fbpx

Jaanuar 2024 – kõik on kallis

Seekordses kuu kokkuvõttes tuleb juttu inspiratsioonipäevadest, pisut majaehitusest ja lisaks ka majandusaasta aruande koostamisest. Praegu on just paras aeg oma ettevõtte aastaaruande tegemiseks. Jagan ka paari mõtet aktsiaturgude hetkeseisu osas.

Elu – inspiratsioonipäevad

Kui detsembris käisin üksi niinimetatud strateegiapäevi pidamas, siis jaanuari keskpaigaks sai kalendrisse kirja “Inspiratsioonipäevad” ja tegin kahepäevase väljasõidu ühe ettevõtjast sõbraga. Idee oli lihtne – ajasime oma päevased asjatoimetused ära, startisime keskkonna vahetuse eesmärgil lõuna paiku Tõrvasse ja järgmised 15-20h saime vaheldumisi lihtsalt jalutada ja jutustada, Veemõnulas saunatada ja jutustada, mõnusalt õhtust süüa ja taas jutustada. Lisaks “broneerisime” mõned tunnid ka selle tarbeks, et pisut vastastikku sellist üks-ühele coachingut või mastermind kohtumise taolist vestlust pidada. Mõlemad mõtlesime eelnevalt välja ühe teema, mille osas oleks tore teise abiga oma peas veidi selgust luua. Minu puhul oli teemaks ühe minu ettevõtte ärimudel ja arenguplaanid.

Loomulikult on sellised väljasõidud toredad ka ilma selle üks-ühele vastastikkuse coachinguta, kuid tuleb tunnistada, et see coachingu või mastermindi jaoks broneeritud aeg muutis sellise inspiratsioonipäeva ka väga kasulikuks. Ma ei olnud varem midagi sellist teinud ja ega ei mäleta isegi, kuidas see mõte tuli, kuid igatahes nüüd sai esimest korda ära proovitud. See on ikka ühtaegu nii meeldiv kui ka praktiliselt kasulik kui keegi tõesti pühendub, kuulab sind ära, küsib küsimusi, mõtleb kaasa ja avaldab ka oma arvamust.

Mina võtsin sellest sessioonist enda jaoks kaasa ühe olulise tõdemuse. Taipasin vestluse käigus, et erinevalt minu sõbrast, on mul alati elus olemas justkui plaan B. Tegelikult ka plaan C ja isegi plaan D. Investeerimise ja portfelli halduse valguses võib see ju hea olla, aga ettevõtluses mitte nii väga.

Mis te arvate miks nii? Jah, eks ikka sellepärast, et tagavaraplaani olemasolu korral kipume me endast andma mitte 110%, vaid hea juhul võibolla 95%. Või ka 85%.

Seejärel, kui asjad ei õnnestu, siis on maru lihtne iseendale öelda, et ahaa, näed, asjad ei töötanud ja küll on hea, et mul oli olemas ka varuplaan.

Tõsi, asjad ei ole siin (ja tegelikult ju elus üldse) mustvalged. Mõnikord on plaan B olemasolu väga kasulik. Samas nagu öeldud, siis taipasin, et võibolla mõne projekti osas ma nende varuplaanide olemasolu valguses kipun üle mõtlema ja tegutsema liialt ettevaatlikult.

Ühesõnaga, olen väga tänulik, et selline väljasõit sai ette võetud ja ka varasemalt selline vastastikune coaching ette kokku lepitud. Veel päevake-kaks varem oli õhus küsimus, et kas ikka läheme, sest nädal paistab tulevat tegus, toimetamist palju jne. Nüüd tean, et sellised väljasõidud on väga hea mõte – toredad ja ka kasulikud.

Elu – majaehituse progress

Loomulikult on teine suurem teema eluolu sektsioonis majaehituse kulg. Jaanuar tõi alustuseks koos kõrgete külmakraadidega mõned mured. Esiteks oli garaažis veemõõtja katki külmunud ja tuli tellida uus. Avastasime ka seda, et põrand oli õige mitmest kohast nii ära külmunud, et kui ehitajad pudelist vett põrandale valasid, siis see külmus hetkega jääklombiks. See tähendas seda, et põrandakütte torudesse vett sisse lasta ei saanud ja seeläbi maakütet taha ühendada ei olnud võimalik.

Lahenduseks oli see, et põrandakütte kontuuri sisse läks vee ja alkoholi segu. Mul on õnnestunud leida hästi asjalik ja rikkalike kogemustega omanikujärelevalve teenuse pakkuja, kes lõpuks soovitaski, et mõistlik on põrandakütte kontuuri pannagi mitte tavaline vesi, vaid spetsiaalne madalama külmumistemperatuuriga segu. Viimastel aastatel olevat õige sageli juhtunud seda, kuidas näiteks reisil olles läheb kodus elekter ära, maaküte ei tööta ja krõbedate külmakraadidega külmub põrandakütte kontuuris olev vesi ära ning reisilt koju jõudes võtab sind vastu kummis põrand ja uputuse oht.

Seega vaatamata krõbedatele külmakraadidele ja läbikülmunud vundamendile sai maakütte kenasti tööle panna. Sellega käsikäes loomulikult ka niiskusimurid, sest seda niiskust hakkas välja ajama ikka korralikult. Esimesed paar päeva oli majas täitsa subtroopiline džunglit meenutav kliima. Aknad olid udused, kondensvesi esialgu lausa tilkus ja niiskusimur kogus kokku ligi 3-4 liitrit vett ööpäevas.

Igatahes jaanuari lõpuks said paika nii maaküte kui ventilatsiooniseade, pööningule puistevill peale, kõik elektri kaabeldused tehtud ja osa kipsigi juba seina. Kohale jõudsid nii sanitaartehnika kui ka seina- ja põrandaplaadid. Lootust juba on 😀

Veidi tõmbab tempot nüüd maha see, et sisekujundaja joonistas meile mitmed erilahendused, mille nikerdamine võtab omajagu aega. Nagu näiteks kohe nullist sisse ehitatud TV-sein (paistab pildil seal talveaia lükanduksest vasemal) ja erinevad karniisilahendused nii elutuppa-kööki kui ka magamistuppa ning vannitubadesse.

Sisearhitekti võtmise osas kiidan jätkuvalt iseennast. Jah, see ei olnud odav, kuid see on osutunud ääretult kasulikuks ja vajalikuks. Kasvõi näiteks eelmisel nädalal kui ilmnes, et ühte vannituppa planeeritud seinaplaati ei saa ning uue plaadi puhul ajas vuugi värvitooni, sobivuse põrandaplaadiga jne korda Tallinnas kohapeal just nimelt sisearhitekt ja mitte mina. Ka tema joonistatud valgustuse- ja elektriplaanist oli üüratult palju kasu nüüd kui mõni aeg tagasi jõudsime kaablite vedamiseni. Kel uudishimu suur, siis mainin kohe ka ära, et mind on abistanud Piret Naaber Halona disainistuudiost.

Ettevõtlus

Aastanumbri vahetumisega algab raamatupidamise kõrghooaeg. See tähendab, et meie raamatupidamisbüroos MagInvest on samuti tegusad ajad. Olin ka ise oma ettevõtmiste osas suhteliselt agar ja saatsin juba jaanuari esimestel nädalatel ära kõik aastaaruande kokku panemiseks vajalikud dokumendid ning nüüd neid ridu siin kirjutades saan rõõmsalt öelda, et minul on oma 3 ettevõtte majandusaasta aruanded juba käes.

Siinkohal tuletangi kõigile meelde, et riik on läinud majandusaasta aruannete osas oluliselt karmimaks. Uuel aastal on saadetud taas rohkelt trahviteateid neile, kel varasemad aruanded esitamata. Lisaks on toimunud ka mitmeid ettevõtete registrist kustutamisi. See õigus on nüüd riigil alates 2023. aastast olemas – ilma etteteatamata ja ette hoiatamata firma registrist kustutada juhul kui aruanded on esitamata.

Juhul kui firma Äriregistrist kustutatakse, siis muuhulgas kaob sul ettevõtte omanikuna ligipääs firma pangakontole. Seega see ei ole asi, millega riske võtta. Eriti kui kasutad ettevõtet investeerimistegevuseks.

Teine praktiline näpunäide teile ka. Olles nüüd pea kaks aastat raamatupidamisbürood eest vedanud mõistan paremini selle töö tsüklilist iseloomu. Iga kuu 10. ja 20. kuupäevaks peavad raamatupidajad esitama erinevaid deklaratsioone. See tähendab, et suur osa raamatupidamisteenuse pakkujatest on iga kuu 5. kuni 20. kuupäevani üpris hõivatud. Kuu lõpp on rahulikum ja sisuliselt ainus aeg, mil saab tegeleda majandusaasta aruannete kokku panemisega.

Majandusaasta aruande esitamise kuupäev on 30. juuni (juhul kui sinu majandusaasta ühtib kalendriaastaga). Juhul kui jätad selle viimasele hetkele ehk juuni kuusse, siis tea, et enamikel raamatupidajatel ei ole aega sinu aastaaruande kokku panemisega terve juuni kuu tegeleda, sest kuni 20. kuupäevani tehakse igakuiste klientide aruandeid pluss siis tuleb ju ka jaanipäev ja pühad.

Seega juhul kui investeerid ettevõtte kaudu, siis tõesti, tegutse aegsasti!

See tähendab, et saada raamatupidajale juba kohe kõik ostu- ja müügiarved, kõigi pangakontode väljavõtted ja koondraportid ning sama moodi kõigi investeerimisportaalide raportid.

Tavaliselt tuleb ikka küsimusi nii raamatupidaja poolt kui ka unustad ise mingi dokumendi lisada. Seega need asjad lihtsalt võtavad aega. Näen seda meie MagInvest büroo näitel päris hästi.

Seepärast julgustangi tegutsema pigem varem kui hiljem.

Lisaks on ees ootamas ka hinnatõusud. Näiteks ka meie tõstame alates 29. veebruarist raamatupidamispaketi hinda. Hetkel saab kogu aasta raamatupidamise pluss majandusaasta aruande koostamise pluss andmete säilitamise kätte 245 euroga, õige pea on hind juba ca 10% kõrgem.

Seega juhul kui investeerid ettevõtte kaudu ja oled pigem selline osta-hoia tüüpi investor, siis kiika “Alustava investori raamatupidamispaketi” suunas.

Aktiivsematele investoritele oleme kokku pannud “Aktiivse investori raamatupidamispaketi“.

Valik sõltub suuresti sellest, kui palju oled aasta jooksul tehinguid teinud (kui palju tuleb raamatupidamise kirjeid) ja milliseid portaale/keskkondi investeerimiseks kasutad. Kui ise täpselt aru ei saa, mis parim variant on, siis meie tegevjuht Ingrid alati ses osas aitab.

Investeerimine – kõik on kallis

Kõik on kallis. Just see lause käib mul viimasel ajal peast läbi. Ükskõik, kas liigun toidupoe kassast kodu poole või vaatan oma portfelli üksikaktsiate positsioone pidades aru, milliseid neist on veel mõistlik juurde osta.

Kui veel möödunud aastal oli minu vaatlusnimekirjas päris palju aktsiaid, mis kauplesid allpool oma ajaloolisi keskmisi väärtussuhtarve ja ostukorvi osas oli valik suur, siis nüüd on see üpris ahtakeseks jäänud. Eks suuresti on selles süüdi tõsiasi, et rallinud on nii tehnoloogiaaktsiate hinnad kui ka väikefirmade aktsiate hinnad.

Täna näen aktsiaturul justkui kaht vastuolulist signaali.

Esiteks paljud börsiindeksid ja aktsiad teevad järjepanu oma kõigi aegade uusi tippe. See tähendab, et tõusuhoog on sees. Ajalugu vihjab meile, et tõusuhoogu asjatult katkestada ehk aktsiaid iga uue tipu tõttu müüa pole eriti mõtet. Inerts ei toimi ainult füüsilises maailmas, vaid alati ka börsidel. Siit ka tarkus – lase võitjatel sõita.

Teisalt olen märganud ka teatud divergentse ehk lahknevusi. See tähendab, et aktsia hind teeb küll uusi tippe, kuid tehnilised indikaatorid neid uusi tippe ei kinnita. Pigem vihjavad sellele, et tõusuhoog on raugemas ja ees on ootamas korrektsioon.

Piiludes börside kapoti alla, saame öelda, et tegelikult võttis see sama tõusuhoog tuure maha juba alates eelmise aasta detsembri teisest pooles. See on aeg, mil arvuliselt kõige enam aktsiaid tegi uusi lühiajalisi tippe.

Jaanuaris on näiteks USA börsidel noteeritud aktsiatest teinud uusi 3 kuu tippe vähem kui 8% aktsiatest. Detsembris ulatuse see protsent 50% piirimaile ehk ligi pooled aktsiad tegid uusi 3 kuu hinnatippe.

Igatahes aktsiaturu kui terviku vaates ongi hetkel raske hinnangut anda, mis saab järgmise kuu-kahe perspektiivis edasi. Samas üksikaktsiate valguses õnneks mõned ettevõtted ikka on, mida täna on jätkuvalt mõistlik oma portfelli juurde noppida.

Enda tehinguid jagan regulaarselt Miljoniklubi videokõnedes ja uudiskirjas. Videokõnedes kuuleme ka teiste klubiliste hiljutisi tehinguid ja nende põhjendusi.

Kui soovid selle toreda investorkommuuniga liituda, siis pane end ootenimekirja veebilehel miljoniklubi.ee

Järgmine liitumisvoor toimub juba õige pea ehk 5-9. veebruarini 2024.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Maja läheb juba varsti ilusaks ja motiveerivamaks.

    Uurisin passiivse dividendikasvu etf-ide kohta, leidsin huvitava nagu SCHD, millega kindlasti oled kursis.

    Põrkusin aga üllatava probleemi vastu, nimelt euroopast ei saa usa etf-e nagu ka näiteks SPY vms. retail investor (OÜ alt) vähemalt IBKR kaudu osta, ning proffessionaliks tundub, et ei kvalifitseeru, ega ole ka soovi.

    Kui see tõesti nii on, siis kas on SCHD-le sarnaste näitajatega euroopa etf-i, mida saaks omada või mõni teine viis, kuidas usa div. kasvu porftelli ehitada lihtsamalt etf kasutades?

    • Dividend Investor says

      Alates 2018. aastast Euroopas jõustunud MiFID 2 regulatsiooni valguses ei saa ka Eesti tavainvestorid või väikeinvestorid või kuidas iganes me neid nimetame soetada ETFe USA börsilt. Peame rahulduma nende ETFidega, mis on registreeritud mõnes Euroopa riigis ja kauplevad mõne Euroopa riigi börsil.

      SCHD on üpris unikaalsel moel kokku pandud ETF ja kahjuks ühtegi sarnast Euroopa börsidelt saada ei ole. Valiku dividendiaktsiatele keskendunud ETFidest leiad sellelt lehelt. Ehk jääb sealt miskit silma.

      • Tänan. Leidsin ka siit blogist seletused.

        Kuna ta on suht. konsentreeritud, siis panin huvi pärast 10a backtestima hetke top holdingud (top 10 on 40%). Ehk siin võib mingi idee leiduda 🙂

        Jätsin välja 1 top performeri, jäid 9 holdingut.
        SCHD- cagr 12,86, max drawdown -21%
        TOP9-cagr 14,36, max drawdown -17%

        Jättes sisse top performeri, on hoopis huvitav tulemus ilma rebalanseerimata:
        TOP10-cagr 21,64, max drawdown -20%

      • Dividend Investor says

        Väga äge, et sellist põhjalikku analüüsitööd fondi komponentide kaupa teed! See annab alati ikka palju parema ülevaate ETFi hingeelust.

  2. Nikoolai says

    Raamatupidamiste paketide hinnastamine ei soosi aktiivse investori paketi valima.
    Alustava ja aktiivse investori paketide ainus vahe on kirjete arv. Aktiivses paketis on 150 kirjet rohkem ja see on 200€ kallim. Ühe lisa kirje hinnaks tuleb 200/150 ~ 1,33€. Samas hinnakirja järgi oleks ühe kirje hind 1,20€. Ehk alustava investori pakett + 150 lisa kirjet tuleb 20€ odavam kui aktiivse investori pakett.

    • Dividend Investor says

      Väga hea tähelepanek sinu poolt, aitäh! Pean siin endale selle eksimuse osas tuhka pähe raputama. Igatahes suurendasime selle paketi sees olevat kirjete arvu 220 kirjeni. Nüüd asjad ses osas korras.

  3. Kärt says

    Kuidas on su muljed “ei vingu ja ei hädalda” jaanuari eksperimendist? Elu kohe rõõmsam ja roosam? Või frustratsioon jamadest veel suurem, kui ventileerida ja välja elada ka ei saa?

    • Dividend Investor says

      Väga lahe, et küsid! Esimesed 5 või 7 päeva oli isegi lihtne. Hoidsin tähelepanu sellel, et ei hädaldaks ega kritiseeriks, kaasa arvatud iseennast. Siis hakkas aga seda kritiseerimise poolt sisse viskama, paar korda ka teistest rääkimist. Hädaldamise osas suutsin kenasti tähele panna, et kui tahtsin hädaldama hakata, siis sain sõnasabast kinni ja jagasin jutu käigus hoopis midagi muud. Veider oli see, et oma ära jäänud hädaldamine kuidagi mingeid sisemisi pingeid ei tekitanud, pigem hakkas häirima kui teised ventileerisid ja mina püüdsin vendivaba olla 🙂

      Muidu tuleb tunnistada, et harjumuse tekitamine võtab ikka aega. Nagu öeldud, siis kõige paremini suudan kontrollida seda, et ei hädalda/kurda. Samas kritiseerimisega on mul keerulisem. See tahab ikka sisse hüpata. Eks ma püüan edasi. Mõnel päeval on lihtsam – kui tuleb see niinimetatud “keelatud kategooria” mõte, siis taban end juba sellelt mõttelt. Teinekord ei saa enne arugi, kui mõte on vormunud sõnadeks ja esimene lause väljas.

      Samas ma end kuidagi ei piitsuta, sest ka see kui märkan seda juba esimese lause ajal või järel, on suur progress ja edasiminek.

      Kuidas sul endal?

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.