fbpx

Septembri dividenditulu ja fookuses dividendiaktsiad

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Kas sina juba oled Instagramis jälgija?

See postitus tuleb vahelduseks veidi teistsugune. Kuna loen, analüüsin ja uurin aktsiate ning investeerimise kohta päris palju, siis palju tuleb ka erinevaid mõtteid. Sageli väljendub see ka selles, et loon igasugu erinevat sisu. Tänaseks on neid kanaleid tekkinud ka juba omajagu. Seepärast püüan vahelduseks siia postitusse koondada viimasel ajal loodud ja dividendiaktsiaid puudutava sisu.

Kas sina juba jälgid dividendinvestor.ee Instagrami kontot? Kui oled vähegi agaram investeerimishuviline, siis soovitan soojalt. Postitused on vaid üks osa sealsest sisust. Seda näed täna kenasti ka tagantjärele. Samas hea mitu korda nädalas loon sisu ka Instagram’i story’desse. Küll jagan seal aktuaalset infot (näiteks esmaspäeva hommikul oli väiksemale ringile mõeldud Enefit Green’i IPO-eelne veebiseminar), kasulikke tähelepanekuid turuolukorra kohta, viin läbi toredaid teadmiste kontrolli ja õppimise viktoriine pluss ka küsitlusi, millele enamasti vastab 500-1000 investeerimishuvilist.

Igatahes kui sa veel mind Instagramis ei jälgi, siis nüüd on see võimalus: dividendinvestor.ee Instagram’i konto.

Jagan alustuseks siia kõiki septembris avaldatud tublide dividendimaksjate dividendide tõstmise postitusi.

Vahelduseks vaatasin ka Euroopa dividendiaktsiate poole. Siin on 3 aktsiat, mis on vähemalt 20 aastat läbi saanud ilma dividendikärpeta ja mille dividendimäär on kõrgem kui 3%.

Ühel päeval dividendikuningate nimekirja sirvides avastasin ühtäkki, et selles nimekirjas on päris palju firmasid, mille logo on sinist värvi ja samuti päris palju neid, mille logo on punane. Panin kokku täiesti meelevaldsed portfellid: sinise logoga vs punase logoga dividendikuningad 🙂

Küsisin ka Instagram’is, et kumma portfelli valiksid lugejad. Vastas ligi 600 inimest ja 79% eelistas punast portfelli. Kui ma ise seda valikut vaatan, siis sinises portfellis on paar firmat, mis mulle endale kohe väga meeldivad (LOW, NDSN, AWR), aga seal on ka asju, mida vist kõige vähem tahaks omada (PG, CL, FUL). Punane portfell on kuidagi vähem emotsioone tekitav. Ainus, mida sealt kohe kindlasti omada ei tahaks vist ongi ainult KO. Kuidas on lood sinuga?

Eesti aktsiate võrdlus

Septembris tegin ka Instagram’is ühe Eesti ehitussektori aktsiate võrdleva analüüsi ja küsisin inimestelt, kumba aktsiat eelistaksid nemad?

74% pooldas Merko Ehitust. Kuna ma praktiliselt ikka üldse ise enam kohalike börsifirmade majandustulemusi ei loe, siis oli täitsa põnev korraks süveneda ja uurida, kuidas on Merko Ehituse ja Nordeconi käsi käinud viimase aasta kuni kolme jooksul.

USA dividendiaktsiate võrdlus

Saladuskatte all ütlen teile, et mul on ka üks inglisekeelne Instagram’i konto. Ma selle konto nime siinkohal ei jaga, sest see on mul selline eksperiment, kus proovin erinevate internetis õpetatavate nippidega täitsa nullist kontot üles ehitada. Samas jagan veidi sisu, sest minu arvates on tegu igati ägedate postitustega 🙂

Siin on samas sektoris tegutsevate dividendiaktsiate võrdlus.

Selgituseks olgu öeldud, et CAGR tähendab Cumulative Annual Growth Rate ehk siis eesti keeles keskmine aastane kasv. Vaatluse all niisiis käibe, kasumi aktsia kohta (EPSi) kui ka dividendimaksete keskmine aastane kasv viimase 5 aasta jooksul. Lisaks ärikasumi marginaal, dividendide väljamakse määr ja postituse avaldamise hetke dividendimäär.

Dividendimaksed jah või ei?!

Dividendiaktsiate teema lõpetuseks panen siia viimase “Börsijutud: investor vs kaupleja” saate video, sest arutlesime Markusega seal just nimelt sellel teemal, kas dividendimaksed on kasulikud või täitsa mõttetud.

Kõik Börsijuttude episoodid leiad ka audio formaadis Anchor.fm keskkonnast sellelt lingilt.

Saadet saad vaadata ka otse Börsijuttude Youtube’i kanalil.

Septembri dividenditulu

Septembris maksid dividende 2 ETFi ja 17 ettevõtet. Kokku laekus eraisiku kontodele 725 euro ulatuses dividenditulu.

Parema ülevaate omamiseks jälgin dividenditulu ka kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Interactive Brokersi kontodele sisse logides vaatasin üle tüki aja ka portfelli tootlusnumbreid. Eraisiku IB portfell näitab energia- ja tööstussektori aktsiate toel ikka täitsa tublit minekut – aasta algusest alates mõõdetuna +30%. Ettevõtte IB konto tootlus jääb sellele omajagu alla, sest seal on rohkem ETFe ja ka kasvuaktsiaid. Seal on tootlusnumbriks +22%.

Ettevõtte kontole laekus septembris taas kord täitsa korralik dividendisaak. Kokku tuli dividenditulu 240 euro väärtuses.

Miljoniportfelli teekonna ülevaade

Nagu ka eelmise kuu dividenditulu postituses kirjutasin, siis sai septembris maha müüdud paar ettevõtte portfellis olnud dividendiaktiate positsiooni. Kokku läks müügiks aktsiaid umbes 7000 dollari eest. Kuigi tegin septembris oma tavapäraseid ETFide oste, veidi läks raha Krakeni kontole ning üht-teist sai veel ostetud, siis värsket raha investeeringutesse justkui ei läinudki. Ehk siis ostude summa jäi väiksemaks kui müükide summa. Ühtlasi tähendab see seda, et iseendale seatud minimaalset 3000 euro suurust igakuist investeerimise eesmärki ma septembris ei täitnud.

Samas praegu tunnen, et kõik on selles vallas hästi. Sai veidi finantsvõimendust vähendatud ja paistab, et ka mitte kõige halvemal ajahetkel.

Septembri lõpu seisuga oli ettevõtte investeerimisportfell väärt 149 400 eurot. Pikk tee on veel minna, aga ega kusagile kiiret ka ei ole 🙂

Krüptovarade veebiseminar juba esmaspäeval 4. oktoobril

Kes veel ei ole jõudnud või on kahe silma vahele jäänud, siis olgu üle korratud, et juba esmaspäeval teen ühe krüptovarade veebiseminari. Põhirõhk on siis sellel, kas ja mis ulatuses võiks krüptovarasid kaaluda pikaajalise investeerimisportfelli osana. Samuti vaatame, kuidas seda võimalik teha on, käime läbi maksustamise teemad ja jagan ka oma viimase 4-5 aasta seiklusi.

Need viimased 2 nädalat kui materjale ette olen valmistanud on ka minu enda jaoks olnud ikka päris põnev aeg. No nii hea kraam sai kokku, et lausa lust. Keegi oleks võinud 5 aastat tagasi mulle midagi sellist rääkida. Oleksid asjad ikka päris palju lihtsamad ja selgemad 🙂

Nüüd saadaval ka kõnealuse veebiseminari videosalvestus.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Pinsi Põlv says

    Mulle meeldib, kuidas su ettevõtte 149 400 eurone investeerimisportfell paistab nagu väike idu selle miljonilise eesmärgi all. Täiega põnev!

    • Dividend Investor says

      No täpselt. Kui sellist graafikut vaadata, siis tundub täiesti mõttetu ja ebamõistlik ponnistus, eks ole?! 🙂 Aga ma lihtsalt nii tugevalt ise usun järjepidevusse ja regulaarselt asjade ära tegemisse ning põnevusega ootan, kuidas see jooneke ülespoole vonklema hakkab.

      • Anonüümne says

        Mis hetkel alguspunkt oli?

      • Dividend Investor says

        Miljoniportfelli väljakutse stardipaugu andsin selle aasta mai kuus. Samas firmale avasin Interactive Brokersi konto juba 2018. aasta detsembris ja siis alustasin regulaarselt investeerimist ETFidesse. Alul oli eesmärk iga kuu vähemalt 500 euro ulatuses pluss võimalusel muud investeeringud.

  2. Huviline says

    Hea lugemine. Tänud. Kui palju sul eraisiku investeerimiskonto erineb ettevõtte investeerimiskontost? Kas mingid positsioonid korduvad või on täiesti erinevate suunitlustega?

    • Dividend Investor says

      Võta heaks! Need kaks erinevad ikka päris omajagu. Ettevõtte kontol keskendud hoopis rohkem keskmisest kiiremini kasvavatele ettevõtetele. Olgu siis sellistele, mis maksavad ka väikest dividendi või ka sellistele, mis dividende üldse ei maksagi. Lisaks kipub ikka episoodiliselt ettevõtte kontole sisse lipsama ka veidi kauplemist. Kui meeles püsib, siis järgmise kuu kokkuvõttes jagan mõlema portfelli jaotust strateegiate/stiilide lõikes.

  3. Dividendid says

    Soov on investeerida dividendiaktsiatesse 2-3x kuus keskmiselt 300-400 EURi tehingu kohta. Mõistlikum oleks seda teha välismaakleri kontol (ntks IB), kus tehingutasud on väiksed võrreldes Eesti pankadega. Ettevõtte alt dividendiaktsiatesse investeerides tekib üks hetk dividendide topeltmaksustamine. Eraisikuna investeerides ei saa IB kontot inv.kontoga ühildada. Tulevikus on plaanis pakkuda ettevõtte alt teenust lisatulu teenimiseks, teenitud tulu kasutaks investeerimiseks. Kuna sissetulek on hetkel selline, et maksuefektiivselt saaks Eesti pankades 1 korra kuus/iga teine kuu tehinguid teha siis ei ole see variant eelistatav.

    Mis oleks selles olukorras parim lahendus? Kuidas lahendada olukord, kus IB konto pole inv.kontoga ühildatav ja tulumaksu ei saa edasi lükata? Kui dividende reinvesteerida ja esimest korda on plaanis võtta ettevõttest raha välja 5+ aasta pärast siis kas dividendide topeltmaksustamine mängib olulist rolli?

    Tänud ette.

    • Dividend Investor says

      Kõik sõltub summadest ja isiklikust tunnetusest. Näiteks kui iga kuu investeerida 350 eurot ja teha seda 5 aastat järjest nii, et neto dividendimäär on umbes 3%, siis 5. aastal on oodatav dividenditulu umbes 600-700 eurot aastas (sõltub veidi ka dividendimaksete kasvumäärast). Juhul kui fookuses USA aktsiad, siis ligikaudu on USA maksuamet sellel aastal kinni pidanud 100 eurot dividendide tulumaksu.

      Kui nõnda arvutusi teed ja need summad muutuvad sinu jaoks oluliseks, siis on võimalik hakata neid kinni peetud dividendide tulumaksu summasid TSD vormi lisal 7 kajastama.

      Tulumaksuseaduse § 54 lg 5 – Eesti ettevõtetel, kelle osalus välismaa ettevõttes jääb alla 10% on võimalik rakendada krediidimeetodit ehk vähendada Eesti dividendidelt tulumaksukohustust välismaal dividendidelt kinni peetud tulumaksu võrra.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.