fbpx

Arenevate riikide dividendiaktsiatesse investeerivate ETF-ide võrdlus – I osa

dividendinvestor.ee arenevate riikide ETFidKui veel paar-kolm aastat tagasi oli arenevate riikide (Emerging Markets) dividendiaktsiatesse investeerivate ETF-ide valik üpris kitsuke, siis tasapisi tuleb järjepanu välja aina uusi ja väidetavalt paremaid. Minu portfellis on mõnda aega olnud Saksamaa Xetra börsil kauplev iShares Emerging Markets Dividend ETF (EUNY). Olen varem korduvalt kirjutanud (näiteks siin ja siin), et kuigi vahepealsed turukõikumised on viinud EUNY hinna nii mõnigi kord atraktiivsete tasemeteni, siis EUNY koosseisus olevate ettevõtete majandusnäitajad viitavad EUNY dividenditulu isegi kuni 50% ulatuda võivale langusele. Kuna minu investeerimistegevuse eesmärk on siiski stabiilse ja/või kasvava dividenditulu genereerimine, olen seni hoidunud EUNY juurde soetamisest. Teisalt ei saa eitada, et juba mitu korda on käed sügelenud EUNY juurde ostmise osas, peamiselt eelkõige seetõttu, et arenevate riikide aktsiaturud on olnud languses tänaseks üle kolme aasta ning nii-öelda väärtust leida tundub sealt näiteks USA või Euroopa turuga tõenäolisem.

Uus ja esmapilgul paljulubav ETF

Igatahes kuigi EUNY alusindeksi metoodika tundub teoorias üpris hea, siis nagu ka varem kirjutanud olen, kipub see praktikas kuidagi kiiva kiskuma. Seepärast oli hea meel kui avastasin ühe värske, vaid paar kuud tagasi lansseeritud uue arenevate riikide dividendiaktsiatesse investeeriva ETF-i. Tegu on ProShares MSCI Emerging Markets Dividend Growers ETF-iga (EMDV), mis kaupleb USA börsil (täpsemalt on primaarbörsina kirjas BATS).

Ühel õhtul võtsin EMDV analüüsimise ette ja kõrvutasin seda uut ETF-i ka oma senise arenevate riikide dividendiaktsiatesse investeeriva EUNY-iga. Jagangi siinkohal oma analüüsi ja selle tulemusi. Loodan, et see aitab nii mõnelgi alustaval ETF-i investoril paremini aru saada, mida ETF-ide analüüsimisel silmas pidada ja kuidas seda üldse teha.

Kõik algab alusindeksist

ETF-i valikul on kõige olulisem alusindeks. Olen seda siin blogis korrutanud juba nagu katkine grammofon, kuid nii see lihtsalt on. Seega on enesestmõistetav kui ka minu ProShares MSCI Emerging Markets Dividend Growers ETF-i analüüs algas alusindeksi dokumentatsiooniga tutvumisest. Esimene tähelepanek – alusindeksi pakkujaks on MSCI. MSCI on üks suurimaid ja läbi aegade ka rahvusvahelisemaid indeksipakkujaid. Seega on tegu igati tuntud ja tunnustatud indeksipakkujaga.

dividendinvestor.ee 7 aastatEMDV alusindeksiks on MSCI Emerging Markets Dividend Masters Index. Indeksi metoodika kohaselt peab indeks koosnema vähemalt 40-st dividende maksvast arenevates riikides asetsevast ettevõttest. Indeksi koosseisu pääsevad vaid need ettevõtted, mis on vähemalt 7 aastat igal aastal oma dividende kasvatanud. Oluline on siinkohal meeles pidada, et nagu tavaliselt, lähtuvad indeksipakkujad sellise arvestuse pidamisel vaid regulaarsetest dividendidest, erakorralised dividendid ja muul kujul väljamaksed jäävad järjepidevuse arvestusest välja.

Kõrvutades EMDV alusindeksi metoodikat EUNY omaga, näeme, et EMDV oma on sellest rohkem kui peajagu üle. EUNY alusindeks, Dow Jones Emerging Markets Select Dividend Index nõuab oma komponentettevõtetelt vaid seda, et viimase 3 aasta jooksul peab ettevõte olema maksnud dividende. Ja punkt. Ükskõik, kas see dividendimakse on vahepeal langenud või tõusnud või jäänud samaks. Tähtis on vaid see, et igal aastal viimase 3 aasta jooksul on ettevõte omanikutulu välja maksnud.

Üks oluline nüanss eristab EMDV ja EUNY alusindekseid veel. Nimelt indeksi komponentide osakaalude määramise viis. EUNY puhul saavad kõige kõrgema osakaalu need ettevõtted, mille dividendimäär on kõige kõrgem. Kui esmapilgul võib see tunduda atraktiivne, siis reaalsuses ei pruugi see nõnda tore olla. Kõrge dividendimäära taga on teadupärast üldistatult üks kahest põhjusest: 1) kas ettevõte kasvumäär on nõnda madal, et kõrge dividendimäär peab seda kompenseerima või 2) ettevõtte aktsia hind on langenud ja viimase 12 kuu dividendimaksete pealt arvutatud dividendimäär on seega kõrge, kuid suure tõenäosusega ei ole dividendimakse tegelikult jätkusuutlik. Seega lihtsustatult kipub EUNY-s olema rohkem aeglase kasvuga ettevõtteid (näiteks telekommunikatsiooni ja kommunaalettevõtted) ja neid, mille aktsia hind on mingil põhjusel sattunud müügisurve alla. EMDV määrab ettevõtete osakaalud indeksisse hoopis teisel viisil ja väga lihtsalt. Igal indeksi koostamise ja rebalanseerimise päeval korraldatakse asjad nii, et kõigi ettevõtete osakaal indeksis on võrdne.

ETF-ide võrdlus

Liigume edasi ETF-ide endi võrdluse juurde. Alltoodud tabelist näeme, et EUNY alusindeksi ja EUNY enda komponentide arv on suhteliselt sarnased. EMDV alusindeks määras ära, et minimaalne ettevõtete arv indeksis on 40, viimaste andmete kohaselt kuulus ETF-i koosseisu mõnevõrra rohkem ehk 58 dividende maksvat arenevate riikide ettevõtet. Mõlema ETF-i kulukuse määr on sarnane: 0,65% EUNY-l ja 0,60% EMDV-l. Siin on oluline tähele panna, et EMDV kulukuse määr võib ETF-i pakkuja ProShares’i kohaselt muutuda. ETF-i halduril on täna kehtivate maksu- ja muude kokkulepete baasilt võimalik 0,60% kulukuse määra pakkuda kuni 30. septembrini 2017.

dividendinvestor.ee EUNY vs EMDV võrdlustabel nr 1

Dividende maksavad mõlemad ETF-id üks kord kvartalis ja investori kontole laekub dividenditulu mõlemal juhul USA dollarites. Kauplemisvaluutas on siinkohal erinevus, EUNY kaupleb Saksamaa Xetra börsil eurodes ja on seeläbi europõhisele investorile soodsam soetada (säästame valuutavahetuse kuludes), EMDV kaupleb USA börsidel ja USA dollarites. Dividenditulu maksustamine sõltub ETF-i registreerimisriigist (domicile). EUNY on registreeritud Iirimaal, mis tähendab, et kogu deklareeritud dividenditulu jõuab täies mahus Eesti investori kontole. EMDV on registreeritud USA-s, mis tähendab, et parimal juhul (kui investoril on täidetud USA W-8BEN maksuvorm) peetakse juba USA-s kinni 15% dividendide tulumaksu ja Eesti investori kontole jõuab 85% deklareeritud dividendimakse summast.

dividendinvestor.ee EUNY vs EMDV võrdlustabel nr 2

Suurimate riikide ja sektorite ülevaate leiab ülaltoodud tabelist, kuid siin tuleb tähele panna, et selliste ETF-ide puhul, kus: 1) on suhteliselt väike arv komponente ja 2) ETF on koostatud teatud kvantitatiivseid kriteeriumeid silmas pidades, toimub üpris palju muudatusi ETF-i kompositsioonis ning suurima osakaaluga riikide ja sektorite topp ei ole kuigi püsiv.

Plussid ja miinused

dividendinvestor.ee plussid ja miinusedMis mulle EMDV juures võrreldes EUNY-ga meeldib? Mulle meeldib, et EMDV kehtestab oma koosseisu pääsevatele ettevõtetele üpris karmi dividendiajaloo reegli. Mõelge ise, vähemalt 7 aastat kasvavaid dividende ja veel nõnda, et dividendimakse peab tõusma igal aastal! Kui mu mälu mind nüüd ei peta, siis ainuüksi seda reeglit silmas pidades ja soovides Balti turule investeerida, jääks investor tühjade kätega, sest mitte ükski Balti ettevõte ei ole suutnud 7 aastat järjest oma dividendimakseid tõsta. Kõige lähemale jõudis sellele kriteeriumile Harju Elekter, mis oli veel nädalapäevad tagasi, mil teavitati dividendikärpest, seni omanikutulu väljamakseid kasvatanud 5 järjestikust aastat.

Teiseks meeldib mulle ka osakaalude määramise meetod ehk kõik ETF-i koosseisu kuuluvad ettevõtted on võrdse osakaaluga (equal weight). Nii „pääsevad löögile“ ka väiksema turukapitalisatsiooniga ja tavaliselt kiiremat kasumite (ja dividendide) kasvu näitavad ettevõtted ja ka need, mille hetke dividendimäär on küll madalam, kuid dividendide kasvumäär seda kiirem (suurepärane omadus pikaajalisele investorile).

Kõik ei ole siiski roosiline. Paar asja mulle EMDV juures ikka ei meeldi ka. Näiteks ei meeldi mulle ETF-i kuuluvate ettevõtete suhteliselt väike arv. Jah, võib ju öelda, et 58 on päris hea hajutatus, aga mu aastatepikkused kogemused ETF-idega on näidanud, et 100 võiks olla miinimum. Siis ei ole ühegi üksiku ettevõtte risk (niinimetatud idiosünkraatiline risk) ülemäära suur. Teisalt, kuna EMDV kasutab võrdsete osakaalude meetodit, siis see tegelikult parandab hajutatust üpris oluliselt. Heaks näiteks on siinkohal see, et kuigi EUNY-s on 101 ettevõtet ja hajutatus peaks olema EMDV-st parem, siis EUNY 10 suurima osakaaluga positsiooni moodustavad kokku 22,6% ETF-i investeeringutest. Võrdluseks – EMDV 10 suurima osakaaluga positsiooni moodustavad kokku 19,8% ETF-i investeeringutest. Seega antud juhul võib EMDV hajutatust teatud mööndustega isegi piisavaks pidada.

Ülaltoodud tabelist selgus, et EMDV kaupleb dollarites, samas kui EUNY-t saab soetada eurode eest. Ideaalis meeldiks mulle kui EMDV-d saaks samuti soetada eurodes ja ka see kui ETF oleks registreeritud Iirimaal (või Luksemburgis) ning minu kontole jõuaks dividendimakse täies ulatuses. Need kaks ei ole siiski kuigi kriitilised kitsaskohad. Küll aga on kriitiline see, et EMDV varade maht ja ka kauplemisaktiivsus on üpris madalad. Paljuski on selle põhjuseks ETF-i lühike eluiga, EMDV loodi ju kõigest 2 kuud tagasi. Väikeinvestori jaoks on 4,7 miljoni dollari suurune fond ju tegelikult päris piisav. Ja ka madal kauplemisaktiivsus ei tohiks väga heidutada kui tegu on pikaks ajaks soetatud ETF-i osakutega. Teisalt tõstab siinkohal pead ja teeb kõva häält minu elukutselise fondijuhi mina, kes tõmbab üpris hoogsalt pidurit nõnda väikese varade mahuga ETF-i raha paigutamisele. Eks aeg annab arutust, tuleb lihtsalt monitoorida, kuidas ETF-i hind (ja ostu-müügi noteeringute vahe ehk bid-ask spread) veidi närvilisematel kauplemispäevadel liigub ja kuidas muutub ka ETF-i varade maht.

Järgneb …

Mõlema ETF-i investeerimisportfelli põhjalikum analüüs ja ajalooliste kogutootluse numbrite võrdlus leiab kajastamist II osas.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. ETF`de maailm on minu jaoks alati olnud väga kauge ning hoomamatu. Selliste analüüside lugemise tulemusel tekib suur soov ikkagi kodubõrsist kaugemale vaadata 🙂

    • Dividend Investor says

      Tore kuulda, et kirjutatu huvi ja uudishimu tekitas. Aitäh külastamast!

  2. Eduard says

    alati on huvitav ja kasulik sind lugeda, tänud!

  3. Thomas says

    Tere,
    tekkis küsimus maksustamise osas:
    “EUNY on registreeritud Iirimaal, mis tähendab, et kogu deklareeritud dividenditulu jõuab täies mahus Eesti investori kontole.”
    Ma kasutan investeerimiskonto-skeemi. Kui EUNY dividendid nüüd mulle investeerimiskontole laekuvad, kas ma saan neid lugeda investeerimiskonto sissemaksena? Või kas see läheks siis saadud tulu alla ja ma pean sellest lõpuks ikkagi tulumaksu maksma?

    Parimat,
    Thomas

    • Dividend Investor says

      Viitan sarnasele küsimusele kirjutatud vastusele.

      Otseselt maksunõu siinkohal anda ei soovi/saa, aga minu käest nõudis Maksuamet, et mul oleks olemas ETF-i pakkuja (EUNY puhul siis BlackRock) poolne kinnitus ETF-i laekunud dividenditulu maksustamise kohta investeeringute tasandil. Kui on olemas kinnitus, et kord juba on tulumaks dividendidelt kinni peetud, siis investeerimiskonto süsteemi kasutades võib need dividendid deklareerida sissemaksetena.

  4. “Ülaltoodud tabelist selgus, et EMDV kaupleb dollarites, samas kui EUNY-t saab soetada eurode eest. Ideaalis meeldiks mulle kui EMDV-d saaks samuti soetada eurodes ja ka see kui ETF oleks registreeritud Iirimaal (või Luksemburgis) ning minu kontole jõuaks dividendimakse täies ulatuses. Need kaks ei ole siiski kuigi kriitilised kitsaskohad.”

    Kas viitsiksid palun natuke seletada, miks Sa ei pea seda, et EMDV dollarites kaupleb ja on USA-s noteeritud kuigi oluliseks? Kas see ei kärbi oluliselt tootlust (kallid valuutavahetused tavainvestorile, maksustamine) nagu oled ka varem ise kirjutanud?

    • Dividend Investor says

      Lühidalt vastates on ETF-idesse investeerimise puhul esmatähtis ja määrab valdava enamuse tootlusest alusindeks. Alles sellele järgnevad kõik muud tegurid – kaasa arvatud kauplemisvaluuta, dividendide väljamakseid mõjutav ETF-i registreerimisriik jms. Kuna ma olen arvamusel, et EMDV alusindeks on oluliselt parem kui EUNY alusindeks, siis pikaajalise investorina pooldan vaatamata jutuks olnud EMDV kitsaskohtadele (kaupleb dollaris ja on noteeritud/registreeritud USA-s) sellist instrumenti, mis järgib kõrgemat tootluspotentsiaali omavat alusindeksit. Tasub märkida, et pikaajalise investorina tuleb mul taluda nii-öelda kallimat valuutavahetuse “kulu” vaid üks kord – ostu hetkel.

      Võttes ette näiteks EUNY ja EMDV alusindeksite viimase ligi 10 aasta andmed (31.12.2005 – 31.03.2016) saab teha sellised väga lihtsustatud arvutused. EUNY alusindeksi tootlus on olnud alates 2005. aasta lõpust ligikaudu 123%, EMDV alusindeksi oma ligi 177%. Olles investeerinud 10 aastat tagasi EMDV-sse ja kandes EUNY-ga võrreldes näiteks 1% võrra kallimat valuutavahetuse “kulu”, saame öelda, et reaalne EMDV investeeringu tootlus oleks olnud 177% – 1% = 176%. Eeldades, et EMDV dividenditootlus on olnud vahemikus 5-6%, jõuab EMDV USA-s noteerimise/registreerimise tõttu igal aastal meie kontole 85% kogu deklareeritud 5-6% dividenditootlusest. Seega reaalselt jõuab kontole ja kuulub reinvesteerimisele 4,25-5,10% ehk maksustamise tõttu kaotame 0,75-0,90% aastas. Jällegi väga lihtsustatult (sest tegelikult lisandub siin nii-öelda liitintressi efekt) kaotame dividenditulu reinvesteerimisel ebasoodsa maksukeskkonna tõttu 10 aasta jooksul 7,5-9,0% ehk EMDV netotootluseks (olles võtnud arvesse nii valuutavahetuse kulu ostu hetkel ja igal aastal USA maksuameti poolt kinni peetavat 15% dividendide tulumaksu) kujuneb 176% – 9% = 167%. See on ikkagi oluliselt kõrgem kui EUNY alusindeksi poolt üle sama perioodi pakutud 123%.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.