fbpx

Oktoober 2023 – elu, ettevõtlus ja investeerimine

Tunnistan, et dividendinvestor.ee blogi on viimase aasta-pooleteise jooksul veidi unarusse jäänud. Üks oluline põhjus selleks on asjaolu, et jagan investeerimisteemalist sisu juba nii paljudes erinevates kanalites, et kõik saab justkui öeldud – kiiremad infokillud dividendinvestor.ee Instagrami story’des, muud päevakajalised teemad Youtube saates “Börsijutud: investor vs kaupleja“, põhjalikud ettevõtte kaudu investeerimist puudutavad teemad oma raamatupidamisfirma MagInvest blogis. Lisaks sisukad analüüsid ja minu aktsiatehinguid puudutav info Miljoniklubi videokõnedes ja uudiskirjades.

Seega ei ole enam tükk aega leidnud sellist head nurka, mille valguses siin blogis investeerimisteemasid kajastada. Mujal räägitut korrata nagu ei taha. Samas pikkade postituste ja analüüside kirjutamiseks siia blogisse ka enam iganädalaselt aega ei ole.

Kuu keskpaigas maal veel viimast korda muru niites tuli pähe mõte, mis sütitas motivatsiooni minus eneses ja ühtlasi võimaldab luua unikaalset sisu ka dividendinvestor.ee blogisse. Siin see on.

Regulaarsed kuukokkuvõtted on tagasi

Hakkan edaspidi siia kirjutama kuukokkuvõtteid, kus on kolm sektsiooni – elu, ettevõtlus ja investeerimine. Käesolev postitus on esimene sellisel kujul kirja saanud ülevaade.

Olgu kohe öeldud, et nende sektsioonide järjekord ei ole juhuslik. Alustan igakuist ülevaadet minu enda jaoks kõige olulisemast ehk elust-olust. Sellest, mis möödunud kuu jooksul oli päevakorras, mis oli oluline, millele keskendusin.

Seejärel tuleb ettevõtluse pool. See moodustab ikka päris olulise osa minu eneseteostusest, hoiab mind tegusana ja loomulikult toob ka tulu.

Kolmandaks plokiks on investeerimine. Püüan selles sektsioonis anda lühikese ülevaate möödunud kuu jooksul toimunust, kuid ütlen kohe ära, et detailidesse siin ei lasku. Kõik, kes soovivad täpsemalt teada, mida turuolukorrast arvan, mida oma portfellis tegin, mida ostsin, mida müüsin ja miks, siis kõik see info on kättesaadav Miljoniklubi liikmelisuse vahendusel. Jagan seal oma mõtteid ja reaalseid tehinguid nii regulaarsetes Miljoniklubi videokõnedes kui ka videokõnede vahepealsel ajal välja saadetud uudiskirjades. Lisaks sellele saab nii minu kui teiste klubiliikmete tegemistest ja tehingutest tihtipeale lugeda privaatsetes Miljoniklubi Discordi vestlustubades.

Igatahes teeme siis otsa lahti ja tere tulemast lugema esimest uuel moel kirja pandud kuukokkuvõtet!

Elu

Kui ma võtan lahti oma Google kalendri ja vaatan, millised elu-olu puudutavad sündmused sealt lõppenud kuu jooksul vastu vaatavad, siis esimene neist kannab pealkirja “surveproov” 🙂

Ühesõnaga oktoobris said majaehituse käigus nii krundisisesed kui krundivälised trassid ehitatud, vajalikud testid tehtud ja paberimajandus korda aetud.

Kui kuu esimene pool oli majaehituse valguses rahulik, siis kuu keskel algas maja paigaldus ning asjad läksid põnevaks. Lõpuks ometi kerkisid seinad ja said peale katusefermid. Kõik see toimus vaid paari päeva jooksul. See tähendab, et tehasest toodi valmismeisterdatud seinaelemendid kohale ja kraana tõstis need paika.

Minu jaoks oli üllatav see, et alustati siseseinte paigaldusega, misjärel alles pandi paika välisseinad. Kui hiljem veidi aru pidasin, siis mõistsin, et igati loogiline. Enda ettekujutus oli lihtsalt kuidagi selline, et “müürid” ehk välisseinad kerkivad esmajoones.

Igatahes rõõm on suur, et nüüd saan krundil käies ringi jalutada juba konkreetsetes ruumides ja mitte enam ainult vundamenti mööda vaimusilmas ruumilahendusi ette kujutades🙂

Kohale jõudsid ka moodulkorstna plokid, korsten sai laotud, objektil toimus esimene koosolek elektrikuga (teemaks välisvalgustuse kaabeldused) ja maha sai peetud ka väike sarikapidu🙂

Oktoobris tähistasime abikaasaga ka meie kohtumise 4. aastapäeva. Nagu juba tavaks saanud, siis külastame alati ka kohta, kus meievaheline säde kunagi süttis ehk Taevaskoda. Seekord oli abikaasa broneerinud meile sinna ööbimise mullimajja.

Kuigi koht oli kaunis ja romantiline, siis nullkraadise ilmaga ikka väga soojaks ei õnnestunud seda mullikest kütta. Seepärast otsustasime pidada seal mõnusa pikniku, juua termosega kaasa tehtud teed ning ööseks otsida mõni soojem ulualune.

Elu-olu kategooriasse sobituvad hästi ka ühine “Rumal raha” filmi kinokülastus Miljoniklubi liikmetega ja samuti veidi vabamas ehk saunaõhtu vormis paari klubilisega investeerimisjuttude vestmine.

Ettevõtlus

Nii oktoober kui ka tegelikult september tõid mõned mentorlused. Enamasti ettevõtjatega, kellega oleme investeerimisteemadel vahelduva regulaarsusega arutlenud juba aastaid. Muidu olen kogu mentorluse poolele juba aasta-paar tagasi enda jaoks joone alla tõmmanud. Täna abistan soovi korral vaid väga konkreetsetel teemadel – Interactive Brokers’i juures konto avamine, muud tehnilised või mingeid analüüsitööriistu puudutavad küsimused.

Igatahes ettevõtluse vallas läheb minu energia täna valdavalt kahe tegemise peale:

  1. Eesti esimese investoritele mõeldud raamatupidamisbüroo MagInvest arendamisele ja
  2. virtuaalse investeerimisklubi Miljoniklubi liikmetele sisu loomisele ning klubi käigus hoidmisele.

Raamatupidamise valdkonna tegemiste osas oli oktoober ses suhtes äge kuu, et kutsusin ellu uue podcasti “Deebet ja dividendid“. Selleks, et tegu oleks ikka täieliku raskekahurväega nii investeerimise kui ka raamatupidamise valdkondadest, siis teeme seda saadet koos ühe Eesti tuntuima raamatupidaja, raamatupidajate koolitaja ja samuti raamatupidamisbüroo omaniku Krista Teearuga. Seega, kõik, kes investeerivad ettevõtte kaudu, lisage see podcast oma lemmikute hulka, sest jagame seal jooksvalt praktilist ja kasulikku infot maksuefektiivse investeerimise kohta.

Oktoobris sai lõpuks valmis ka hea mitu kuud küpsenud artikkel negatiivse omakapitali teemadel. Võtsin selle kirjutamiseks appi advokaadibüroo TECH x LEGAL asutaja ja vandeadvokaat Anne Veerpalu ning kirja said samm-sammulised juhised selle kohta, kuidas luua täiendav omakapitalireserv investeerimiskahjumite katteks. Tegu on nõnda väärt artikliga, et selle avaldasid nii raamatupidamisuudistele keskendunud portaal RMP kui ka ajakiri Investor. Juhendit saad tasuta lugeda siit.

Oktoobris toimus ka Miljoniklubiga liitumise täiendav voor. Liitujaid oli päris palju ja värskete klubiliikmete toel koondab Miljoniklubi juba ligi 400 investeerimishuvilist. Tasapisi hakkab nüüd tekkima ka juba päris hea niinimetatud võrgustikuefekt. Seda nii Miljoniklubi privaatses vestlustoas sisu loomisel kui ka ühiste ettevõtmiste ja tutvuste valguses. Näiteks on meil seal Discordi vestlustoas juba oma kuulsus hüüdnimega Kr6ll, kes postitab väga asjalikke analüüse ning kellega saalikokkutulekul õige mitmed Miljoniklubi liikmed tahtsid ka näost-näkku tutvust teha. Ühesõnaga – väga ägedalt on see Miljoniklubi käima läinud!

Jätkuvalt olen seda meelt, et Miljoniklubi on viimaste aastate kõige ägedam projekt, mille ette võtnud olen. Tõsi, see ei tulnud üldse mitte kergelt. 2021. aasta lõpus tundsin, et olen teelahkmel ja ei tea, mida edasi teha. Õnneks leidsin siis Liina näol ühe toreda business coach’i, kes aitas luua selgust mõtetes ja veidi tegutsemise valguses ka ohje trimmis hoida. Tõmbasin nii-öelda kardinad ette, lülitasin end muust elust välja pusides üksi umbes 3 kuud, testisin erinevaid lahendusi ja ehitasin süsteeme ning lõpuks oli Miljoniklubi valmis ilmavalgust nägema.

Ma tean, et kõlan juba nagu katkine grammofon, kuid päriselt ka – Miljoniklubi on kõige ägedam asi, mida ma teinud olen!

Mitte sellepärast, et ma saan nüüd regulaarselt videokõnedes investeerimisest rääkida ja oma tegemisi jagada 😀 Pigem sellepärast, et Miljoniklubi koondab nii erinevaid ja nii ägedaid inimesi.

Samuti sellepärast, et ma saan iga nädal ja iga kuu kirju, kui kasulik see klubi on. Nii sisu, vormi kui kommuuni tõttu.

Uutest toredatest tutvustest ma parem ei räägigi. Mitte ealeski ei oleks mul olnud võimalik analüüsida ravimifirmade aktsiaid koos arstiga, kuulata küberturvalisuse ettevõtete analüüsiks sisendit küberturve audiitorilt või saada sisevaade päikesepargi tasuvusanalüüsile endiselt Eesti Energia taastuvenergia projektide valdkonnajuhilt.

Sel korral võib-olla kirjutan siin eri ettevõtmistest pisut pikemalt, aga teen seda peamiselt seetõttu, et pole enam ammu kusagil jaganud, mida ma praegu täpselt teen.

Olgu siis veel öeldud, et just nõnda nagu 3-4 aasta tagused rohked mentorlused on nüüdseks minevik, siis seda on ka hoogne koolitamine. Saalikoolitusi pole korraldanud vist enam pandeemia esimesest lainest alates. Veebiseminaridega on lugu selline, et aastas ehk mõne üksiku ise välja hõikan ning läbi viin. Samas olen jätkuvalt Äripäeva pikaajaline koolituspartner investeerimisteemade vallas. Kord kuus ühe veebiseminari neile ikka teen.

Alates 2021. aasta kohalikust börsibuumist on minu poole hakatud pöörduma ka IPOde või muude väärtpaberite analüüsi teemadel. Mingil hetkel oli huvilisi nii palju, et panin nii iseenda kui teiste jaoks avalikult kirja põhimõtted, mille alusel koostööprojekte valin. Sellest on olnud päris palju abi. Ühesõnaga ka selliste koostööprojektide raames tehtud analüüsid on aeg-ajalt osa minu tegemistest. Enamasti kulub mul ühe IPO analüüsile ja kõige kirja panemisele pea 2 nädalat.

Ettevõtluse sektsiooni võib liigitada ka raamatu kirjutamise. Kuigi alustasin raamatu kirjutamist eelmise aasta detsembris ja 2023. aasta jaanuariks oli ligi 80% kirjutatud, siis vahepeal tuli sisse pikem paus. Suvi möödus raamatu viimistlemise, testlugejate kommentaaride ja toimetaja ettepanekute sisse viimise tähe all. Sügisel on tegevuste jadas olnud keeletoimetamine ja hetkel kujundus. Eks näis, millal sellega lõpusirgele jõuame. Ise olen põnevil, sest tegu saab olema minu esimese paberkujul raamatuga. Õige pea avaneb ka ettetellimine.

Muide, see kirjutamise paus, mida eelnevalt mainisin. See oli pealesunnitud paus ja pani tegelikult kogu mu elu ca 3-4 kuuks sisuliselt pausile. Veebruari alul Mehhikost saabudes tabas mind üks äraütlemata vastik põletik, mis alustuseks naelutas mu paariks nädalaks täiesti voodisse. Kui jalad juba kandma hakkasid, siis mitu-mitu kuud tähendas see seda, et ma seisin püsti, aga käia ei saanud. Mäletan, et veel aprillis-mais ei olnud võimalik pikki jalutuskäike ette võtta, rääkimata mingist trennist. Ega tänaseni täpselt aru ei saa, kas asjad on korras või mitte. Teatud harjutusi trennis on parem mitte teha (jõutõmme näiteks), sest järgmisel päeval on valud platsis.

Igatahes oli liikumisvõime aasta alul ikka täiesti olematu, rääkimata töövõimest. Täna ausalt öeldes imestan isegi, et oktoobri lõpuks olen suutnud nõnda palju ära teha, sest jaanuar möödus sisuliselt reisimise ja raamatukirjutamise tähe all, veebruarist kuni mai keskpaigani olin tervise tõttu audis ning suvel läks tempokaks korteri müügi, kolimise ja majaehitusega. No ikka väga hästi on selles valguses see 2023 kokkuvõttes läinud.

Investeerimine

Oktoober jätkus börsidel valdavalt langusmeeleolus ja suurematel languspäevadel kasutasin võimalust lisada portfelli hulga erinevaid dividende maksvaid aktsiaid. Olin oma ettevõtete alla teatud kõrgemate tegevuskulude ootuses ehitanud pisut reserve ja nüüd oktoobris suunasin osa neist turgudele.

Oktoober oli portfellis ka ses osas huvitav kuu, et lisasin portfelli 5 minu jaoks täiesti uut ettevõtet. Kõik sai alguse Warren Buffetti paarimehe Charlie Mungeri taasavastatud tsitaadist, mis kõneleb ettevõtte investeeritud kapitali rentaablusest (ROIC) ja oodatavast pikaajalisest tootluspotentsiaalist.

Siia veel lisaks Buffetti enda ütelus, et parem soetada suurepärane ettevõte hea hinnaga kui hea ettevõte suurepärase hinnaga ning nõnda üks vihmane õhtupoolik sisustatud saigi.

Seadsin lisaks ROIC tasemele paika veel rea valikukriteeriumeid ja nõnda üks põhjalik börsiaktsiate filtreerimisprotsess algaski. Esimese filtreerimise käigus jäi sõelale 170 ettevõtet. Sealt edasi rakendasin täiendavaid filtreid kuni lõpuks jäi lauale 5 suurepärase finants- ja tootlusminevikuga ettevõtet, millel ka tulevikupotentsiaal paljulubav.

Ma küll vaatasin kõnealuste aktsiate puhul erinevaid väärtussuhtarve ja ka hinnagraafiku tehnilist pilti, kuid eksperimendi huvides püüdsin kinni pidada ülalviidatud Buffetti tsitaadist. Seega seni kuni valuatsioon vähegi mõistlik (hea), siis see on sobiv aeg suurepäraste ettevõtete lisamiseks oma portfelli. Nõnda siis saidki esimesed ostud tehtud.

Kõiki neid 5 ettevõtet tutvustasin ka 17. oktoobri Miljoniklubi videokõnes. Käisime ühiselt läbi ettevõtte ärimudelid, peamised finantsnäitajad ja ka valuatsiooni poole. Tagasiside oli väga positiivne ja klubi liikmetele selline ülevaade väga meeldis.

Juhul kui soovid nii sellest kui tulevastest ülevaadetest osa saada, siis saada mulle e-kiri või sõnum kontaktivormi kaudu. Miljoniklubi ametlik liitumisvoor just oktoobris lõppes, kuid kui oled tõesti huviline, siis saan liitumise korraks lahti teha.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Süütu talupoeg says

    Mulle kadunud vanaisa alati rääkis, et mehel on kaks vaenlast – naised ja viin! Viina käest veel pääsed, kui oled tugev ja tark, aga naiste käest mitte. Hea naine on nagu korralik dividendiaktsia – suurendab igal aastal dividendi (ehk muudab terve leibkonna samm-haaval, aga järjekindlalt jõukamaks, rahulikumaks, tervemaks) ja kasvatab mõõdukalt ka käivet (ehk oma naiselikke salanippidega paneb mehe efektiivsemalt ja intensiivsemalt tegutsema igal rindel.) Halb naine on nagu First Northilt suures kasumiahnuses mõtlematult soetatud ebalikviidne aktsia, mis öösel magada ei lase ja millest kuidagi lahti ka ei saa ilma suurt kahjumit sisse võtmata.

    Viimase nelja aasta jooksul on blogi teemadering oluliselt laienenud ja Sinu panus Eesti investorkogukonda kasvanud palju suuremaks ja tulusamaks, kui lihtsalt ühe professionaalsema investeerimisblogi vedamine. Ja kõige selle kõrvalt oled ka majaehituse jõudnud ette võtta. Proua majja toomine on hästi mõjunud!

    • Dividend Investor says

      Väga tore kommentaar, aitäh! 🙂

      Tuleb tunnistada, et nii see on – kui ikka leiad selle õige enda kõrvale, siis tegutsemistahe tõuseb igal rindel. Ühtäkki tekib nagu mingi uus perspektiiv vms. Eks ka üksi/vallaline olles saab toimekas olla, kuid oma hiljutisest kogemusest perioodil 2016-2019 ütleks, see on veidi nagu selle loo juhiseid järgides autoga sõitmine 🙂 Midagi nagu teed, aga kui ei viitsi, siis ei tee kah. Eriti kui finantsiline seljatagune olemas.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.