-sõltlastest-wall-street-aktsia-gämblerid teevad? Lord, help us…

    Having said that… peaks vist korteri panti panema ja Hiina aktsiaid juurde ostma… :D.

    • Dividend Investor says

      Hahaaa 😀 Ma ise olen võimenduse osas jätkuvalt seda meelt, et valdavale enamusele investoritest ja kauplejatest on see pigem ohtlik. Mitte lühiajaliselt, pigem pikaajaliselt. Mida kauem võimendus lahti on, seda suurem justkui tõenäosus, et ühel päeval midagi ootamatut tuleb, mis jalad alt ära lööb. Kui pikaajalise hajutatud aktsiainvestori või ka indeksinvestori puhul saame öelda, et tõenäosus permanentseks kapitali kaotuseks (100% varadest läinud) on tagasihoidlik, siis nii kui mängu tuleb võimendus, me seda enam eeldada ei saa. Ma ise püüan toimetada vastutustundlikult ehk siis tegelikult kui vaja saan mõistliku ajaga mujalt kanda raha ja selle väikse võimenduse kinni panna.

      • Ürjo says

        Kui Lord ei võta kuulda, siis Jerome Powell aitab ikka hädast välja! Niiet võimendame edasi… 😀

      • Dividend Investor says

        Jaa, see on tõsi! Kui viimased 12-13 aastat midagi õpetanud on, siis kindlasti seda – don’t fight the Fed.

  2. Vaatasin,et IH2O see kasvukonto ETF kerkib viimasel ajal ja mul huvi teada kas see veekuningas AWR on ka valikus .

    • Dividend Investor says

      Vaatasin huvi pärast järgi ja tõesti, AWR on fondis sees, osakaal küll suhteliselt tagasihoidlik 1,28%. Fondi kohta näed ise infot siin.

  3. Hei! Täiesti uskumatu on vaadata kuidas kasvavad sulle laekuvad dividendimaksed ja kui suureks on kasvanud väljamakseid tegevate ettevõtete arv. Ulme! Tundub, et su ettevõtte IB kontole laekub igakuiselt dividende vähemalt paarikümnelt ettevõttelt ja ETF-ilt. Et vältida dividendide topeltmaksustamist, kas sa võtad siis iga kuu IB-st Acitivity statementi lahti ja paned selle järgi TSD lisa 7-sse kirja saadud brutodividendi ja välismaal makstud tulumaksu (ja seda kõike eurodesse ümberarvestatuna)?

    • Dividend Investor says

      Eks siin kehtib ju see hea ütelus, et me edeneme seal, kuhu suuname oma energia. Ostan ETFe regulaarselt iga kuu ja kuni eelmise aastani oli ka üksikaktsiate valguses põhirõhk peamiselt dividende maksvatel aktsiatel.

      Igatahes taustainfoks olgu öeldud, et hetkel on portfellis 6 dividende maksvat ETFi ja 20 dividende maksvat aktsiat.

      Mina selle TSDga hetkel jahmerdada ei viitsi ega ka raamatupidaja elu keerulisemaks teha ei taha. Juhul kui aastane sääst selle deklareerimise pealt muutub neljakohaliseks, siis vast võtan asja ette.

  4. Tervitus, tänud järjekordse informatiivse postituse eest. Küsimus ETFide kohta, mis on sinu hinnangul maksimaalne mõistlik erinevate ETFide arv portfellis, et vältida mõttetuks muutuvat hajutamist? Eks kindlasti kõige mõistlikum võtta baasiks S&P/VWRL, ning siis edasi juba kitsendatud fookusgrupid.

    • Dividend Investor says

      Võta heaks!

      Ma vastan veidi teise nurga alt. Alustuseks vaata, kas ja kui palju on eri ETFide vahel kattuvust. Näiteks lihtsalt hajutatuse eesmärgil võtta oma portfelli üks S&P 500 indeksit järgiv, üks MSCI World indeksit järgiv ja siis üks FTSE All-World indeksit järgiv ETF ei ole kuigi mõistlik. Teine aspekt on mõju portfelli tootlusele. Standardlähenemise kohaselt on ühe ETFi mõistlik minimaalne osakaal portfellist 10% või isegi 15%. Siis on sellel ETFil veel tuntav mõju ka portfelli kogutootlusele juhul peaksid välja valima mõne ekstra eduka valdkonna ETFi. Seega ütleks, et ratsionaalselt lähenedes üle 6-8 ETFi ei ole mõistlik kaasata. Samas eks alati võib ka rohkem. Näiteks kasvõi seetõttu, et mingi hetk leiad mõne uue ja parema ETFi ja vanu fonde mingil põhjusel maha müüa ei soovi.

      • Tänud! Just kattuvus oligi kohati ka mu üks point, miks tekkis küsimus max mõistliku koguse kohta (praegu roughly 45% VWRL + lisaks EXXT, INRG ja WCLD moodustavad ~35% ning ülejäänud üksikatsiates, ning on tekkinud mõtted veel 1 ETFi portfelli lisada) vastasel juhul võikski ju enamasti vaid VWRLiga piirduda 😉

        Igaljuhul tänud vastamast!

      • Dividend Investor says

        Võta heaks!

  5. Täpselt nii.Alguses rohkem arvuliselt,pärast poole müüd lihtsalt need hobused maha,mis kapata ei viitsi!Endal 33 ja ka palju,sest nad kattuvad osaliselt ka. Tegelen nendega 7 kuud ja küll ajas arenen!

    • Dividend Investor says

      Kuluefektiivsust ei tasu ka samas ära unustada ehk siis tehingutasudeks ikka mõistlik mitte üle 1% maksta, veel parem kui saab hakkama maksimaalselt 0,5% tehingusummast.

  6. Jah,kuluefektiivsusega olen hakkama saanud nii,et ostan LHV aktsiaid sest see mis mulle kulu on pangale tulu ja pank maksab aasta aastalt diviga tagasi.Mitte küll kõike. Pealegi saab investeerimise kõrvalt ka nats kaubelda!Oi,seda annab ämbrite kolinal harjutada küll ja veel :))

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.