fbpx

Kuidas jõuda miljonilise aktsiaportfellini?

Üks mõtteharjutus, mida sageli mentorlusest osa võtvate investeerimishuvilistega läbi teen puudutab unistamist. Täpsemalt öeldes unistamist sellest, kui suur võiks investeerimisportfell ideaalis mingil ajahetkel olla. Siin võib nüüd paberile kirja panna ükskõik millise numbri. Just täpselt sellise, mis tõesti täidaks kõik unistused.

See suur unistus on investeerimisteekonda alustades siis käsitletav kui eesmärk. Siht, kuhu poole liikuma hakata. Esiti võib see unistuste number ja eesmärk tunduda hirmutav. Tavaliselt on nii, et suure hoo ja entusiasmiga saab üks number kirja, aga siis lööb sisse kahtlus ning kõhklus. See ei ole realistlik! See on ikka väga suur number! See on praktiliselt võimatu.

See on nüüd koht, kus tuleb kasuks suure eesmärgi tükeldamine väiksemateks eesmärkideks, sammudeks ja konkreetseks tegevuskavaks.

Miljoniline aktsiaportfell 12 aastaga?!

Oletame, et ma soovin üles ehitada miljoni euro suuruse aktsiaportfelli. Okei, mis me ikka oletame. Räägime nii nagu asjad on. Ühel vihmasel esmaspäeval oma rahaasjadest kokkuvõtteid tehes hakkasin mõtlema, et ma soovin järgmist. Saan sel aastal 43 aastaseks, oleks maru tore kui 55. sünnipäeval oleks oma ettevõtte alla loodud investeerimisportfelli väärtus 1 miljon eurot.

Millegi pärast olen suhteliselt veendunud, et selleks ajaks olen ikka päris kindlasti juba kolinud maale oma majja elama, tegelen agaralt potipõllundusega ja naudin lihtsalt elu 🙂 Seega on mul aega umbes 12 aastat.

Jätan eraisiku portfelli praegu täielikult vaatluse alt välja. Kuna olen praktiliselt terve elu olnud palgatöötaja, siis alustasin investeerimist eraisikuna ja pikalt oligi see mu ainus vara. Kuna praegu enam kõrgepalgaline ei ole ja eraisikuna sääste juurde ei teki, siis sellesse portfelli raha regulaarselt juurde ei lisa. Vahel teen seal mõned vangerdused, kuid enamasti see portfell lihtsalt tasapisi tiksub ning kontole laekuvad dividendid reinvesteerin. See portfell toob mulle igakuiselt keskmiselt 500-700 eurot dividenditulu ja võtan seda kui meelerahu portfelli. Investeerimisportfell, mis toodab veidi rahavoogu ja vajadusel aitab katta ka elamiskulusid.

Miljonilise portfelli ambitsiooni valguses räägime niisiis minu ettevõtte all olevast portfellist. Tegin ettevõttele konto Interactive Brokersi juurde 2018. aasta detsembris ja regulaarselt hakkasin investeerima 2019. aasta kevadel. See on siis põhimõtteliselt 2 aastat tagasi. Olgu öeldud, et mingeid vangerdusi eraisku ja ettevõtte vahel ma teinud ei ole. Alustasingi ettevõtte kontoga täitsa nullist, tasapisi firmasse teenitud raha investeerides ja episoodiliselt ka kaubeldes.

Täna numbreid kokku lüües näen, et ettevõtte investeerimisportfell on väärt ligikaudu 120 tuhat eurot. Algus on justkui tehtud, kuid miljonini on ikka veel päris pikk tee, kas pole?!

Minnes tagasi suure eesmärgi tükkideks löömise juurde tekib küsimus – kui mul on aega 12 aastat, siis mida pean tegema, et jõuda miljonilise portfellini? Jätame kõiksugu loteriivõidud, erakorralised vedamised ja spekulatsioonid kõrvale ja teeme lihtsakoelise plaani. Kui palju pean igakuiselt investeerima, et 12 aasta pärast oleks minu firma alla loodud aktsiaportfell väärt vähemalt 1 miljon eurot?

Asume arvutama

Siinkohal tulevad nüüd appi igasugu kalkulaatorid. Tegin juba hea mitu aastat tagasi mentorluse tarbeks ise ühe Exceli tabeli, kus oli võimalik neid arvutusi läbi teha ja tulemusi simuleerida. Nüüd internetiavarusi läbi kammides leidsin ühe suurepärase kalkulaatori ka veebist. See on veidi detailsem kui tavalised kalkulaatorid ja katab kenasti ära kõik need vigurid, mida ise oma Exceli tabelile ka juurde pookisin.

Igatahes tagasi miljoni euro suuruse portfellieesmärgi juurde. Paar asja on niisiis juba paigas. Alustan täna 120 tuhande pealt ja mul on nii-öelda aega 12 aastat. Järgmisena on mõistlik teha mõningad eeldused oodatava tootluse osas. Kuna plaanin praktiliselt kogu raha investeerida aktsiatesse, siis on täitsa sobilik kasutada aktsiaturgude keskmist ajaloolist tootlust. See on viimaste aastakümnete jooksul jäänud vahemikku keskmiselt 8-12% aastas. Kuna mõnes mõttes võib väita, et täna on aktsiad justkui kallid/valuatsioon on kõrge, siis pigem kasutan arvutustes selle vahemiku alumist äärt ehk 8%.

Olen ise regulaarse investeerimise suur pooldaja. Teisisõnu suunan suurima rõõmuga regulaarselt iga kuu osa teenitud tulust investeeringutesse. Suur küsimus ongi nüüd see, et kui palju pean igakuiselt aktsiatesse investeerima jõudmaks miljonilise portfellini?

Mis siis kui panustan iga kuu 500 eurot? Kalkulaator näitab, et sellisel juhul on oodatavaks portfelli turuväärtuseks 12. aasta lõpus 421 000 eurot. Aga kui panustan 1000 eurot kuus? Siis on oodatav väärtus 539 000. Aga 2000 kuus? Nüüd viskab kalkulaarot ette numbri 775 000 eurot. 1 miljoni piiri saab kätte kui lisaks olemasolevale portfellile lisan 12 aasta jooksul iga kuu 3000 eurot.

Jah, olen nõus, 3000 eurot iga kuu investeerida ei pruugi tunduda päris paljudele kättesaadav või jõukohane. Aga nüüd ma vähemalt tean, mida ma selleks tegema pean, et oma sihini jõuda. Ma ei tea, kuidas on lugu teiega, aga see 3000 eurot kuus ettevõtlustuluna juurde teenida tundub ikka oluliselt kättesaadavam kui lihtsalt õhust 1 miljon pangakontole välja võluda!

Pealegi, pidage meeles, et minu ajahorisont oli (kunstlikult) pandud ikka päris lühikeseks. Tegelikkuses võiks kasutada perioodina ikka vähemalt 15-25 aastat. No ja loomulikult ideaalis oleks tore kui nende arvutuste tegemise hetkel ei näita pass vanusenumbrina 42, vaid hoopis 32 või veelgi parem 22 🙂 Näiteks 25-aastaselt neid arvutusi teha ja seada sihiks, et 45. sünnipäevaks on miljon koos, on ikka teine tera, eks ole?!

Nullist miljonini 25 aastaga

Aga mis seal siis ikka, teeme läbi ka sellise arvutuse. Kui palju peaks igakuiselt aktsiatesse investeerima, et täiesti nullist alustades oleks 20 aasta pärast portfelli oodatav turuväärtus 1 miljon eurot? Siin on tulemused.

Teisisõnu päris nullist alustades oleks igakuiselt vaja investeeringutesse suunata 1750 eurot.

Lükkame investeerimisperioodi pikkuse korraks ka 25 aasta peale. Kuigi see võib täna tunduda hoomamatult pikk, siis mõelgem sellest hoopis nii – alates eelmise sajandi keskpaigast on keskmine inimene palgatööl käinud oma elust umbes 45 aastat. Seega põhimõtteliselt räägime justkui poolest kogu oma tööelu pikkusest. See on juba parem, kas pole?!

Igatahes nullist miljonini 25 aastaga eeldab igakuist panust juba oluliselt väiksemas summas. Siis toob tulemuse koju 1100 euro investeerimine iga kuu.

Reaalsus kipub samas olema selline, et oma karjääri algusaastatel kogeme sageli päris kiiret palgatõusu. Jah, alustame ka enamasti madalamalt tasemelt, kuid sissetulekud kasvavad keskmisest kiiremini. Juhul kui kaasata ka see meie arvutustesse, langeb vajalik igakuine summa veelgi. Ja päris märkimisväärselt. Näiteks juhul kui alustame esimesel aastal 680 euroga kuus ja igal aastal suurendame seda summat +5%, jõuame 25 aastaga samuti täitsa nullist miljonilise portfellini.

Jah, loomulikult ei ole miljon 25 aasta pärast ostujõu mõttes väärt sama palju nagu ta on seda täna. Seega üle nii pika aja simulatsioone tehes võiksime me arvesse võtta ka inflatsiooni. Kõige lihtsam seda teha on kas:

a) korrigeerida oodatavat tootlusnumbrit ja kasutada niinimetatud reaaltootlust (aktsiate puhul keskmiselt siis näiteks +5% aastas üle inflatsiooni) või

b) antud kalkulaatoris sisestada oodatava inflatsioonimäära protsent ja valida “Show returns in: Real (net of inflation) dollars“.

Kasutasin ise neis arvutustes varianti “a”. Põhjuseks see, et siis saame oodatava inflatsioonimäära seada näiteks +3% aastas, kuid igal aastal investeeringute suurendamise protsendi +5% aastas. Esimesel aastal 1000 eurot, teisel 1050 eurot kuus, kolmandal 1102,50 eurot kuus ja nii edasi.

Järgides seda lihtsat tegevuskava on meie portfell 25 aasta pärast oodatavalt väärt 1 miljon eurot tänases vääringus (reaalväärtus 1 miljon). Või siis teistpidi vaadatuna, 25 aasta pärast on portfelli oodatavaks turuväärtuseks 1,48 miljonit eurot (nominaalväärtus).

Unista, planeeri, teosta – täpselt nii nagu reklaamlauses

Kindlasti ei ole see 1000 eurot kuus investeeringutesse nii mõnegi jaoks lihtne eesmärk. Samas nagu isegi aru saate, siis see ei olnud selle kirjatüki peamine sõnum.

Kogu minu jutu iva peitub selles, et pane paika eesmärk (mõtle välja oma number) ja seejärel löö see suur eesmärk väikesteks tükkideks ning sammudeks. Kui sul juba on investeeringuid (olgu selleks ka muuhulgas näiteks pensioni II või III sammas), siis kaasa arvutustesse ka need. Oma sihte saad seada ja tegevusplaani paika timmida selle sama kalkulaatori abiga.

Enne veel kui arvutama asud, siis jaga kommentaarides ka seda, mis on sinu number? Kui suure portfelliga tunneksid end piisavalt mugavalt, et pensionile jääda, finantsvaba elu nautida või lihtsalt oma unistuste elu elada?

Otsustasin, et minu uueks eesmärgiks nüüdsest peale saabki just see sama, mida teiega eelpool jagasin – 12 aastaga ettevõtte alla miljonine aktsiaportfell. Hakkan just nimelt seda edaspidi esmajärjes mõõtma ja progressi regulaarselt siin blogi veergudel kajastama.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Toomas says

    Kui eesmärgiks miljoniline aktsiaportfell…siis mis võiks olla oodatav dividend sellise portfelli pealt aasta jooksul?🤑🤔

    • Dividend Investor says

      See sõltub nüüd väga palju konkreetsest investeerimisstrateegiast. Juhul kui investeerida sooviga saada maksimaalset dividenditootlust, siis pakun, et täna oleks maksudejärgne realistlik dividendimäär umbes 5%. See tähendab, et aastas teeniks selline portfell dividenditulu 50 000 eurot, ühes kuus keskmiselt 4 166 eurot.

      Mina ise seda teed oma portfelliga ei lähe. Pakun, et täna ja ka tulevikus jääb dividendimäär firma portfelli puhul pigem vahemikku 1,5-2,5%.

  2. Ürjo says

    Sinu uus eesmärk on nüüd teada. Aga kuidas portfelli üles ehitad? Eelistad kiire kasvuga dividendi aktsiaid või dividend on pigem boonus kui reegel? Või läheb kogu raha hoopis mõnda ETF-i?

    • Dividend Investor says

      Hea küsimus! Kombinatsioon kõigest sinu poolt mainitust. Eks ma hakkan tasapisi ka seda poolt nüüd rohkem siin blogis kajastama. Ehk siis millised valikud olen teinud ja miks jne.

  3. Miljon on ilus number! Ma olen ka umbes sama eesmärgiga aga viimasel ajal mõtlen, et mis ma selle miljoniga siis teen? Elan rantjee elu? Aga mis täpselt ja kuidas? Ja miks? Ma tunnen, et elan juba praegu suht sama elu nagu ma elaks siis kui mul miljon kontol oleks. Ja ma kahtlustan, et kui ma seda miljonit kätte ei saa siis mitte võimete/oskuste puudumise tõttu vaid just seetõttu, et mul puudub hea “MIKS” selle saamiseks. Mis on Sinu mõtted selles suunas?

    Aga soovin edu ja jälgin põnevusega edasi 🙂

    • Dividend Investor says

      Mõistan sind hästi! Eks ma olen ise ka elanud viimased 4-5 aastat päris paindlikku ja endale meelepärast elu. Ma ise tunnen, et mul on praegu lihtsalt heas mõttes mingit ora tarvis. Midagi, mis veidi takka sunniks. Vahepeal põhimõtteliselt ikka 3 aastat ainult “ommisin” ja tundsingi, et ma lihtsalt olengi kõigega rahul 🙂 See oleks nüüd nagu mingi konkreetne siht, mingi eesmärk, mille poole edenemist saab ka lihtsalt mõõta. Loomulikult on mul elus ka muid sihte, kuid see oleks siis selline finantsiline eesmärk, mis ühtaegu paneks mu mõtted tiba aktiivsemalt tööle ka ettevõtluse vallas.

      Siin on hea tuua paralleel treenimisega. Siis kui käid niisama jooksmas või jõusaalis, siis see on üks asi. Aga kui on mingi siht, mingi eesmärk, mille nimel treenida, mingi unistus, mida püüda, siis kõik on kuidagi mõtestatum, põnevam ja nauditavam. Vähemalt mulle tundub nii.

  4. Väga huvitav postitus. Teen sarnaseid mõttemänge pea iga kuu, et vaadata, kuhu ma jõuan kui teen mingit X asja ja see on senini parim motivaator olnud. Kuna finantsvabadus veel käes ei ole, siis esimene suurem eesmärk on ikka veel see. Aga selle koha peal on mu excelis ka suur punane märge, et enda eesmärgid ajakohastada ja lubada endale mõnevõrra rohkem kulutamist, kui hing seda ihkab 🙂

  5. Peeter says

    Tere

    Kuidas on võimalik leida ETF-d, mis reinvesteerivad makstavad dividendid?

    • Dividend Investor says

      Otsi ETFi nimest või kirjeldusest märksõnu accumulating, reinvesting või capitalizing.

  6. Ise läksin kergema vastupanu teed: arvestan portfelli Eesti kroonides.

    Aga kahe aastaga 120000 mitte midagi tehes? Siis on miljon ju käega katsutavas kauguses juba.

    Ja “mitte midagi tegemise” ära proovimiseks on lapsepuhkus hea asi, nii et võib kah öelda, et eriti nagu ei oskagi miskit rohkemat tahta 😀

    • Dividend Investor says

      Jah, kroonides tõesti lihtsam 🙂 No eks praegune seis on väga paljuski ikka tulnud ju selle pealt, et on teenitud tulu ja siis see tulu on omakorda tulu teenima pandud. Nii, et ei saa öelda, et päris mitte midagi pole pidanud tegema.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.