fbpx

Luminori tulevikuinvestori mäng – võimalus proovida riskivabalt Luminor Investor platvormi

Käesoleval aastal jõustus pensionireform ja alates septembrist on kõigil soovijatel võimalik hakata oma II samba pensionivara ise investeerima.

Sellega seoses on tulnud turule mitmeid uusi ja huvitavaid lahendusi, mida ka varem selles blogis kajastanud olen. Siin on veel üks selline – lahendus, mida saab kasutada nii PIK ehk pensioni investeerimiskonto kui ka lihtsalt investeerimiskonto valguses. Selleks on Luminor Investori platvorm.

Miks ma selle just täna jutuks võtan? Peamiselt seetõttu, et Luminoril on käimas Luminori tulevikuinvestori mäng, mille raames saab kõnealust platvormi riskivabalt ja mängurahaga proovida. Ikka selleks, et tundma õppida platvormi võimalusi ja tutvuda funktsionaalsusega.

Pensioni investeerimiskonto Luminor Investori platvormil

Alustuseks olgu öeldud, et pensioni investeerimiskonto ehk PIK on oma olemuselt pangakonto, mis on teatud tunnuste abil eristatav muudest pangakontodest. Selle konto kohta liigub info automaatselt Pensionikeskusele. Pensionikeskus on niinimetatud keskne registripidaja kõige selle osas, mis puudutab kogumispensioni varasid.

Tasub ka meeles hoida, et pensioni investeerimiskontole saab raha laekuda üksnes II samba maksetest. See tähendab, et tegu ei ole kontoga, kuhu saab ise igal ajal investeerimiseks raha kanda. Sinna laekub ainult sinu II samba raha ehk 2% + 4% palgast (2% tuleb sinu brutopalgast, 4% lisab riik sotsiaalmaksu arvelt).

Luminori PIK baseerub Luminor Investori platvormil. See on suhteliselt hiljuti turule tulnud lahendus, mis esmapilgul paistab päris lihtne ja loogiline. Selline näeb välja avakuva sisse logides.

Nagu näha, siis eraldi nupukesed on kohe olemas nii aktsiate (Stocks), börsil kaubeldavate fondide (ETFs), traditsiooniliste investeerimisfondide (Mutual Funds) kui ka võlakirjade (Bonds) tarbeks.

Mulle endale jäi kohe silma ka kategooria „Investment themes“. Kuna temaatiline investeerimine on muutumas üha populaarsemaks, siis on tore näha, et on olemas otsetee eri valdkonna firmade juurde. Sellel nupul klikates avaneb järgmine pilt.

Valisin seejärel selle näite tarbeks välja küberturvalisuse kui teema ja jõudsin järgmise nimekirjani.

Kindlasti on maailmas küberturvalisuse valdkonna aktsiaid rohkem kui neli. Seepärast oleks huvitav teada, kuidas need aktsiad siia välja valitakse ja kas kuvatud piiratud valik võib tuleneda sellest, et tegu on demokontoga (virtuaalkontoga).

Mainin veel ära, et mängu demolahendus on päris Luminor Investori platvormi lihtsustatud variant. See tähendab, et reaalse rahaga päris kontot tehes lisanduvad mõned funktsionaalsused ja raportid, mis mängu raames kättesaadavad ei ole.

Mina tegin endale Luminori tulevikuinvestori mängu raames proovikonto ära ja kõik kuvatõmmised just nimelt sealt pärinevadki.

Orienteerumine platvormil

Nagu öeldud, siis avakuval on kohe võimalus valida, kas on soov investeerida üksikaktsiatesse, ETFidesse või ka võlakirjadesse. Üksikaktsiate valiku nupule klikates avaneb aktsiaostu alamleht. Sealt näeb platvormil enimkaubeldud aktsiaid ja lisaks veel mõningaid kiirvalikuid regioonide ja majandussektorite lõikes. Sealt avanevad juba päris pikad ja põhjalikud nimekirjad, mida saab sorteerida nii platvormil kauplemise aktiivsuse, mineviku tootluse kui ka tähestiku järjekorras.

Börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide puhul on asi analoogne. Klikates ETFide nupule avaneb ETFide vaade, kus kuvatakse platvormil enimkaubeldud fondid ja lisaks kategooriatena globaalse ulatusega fondid ning arenevate riikide ETFid. See on minu arvates päris hea avakuva, sest kohe ühe nupuvajutusega on võimalik jõuda globaalse ulatusega ETFideni, mis võiksid moodustada ikkagi iga pikaajalise investori portfellist olulise osa.

Samas tasub siin nüüd kohe olla tähelepanelik, sest globaalsete ETFide nupule vajutades kuvatakse meile nii aktsiafondid, valitsuste võlakirjade fondid (government bond) kui ka ettevõtete võlakirjade fondid (corporate bond). Seega päris Luminor Investori platvormil toimetades tasub enne ostunupule vajutamist selgeks teha, kas valituks osutus ikkagi see ETF, kuhu sa päriselt soovid raha paigutada.

Kuidas teha tehinguid?

Jagan siinkohal nüüd ka seda, kuidas leida platvormilt üles huvipakkuv ETF ja teha tehing. Kui tavapäraselt töötab otsingufunktsioon maaklerplatvormidel hästi vaid kauplemissümboleid kasutades, siis avastasin, et Luminor Investori platvormil on võimalik ETFe edukalt otsida ka nime järgi. Trükkisingi sisse ühe Vanguardi laiapõhjalise globaalse ETFi nime ja sain sellise tulemuse.

Siinkohal tasub nüüd tähelepanelik olla. Millal iganes on otsingutulemuse ees plussmärk, tähendab see seda, et sama nimega on saadaval rohkem kui üks väärtpaber. Tasubki kohe klikata sellel plussmärgil, mille tulemusena avaneb kogu fondivalik.

Need, kes on ETFide maailmaga juba veidi kursis teavad hästi, et väga oluline on, milliselt börsilt me nüüd seda fondi ostma läheme. Miks? Eks ikka sellepärast, et üks ja sama ETF kaupleb eri börsidel erinevas valuutas. Antud juhul kaupleb see fond Londoni börsil USA dollaris, Euronext Amsterdami börsil eurodes ja Šveitsi börsil Šveitsi frankides. Enamasti on meie kontol säästud eurodes ja seepärast soovime ka kuluefektiivsuse huvides teha tehinguid eurodes. See tähendab, et antud juhul peaks valima välja väärtpaberi, mille kauplemissümbol on VWRL ja börsiks XAMS ehk Euronext Amsterdam.

Nii mõnelgi võib nüüd tekkida küsimus, aga kust ma tean, millises valuutas see ETF eri börsidel kaupleb? Kõige lihtsam viis on minna selle sama ETFi enda kodulehele, antud juhul Vanguradi kodulehele, ja võtta see info sealt.

Loomulikult saab ETFe otsida ka kauplemissümboli järgi ja mõnes mõttes on see isegi soovituslik. Kõnealuse fondi puhul nõnda tehes näeme sellist pilti.

Nüüd juba teame, et kui soovime ostu teha eurodes, siis valime välja neist kahest alumise ehk Euronext Amsterdami börsil kaupleva versiooni.

Vahetan nüüd veidi käiku ja proovitehingut lähen tegema hoopis Euroopa aktsiatele keskenduva ETFiga. Kui Luminori tulevikuinvestori mängu jaoks omale mudelportfelli kokku panin, siis üheks oluliseks alustalaks oli just nimelt see sama ülalpool jutuks olnud Vanguardi fond. Lisaks soovisin aga raha paigutada ka Euroopa aktsiatesse, ennekõike Euroopa väikefirmadesse. Just sellise ETFiga nüüd prooviostu läbi teengi.

Seega sisestasin otsingusse sõnad „Europe small cap“ ehk Euroopa väikefirmad ja sain tulemuseks järgmise fondivaliku.

Fondi peale klikates kuvatakse nüüd detailsemalt nii hetke turuhind kui ka mineviku hinnagraafik. Siit samast on kohe võimalik teha tehing klikates nupule „TRADE“.

Seda tehes avaneb tehingukorralduse sisestamise hüpikaken. Valisin välja, et soovin osta 25 selle ETFi osakut ja olen nõus tehingukorralduse tegema hetke turuhinnaga (Type = Market). Võimalus on valida ka limiithinnaga tehing ja praktikas kasutan ma seda ise tegelikult 99% juhtudest.

Klikates nupule „BUY“ kuvatakse tehingukorralduse edastamise eelne kontrollvaade ja kui kõik sobib, siis nupuvajutus „CONFIRM“ edastab tehingukorralduse börsile. Nagu ülaltoodud pildilt näete, siis selle kuvatõmmise tegemise hetkel on börs suletud (vaata seda punast täpikest ja sõna „Closed“). Kui turg avaneb, siis on tehingukorraldus kohe börsil ja saab loodetavasti ka täidetud.

Lihtne ja selge koondülevaade

Lõpetuseks lisan ka kuvatõmmise portfelli ülevaate lehelt. Nagu näete, siis tegu on lihtsa ja selge koondülevaatega. Kõik vajalik on olemas ja silm haarab kogu info korraga.

Lisasin ka eestikeelsed selgitused eri veergudele. Veerg „P/L (EUR)“ puhul on hea teada, et see võtab arvesse ka makstud tehingutasud ehk siis näitab reaalset kasumit/kahjumit.

Lõpetuseks portfellist ka, sest ma tean, et te kindlasti ajate näpuga järge, mis seal siis täpselt on 😊 Olgu siis üle rõhutatud, et tegu on mudelportfelliga, mille panin kokku Luminori tulevikuinvestori mängu tarbeks. Teisisõnu ühe näidisportfelliga, mis võiks sobida pikaajaliseks pensionivara kogumiseks. Nagu näete, siis valdava enamuse portfellist moodustab laiapõhjaline globaalse ulatusega ETF, millele olen lisaks võtnud 3 temaatilist fondi ja 2 üksikaktsiat. See valik ei ole päris juhuslik, aga ei ole ka see, mida oma portfellis üks-ühele rakendan. Pigem on näidisportfell kokku pandud nii, et oleks midagi, mis järgib turgu (Vanguardi fond) pluss midagi, mille positiivsesse käekäiku ma usun (väikefirmade ETFid ja üks e-kaubanduse fond) ja lisaks mõni kõrge kasvupotentsiaaliga üksikaktsia. See on siis see loogika. Temaatiliste fondide ja üksikaktsiate eelistus jääb ikka igaühe enda paika panna.

Luminori tulevikuinvestori mäng

Nagu öeldud, siis üks peamisi põhjuseid, miks teile siin Luminor Investori PIK lahendust tutvustan on see, et hetkel on käimas Luminori tulevikuinvestori mäng. Mäng, mille käigus on võimalik teha omale demokonto ja proovida täiesti tasuta Luminor Investori platvormi. Lisaks sellele, et tegu on tasuta ja riskivaba võimalusega, siis tegelikult saab seal võita isegi auhindu. Oluline on teada, et tegu ei ole kauplemismänguga, vaid kogu see aktsioon on loodud eesmärgiga pakkuda võimalust proovida Luminor Investori platvormi, katsetada tehingute tegemist ja mõtiskleda selles osas, milline võiks välja näha sinu pensioniraha investeerimise strateegia.

Mänguga saab liituda kuni 30. juunini nii, et olge käbedad! Vaheauhindadeks elektritõuksid ja peaauhinnaks 2000 eurot päris raha Luminor Investori kontole pluss tasuta finantskonsultatsioon asjatundjaga. Minu arvates suurepärane võimalus proovida investeerimist ja tutvuda platvormiga täiesti riskivabalt – ilma hirmuta, et mõni vale nupuvajutus toob kaasa midagi ootamatut.

Tegemist ei ole investeerimissoovitusega. Investeerimisteenuste pakkuja on Luminor Bank AS. Tutvu tingimustega ja riskidega luminor.ee ning küsi nõu asjatundjalt. Artikkel on valminud koostöös Luminoriga.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Wow kui halb UX!! Ise ei kasutaks sellist asja 🙁

    • Dividend Investor says

      Aitäh, et jagasid! Mis sulle silma jäi või häirivana mõjus? Oleks huvitav teada.

    • Nende piltide põhjal ei ole tegu väga halva ülesehitusega (kuigi imelik, et nende leht ingliskeelne on). Eks paljud veebikeskkonnad võivad tunduda keerulised kui ise pole varem kasutanud (mina pole Luminori; kirjutan ainult piltide põhjal).

      • Dividend Investor says

        Kui nüüd õigesti mäletan, siis Luminor Investori näol on tegu ülebaltilise ühtse lahendusega ja seepärast ka inglise keel.

      • Dividend Investor says

        Sain vahepeal targemaks ja seadete alt on võimalik valida kenasti ka eesti keel.

  2. Alustav investor says

    Väga hea ülevaade platvormist(ise pole Luminori kasutanud, aga sain pildi ette). Tahaks täpsemalt ikkagi uurida, et kuidas nende ETF-ide ostmistega on? Olen alustav investor, ning olen proovinud LHV panga kaudu ETF-e osta, kuid seal pole see võimalik. Põhjenduseks on see, et mul puudub piisav kogemus. Kas teiste pankade reeglid on teistsugused või pean ma ise miskit teisiti tegema?

    Parimat

    • Dividend Investor says

      Tore, et meeldis!

      Ma pakun, et sa oled proovinud soetada ETFe, mis on registreeritud USAs ja kauplevad USA börsil. Neile meil Eesti erainvestoritena jah enam ligipääsu ei ole. Vaja on kiigata selliste ETFide poole, mis kauplevad mõnel Euroopa börsil. Neid saab osta kõigi kohalike pankade kaudu. Abi saad kindlasti ETFide e-raamatust või kui eelistad video formaati, siis “Indeksinvestori paketist“.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.