fbpx

Märtsi dividenditulu ja hoogne dividendide kärpimine

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Dividendinvestor.ee Instagramis

Hõikan veel korra välja, et dividendinvestor.ee on olemas ka Instagramis. Kuna ajad on põnevad ja sündmusterohked, siis just selle meediumi kaudu on mugav jooksvalt jagada investeerimist puudutavaid mõtteid, tähelepanekuid ja ka vihjeid. Seega kui sul Instagrami kontot juhtumisi veel ei ole, kuid oled kirglik investeerimishuviline, siis täitsa tasub teha. Neil, kel Instagram olemas, on tarvis lihtsalt dividendinvestor.ee kontot järgima hakata.

Dividendiinvestori ja indeksinvestori pakettide sooduspakkumine

Lisaks veel üks nii-öelda korralduslik teadaanne. Kuna aprilli esimestel päevadel tekkis veel videosalvestusi ja e-raamatuid hõlmavate õppepakettide huvilisi, siis pikendasin pisut sooduspakkumise kehtimise aega. Kui sa ei ole jõudnud neid endale veel soetada, siis seda saad teha siin.

Tegu on suurepärase võimalusega iseseisvalt videosalvestuste abiga käia läbi dividendiaktsiate valimise juhised ja/või indeksfondide maailma põhitõed. Juhul kui tunned, et pärast nende materjalide läbi töötamist soovid kindluse saamise eesmärgil mõtteid vahetada, mõnele konkreetsele küsimusele vastust saada või oma järeldusi kontrollida, siis võta ühendust ja saame teha videokõne vormis ühe kiire konsultatsiooni.

Õnn või oskus?

Alustan märtsi ülevaadet tegelikult väikese tagasivaatega veebruari kuud kokku võtvale postitusele. Kirjutasin seal sellest, kuidas olin viimastel kuudel kriitilise pilguga oma portfelli üle vaadanud ja sealt siis hakanud tasapisi välja praakima üksikaktsiaid, mida seal enam pikaajaliselt näha ei soovi.

Täiesti juhuslikult sattus nii, et tegin need müügid, millest postituses juttu oli, 12. ja 13. veebruaril. Aktsiaturg pöördus langusele 19. veebruaril. ADM läks toona müüki hinnaga ligikaudu 45 dollarit, täna on aktsia hinnaks veidi üle 34 dollari. EMR läks kaubaks siis 75 dollarilise hinnaga, täna näeme hinda 45. Teisisõnu ADM puhul tänaseks langus -25%, EMR puhul isegi -40%.

See on suurepärane näide sellest, kuidas müügiotsuseni jõudsin justkui analüütilist teed pidi, aga see, et need aktsiad lõpuks just täpselt veebruari esimeses pooles maha müüsin, oli ikkagi suures osas puhas õnn. Need ja veel teisedki juhtumisi hästi ajastatud otsused andsid mulle märtsikuiseks languseks ikka päris palju vabu vahendeid, mida nüüd oluliselt odavamatel hinnatasemetel uuesti investeerida.

Tegelikult tegin ka märtsis kaks müügitehingut. Portfelli olid alles jäänud veel üks tubli esmatarbekaupade sektori dividendimaksja ja üks tervishoiu valdkonna firma, millest samuti soovisin pikemas perspektiivis lahti saada. Juhtumisi panin tähele, et 17. ja 18. märtsil oli nende hind veel jätkuvalt praktiliselt viimase aasta kõrgtasemete lähedal. S&P 500 indeks oli selleks hetkeks kukkunud oma tipust juba pea -29%. Seega tundus igati mõistlik hetk ka need kaks positsiooni rahaks teha. Taas oli vaba raha rohkem ja samuti julgust tugevamalt pihta saanud sektoreid ja firmasid portfelli juurde lisada.

Finantsžargoonis kutsutakse sellist tegutsemist sektoritevaheliseks rotatsiooniks ehk sector rotation’iks. Kui vähegi meeles püsib, siis tahan sellest kunagi pikemalt kirjutada. See on minusuguse praktiliselt kogu aeg 90-100% aktsiates istuva investori jaoks üks väga oluline ja portfelli haldusel taktikalist paindlikkust pakkuv kontseptsioon.

Dividendikärped täies hoos

Tõenäoliselt on kõik investeerimishuvilised juba ühest või teisest kanalist kuulnud sellest, et dividendikärped on täies hoos. Alustame kodumaiste dividendiinvestorite lemmikutega. Tänaseks on 2019. aasta eest dividendi maksmise plaani tühistanud muuhulgas Merko Ehitus, Tallink ja Nordecon ning dividendide välja maksmise otsuse on juuni kuusse edasi lükanud Tallinna Sadam.

27. märtsil tuli Euroopa Keskpank välja soovitusega, et euroala pangad ei maksaks dividende välja ja samas loobuks ka oma aktsiate tagasi ostmisest vähemalt 1. oktoobrini 2020. Juba õige mitmed pangad ongi teatanud dividendimaksete külmutamisest. Seega need, kes sihivad pangandussektori aktsiaid lootuses saada kõrget dividenditootlust, siis teadke, et mineviku dividendimakseid tulevikku täna edasi kanda ei ole mõtet.

Kiikame nüüd järgmiseks piiri taha. Mõtlesin esialgu, et panen kokku kogu käesolevat aastat hõlmavate dividendikärbete ülevaate USA börsidel noteeritud aktsiate kohta, kuid ainuüksi viimase 2 nädala jooksul on neid kärpeid tulnud nõnda palju, et pikemalt tagasi vaatama seekord ei hakka. Seega koondasin kokku perioodil 20. märts kuni 3. aprill välja hõigatud dividendimaksete kärpimise teated. Selgus, et neid on kokku 63. Statistika hõlmab endas siis USA börsidel kauplevaid keskmise suurusega ja suurfirmasid. Kokkuvõttesse leidsid tee ka paar Euroopa firmat, mille aktsiad kauplevad lisaks mõne Euroopa riigi nii-öelda kodubörsile ka mõnel USA börsil. Näitena sobivad siinkohal Hispaania pank Banco Santander, Suurbritannia pank HSBC Holdings plc ja Hollandi pank ING Groep N.V.

Kõik kõnealused dividendikärped leiad alljärgnevast tabelist koos firma nime, majandusharu ja dividendikärpe suurusega.

Juhin nüüd selle statistika baasil tähelepanu paarile tõigale.

  1. Kokku 63st dividendikärpest 43 olid sellised, kus dividendimakse tühistati täies mahus, teisisõnu pigem dividendimakse tühistamine kui kärpimine.
  2. Kõige rohkem oli kärpijate hulgas börsil kaubeldavaid kinnisvarafonde ehk REITe, kokku pea kolmandik ehk 20 tükki.
  3. Rohkem kui pooled REITidest tühistasid oma dividendimaksed täielikult, ülejäänute puhul oli keskmiseks kärpe ulatuseks -60%.
  4. Energiasektorist tuli 12 dividendikärbet, millest täies ulatuses tühistas dividendimakse ainult 3 ettevõtet, keskmine kärpe suurus oli -68%.
  5. Tugevalt said pihta riideid ja moekaupu pakkuvad firmad, kus oli 5 dividendimaksete tühistamist.
  6. Restoranikette haldavad firmad eelistasid kõigi 4 juhtumi puhul täielikku dividendimaksete peatamist.
  7. Tööstussektori alla kuuluvast 5 dividendikärpe uudisest 4 tuli autotööstusest (Ford, Aptiv, Lear, Autoliv), mil nende kõigi puhul oli tegu dividendimakse täieliku peatamisega.
  8. Keskmiseks dividendikärpe suuruseks oli -65%.

Milliseid järeldusi tegin sellest statistikast mina?

  1. Börsil kaubeldavad kinnisvarafondid ehk REITid ei ole kaugeltki nõnda turvalise ja stabiilse rahavooga nagu arvatakse. Just REITide hulgast tuli kõige rohkem nii dividendikärpe uudiseid kui ka dividendimaksete täieliku peatamise uudiseid. Tõsi, käesolev kriis lööb just seda sektorit päris tugevalt, kuid lisaks tõstab siin alati riske kõrge finantsvõimendus ehk laenukoormus.
  2. Energiasektor on väga tsükliline, kuid paistab, et dividende kärbitakse ikkagi just täpselt nii palju nagu vaja, säilitades võimaluse korral investoritele siiski kasvõi vähemalt väikese rahavoo.
  3. Statistika kinnitas veel kord seda, miks ei tule pika dividendimaksete ajalooga firmasid kuigi palju rõivatootjate, autotööstuse firmade ja valdavalt siseriiklikul tasandil restorane/toidukohti opereerivate ettevõtete seast.

Kuidas on läinud minu portfellil?

Erakorraliste turuarengute valguses jagan veidi ka seda, kuidas on läinud minu portfellil. Alustame portfelli turuväärtuse muutusest. Alljärgneval pildil on minu eraisiku portfelli turuväärtuse muutus käesoleva aasta jooksul kuude lõikes.

Nagu näete, siis pilt ei ole kuigi kaunis. Kokku on portfelli turuväärtus käesoleval aastal langenud ligikaudu -35%. Globaalsed aktsiaindeksid on hetkel ligikaudu 23% miinuses. Vahe tuleb sisse peamiselt sellest, et mul on portfellis ikka omajagu energiasektori firmasid, aga ka erinevaid tööstussektori ettevõtteid, mis kõik on sel aastal kogenud turu keskmisest suuremat hinnalangust.

Ettevõtte portfell, kuhu soetan rohkem laiapõhjalisi ETFe ja kiirema kasvuga dividendimaksjaid, on aasta algusest mõõdetuna langenud -16%. Eks selle langusnumbri tagasihoidlikuma suuruse taga on ka asjaolu, et märtsis läks uut raha aktsiatesse ikka üpris palju, mõõdetuna siis protsendina olemasolevast portfelli mahust.

Dividendikärbetest ei ole pääsu ka minul

Kahjuks tuleb tõdeda, et sellest kriisist ma dividendimaksete kärbete osas puhaste paberitega läbi ei tule. Märtsikuu viimastel päevadel tulid teated kokku 4 dividendikärpest. Tegelikult 3 neist olid dividendimaksete peatamised või edasi lükkamised ja üks siis kärbe (-73%).

Kõigi nende firmade puhul on tegu tublide dividendimaksjatega ja pean ka ausalt ütlema, et mulle on meeldinud see viis, kuidas dividendide edasi lükkamise otsuseid põhjendatud on. Siin on üks näide.

Kõigi dividendimakseid tühistanud/edasi lükanud firmade puhul meeldis mulle kui investorile väga see kui selgelt kommunikeeriti plaane ning tegevusi. Kes kärpis investeeringuid, kes kasutas koheselt ära krediidiliinid (ja deponeeris need summad) või sõlmis uued laenukokkulepped ning lisaks jagati väga konkreetselt infot, millal dividendide maksmise otsus uuesti üle vaadatakse. Selline selgus ja läbipaistvus on hea. Isegi kui suvel võetakse vastu otsus, et sel aastal jääb dividend välja maksmata, siis vähemalt minu usaldus ja usk nende firmade võimesse navigeerida keerulistes olukordades kasvab ikka omajagu.

Märtsi dividenditulu

Märtsi dividenditulu veel värsketest arengutest mõjutatud ei olnud ja kõik laekus plaanipäraselt. Kokku maksid omanikutulu 2 ETFi ja 17 üksikaktsiat. Kokku laekus kuu jooksul kontole 423 euro väärtuses dividenditulu. 2019. aastal oli see number 420 eurot, 2018. aastal 354 eurot. Seega hetkel veel liigume tõusvas joones.

Samas ülalmainitud dividendikärpe ja kolme makse edasi lükkamise uudiste valguses olen ümber hinnanud ka 2020. aasta oodatava dividenditulu numbri. Alljärgneval graafikul veel muutusi sisse viima ei hakka, sest eks neid kärpe- ja dividendimakse edasi lükkamise uudiseid tuleb siin lähikuudel veelgi. Laias laastus pakun, et laekumised jäävad prognoosile vast nii umbes kolmandiku võrra alla, aga eks elu näitab.

Tumerohelised jooned sellel graafikul tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Hannes says

    Mõned päevad tagasi sõber saatis sellise graafiku USA töötute kohta: https://i.redd.it/6wjysqh79fq41.gif ja imestas, et aktsiad tõusevad ikka edasi. Me mõlemad amatöörid ja ei osanud midagi kosta peale selle, et ehk inimesed usuvad, et kõik läheb 2 kuu pärast mööda. Täna lugesin Quorast ühe kasutaja vastust küsimusele: “Is this a good time to invest heavily in the stock market assuming that the prices will soar when the coronavirus pandemic ends?”
    Vastus oli:
    No. Stocks are being gobbled up by hedge funds borrowing at near zero interest rates. These dudes are not in for the long haul but a quick buck. When the earnings reports come out at the end of the quarter, we’re going to see another crash. Go back to the end of 2008, and you saw a second crash in December, the Dow didn’t bottom out till March 2009. I would chill and let wait for the speculators to dump their shares. Then you can get good value on solid companies for the long term.
    Allikas https://qr.ae/pNvE13

    Kas sellised väited on õhust võetud? Igaljuhul tundub see küll kahtlane, et töötus on tohutu aga aktsia hindades pole eriti midagi märgata. Aprillis selgub, mis saab?

    • Dividend Investor says

      Eks sellistes aruteludes võib ju oma tõetera sees olla. Samas kas just see siis on ka see faktor, mis turgu mõjutab, on juba iseasi. Mina seda öelda ei oska. Kirjeldatud stsenaarium võib olla üks võimalik asjade kulg, aga teine stsenaarium võib olla ka stabiilsus, kolmas tõusu jätkumine paar-kolm kuud jne. Püüan ise toimetada nii, et oleksin rahul iga mõistlikku stsenaariumit arvesse võttes.

  2. Kuidas sinu strateegia / põhimõte käsitleb firmasid, mis vähendavad omi dividende (nt “jätta portfelli ja ei osta juurde” või “müüa maha” või mingi kolmas)?

    Nii mõnelgi sinu nimekirjas olnud firmal on juba pikemat aega probleemid (F ja PEI) ehk pandeemia on nende jaoks viimane nael; protsess, mis muidu oleks aega võtnud aastaid, on nüüd äkki mõne kuu / kvartali teema. Huvitav kui mitmel firmal jagub juhatuses oidu, et astuda häid samme oma olukorra parandamiseks?..

    Carnivali juurde kindlasti varsti tuleb ka RCL; lennufirmad ülejäänud kah dividende lõpetamas. Nordeconi koha pealt oli see börsiteade küll minu jaoks pigem mõttega, et äkki aasta lõpus siiski midagi tuleb — “Ei” ei olnud veel päris lõplik.

    • Dividend Investor says

      Kuigi mul paljude asjade kohta investeerimistegevuses on suhteliselt selged reeglid, siis dividendikärpe osas olen aru saanud, et pigem tuleb olla paindlik. Mõned aastad tagasi kirjutasin sellest põhjalikumalt näiteks selles postituses.

      • Tänan linkimast – väga huvitav postitus jällegi! Kommenteerin pigem siin n.ö. diskusiooni jätkamiseks. Mina kah alguses nägin blogides ja kommentaatorite hulgas pigem sellist raudkindlat “kui kärbitud, siis müü” põhimõtet, kuid see ei meeldinud mulle.

  3. Tanel says

    Huvitav, et Helmerich & Payne oma dividendi kärpis. See ettevõte oli dividende tõstnud järjest 47 aastat !
    Dividendiajaloo järgi võiks nagu eeldada, et sellist asja ei juhtu. Kas siis makromajanduslik olukord (Covid-19 ja nafta hinnad) mõjutasid ikkagi nii palju, et neil tuli see div. kärpe otsus vastu võtta ?

    • Dividend Investor says

      Ei tea jah, ei oska lähemalt kommenteerida. Kiirelt peale vaadates tundub nende dividendiajalugu selline omapärane – alates 2013-2014. aastast tõsteti dividendimakset paari aastaga praktiliselt 10 korda. Viimases pressiteates on info ka suhteliselt üldsõnaline “As part of the Company’s commitment to long-term shareholder returns and at the same time maintaining its strong financial position, consistent with its previous announcement on March 23, 2020 that it was reviewing its capital allocation policy, the Company announced it intends to reduce the future quarterly dividends to $0.25 per share.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.