fbpx

Mai dividenditulu ja uus eesmärk

Mulle meeldivad dividendid. Mis siis, et esialgu on tegu üpris väikeste summadega. Nähes järjepidevalt – kuust-kuusse, kvartalist-kvartalisse, laekumas oma kontole lisaks töötasule raha, mille saamiseks ei tule vahepeal kuigi palju vaeva näha, teeb see rõõmu. Ja tekitab põnevust. Olgugi, et esialgu on laekuvad summad vaid kümnetes eurodes mõõdetavad, aga järjepidevalt dividende ja ka säästetud kapitali edasi investeerides, kasvab dividenditulu lumepall ajapikku aiva suuremaks. Paljuski just progressi jälgimiseks käesolevat igakuiste dividendilaekumiste logiraamatut siinkohal peangi.

Kõik muutub! Unistused, elu, eesmärgid.

Tegin oma esimesed aktsiaostud 1997. aastal. Episoodilisteks seiklusteks see investeerimine siis jäigi. Seda pea järgmiseks 15 aastaks. Sihipärase investeerimisega alustasin 2013. aastal ja selle blogiga tegin otsa lahti 2015. aastal. Selline oli esimene postitus 6 aastat tagasi.

Riskikartlik ja konservatiivne mõttelaad

Nagu ka ise sealt välja lugeda võite, siis minu toonast mõttelaadi iseloomustasid peamiselt kaks asja: 1) riskikartlikkus, turvatunde otsingud ja konservatiivsus; 2) meeletu soov pääseda 5 päeva nädalas kaheksast-viieni töö tegemise tsüklist ja helesinine unistust finantsvabadusest.

Olingi terve elu olnud palgatöötaja, kuid sisimas tundsin, et vajan paindlikkust. Vajan võimalust teha tööd siis kui selleks on tuhin peal. Teha tööd segamatult ja gaas põhjas seni kuni asjad tehtud ning olen lõpptulemusega rahul. Samas vajan ka võimalust tõmmata päeva tegemistele joon alla kui enam miskit asjalikku torust ei tule. Mitte seda, et tuleb õhtul kella viie-kuueni kenasti kontoris tunnid täis istuda. Tundsin toona, et vajan ka paindlikkust, et näiteks kasvõi keset päeva käia rahulikult ilma kiirustamata poes midagi vajalikku ostmas või teha mõne sõbraga üks pikem lõuna. See iha vabaduse ja paindlikkuse järele oli ikka meeletu!

Lisaks nägin nii investeerimismaailma kui ka maailma tervikuna läbi oma ametikoha prillide. Olin praktiliselt terve elu tegelenud võlakirjadesse investeerimise ja riskijuhtimisega. Mis te arvate, mida see meie mõttelaadiga teeb? Õige, panem otsima riske! Asju, mis võiksid valesti minna. Selle asemel, et keskenduda võimalustele, suunas mu töö mind juba aastaid pidevalt mõtlema riskidele. Siit ka konservatiivne mõttelaad, vajadus isikliku rahalise turvapuhvri järele ja mitte kõige suurem riskivalmidus oma rahaga toimetamisel.

Kõik muutub

See oli siis. Siis sobiski mulle väga-väga hästi investeerimisportfell, mis sisaldas valdavalt stabiilsete ja dividende maksvate firmade aktsiaid. Sobis see, et iga kuu laekus mulle dividendidena midagi kontole. Sobis see, et suure osa oma varadest hoidsin ka tähtajalistel hoiustel, madalama riskiga investeeringutes või lihtsalt arvelduskontol.

Samas nagu öeldud – kõik muutub! Tänaseks on selle 6 aasta taguse ajaga, mil esimese postituse kirja panin, muutunud ikka väga palju. Palgatöö lõppes 2016. aastal, olen teinud esimesi samme ettevõtluse maastikul ja mudin hoolsalt oma mõttemaailma ümber selliseks, et ohtude asemel keskenduda võimalustele.

See kõik on endaga kaasa toonud ka fookuse muutuse finantsasjades. Nii mõttemalli kui ka praktiliste aspektide vallas. Näiteks kuna ma enam kõrgepalgaline ei ole, siis eraisikuna mul praktiliselt täiendavaid sääste enam ei teki. See tähendab, et aktiivne investeerimistegevus on kolinud ettevõtte alla. Sinna tekib tulu, sealt teen ka suure osa uusi investeeringuid. Seega on aeg küps seada uusi sihte ja sõnastada uus eesmärk.

Miljoniline aktsiaportfell ettevõtte alla

Kirjutasin just mõni aeg tagasi, kuidas ühel vihmasel esmaspäeval oma rahaasjadest kokkuvõtteid tehes hakkasin mõtlema, et ma soovin järgmist. Saan sel aastal 43 aastaseks. Oleks maru tore kui 55. sünnipäeval oleks oma ettevõtte alla loodud investeerimisportfelli väärtus 1 miljon eurot.

Nagu öeldud, siis eraisiku portfell jääb nüüd järgneva valguses vaatluse alt välja ja värske eesmärk puudutab vaid ettevõtte investeerimisportfelli.

Selles samas ülalviidatud postituses tegin läbi ka vajalikud arvutused. Kui mul on aega 12 aastat, siis kui palju tuleb igakuiselt investeerida selleks, et miljon kokku saada? Võttes arvesse olemasoleva portfelli suurust ja oodatavat 8% suurust keskmist aastast aktsiaturgude tootlust, sain vastuseks ligikaudu 3000 eurot kuus.

Lihtne ja selge tegevusplaan

See siis ongi minu tegevuskava. Minu plaan, mille täitmist hakkan igakuiselt edaspidi esmajärjes mõõtma ja ka siin blogi veergudel teiega jagama. Kindlasti ei saa see teekond olema sujuv ja lihtne. Kindlasti tekib takistusi. Kindlasti tuleb ette äpardumist. Mõnikord kaob ka motivatsioon ja usk. Siis tulen ikka ja jälle tagasi siia just sellele samale lehele, et lugeda kõik ülaltoodu uuesti üle ning visata pilk peale sellele, kuidas pikas perspektiivis progress paistab.

Täna viimase kalendrikuu kohta kokkuvõtteid tehes ehk 2021. aasta mai lõpu seisuga annan stardipaugu ja hetkeseis on selline.

AastaInvesteeritud summa (EUR)Investeeritud summa eesmärk (EUR)IB portfelli turuväärtus (EUR)
202119 10036 000103 100

Lihtsuse huvides tahaks kajastada siinkohal ainult oma peamise ettevõtte Interactive Brokers’i kontol toimuvat. See on see koht, kus regulaarselt toimetan. Mul on selle sama ettevõtte alt ka veidi muid investeeringuid (Funderbeam, mõned võlakirjad, nüüd veidi ka krüptovarasid) ja lisaks mõned investeeringud ka tütarfirma kontol, kuid nagu öeldud, siis põhifookus saab olema Interactive Brokersi konto. Teisalt eks ka need muud üles loetletud varad on varad. Ehk peaks ka need arvesse võtma?! Veidi veel mõtisklen sel teemal.

Lisaks, aeg-ajalt kasutan Interactive Brokersis ka finantsvõimendust ehk margin laenu. Portfelli turuväärtust kajastan ikka ja alati netoväärtuses ehk varad miinus laen.

Üks täpsustus veel. Juhul kui midagi portfellist maha müün (näiteks aktsia A) ja selle raha siis uuesti mujale investeerin (aktsia B), siis see ei lähe arvesse kui värskelt investeeritud raha.

Hirmutav, aga põnev!

Ütlen ausalt. Kõige selle kirja panemine ja siin blogis avaldamine on veidi ebamugavust tekitav. Mul pole aimugi, kuidas elu läheb, kas tõesti suudan iga kuu 3000 eurot investeeringutesse suunata, mida teeb aktsiaturg (tõuseb liiga hoogsalt ja osta on kallis või kukub kolinal ja portfelli väärtus ei taha teps mitte tõusta). Absoluutselt ei tea!

Ja mis siis kui mingil põhjusel ei saa või suuda ettevõtlusega nõnda palju teenida, et maksta omale ära palk, riigile maksud, firma alt autoliising, erisoodustusmaks, tegevuskulud, hunnik subscription kulusid jne jne. Siis jään siin teie ees lolliks, eks ole?! Tulen ja luhvtitan siin oma suure unistusega ning reaalsuses hoopis ebaõnnestun.

Täiesti reaalne võimalus, et midagi sellist võib juhtuda. Kas episoodiliselt või üleüldse. Aga samas, samas kui ma üldse ei unistaks, kui ma üldse ei seaks sihte, kui mul puuduks igasugune plaan … siis oleks igav. Ja poleks tõenäoliselt ka progressi. Seega hakkame siis siis tasapisi astuma!

Mai dividenditulu

Lõpetuseks ka möödunud kuu dividenditulu numbrid. Eraisiku kontole laekus dividende kokku 860 euro väärtuses. Makseid tegid 2 ETFi ja 10 üksikaktsiat. Oli ka üks hea uudis ehk üks energiafirma taastas oma dividendimaksed. Või noh, taastas on vist palju öelda, sest uus dividendimakse moodustab kõigest 25% sellest, mida firma maksis enne 4 kvartalit kestnud dividendipaastu algust. Samas midagigi on alati parem kui mitte midagi 🙂 Aktsia hind on ka tasapisi taastumas siin kogu selles energiakandjate hinnatõusu tuules.

Repliigi korras olgu öeldud, et kuna mu eraisiku IB konto sisaldab päris palju energia-, tööstus- ja finantssektori firmasid, siis vaatavad sealt vastu ka päris toredad tootlusnumbrid – aasta algusest mõõdetuna +24%, laiapõhjalised indeksid samal ajal +11%. Mõnes mõttes päris järsku ja ootamatult algas see niinimetatud väärtusaktsiate võidukäik ja kasvuaktsiate vähikäik. Väärtusinvesteerimise osas viskasid eelmisel aastal lusika lõplikult nurka ikka päris paljud.

Progressi paremaks jälgimiseks pean ülevaadet ka laekunud dividendidest kalendriaastate lõikes. Tumerohelised jooned tähistavad iga kalendriaasta alul koostatud vastava kalendriaasta dividenditulu prognoosi, tulbad reaalselt kontole laekunud dividenditulu.

Ettevõtte kontole laekusid dividendid ühelt ETFilt ja neljalt aktsialt. Kokku sain dividende 217 eurot. Veider ikka, kuidas ma jätkuvalt tunnen kõige suuremat heameelt just selle üle, kuidas imepisikestest dividendilaekumistest saavad väikesed laekumised ja siis juba mitte enam nii väga väikesed. Aastataguse ajaga võrreldes on progress ettevõtte konto dividendilaekumistes olnud ikka päris märgatav. Väga suurt rolli on siin mänginud igakuised regulaarsed ETFide ostud. ETFid moodustavad täna pea 42% firma IB konto turuväärtusest.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tere

    Kas sa oled äkki varasemalt kirjutanud nt kuidas krüptovarasse investeerida üldse või on ehk plaanis, ei ole nagu varasemalt silma jäänud ? Tahaks huvist proovida natuke seda maailma ja arusaada kuidas seal toimetamine käib eraisikuna. Kas Lhv kaudu ka saab tehinguid teha?

    • Dividend Investor says

      Pisut kirjutasin sellest siin. LHV ega ka ühegi teise traditsioonilise panga kaudu krüptovarasid otse täna veel osta ei saa. Selleks on vaja avada konto mõne krüptomaakleri juures. Avasin just hiljuti oma ettevõttele krüptode tarbeks konto Krakenis (korralik pikk ca 1,5h protseduur) ja tuli mõte, et võiks teha veebika, kus räägin detailselt kuidas see kõik välja nägi, milliseid dokumente oli vaja pluss jagaks, kuidas kogu seda krüpto maailma täna ise näen, mida olen ostnud, mida hoian jne.

      Andke palun teised ka kommentaarides teada, kas oleks huvi sellise veebiseminari vastu! Kui siin tuleb kasvõi 10-20 huvilist kokku, siis võtan ette ja teeme ära!

  2. Madis says

    Tere Märten

    Tahtsin ainult öelda, et su elu muutus 2016 aastal tänu sellele, et sa astusid sellest nn mugav tsoonist välja ning hakkasid investeerima. Ilmselt tollasest unistustest on terve sinu praegune teekond koosnenud ja sind edasi viinud. Unitama peab ning isegi tuleb. Mul on sulle kaks asja edasi öelda, esiteks kuulsin seda ühelt kallilt inimeselt ning see on mind motiveerinud palju ehk motiveerib ka sind. “Kui sa teaksid, kui vähe teised inimesed sinust arvavad siis oleksid sa kõigi maailma inimeste peale pahane”. Seega ära tee seda miljoni väljakutset kellegi lugejate jaoks. Tee seda enda jaoks ning lihtsalt dokumenteeri enda saavutus siin. Keda kotib kui see mõnele ei meeldi või mõni asi ei tule välja. Teiseks Richard Bransoni ütlus “ You don’t learn to walk by following rules. You learn by doing, and by falling over.” ehk on okei feilida.
    Palun jätka dokumenteerimist ning ära pane tähele kui mõni koer haugub või mõni tuvi nokib.

    • Dividend Investor says

      Madis, aitäh toredate mõtete eest! Jah, eks ma ju teengi seda puhtalt iseenda jaoks. Lihtsalt tundsin kui ebamugav on konkreetsed numbrid ja sihid avalikult letti lüüa. Parema meelega teeksin seda kõike nii nagu ikka minevikus – eesmärgid on kirjas minu enda märkmikus või seina peal 🙂 Tunnetuslikult on väga suur vahe, kas teha selliseid asju anonüümselt blogides või siis oma nime ja näoga. Aga jah, eks läbi ebamugavuse tuleb ka kasv ja areng.

    • Mõni tuvi noikib nii kaua, kuni pannakse tähele.

  3. Tere Märten,

    Olen just alustamas nullist või noh nulli lähedalt. Väike nö portfell on juba. Väga huvitavalt kirjutad kõigest ja arusaadavalt, põnev. Kahju ainult, et nüüdsest ainult ettevõtte alt investeerimisest. Kuna ise käin tööl, siis panustaks ka esialgu passiivsele tulule-dividendid. Aga eks ma ikka jälgin Sinu Blogi. 🙂
    Ahti

    • Dividend Investor says

      Investeerimistarkuse ja sisu osas suurt vahet ei ole, kas investeerida aktsiatesse eraisikuna või ettevõtte alt – valdavalt mõned maksunüansid. Seega asjakohast lugemist leiad siit tulevikus jätkuvalt.

  4. Krüpto on kindlasti teema mida võiks kajastada. Raha hoiustajaid stable coinides saavad juba paremat tootlust, kui pangas seisev raha. Staking on põnev, kuidas on võimalik oma krüpto tööle panna ja sellega lisa tootlust saada. Minul endal on bitcoini positsioon mis toob iga kuu passiivset tulu.

    • Dividend Investor says

      Väga tore, hea teada! Minul ka staking’uga esimesed kogemused käes. Seni küll päris väikeste summadega, aga põnev ja huvitav ikka!

  5. 12 aastat ja absoluutnumbris eesmärk, kas oled huvitatud sümboolsest kihlveost?

    • Dividend Investor says

      Ei ole ja seda õige mitmel põhjusel. Esiteks on mul ikkagi päris vähe kontrolli lõpptulemuse üle – kunagi ei tea, kus on aktsiaturg parasjagu kaugel tulevikus konkreetsel kuupäeval. Teiseks, ma teen seda kõike ikkagi iseenda jaoks. See on minu siht ja suund praegu. Samas võib-olla 3 aasta pärast tunnen, et on vaja osa portfellist maha müüa ja maja ehituseks raha võtta. Viimane, mis siis teha tahaks on lasta end piirata mingil sümboolsel kihlveol.

      Muidu tore, et välja pakkusid. Mõistan, kust see idee tulla võis. Teinekord kihlveod tõesti motiveerivad. Pakun samas, et pigem siis kui tegu on ajaliselt oluliselt lühemate perioodidega, maksimaalselt mõned kuud.

  6. Mängulisele motivatsioonipirukale ma ei mõelnudki, kuigi jah, ka see jääks kuklasse tõesti surisema ja võib tõesti hakata teatud otsuseid mõjutama, seda kohe kindlasti ei tahaks 😉

    Mu lühikese posti varjatud tagamõte oli absoluutnumbri objektiivsuse küsitavus, millele olen ise viimasel ajal mõtlema hakanud. Jah see on väga lihtsasti hoomatav ja mõõdetav eesmärk, mille poole pürgida ja jooksvalt jälgida. Samas mis on see sisuline eesmärk, mida soovime taga ajada? Ostujõud hoopis?

    Ehk siis arvan, et oluline on arvestada inflatsiooni komponenti, isegi kui me mingi ime läbi ei peaks sattuma järgmise 12 aasta jooksul keskmiselt suurema inflatsiooni pureda, siis pakun, et isegi mõõdukas inflatsioon toob su absoluutnumbri koju varem ära kui 12 aastat ja kas see on siis koht kus endale õlale patsutada?

    Kui ajas tagasi kerida, siis 12 aastat tagasi võetud miljoni kroonine laen tundus omajagu koormav, siis täna ~64€k enam üldsegi mitte 😉

    • Dividend Investor says

      Mõistan su mõttekäiku ja nõustun, et oluline on ostujõu kasvatamine. Teisalt oluline on hoida ka eesmärgid piisavalt selgete ja lihtsatena. Keskmisest kiirema inflatsiooni ootus on praegu lihtsalt ootus. Ei ole absoluutselt mingit kindlust, et see ka realiseerub. Võib-olla jah, inflatsioon on keskmisest kõrgem sel aastal ja ka järgmisel aastal, aga edasi?! Eks näis.

  7. Martin says

    Tere Märten!

    Pakun, et 8% aastatootluse eesmärk on Sinu kogemuse juures liialt tagasihoidlik. Vähemalt 20% võiks see ikka olla.
    Kuid suuresti sõltub eesmärgi saavutamine ka tulevasest ettevõtlustulust. See number on aga vist vähem ette ennustatav kui oodatav tootlusnumber juba olemasoleva portfelli haldamisel.
    Mul endal 15a turukogemust ja portfelli kasvueesmärk min 30% aastas. Väljast uut raha peale ei tule. Tänaseks see ka juba mu igapäevatöö.

    Edu eesmärgi poole liikumisel.

    Parimat,
    Martin

    • Dividend Investor says

      Kuna ma ei ole kaupleja, vaid pigem ikka valdavalt osta-hoia tüüpi investor (püüan soodsal hetkel lihtsalt osta), siis pean realistlikuks seda, et portfelli tootlus ongi ligilähedane aktsiaturgude ajaloolisele keskmisele tootlusele. Ei tasu end paari viimase aasta tootlustest eksitada lasta. Oma portfelli tootlusajalugu uurides näen, et olen viimase 6-7 aasta jooksul käinudki turuga suhteliselt ühte jalga.

      30% aastas tundub päris tõsine väljakutse ja müts maha kui sellega tsükliüleselt hakkama saad!

  8. Kaisa says

    Tere!

    Tahtsin ka julgustada ja tunnustada, et sellise eesmärgi endale avalikult seadsid! Hoian pöialt.
    Olen ise investeerimisega tegelenud täpselt kolm kuud, nii et täiesti algaja roheline. Sinu blogi on hea ja õpetlik ja eraldi tooksin välja, et kirjutad hästi arusaadavalt ja inimlikult. Aitäh Sulle ja jaksu!

  9. Madis says

    Täna investeeritud 3000€ on liitintressi abil koguprojektile kindlasti väga suure mõjuga, samas kui näiteks 12 aastat hiljem lisatud 3000€ on nii ostujõult kui suhtelt koguportfelli väga väike. Tasub vast projekti alguses hambad ristis säästa ja pingutada, siis saab juba varem pensionipõlveks harjutama hakata.

    Jõudu ja edu eesmärgi poole püüdlemisel!

    • Dividend Investor says

      Aitäh! Jah, eks ta nii ole, et varem sisse pandud summad on olulisemad. Samas ma ei alusta ettevõtte portfelliga ka päris nullist ja see ei ole minu ainuke portfell. Nii, et praegu ei tunne vajadust hambad ristis pigutada ning viimast välja pigistada. Elama peab ka täna. Ettevõtte alt investeerides puudutab see muuhulgas siis näiteks seda, et kas hakkan kokku hoidma igasugu tasuliste teenuste pealt, mida firma alt kasutan, uute põnevate projektide pealt, auto kulude pealt jne. Tunnen, et täna seda ei soovi teha. Tuleb leida sobilik tasakaal kulutamise ja säästmise vahel.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.