fbpx

Augusti dividenditulu ja valuutavahetuse piirang Interactive Brokers kontol

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Appi, ma ei saa IBs enam dollareid osta?!

Just nimelt enam-vähem sellise pealkirja ja sisuga e-kirju on viimastel nädalatel minu postkasti jõudnud õige mitmeid. Jah, päriselt ka, enam lihtsalt ei ole võimalik oma eurosid dollariteks vahetada ja seejärel USA aktsiaid osta. Mis toimub?

Juhul kui proovida IB Trader Workstation platvormil eurosid dollarite vastu vahetada kuvatakse selline veateade.

Hüüumärgiga tähistatud lause kuulutab siis seda, et valuutavahetus on lubatud ainult konto baasvaluutasse. Ehk siis juhul kui baasvaluutaks on valitud euro, saab valuutat vahetada ainult nii, et müüd mõnd välisvaluutat ja ostad eurot. Ehk siis dollareid eurodeks vahetada saab, vastupidi ehk eurosid dollariteks vahetada ei saa. Veider, eks ole?!

Üks viis, kuidas sellest keelust pääseda on konto baasvaluuta muutmine dollariks. Seda siis kasvõi korraks, et vahetada eurosid dollariteks. Samas see on asi, mida ma kindlasti ei soovita teha. Ei neil, kel on eraisiku konto ega ka neil, kel on ettevõtte konto. Mul puudub siinkohal vahetu kogemus, aga sisetunne ütleb, et aasta lõpus maksu- ja muude aruannete jaoks raporteid võttes võivad asjad käest ära minna. Pealegi võtab konto baasvaluuta muutmine tööpäeva jagu aega.

Mida siis teha? Kas siis USA börsilt sealseid aktsiaid ei saagi enam osta? Saab ikka.

Lahendus #1

Esiteks, ülaltoodud veateate said ennekõike need investorid, kes kasutasid tavalist cash kontot ehk ilma finantsvõimenduse võimaluseta kontot. Seal on käinud asjad nii, et kui sul on kontol eurosid, aga soovid osta USA börsilt mõnd aktsiat dollarites, siis enne ostu pead teostama valuutavahetuse ehk soetama dollareid ja alles siis saad osta huvipakkuvat aktsiat.

Nüüd on lood teisiti. Baasvaluutast erinevat valuutat enam niisama osta ei lasta (tegu väidetavalt mingite Ungari regulatsioonidega ja meie kui IB Ida-Euroopa kliendid oleme enamasti teenindatud läbi IB Ungari haru ehk läbi IBCE). Põhjalikumalt saad IB Brexitiga seotud kolimisest Ungarisse lugeda sellest postitusest ja ka kommentaaridest.

Esimene samm lahenduseni on tavakonto ehk cash konto ümber konverteerimine finantsvõimendust lubavaks ehk margin kontoks. See konto võimaldab siis väärtpaberite ostuks võtta laenu, muuhulgas ka näiteks USA dollarites. Näiteks kui kontol on 1000 eurot, kuid soovid soetada Apple aktsiaid USA börsilt, siis IB laseb nüüd kenasti sisestada aktsiaostu tehingu, mille järel kõik 1000 eurot jäävad ikka kontole alles, kuid dollarite jääk läheb nüüd miinusesse. Teisisõnu oled Apple aktsiate ostuks võtnud IB käest dollarites laenu.

Samm number kaks – kui sul on negatiivne kontojääk mõnes konto baasvaluutast erinevas valuutas, siis nüüd on valuutavahetus lubatud. Seega juhul kui ostsid Apple aktsiaid näiteks 800 dollari eest, siis nüüd on võimalik vahetada kontol olevaid eurosid dollariteks. Ehk siis on võimalik finantsvõimendus (dollaris võetud laen) läbi eurode müügi ja dollarite ostu sulgeda.

Kuidas muuta oma tavakonto margin kontoks?

Finantvõimenduse funktsionaalsusega konto saamiseks on vaja:

  1. Sisse logida IB Account Management Home lehele.
  2. Vali menüüst Settings.
  3. Vali Account settings.
  4. Otsi avanenud parempoolselt paneelilt üles rida Account Type: … ja klikka selle rea seadistuste lehel.
  5. Vali uueks konto tüübiks Margin.

Nüüd on konto tüübi muutmise avaldus esitatud. Samas sellega kogu lugu ei lõpe.

IB tahab veenduda, et sul on piisavalt teadmisi võimendusega konto kasutamiseks. Sellepärast järgneb nüüd valikvastustega 9 küsimusest koosnev test. Tegu ei ole teps mitte lihtsa testiga, eriti neile, kes finantsmatemaatikaga väga kokku ei ole puutunud.

Igatahes kui selles vallas abi vaja, siis olen kokku pannud juhised IB margin konto küsimustiku täitmiseks. Selles juhises on olemas kõik 9 küsimust koos valikvastuste ja õigete vastustega.

Kui test edukalt läbitud, siis olen kuulnud ka sellest, et IB tahtis teha lisaks veel ühe lühikese videokõne. Peamiselt identifitseerimise eesmärgil nii, et hoidke isikut tõendav dokument käepärast.

Kui võimendusega konto olemas, siis saab taas valuutat vahetada, küll väikeste erisustega kui vanasti Suurbritannia IB filiaalis, aga siiski.

Igatahes valuutavahetust on võimalik teha ainult neil 3 tingimusel:

  1. Valuutavahetus: muu valuuta vahetamine konto baasvaluutaks ehk näiteks dollarite või naelsterlingite vahetamine eurodeks.
  2. Finantsvõimenduse vähendamine: eurode vahetamine välisvaluutasse, milles on negatiivne kontojääk.
  3. Finantsvõimenduse koondamine: negatiivse välisvaluuta kontojäägi ümber konverteerimine baasvaluutasse ehk finantsvõimenduse valuuta muutmine.

Lahendus #2

See on lahendus, mida ma ise ei teadnud, kuid tänu kahele tähelepanelikule lugejale sain nüüd teada (aitäh Siim ja Karl). Täiendasin kohe selle infoga ka käesolevat postitust.

Selgus, et nüüd on võimalus ka cash konto nii-öelda hetkeks miinusesse lasta. Ehk siis juhul kui kontol on eurod olemas, siis saab sisestada näiteks USA dollaris aktsiaostu soovi. Kui tehingukorraldus täidetakse, läheb dollari konto miinusesse, aga sellele järgneb koheselt automaatne valuuta konverteerimine IB enda poolt.

Seega mõnes mõttes isegi mugavam lahendus kui varasemalt. Iga kord kui midagi välisvaluutas osta, siis valuuta konverteerimine toimub automaatselt. Tehingute raportist on näha, et enamasti umbes 1-3 minutit pärast aktsiatehingu toimumist tehakse ka valuutavahetuse tehing. Vähemalt minuni jõudnud tehingute raporti kohaselt paistab, et IB selle konverteerimise eest tehingutasu ei küsi ega vaheta valuutat ka märkimisväärselt ebasoodsama kursiga kui seda on hetke maailmaturu kurss.

Interactive Brokers veebiseminar 19. oktoobril

Tegelikult on IBs viimastel kuudel toimunud veel õige mitu muutust, mida kõike ei jõua siin läbi käia. Seepärast on plaanis taas kord üle tüki aja koos Kristi Saarega ette võtta Interactive Brokers’i veebiseminari tegemine. Seekordne veebiseminar on siis mõeldud neile, kes alles kaaluvad konto avamist välismaakleri juures. Samuti neile, kel see mõte on juba pikalt peas haudunud, kuid pole seni olnud julgust konto avamist iseseisvalt ette võtta.

Kuigi kodumaised pangad on oma aktsiatehingutele rakenduvaid tasusid viimastel aastatel kärpinud, on olulised muutused toimunud ka välismaakler Interactive Brokers hinnakirjas. Kohe nii olulised, et välismaiste aktsiatega tehinguid tehes pole teatud juhtudel kahtlust ka, milline maakler on täna soodsaim.

Seminaril saad teada:
• kellele Interactive Brokers sobida võiks,
• mis maakleriga täpsemalt tegu, mis on taust,
• mis on hiljutised muutused hinnakirjas ja IB kolimine Ungarisse
• kas avada konto eraisikuna või ettevõttele,
• kuidas käib konto avamine ja mis dokumente selleks vaja on,
• kuidas käib raha kontole sisse ja sealt välja kandmine,
• mis vahe on tavakontol ja margin kontol,
• millised värsked piirangud kehtivad valuutavahetusele,
• mida omale kontot seadistades silmas pidada,
• milline see platvorm üldse välja näeb,
• kuidas kajastada tehinguid eraisikuna ja firma raamatupidamises,
• kuidas ja kust leida vajalikku infot tehingustatistika kohta ehk raportite ülevaade.

Lisaks jagame ka sooduskoodi, mida kasutades on võimalik omale saada kuni 1000 dollari väärtuses tasuta aktsiaid.

Veebiseminar toimub teisipäeval 19. oktoobril kell 19:00-21:00.
Veebiseminar on ka järelvaadatav.

Soodushind 27 eurot kehtib kuni 12. oktoobrini, alates 13. oktoobrist on hinnaks 37 eurot.

Miljoniportfelli teekonna ülevaade

Nüüd siis lõpuks möödunud kuu tegemistest ka. Augustis läks ettevõtte alt investeeringutesse värsked 5 576 eurot. Sellest 1 000 eurot läks Krakeni kontole krüptovaradesse, ülejäänud aktsiatesse ja ETFidesse. Aktsiate vallas on juba mitu kuud olnud fookuses valdavalt USA börsi kasvuettevõtted. Tasapisi muudkui tiksutan ja ostan kasvõi ühe-kahe aktsia kaupa.

Augusti lõpu seisuga oli ettevõtte investeerimisportfell väärt 146 545 eurot. Mais, kui miljoniportfelli väljakutsega algust tegin, oli portfell väärt 121 351 eurot.

Augusti dividenditulu

Augustis maksid eraisiku kontodele dividende 8 ettevõtet ja 1 ETF kokku 438 euro väärtuses.

Parema ülevaate omamiseks jälgin dividenditulu ka kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Ettevõtte portfellis jäid augusti dividendimaksed tagasihoidlikuks. Omanikutulu maksid 3 firmat kokku 40 euro väärtuses.

Ei ole välistatud, et järgmise aasta augusti dividendisaak on veelgi väiksem, sest just sai maha müüdud selle kuu suurim dividendimaksja. Põhjuseks suhteliselt kesine tulevikuväljavaade käibe ja kasumi kasvu osas. Lõpuks on olnud aega osade dividendimaksjate finantsidesse taas põhjalikumalt sisse vaadata ning nõnda see müügiotsus vormus. Ostude ajastusega läks suhteliselt hästi täppi nii, et tulemuseks kena kahekohaline tootlusnumber ja see raha läheb uuel kuul uutele jahimaadele tootlust püüdma.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Kui veel paar kuud tagasi IB-st ühte dollaris ja teist naelas kauplevat indeksit ostsin (kasutasin küll mobiiliäppi) oma EUR cash-kontoga, siis läks samuti ostes valuutakonto miinusesse, järgnes IB automaatne kiri, et cash kontol negatiivne saldo on keelatud ja konverteeris ise järgmiseks hetkeks juba minu eurod vahetatud, mis minu jaoks oli mugav lahendus, ei pea valuutavahetusega ise aega raiskama, IB võtab ise palju ma võlgu olen 🙂 Ehk ühesõnaga nüüd septembrist peab USD-s asju ostes igatahes Margin konto tegema kui baasvaluutat ei taha näppida? IB vähemalt selliseid teateid pole saatnud, või on võimalik, et mobiiliäpp on selle süsteemi nö bypass? Trader workstationit olen korra vaid avanud, aga kuna sellest mitte midagi aru ei saanud, siis sinnapaika see jäi, äpp teeb asja väga lihtsaks.

    • Dividend Investor says

      Suured tänud, et selle kommentaari jätsid! Sain just ühelt sõbralt ka kirja, et tema oma cash kontoga toimetab sama moodi ja seda saab jätkuvalt teha. Kuna mul endal margin konto, siis isiklik kogemus cash kontoga puudus. Täiendan postitust ka kohe.

  2. Teen ise tehinguid läbi IB äpi, ning siiani pole probleeme konventeerimisel olnud. More -> Trade -> Convert currency-

    • Dividend Investor says

      Huvitav lugu. Paistab, et väga erinevaid olukordi on ses suhtes olemas. Sõltub nii sellest, kas dollarite jääk on negatiivne või positiivne, kas on margin või cash konto jne.

  3. jah, see lahendus 2 toimib täpselt nii, nagu kirjeldatud, kuid see uuendus on muidugi parajalt ebamugav. Nimelt kui mul on konto baasvaluuta EUR, siis IB näitab mulle cash positiooni eurodes ja enne igat ostu pean ma mujalt vaatama, mis summale dollarites see vastab, ja lootma, et ostu hetkel, kui ma nt kavatsen kogu raha eest osta, siis et kurss ei muutu. Või teab keegi. kuidas seadistada nii TWS kui IB mobiili rakendus nii, et näitaks kohe ka EUR konto USD ekvivalenti?

    • Dividend Investor says

      Hea tähelepanek, kontot päris tühjaks investeerida on sel moel tõesti keeruline. Proovisin ka ise otsida, kas saab kuidagi seadistada nii, et EUR baasvaluuta puhul kuvaks rahajääki ka dollarites, kuid ei leidnud. Teistpidi on võimalik kenasti näha ehk siis dollarikonto jääki näitab nii dollarites kui ka eurodesse ümber arvutatuna.

  4. Anonüümne says

    Väga huvitav, mul on margin account (ettevõte konto) ja sama probleem tuleb esile “fx conversion is allowed to base currency only”.

    https://www.reddit.com/r/interactivebrokers/comments/pf13a0/fx_conversion_is_allowed_to_base_currency_only/

    “It has something to do with new regulations. You cannot convert to other currencies. If you are buying a product of a different currency, IBKR will just convert your money for you at spot rate without commissions.”

    • Dividend Investor says

      Aitäh, et jagasid! See on jah just täpselt see, mida ise ka kõige rohkem kuulnud olen.

  5. Mul on ka mure IB-ga. On cach konto ja tehinguid teen arvutiga. Siiani olen valinud ‘Trading’ ‘QuickTrade’ (suunab WebTrader-isse) ning saanud ilusasti oma ostud ära teha. Nüüd annab teate, et ‘WebTrader will be desupported on Oct 1st 2021’. Ja seal on valikud , mis suunab uuesti sisse logima ja .
    Muid variante ‘Trading’ all ei ole kui vaid ‘QuickTrade’, ‘WebTrader’ ja ‘IPO Subscription’.
    Kuidas siis saab tehinguid teha peale 1. oktoobrit, äkki keegi oskab nõu anda. Mobiili ei tahaks kolida.

  6. Tanel says

    Kas margin konto puhul läheb iga finantsvõimenduse sulgemine nüüd maksma 2 dollarit ?
    Kust raportist ja kust lahtri alt saaksin seda kontrollida ?

    • Dividend Investor says

      Väga hea küsimus! Kusjuures ei lähe. IB ei võta nende tehingute eest üldse valuutavahetuse komisjonitasu. Kontrollisin seda ühe sõbra IB konto väljavõtte pealt. Ise näed seda kui võtad IBst Activity Report, sealt otsid üles sektsiooni Trades ja sealt alamsektsiooni Forex. Seal on kõik need valuutavahetuse tehingud kenasti näha ja tasud ka.

      • Tanel says

        Kui ma vaatan sealt Activity Report > Trades > Forex, siis näen, et iga valuutavahetus on läinud maksma (1,73 EUR ehk 2 USD).
        Kas võib see tulla sellest, et ma ei pannud dollaris võetud laenule mitte “Close balance”vaid tegin “Convert” ehk tavalise valuutavahetuse ?

      • Dividend Investor says

        Oi, Tanel, vabandused, mulle tundub, et lugesin su eelmist kommentaari valesti. Arvasin, et räägid cash kontost. Ei pannud tähele, et räägid margin kontost. Minul ka margin konto ja kui seal margin’it vähendan või selle sulgen, siis ikka maksan valuuta konverteerimise eest.

  7. Reimo says

    Olen esimesi tehinguid tegemas ja küsin üle, et õigesti aru saaksin. Tegu Margin kontoga ja peale tehingut USD konto miinuses. Peaksin siis nüüd EUR konverteerima USD, et võimendus sulgeda? Kui valuutavahetust ei tee, siis jääb võimendus tiksuma? Ei leia hinnakirjast valuutavahetuse kohta midagi. Kas sellel ka mingi tasu või % summast? Tänud ette 🙂

    • Dividend Investor says

      Jah, täpselt nii on. Olen kohanud ka neid, kes väidavad, et seni kaua kuni EUR kontol rohkem raha kui USD konto miinus, siis justkui võlgu ei ole ja intressi ei arvestata, aga minu enda kogemus minevikust on teine. Nii kui mõni valuuta on miinuses, nii arvestatakse sellelt ka intressi ja sisuliselt on võimendus seega lahti.

      Valuutavahetuse hinnakirja leiad siit: https://www.interactivebrokers.hu/en/index.php?f=48062&p=fx Sisuliselt on minimaalne valuutavahetuse tasu, millega võiks arvestada 2 USD per valuutavahetuse tehing.

      • Reimo says

        Mul nüüd ongi see olukord, kus USD konto on mitu päeva miinuses olnud ja samal ajal EUR kontol rohkem raha peal olnud. Kas ma näen kuskilt, kas mul nüüd intress tiksub või mitte?

      • Dividend Investor says

        Kui logid sisse Account Management Home lehele, valid Reports -> Statements -> Activity. Sealt edasi valid sobiliku perioodi ning avanevast raportist otsid üles sektsiooni “Interest Accruals”.

  8. Anonüümne says

    Teemaks jätkuvalt erinevad valuutad. Kui baas on EUR ja teha tehing muus valuutas ning alusvara müügist tekib kasum muus valuutas, kas IB konventeerib nüüd kasumi automaatselt tagasi baasvaluutasse EURi? Varem jäi kasum muus valuutas kontole.

    • Dividend Investor says

      Tead, ma jään siin konkreetse vastuse võlgu, sest olen aru saanud, et see sõltub ennekõike sellest, kas tegu on cash konto või margin kontoga. Vist kohati isegi ka sellest, kas finantsvõimendus on lahti või mitte. Cash konto puhul kusagilt mäletan tõesti seda, et toimub automaatne konverteerimine baasvaluutasse. Mul isiklik kogemus ainult margin kontoga ja nõnda, et USD jääk enamasti miinuses. Siis näen, et USD varade müügi korral seda USDi miinust vähendatakse.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.