fbpx

Mai dividenditulu ja LYNXi konto kolimine IBsse

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Milleks maksta rohkem?

Käesoleva aasta alul jõudsin pärast pikka kaalumist ikkagi küsimuseni – milleks maksta rohkem kui saab ka soodsamalt. See puudutab siis ennekõike tehingutasusid välismaakleri juures toimetades.

Jagan alustuseks veidi tausta. Avasin eraisikuna konto välismaakleri juures 2016. aastal. Toona osutus valituks maakler nimega LYNX. LYNX on Hollandis peakontorit omav maaklerfirma, konto avasin mina toona ettevõtte Soome haru kaudu. Kogu tehniline lahendus, platvormid, tehingute edastamine ja muu taoline on nii-öelda sisse ostetud Interactive Brokers’i käest. See tähendab, et konto avame me küll justkui LYNXi juures, kuid samas tehinguid teeme IB platvormil, IB tarkvara kasutades ja IB kauplemistingimustega nõustudes.

Erinevused nende kahe maakleri vahel puudutavad peamiselt klienditeeninduse poolt (LYNX pakub paljudes Euroopa väiksema rahvaarvuga riikides emakeelset klienditeenindust), hinnakirja (LYNX on selgelt kallim kui IB) ja erinevaid konto avamise miinimumnõudeid. See viimane oli aktuaalne 4-5 aasat tagasi, mil IBs konto avamiseks pidi kohe kontole kandma 10 000 eurot/dollarit, LYNXis sai hakkama 3000 euroga. Nüüdseks on asjad muutunud ja IB enam miinimumpiiri sätestanud ei ole.

Igakuine minimaalne püsitasu

Küll aga eksisteerib IBs jätkuvalt igakuine minimaalne tehingutasude summa, mida maakler meie käest saada tahab. Selleks on minimaalselt 10 dollarit kuus. Juhul kui kontol olevate varade maht on väiksem kui 2000 dollarit, siis isegi 20 dollarit kuus. Seega põhimõtteliselt peab IBs kontot avav investor arvestama sellega, et iga kuu tuleb maakleri maksta tasudeks minimaalselt 10 USA dollarit.

See paneb portfelli minimaalsele suurusele minu arvates piirid paika. 10 dollarit kuus teeb kokku 120 dollarit aastas. See on ligikaudu 110 eurot aastas. Seega juhul kui portfelli turuväärtus on 11 000 eurot, kulub IB juures tasudeks 110 / 11 000 = 1%. See ongi minu arvates absoluutne miinimum, mida silmas pidada kui on soov IBs kontot avada.

Teisisõnu juhul kui sa näed, et sinu investeeritav varade maht kasvab aasta-kahega vähemalt 10-15 tuhande euroni, siis võid Interactive Brokers’it kaaluda küll. Kui soovid täpsemalt teada, mida veel silmas pidada omale IB kontot avades, kas teha konto firmale või eraisikuna, kas cash või margin konto, siis neile ja paljudele muudele küsimustele saad vastused sellest 2-tunnisest veebiseminari videosalvestusest. Kõigest 25 euro eest saad teada, mida täpselt on vaja, et kontot avada, kuidas kogu see protsess käib ja milline näeb välja IB platvorm.

Muideks sellest 10 dollari suurusest igakuisest tasust on võimalik pääseda ka. Selleks peab sinu IBs oleva portfelli turuväärtus olema suurem kui 100 000 dollarit. Seega motivatsioon portfelli kasvatada missugune 🙂 Lisaks olgu öeldud, et esimesed 3 kuud alates konto avamisest samuti seda püsitasu ei võeta.

LYNX ja IB tehingutasude võrdlus

LYNXi puhul sõltub rakenduv hinnakiri sellest, millise LYNXi haru kaudu sa omale konto avad. Alltoodud võrdlustabelis olen kasutanud Soome filiaali hinnakirja, seda sama, mis rakendus ka mulle mitme viimase aasta jooksul.

Interactive Brokers’is tuleb konto avada mitte USAs asetseva emafirma, vaid IB Euroopa haru kaudu. Lisaks tasub teada, et IB pakub mitut erinevat hinnakirja võimalust – standard ja mitmetasandiline. Kui tahad täpsemalt teada, kuidas seda kõike kontot juba omades seadistada ja veelgi soodsamatest hindadest kasu lõigata, siis detailsed juhised leiad sellest veebiseminari videosalvestusest.

Alljärgnevas tabelis on välja toodud tehingute miinimumtasud. Tegelik tehingutasu kujuneb sõltuvalt valitud hinnakirja tüübist vastavalt kas kaubeldavate aktsiate arvust või siis tehingusummast lähtuvalt. Kauplemisplatvorm on ses suhtes hea, et iga kord enne tehingukorralduse kinnitamist näidatakse ära ka ligikaudne prognoositav tehingutasu suurus.

LYNX (Soome)IB (standard)IB (mitme-tasandiline)
Euroopa aktsiad ja ETFid0,09% summast, minimaalselt 5,80 EUR0,10% summast, minimaalselt
4,00 EUR
0,05% summast, minimaalselt 1,25 EUR
USA aktsiad0,005 USD aktsia kohta, minimaalselt 5,00 USD 0,005 USD aktsia kohta, minimaalselt 1,00 USD 0,0035 USD aktsia kohta, minimaalselt 0,35 USD
Balti aktsiad 0,18% summast, minimaalselt 13,00 EUR 0,2% summast, minimaalselt 10,00 EUR 0,035% summast, minimaalselt 7,30 EUR
Valuutavahetus EUR-USD 0,004% summast, minimaalselt 4,00 USD 0,002% summast, minimaalselt 2,00 USD 0,002% summast, minimaalselt 2,00 USD
Minimaalne igakuine tasu0 EUR (Hollandi hinnakirjas samas 5 EUR)10 USD10 USD
Võimenduslaenu intressimäär EUR / USDEONIA + 3,5% /
Fed Funds Overnight Rate + 3,5%
EONIA + 1,5% /
Fed Funds Overnight Rate + 1,5%
EONIA + 1,5% /
Fed Funds Overnight Rate + 1,5%

Soome kaudu LYNXi konto avanu ei pea igakuist miinimumtasu maksma, välja arvatud juhul kui kontol olevate varade väärtus langeb alla 1000 dollari. Siis võetakse 1 USD kuu kohta. Samas LYNXi Hollandi hinnakirja järgi on minimaalne igakuine tasu 5 EUR. Seega tasub olla tähelepanelik, millise filiaali kaudu konto avatud saab.

Võimenduslaenu ehk väärtpaberite tagatisel saadava laenu intressimäär sõltub laenusumma suurusest – mida suurem summa, seda madalam intress. Kõnealused intressimäärad kehtivad kuni 100 000 euro/dollari suuruse laenusumma korral. Infoks veel, et artikli kirjutamise hetkel oli EONIA intressimäär võrdne nulliga ja Fed Funds Rate 0,05%.

Miks ma siis ikkagi LYNXist loobusin?

Üks peamisi põhjuseid, miks ma omal ajal välismaakleri juures alustades LYNXi Interactive Brokers’ile eelistasin oli see, et ma ei tahtnud maksta 10 dollari suurust igakuist miinimumtasu. Olin suhteliselt kindel, et teen iga kuu keskmiselt ainult 1-2 tehingut ja nõnda oli LYNX kriipsuvõrra soodsam.

Samas reaalsuses nägin, et lõpuks kujunes kuu keskmiseks ikkagi pigem 3 tehingut. Lisaks kui välismaakleri juurde üles ehitatud portfelli turuväärtus ületas 100 000 piiri, siis IBs toimetades kaoks see igakuine 10 dollari suurune miinimumtasu ära. Ühesõnaga, lõpuks kaldus kaalukauss IBsse kolimise kasuks nendel kolmel põhjusel: 1) tegin igas kuus keskmiselt üle 2 tehingu ehk IB tuleks odavam; 2) portfelli väärtus oli tõusnud üle 100 000 ehk IBs enam 10 dollarit iga kuu maksma ei pea; 3) kuna IBs on tehingutasud kordi soodsamad, siis saaksin teha arvuliselt rohkem oste ja väiksemates summades.

Kuidas käib väärtpaberite ülekandmine?

Selleks, et kogu protsessiga algust teha, uurisin IB käest, mis oleks esimene samm kui soovin oma aktsiad LYNXist IBsse ümber kolida. Näen oma vestluste ajaloost, et kirjutasin neile 2. veebruaril 2020.

Nagu öeldud, siis tegelikult istub LYNX kõigi oma süsteemidega IB otsas ehk minu LYNXi konto ongi ju juba IB süsteemis olemas. Korraks tundus, et ehk ongi kõik nii lihtne, et sellest samast LYNXi kontost saab nüüd IB konto. Siiski mitte. Selgus, et samm number üks on ikkagi uue IB konto tegemine. Kui see tehtud ja konto lahti, siis kirjutasin IB klienditoele juba uuesti (20. veebruaril).

Enne seda, 17. veebruaril olin IB juhiste järgi küsinud LYNXi nõusolekut oma konto üle kandmiseks. Seda tegin läbi LYNXi live chat’i ja koheselt sain vastuse, et nad saadavad IB poole vajaliku nõusoleku teele. Igaks juhuks küsisin ka üle, et ega LYNX mingit tasu väärtpaberite üle kandmise eest ei küsi. Vastuseks oli, et ei küsi.

20. veebruaril algatasin siis IB konto seadistuste lehel “Full Account Transfer” nime kandva protseduuri. Sain kohe vastuse, et seda tehakse käsitsi, avalduse vastu võtmine ei garanteeri, et kõik väärtpaberid üle kantakse pluss pärast avalduse esmast läbivaatamist pean saatma lisaandmeid. Hea küll, mis seal siis ikka. Tuli nõustuda.

24. veebruaril sain IB klienditoelt kirja, et pean tegema need kolm asja: 1) täitma ja allkirjastama volikirja (Letter of Authorization); 2) läbi tegema verbaalse kinnituse ehk siis telefonikõne IB esindajaga; 3) saatma LYNXi nõusoleku väärtpaberite üle kandmiseks.

Punkt 3 all läks teele see sama vestlus LYNXi klienditoega, kus küsisin kinnitust/nõusolekut konto üleviimise ja ka tasude kohta.

Järgmise kirja sain IB klienditoelt 2. märtsil pärast verbaalse kinnituse telefonisessiooni. Kirjas paluti saata isikut tõendava dokumendi koopia. Samal päeval läks see minu poolt teele.

Läks veel 2 päeva järgmise kirja saabumiseni, mil teavitati, et kogu vajalik dokumendipakk on käes ja nüüd läheb asi IB töötajale üle vaatamiseks. Ligikaudu poolteist nädalat hiljem oli positiivne otsus käes ja 16. märtsil tehti väärtpaberite üle kandmine IB poolt ära.

Mis saab tulevastest laekumistest?

Teadupärast on dividendimaksete puhul alati nii, et dividendi saajate nimekiri fikseeritakse päris pikalt enne seda kui dividendimakse tehakse. See tähendas nüüd antud juhul seda, et rida aktsiaid, mis pidid mulle dividende maksma, olid nüüd üle kantud hoopis uuele kontole. Minu enda loogika ütles, et dividendid peaksid laekuma ikka LYNXi kontole, kontole, mis oli fikseeritud dividendi ex-kuupäeval. Nii ka läks. Järgmiste nädalate jooksul laekusid minu nüüdseks tühjaks jäänud LYNXi kontole õige mitme ettevõtte dividendid.

Käisin LYNXi kontol ka ise asja kontrollimas, et olla kindel, kas kõik sujub. Oma üllatuseks avastasin alul, et dividendimakse on justkui tehtud, kuid raha kontol ei ole. Mis toimub? Enne veel kui klienditoega ühendust võtma hakkasin, kontrollisin üle kogu väljamaksete raporti. Sealt avastasin, et laekunud dividendimaksed kanti kohe automaatselt üle minu värskelt avatud IB kontole. Suurepärane!

Kokkuvõtteks

Kogu konto ümber kolimise protsessi kokku võttes saan öelda, et tegu oli küll aeganõudva, kuid siiski üpris arusaadava ja lihtsalt hallatava protsessiga. Ei olnud ei segadust ega tagasilööke. Mingeid täiendavaid kulusid LYNXist IBsse kolimisega ka ei kaasnenud. Seega alates märtsi keskpaigast toimetan nüüd IBs nii oma ettevõtte kui ka eraisiku kontoga.

Nagu ülaltoodud tabelitest näete, siis tehingutasud on ikka väga soodsad. Näiteks viimaste kuude jooksul olen teinud tehinguid, kus ostu- või müügisummad jäävad vahemikku 300 eurost/dollarist kuni 2000 euroni/dollarini ja tehingutasude vahemikuks on olnud 0,25 kuni 3,75 eurot. Samas paar 2000-2500 dollari suurust tehingut, mis vahepeal LHVs tehtud said, nõudsid tehingutasudeks 22-23 dollarit tehingu kohta. Vahe missugune!

Ühesõnaga kui ka sinul mõlgub mõtteis oma portfelli üle viimine madalamte kuludega maakleri juurde või hoopis pead plaani alles välisaktsiate ja ETFide portfelli üles ehitama hakata, siis tasub välismaaklereid ikka kaaluda küll. Detailset infot nii IB võimaluste, konto avamise protsessi kui ka kiire sisevaate platvormi osas leiad sellest veebiseminari salvestusest, mille viisime varakevadel läbi koos Kristi Saarega. Kokku ligi 2 tunni pikkuse videosalvestuse jooksul jõuame seda kõike lahata ikka päris detailselt.

Juhul kui koged konto avamisel raskusi, siis võid julgelt ka ühendust võtta ja abistan sind konsultatsiooni vormis. Ise pusides saab kannatlikkuse ja rohke vaba aja olemasolul kenasti hakkama. Samas on paar kohta, kus peavad asjad kindlasti õigesti kirja saama, muidu rakenduvad sulle ülemäära kõrged maksumäärad (30% soodsama 15% asemel).

Mai dividenditulu

Mais maksid dividende 2 ETFi ja 9 aktsiat. Kaks dividendimakset tuli Euroopa firmadelt. Kuna siinpool maailma osas on tavaks maksta dividende üks kord aastas, olid maksed ikka kopsakamad kui USA üksikaktsiate puhul, kus tegu kvartaalsete dividendimaksetega. Igatahes kuu jooksul laekus kokku 946 euro ulatuses dividende.

Progressi paremaks jälgimiseks pean ülevaadet ka laekunud dividendidest kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Mari-Liis says

    Tere!
    Suur tänu postituse eest!
    Tegin ka hiljuti IB-s eraisiku konto. Konto sai teha, aga tehinguid polnud võimalik enne sooritada, kui 2000 dollarit oli üle kantud.
    Mõtlesin esialgu katsetada proovi mõttes 500 dollariga, aga ei õnnestunud.
    Nii et piirmäär siis ikkagi on ju? Ma isegi sattusin nende lehel ühte kohta, kus oli öeldud, et 2000 dollarit või sellega võrdväärselt peab olema.

    • Dividend Investor says

      Tore, et meeldis! See 2000 piir kehtib minu teada margin kontole, tavalise cash konto puhul peaks saama ka väiksema summaga alustada.

  2. Marti Taru says

    Mis tüüpi konto avasid? On see IBKR Lite konto? Pro konto puhul peaks olema minimaalne varade maht 100000 usd. Või?

    • Dividend Investor says

      Ikka IBKR Pro. Siinkandis Lite ei olegi veel saadaval. Mingeid nõnda suurtesse summadesse ulatuvaid miinimume enam ei ole ei eraisikuna ega ettevõttena kontot avades.

      • Marti Taru says

        Ahhaa. Mulle tuli kiri, et juhul kui Pro konto väärtus langeb alla 100000 usd, siis ei saa enam võimendusega tehinguid teha. Kuigi ega midagi muud vist ka ei juhtu, olemasolev võimendus müüki ei lähe, portfell müüki ei lähe. Ja oma vara piires saab ikka osta-müüa.

      • Dividend Investor says

        Väga huvitav! Pole sellisest kirjast/teavitusest varem kuulnudki.

      • Olge selle margin kontoga ettevaatlikud, sest SIPC kindlustus katab 500 000$ ulatuses (250 000 sularaha + 250 000 väärtpaberid) ainult cash kontosid.
        Minu mäletamistmööda (rõhk sõnal vist) alates 110 000$ suurustel kontodel on võimalik saada 4x üleöö võimendust. Alates 2000$ saab kasutada lühikeseksmüüki ja üleöö võimendus on kuni 2x, päevasisesel kauplemisel 4x.

      • Dividend Investor says

        Ma veidi korrigeeriks sinu sõnastust. Ise olen aru saanud, et SIPC katab kuni 500 000 USD. Juhul kui kogu portfell on väärtpaberites, siis on kindlustatud kõik 500 000, samas kui kogu portfell on rahas, siis rahajäägi osas on maksimum 250 000 USD. SIPC kehtib kõigile konto tüüpidele, ükskõik, kas cash või margin. Põhjalikumalt saab lugeda siit.

        Seega SIPC kindlustuse rakendumine ei sõltu konto tüübist. Tõsi, margin konto ja väärtpaberite tagatisel laenu võtmisega käivad kaasas lisariskid ja alustavale ega tegelikult ka edasijõudnud pikaajalisele investorile seda ei soovitaks. Tegu ikkagi rohkem kauplejatele mõeldud funktsionaalsusega.

  3. Olar Teder says

    Tere!

    Kas on ka võimalust LHV kasvukonto IBsse kolida?

    • Dividend Investor says

      Minu teada tuleb selleks kõik positsioonid Kasvukontol ikkagi maha müüa ja siis IBs uuesti osta. Vähemalt mõned aastad tagasi ei lasknud LHV minul positsioone LYNXi või IBsse ümber kolida.

  4. Martin Konks says

    Tere Märten,

    tänud huvitava lugemise eest.
    Plaanis on samuti kauplemiskonto avamine. Kuid millegipärast mul IB veebisait ei tööta. Proovitud mitme erineva arvutiga. Netiühendus on korras ja kõik muud saidid toimivad. Kas oskad nõu anda, milles põhjus võiks olla?
    Ja Lynxis pole võimalik inglise keeles toimetada, kui konto avamise soov. Näiteks läbi Lynx Soome alustades läheb kogu kommunikatsioon soomekeelseks.
    Kas oskad soovitada, missugust platvormi võiks veel kasutada? Nende valik on suur. Mida arvata näiteks Admiral Marketsist, Etorost?

    Parimat,
    Martin

  5. Martin says

    Suured tänud. Nüüdseks konto avatud ja töö käib:)
    On ikka suur vahe kas maksta 1 USD või 20 USD (Swedis) tehingutasu.

    Kõike paremat ja edu,
    Martin

    • Dividend Investor says

      Rõõm kuulda! tundub, et said päris kiiresti konto avatud ja kõik korda. Seda on hea teada. Kevadel pandeemia ajal siin nii mõnelgi venis avamise protsess lõpuks juba kuude pikkuseks.

  6. Tere!
    Ma siin arvutasin Kasvukonto ja IB tehingutasusid, aga täpselt ei saa ikka aru, et kumb on soodsam. Küsin siis siin hästi konkreetse näitena.
    Investeerin iga nädal 100 € kokku kahte erinevasse ETFi (VWRL ja SPYD). Kasvukonto tehingutasu kuus = 1% ostusummalt + 0,05% portfellilt.
    Kui teha sama asja IB-ga, siis kumb konto tuleks soodsam? Portfelli väärtus jääb alla 100 tuhande.
    Tänan!

    • Dividend Investor says

      Kuigi oled pea kõik andmed ette andnud, siis ikkagi on puudu üks oluline tegur, milleks on portfelli turuväärtus. Selle baasilt arvutatakse Kasvukonto puhul igakuine haldustasu ja see osutub pikas perspektiivis määravaks.

      Teen asjad lihtsaks. Juhul kui juba täna on Kasvukonto väärtpaberite turuväärtus näiteks 15 000 eurot, siis maksad selle eest iga kuu haldustasudena 9 eurot (ehk ligikaudu 10 USD). Seega juba sellise portfelli turuväärtuse juures on IB ja Kasvukonto võrreldavad ja kaalukauss hakkab langema IB-le, sest selle IB 10 dollari sees kalendrikuu kohta on tehingutasud juba kaasa arvatud.

      • Selge, ma ei saanud jah sellest IB 10 dollarist täpselt aru. Kui seal sees juba tehingutasud ka, siis tõesti kasulikum praegu juba IB-sse kolida ja aja jooksul üha enam IB muutub kasulikumaks.

      • Dividend Investor says

        IB valem on jah selline, et iga muu tahavad nad saada vähemalt 10 USD. Juhul kui teed tehinguid ja maksad tehingutasusid 2 USD eest, võtavad järgmisel kuul 8 juurde. Samas kui teed 13 USDi eest, siis midagi juurde ei võta, haldustasu ei ole ja kogukulu ongi see 13 USD.

  7. Leevi says

    Tere,
    Sain ettevõttele IB konto avatud kuid sees on kahtlus kas kõik sai ikka korrektselt vormistatud. Loen: “Samas on paar kohta, kus peavad asjad kindlasti õigesti kirja saama, muidu rakenduvad sulle ülemäära kõrged maksumäärad (30% soodsama 15% asemel).”
    – kas kuidagi on võimalik seda maksumäära osa kontrollida, nüüd kui juba konto registreeritud ja enne kui hakkan oma esimesi tehinguid tegema?
    Tänan abi eest!

    • Dividend Investor says

      Rõõm kuulda, et konto avamine sujus! Kõige lihtsam on kirjutada IB klienditoele ja küsida kinnitust, kas W-8BEN maksuvorm sai korrektselt täidetud ja kas nüüd rakendub USA aktsiate dividendimaksetele 15% tulumaks?

  8. Leevi says

    Tere,
    Õpin IB keskkonda ja tekkis ilmselt teie jaoks lihtne küsimus…ehk kas on kohustus (või soovitav) alati enne USA aktsiate ostu vahetada eurod dollariteks? Näiteks kui ei vaheta ja ostan USA aktsiaid kohe peale eurode peale kandmist, kas siis hakkab jooksma mingi kulu valuuta eest? Hetkel tegin paar tehingut ja Cash Balances näitab mul EUR positiivsena ning USD cash (väiksem summa) negatiivsena. Küsimus tekib selle miinusega USD summa kohta. Kas peaksin vastava miinusega USD summa vahetama nüüd eurodest ümber usd-ideks? Või võib see miinusega USD jääda? Total cash summa on positiivsena. Base currency EUR.
    Sooviks olla kindel, et mingid kulud jooksma ei jääks…
    * küsimuse teine osa võiks olla see, et kui hetkel vaba raha IB kontol ei ole kuid sooritan ostu, siis on tegu nn võimendusega ja laseb tehingu teha? Siis kannan lihtsalt vastava summa hiljem kontole, et kulud ei jookseks?
    Aitäh!

    • Dividend Investor says

      Juhul kui USD jääk miinuses, siis võtad IB käest dollarites laenu ja hakkab tiksuma ka intress. Seega mõistlik on eurode olemasolu korral ikka need eurod dollariteks ära vahetada ja mitte seda laenu pidevalt peal hoida juhul kui teises valuutas on rahajääk olemas. Teisele küsimusele on vastus jah, täpselt nii see käib.

  9. Investor says

    Kas Lynx’i/IB poolt polnud juttu mingist 6 kuu pikkusest üleminekuperioodist, mille jooksul on konto frozen (tehinguid teha ei saa)? Võtsin ise just Lynx’iga ühendust ning nemad väidavad, et enne ei saa IBs isegi kontot avada. Ehk sisuliselt peaks turust 6 kuud eemal olema.

    • Dividend Investor says

      Eks asjad võivad muutuda. Mulle öeldi, et väärtpaberite üle kandmine võib võtta aega 2 päevast paari nädalani (periood, mil tehinguid teha ei saa). Samm number üks oli ikkagi IBsse konto tegemine ja alles siis läks töösse väärtpaberite ülekande avaldus.

  10. Urmas says

    Tere! Tellisin ka Sinu kõige “tummisema” e-raamatu (väga palju kasulikku materjali, soovitan väga!) ning vaatasin ära ka esimese boonuse IB-sse konto avamise kohta. Jäi kõlama, et igal juhul oleks mõistlik see konto teha ettevõttele, aga mul jäi õhku küsimus, et kui saan kogu oma tulu siiski eraisikuna, kas ka sellisel juhul ikkagi mõistlik ettevõtte nimele konto teha? Ehk siis annaksin eraisikuna laenu enda ettevõttele, mis siis IB kaudu investeeriks laenuks saadud raha tagasi? Ning kui ettevõttest vaja raha välja võtta, siis saan laenu tagasi maksta?

    • Dividend Investor says

      Tore, et materjalid olid kasulikud ja aitäh tagasisidet siin jagamast!

      Jah, täpselt nii. Eks ta ole jah nii, et puht maksuoptimaalsuse mõttes on ettevõttele konto tegemine enamasti mõistlikum. Minimaalselt võiks investeerimisvõimekus olla ca 15-20k EUR ühe-kahe aasta jooksul. Muidu liialt kulukas. On üks võimalus toimetada IBs suhteliselt maksuefektiivselt ka eraisikuna. Selleks on strateegia, kus soetad dividende mitte maksvaid ETFe (või ka üksikaktsiaid) ja kasutad siis IB kontot justkui mõnes Eesti pangas avatud investeerimiskonto pikendusena. See on selline mittestandardne lahendus, kus peab paarile aspektile tähelepanu pöörama, kuid Maksuameti poolt aktsepteeritud lähenemine.

      • Doris says

        Kas saaks täpsustada, mis need aspektid on, millele peab tähelepanu pöörama kui kasutad IB kontot mõnes Eesti pangas avatud investeerimiskonto pikendusena? Eraisikuna ma mõtlen siis.Plaan oleks osta ETF-id pidevalt juurde ja hoida. Kuidas see deklareerimisel välja näeb?

      • Dividend Investor says

        Peamine kitsaskoht on dividendimaksed. Juhul kui laekuvad dividendid dollaris, siis need peab viivitamatult (Maksuameti sõnastus) ümber konverteerima eurodesse ja kandma investeerimiskontole. See on rahaliselt suhteliselt kulukas, sest valuutavahetuse tasu on 2 dollarit per tehing ja alustava investori puhul kipuvad esimesed dividendilaekumised olemagi seal mõne dollari kandis. Seega IB kasutamisel investeerimiskonto pikendusena on kuluefektiivsuse valguses mõistlik valida omale välja reinvesteerivad ETFid.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.