fbpx

Börsijutud #26: tootlused ja aasta kokkuvõte

Pühade ja aasta lõppemise valguses tegime pisut pikema episoodi ning võtsime lõppeva aasta numbrid kokku. Jagasime nii oma tootlusnumbreid, seda kui palju aasta jooksul tehinguid tegime ja milliseid tehinguid tegime.

Linti said nii õnnestunud kui ka mõned ebaõnnestunud tehingud. Minu arvates oluline aspekt, sest just täpselt selline see investori ja ka kaupleja elu on. Kord võidame, kord kaotame, kuid kõige olulisem on see, et võidud on suuremad kui kaotused ning tootlusnumber jääb seega kenasti plusspoolele.

Mina jagasin ka seda, milline on täna minu portfellide jaotus regioonide, majandussektorite ja instrumenditüüpide lõikes.

Paarist õppetunnist tuli ka juttu. Samuti lõppevaks aastaks seatud eesmärkidest ja nende täitmisest.

Ahjaa, see taustapilt. Ei, tee ei näe siin tonti. Tegu on minu esimese NFT ostuga 🙂 Sel teemal tahan tegelikult mõnes järgnevas saates põhjalikumalt peatuda või siis isegi ehk mõne veebiseminari teha. See on üks äraütlemata põnev ja hasarti tekitav maailm, kus tõenäoliselt on äärmiselt kerge nii-öelda raha põletada, aga millel on minu arvates ka päris asjalikke reaalelulisi väljundeid.

Igatahes toredaid pühi ja head vaatamist!

Huvitav oleks kuulda, kuidas läks sinu aasta. Kas täitsid oma finantseesmärgid, kuidas jäid rahule tootlusnumbritega, mida olulist lõppevast aastat õppisid?

Anna kommentaarides teada! Kõigi vastanute vahel loosin välja ka auhinna. Võidu korral saad ise valida, millist veebiseminari salvestust või e-raamatut omale soovid.

Loosi lähevad kõik kommentaarid, mis on postitatud enne 2. jaanuari. Palun sisesta kommentaari kirjutades ka oma e-maili aadress. Seda kommentaaris ei avaldata, see on nähtav ainult mulle. Nõnda saan loosi võitjaga mugavalt otse ühendust võtta.

Kõik Börsijuttude episoodid leiad ka audio formaadis ja seda Anchor.fm keskkonnast sellelt lingilt. Kuulata saad ka läbi Spotify, Apple Podcasti, Google Podcasti.

Saadet saad vaadata ka otse Börsijuttude Youtube’i kanalil.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

 1. Kristi says

  Mina olen suures plaanis aastaga rahul – säästsin üle 50% sissetulekust, investeerisin u 30% sissetulekust (ideaalis võiks see % olla suurem, aga no kogu aeg on tunne, et kohe-kohe tuleb turul suur langus ja pole olnud julgust).
  Uuel aastal plaanin indeksfonde hakata ostma, selleks teen praegu eeltööd.
  Suurim õppetund oli muidugi see, et oleks pidanud varem investeerimisega alustama 🙂

  • Dividend Investor says

   Vau, üle 50% suurune säästmismäär on ikka väga tubli tulemus! Aitäh, et jagasid!

 2. Ettevõte kasvas, portfell kasvas. Aga meelde jääb hoopis see, kuidas meemiaktsiaid noolisin või kuidas krüpto kaevandamisega kätt proovisin. Ning 10a pärast on kindlasti põnevam meenutada oma esimest NFT flippimist ja mitte seda, et “küll oli ikka hea aasta – teenisin suisa 1.7% rohkem kui võrdlusindeks!”

  Ehk siis selle aasta parim finantsotsus oli “raha raiskamine” – st mängu ja katsetamise portfelli suurendamine.

  • Dividend Investor says

   Väga hea vastus! Täitsa usun, et need seiklused tekitasid oluliselt rohkem emotsioone kui see juba tuttav ja tavapärane investeerimine.

 3. Hardi says

  Aasta läks umbes nii nagu planeerisin. Investeerisin põhiliselt ETF-idesse ja saavutasin kokkuvõttes parema tootluse kui eelmisel aastal üksikaktsiatega.

  • Dividend Investor says

   Aitäh, et jagasid! No see aasta oli ikka tõesti väga helde tootluse osas, eriti indeksinvestoritele. Ma ei jõua kokku lugeda kui mitu korda ma sel aastal imestasin kui head sõitu teevad laiapõhjalised ETFid võrreldes minu portfellis olevate üksikaktsiatega 🙂

 4. Alustasin investeerimist enefit greeni ipoga, osalesin veel 2 ipol. 2 müüsin maha ja 1 jätsin alles. Olen rahul siiani. Investeerisin ka 3 raamatusse. Nüüd vaikselt mõtlen ja seedin kuidas edasi.

  • Dividend Investor says

   Teretulemast investeerimise maailma! IPOde näol said tõenäoliselt ikka päris hea stardihetke ajastuse.

 5. Merle says

  Mina alustasin investeerimisega alles selle aasta kevadel, suuremad ostud tegin novembris, kevadine investeering jõudis nii 10% plussi, hilisematest veel ei räägi. Hirme ja ebakindlust on veel palju, samuti õppida. Aga kundlasti olen juba targem kui aasta tagasi😊
  Ühe sinu eraamatu ostsin juba ka

  • Dividend Investor says

   Taas kord värske investor, väga lahe! Novembri ostude tulemuslikkust on tõesti vara hinnata. Eks investori jaoks ole see 3-5 aasta mõõtmishorisont tegelikult selline päris hea. Ühe kalendriaasta lõikes ei saa väga kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Aastad ei ole ikka üldse vennad ju.

 6. Kristiina says

  Jäin selle aastaga rahule! Lõpuks sai tehtud varahaldusettevõte, millega esialgu on tehinguid tehtud ainult Funderbeamis, kuna seal ei ole vaja LEI koodi. Järgmine aasta do to listis on kindlasti nii LEI kood kui ka IB konto loomine. Eraisiku investeerimiskontol jätkasin portfelli kasvatamist Balti turul üksikaktsiatega ja läbi II ja III samba indeksfondidega. Tootlustega see aasta võib kenasti rahule jääda, kuna jätkus tõusutrend. Oli ka plaan esimene üürikinnisvara osta, aga seal magasin soodusega hinnataseme maha ehk õppetund siinkohal, kui “veri ehk viirus tänavatel” vaja kiiremini reageerida, aktsiatega õnnestusid põhjast ostud, aga kinnisvaraga on see paraku keerulisem ja emotsionaalsem tehing.

  • Dividend Investor says

   Aitäh, et jagasid! Rõõm lugeda, et toimetad nõnda sihipäraselt ja teadlikult. Ja edu ja kannatlikku meelt IB konto avamisel 🙂

 7. Jaana says

  Mina jäin selle aastaga rahule. Kuna investeerin ETF-desse, siis rahuldun hetkel nende tootlusega. Eesmärk lisada iga kuu x summa juurde ja seda võimalusel suurendada, sai ka ilusti täidetud. Küll aga õpin ja arenen ma pidevalt Sinu postitusi lugedes ja vaatangi praegu, et ETF-de sees on ka tootlikumaid ja vähemtootlikumaid ning nüüd veangi paberil jooni ja numbreid, et missuguste ETF-ide juurde siis lõpuks ikkagi jääda. Kuna lisatav ressurss on siiski piiratud ning ahnus tahaks kõike, siis peaks võtma ikkagi maksimaalse kasu antud võimaluste juures. Ehk vana hea mõistus vs tunded teema.

 8. Helen says

  Minu aasta oli väga edukas – tegelikkuses sai rohkem investeeritud kui oli eelarve. Tegelen investeerimisega kõigest 3 aastat, kuid eelarvet olen pidanud juba oma 10 aastat. Hämmastab see, et rahal on komme lihtsalt tekkida. Nagu joodikul, kes pudeli jaoks alati kusagilt raha leiab 😀 Nii kipub ka minul minema. Eelmisel aastal sai soetatud korter ja eelarve oli selleks aastaks väga väga piiratud. Põhirõhk oli korteri sisustamisel. Plaani järgi pidime korteri sisustustatud saama aastaga, aga eesmärk sai täidetud tegelikult 4 kuuga. Ei kasutanud selleks laenuraha ega järelmaksu. Samuti ei võitnud lototoga. Tuleb välja, et kui müüa oma vanu asju naeruväärse summaga (nt vana mööbel, mis uude korterisse ei sobinud), siis kokku tuleb tegelikult sealt päris arvestatav summa. Rääkimata muidugi keskkonnahoiust!

  • Dividend Investor says

   Täpselt nii see kipub olema – edeneme seal, kuhu suuname oma tähelepanu ja energia. Kui ikka mingit asjad on fookuses ja olulised, siis huvitaval kombel saavad nad tehtud, eks ole?! 🙂

 9. Jaanus says

  Investeerin alles 2 aastat. Mintos ja Estateguru tegid oma tootlust umbes 11-12% vahel. IB aktsiatega alustasin sellel aastal. Dividendi aktsiad kogutootlus on väiksem sest need mis olen valinud on aktsiahinnas langenud, kuid div maksavad korralikult. Kasvuaktsiate osas olen olnud võibolla liige tormakas ja sealt ka mõningad tagasilöögid, kuid eks nendest tuleb õppida. Balti turu aktsiad koos oma IPO’dega pakkusid korraliku tootlust.

  • Dividend Investor says

   Aitäh, et jagasid! Väiksema turuväärtusega kasvuaktsiad on tõesti sel aastal ikka omajagu pihta saanud. Just loen üht USA investeerimispanga raportit selle kohta, et kasvuaktsiate korrektsioon on olnud päris korralik (keskmiselt -29%) ja valikuliselt võiks neid juba tasapisi juurde korjama hakata.

 10. Tõnu says

  Üldises plaanis nuriseda ei tohi. 2020 detsembri viimastel päevadel sai alustatud investeerimismaailma vallutuskäiku. Paika pandud strateegiatest olen kenasti kinni pidanud ning spekulatiivse tükiga portfellist saanud esimesed õppetunnid nii ebaõnnestumise kui ka õnnestumiste osas. Balti börsi ipodroomil sai ratsutatud. Kõike sõite kaasa ei teinud, kuid mis sai ettevõetud, need tasusid end ära.
  Kõige olulisem õppetund on küllap see, et kui tekib fomo, siis 99% tõenäosusega on rong läinud ja pole mõtet järgi joosta. Tuleb rahulikult järgmist oodata.

  • Dividend Investor says

   Väga tore on selliseid ridu lugeda! On strateegia, on selle ellu rakendamine ja on ka spekulatiivne portfell. Kas oled nõus, et ilma selle spekulatiivse portfellita ei oleks sa täna nõnda palju targem?

   Igatahes väga hea ja väärt õppetund.

   • Tõnu says

    Öeldakse, et targad õpivad teiste vigadest. Paraku päris elus nii lihtsalt need asjad ei käi. Spekulatiivne portfelli osa enda väikeste summadega ongi taganud selle, et lisaks raamatu tarkusele (k.a selle blogi postitused 🙂 ) olen omandanud praktilise kogemuse. Kui puudub varasem emotsionaalne kogemus, kuidas käituda aktsia hinna liikumisel ülesse või alla, siis selle teoreetilise kogemuse rakendamine ei ole just võimatu, kuid minu hinnangul raskendatud.
    Kokkuvõtlikult – ei oleks targem 😀

   • Dividend Investor says

    Täpselt nii. See on suuresti põhjus, miks olen tugevalt seda meelt, et igal investoril võiks olla niinimetatud mänguraha ehk spekulatiivne portfell.

 11. Kristjan says

  Portfelli suurus sai ülelöödud 38% võrra, võib aastaga rahule jääda. Kahju oli et ei jõudnud tänavu aasta ainult ühtegi raamatut loetud laste kõrvalt, aga õnneks Jõuluvana tõi “Lumepall” raamatu ja nüüd vist terveks aastaks lugemist.

  Tänud sulle väärt postituste eest, kui ei jõua raamatut lugeda, siis sinu blogiga õnneks nii pole.

 12. Rainer says

  Olen investeerimisteekonna alguses. Möödunud aastal tegin esmased tehingud USA börsil ja panin osa rahast aasta lõpus ka III sambasse. Umbes 10% portfellist on krüptovarades 50/50 suhtega sh#tcoinides ja juba nö edasijõudnud coinides – lootusega, et juhul kui sealt midagi tuleb on väga hästi ning kui ei tule pole ka hullu. Enda jaoks sain aga selgeks, et mul puudub sügavam huvi investeerimise ja kauplemise vastu, uudiste põhjal midagi ostes jään alati teiseks. Seega uueks aastaks pigem püsikorraldused ETF/kasvukonto/III sammas suunale.

  • Dividend Investor says

   See on hea tõdemus! Meie karakterid ja olemus on väga erinevad. Seega kui saad aru, milline on sinu karakter ja kas on huvi aktiivselt selle teemaga tegeleda või mitte, siis see on suur asi. Edu uueks aastaks!

 13. No minul ka hetkel näitab IB 31% tootlust sel aastal, peamiselt Euroopa ja USA üksikaktsiatest, mis on kindlasti rohkem kui uneski näha oleksin osanud. Isegi kui see 31% pole vist see päris õige number, võib tulemusega olla kindlasti rahul. Peamiselt olen ka aga ikkagi jälginud seda, kui palju ise juurde panustan, ja sel aastal on säästmismäär olnud tublisti üle eesmärgiks seatud 50%. Osalesin ka ühe meemaktsia tsirkuses aasta algul, kaotasin kohe poole proovitud rahast ja otsustasin, et enam ei taha. Üldiselt aga pean juba teist aastat järjest tõdema, et kahju, et investeerimisega alles 2020 keskpaigas tegelema hakkasin, aga et küll on hea, et ikka hakkasin:)

  • Dividend Investor says

   Väga tugevad tulemused nii tootluse kui säästmismäära osas, palju õnne! See on vist iga investori kahetsus #1 – oleks võinud varem alustada 🙂 Siit õppetund, et kuna aega tagasi keerata ei saa, siis püüame oma lähedasi ja sõpru võimalikult vara sellele teele meelitada. Kasvõi nii, et aitame III samba või automatiseeritud investeeringute (Kasvukonto, Roburi fondid) poole üles seada.

 14. Kärt says

  Säästumäär, mis samas oli ka investeerimismäär, oli 80%, nii et ei kurda. Tootlus oli see teada-tuntud laiapõhjalise indeksfondi turu keskmine ja selle üle ka ei kurda.

  • Dividend Investor says

   Kärt, vau, 80% tuludest investeeringutesse, võimas! Mul on tunne, ei ma olen täiesti kindel, et sinust saab super suurepärane näide, kuidas indeksinvesteerimisega jõuda väga kaugele. Nii lahe oli seda lugeda. Igatahes edukat investeerimise 3. aastat sulle!

 15. Erkko says

  Väga passiivne möödunud aasta, lakooniliselt:
  1) 3 samba sissemaksed
  2) eluasemelaenust väljumine
  3) EGR1T soetamine

  • Dividend Investor says

   Aitäh, et jagasid! Eks investor saabki olla mitut moodi – nii igapäevaselt aktsiahindadel näpuga järge ajades kui ka passiivselt, kuid regulaarselt indeksitesse investeerides. Igaühele oma.

 16. Minagi alles teekonna alguses, kuid aasta on olnud huvitav ja hea! Ebaõnnestumisi polnudki. Selle aasta märksõnad on III sammas, kasvukontod, Balti börsi dividendiaktsiad, mõned head IPOd. Uuel aastal üritan dividendifookusega ETFide maailma selgemaks saada. 🙂
  Pean tunnistama, et Sinu blogi on mu lemmik ja mind palju aidanud. Kniks ja tänud!

  • Dividend Investor says

   Nii tore lugeda, et on päris palju suhteliselt hiljuti investeerimisega alustanuid. Ja rõõm kuulda, et oled siit kasulikku materjali leidnud.

 17. Minu teise investeerimisaasta eesmärgid säästumäär 50% ja ettevõtte registreerimine on täidetud, ning sellega olen rahul:) Tootlusnumber on nagu laiapõhilisel indeksfondil, see ületas ootusi.
  Suurem õppetund on Tallinna börsi IPOdrom mis tekitas palju emotsioone ja tunne, et kui ma ei osale, siis jään millistki ilma. Oma investeeringute eesmärkide ja strateegia meelde tuletamine aitas rahu tagasi saada ning samuti uus armas lühend, mis silma jäi: YOMO – Joy Of Missing Out.
  Äitah sinu blogi eest, seda loen suure huviga ja saan inspiratsiooni tegutsemiseks!

  • Dividend Investor says

   Väga toredad eesmärgid ja õnnitlused nende täitmise puhul! Jaa, kohalike IPOde osas tunnen sama – kõigest ei pea osa saama, igale rongile ei pea hüppama. Eriti investorina. Spekulandina/kauplejana on lugu hoopis teine. Neid sinu ridu lugedes tuli mulle meelde, et vaid paar aastat tagasi valitses samasugune hasart pigem Funderbeami uute rahakaasamise projektide vallas, enne seda erinevate uute ühisrahastuse platvormide (laenuplatvormide) vallas. Kõik on ikka tsükliline.

 18. Dividend Investor says

  Aitäh kõigile, kes jagasid! Loosi võitis Jaana, võtan sinuga e-maili teel ühendust.

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.